2006 FIFA World Cup Germany - tak proč jezdit do Německa?

  12:05
EA Sports si i letos pro nás připravili oficiální simulátor Mistrovství světa v Německu. Nabízí však dostatek vylepšení oproti FIFA 06? Stojí za to si jej pořídit? To a mnohem více se dozvíte v naší recenzi.
82

2006 FIFA World Cup

Platforma: PC
Výrobce: EA Freestyle

Herní karta

FIFA 06Troufnu si říct, že téměř každý člověk ví, že letos v červnu a červenci se uskuteční Mistrovství světa ve fotbalu u našich západních sousedů, v Německu. Mimo jiné se i na toto velkolepé klání probojovalo i naše mužstvo, jež je nyní bedlivě sledováno a po úspěchu na EURO 2004 snad i považováno za možného kandidáta na vítěze. A k příležitosti konání tohoto šampionátu, nám EA Sports již tradičně nabízí titul FIFA World Cup, tentokrát tedy 2006 FIFA World Cup Germany.

Je známo, že EA Sports poslední dobou vydávají jeden fotbal za druhým. A když jde vývoj jako na běžícím pásu, není divu, že nové díly nenabízí podstatné změny. Když si vezmeme FIFA 2004 a EURO 2004 nebo FIFA 2005 a UEFA CL 04/05, v samotné hře bychom nenašli moc rozdílů, když bychom tedy nepočítali samozřejmě nové menu, nějaké ty rádoby novinky a podobně, tak hra v základu zůstává stejná. Od 2006 FIFA World Cup Germany tedy nečekejte kompletně nový herní systém nebo novou grafiku, tyto dvě věci jsou změněny pouze minimálně.

Je známo, že EA Sports poslední dobou vydávají jeden fotbal za druhým. A když jde vývoj jako na běžícím pásu, není divu, že nové díly nenabízí podstatné změny.

2006 FIFA World Cup nenabízí pouhou možnost zahrát si samotný šampionát, nicFIFA 06méně po vstupu do menu, které je mimochodem naprosto rozdílné od FIFA 06, vás možná zaskočí, kolik obsahuje tlačítek a funkcí. Vezměme to tedy popořadě. Můžete si zahrát Mistrovství světa za jeden z 32 kvalifikovaných týmů (mezi nimi je i Česká republika) ve skupinách, které jsou rozlosovány podle skutečnosti (tedy naše skupina: Itálie, Česko, USA a Ghana). Dále si můžete cestu pro vysněný titul Mistra světa trochu prodloužit, protože hra nabízí i kvalifikaci, které se účastnilo 127 národních mužstev a Vy si můžete kterýkoliv tým vybrat, kvalifikovat se s ním na hlavní šampionát a poté třeba získat trofej. A teď se pojďme podívat na jednu z prvních novinek. Hra nabízí mód Global Challenge, kde je několik desítek slavných zápasů a vy je budete moci absolvovat. Abych byl přesný, například v roce 1990 se v semifinále utkalo mužstvo Německa a Anglie. Němci v 60. minutě vstřelili první branku a vy od 60. minuty naskakujete do zápasu a snažíte se s Anglií zvítězit. Pokud se vám to povede, můžete získat bronzovou, stříbrnou nebo zlatou medaili (podle toho kolik vstřelíte gólů nebo kolik jich dostanete). Samozřejmě, že nejcennější je zlatá, za tu tedy dostanete nejvíce bodů, za které si poté můžete kupovat buďto kopačky různých značek a typů (Nike, Adidas), míče (jako Fevernova, Roteiro atd.), dresy (Francie z roku 1998, Anglie 1966 atd.) nebo slavné hráče (Pelé, Beckenbauer atd.) nebo jakési "cheaty," což je například možnost hrát zápasy a nedostávat žádné karty. FIFA 06Body, za které tyto věci kupujete, však nezískáváte pouze plněním jednotlivých výše zmíněných úkolů, ale i například tím, že v zápasech, třeba i přátelských, vstřelíte 6 branek či například 4 branky jedním hráčem nebo nedostanete žádnou žlutou kartu atd. Pojďme se ale vrátit k slavným zápasům, které budete moci hrát. Ve hře jich je opravdu dostatek, jsou rozděleny podle kontinentů a v každém je zhruba 10 utkání. Má to ale jeden neduh. Přiznám se, že když jsem na tuto možnost narazil, docela mě to překvapilo a těšil jsem se jak budu hrát třeba s Francií 80. let. Ovšem hned v prvním zápase, který se má odehrávat v roce 1990, jsem zjistil, že Anglie je stejná jako nyní, že v útoku běhá Wayne Rooney, kterému tehdy byly možná 4 roky :-). Dále v menu najdeme možnost hrát hned zápas (zde si můžete vybrat na jakém stadionu se bude hrát, s jakým míčem a dokonce i o co - o titul, o třetí místo nebo jen pouhá kvalifikace), nechybí ani trénink, multiplayer, nějaké to nastavení taktiky, rozestavení, editační centrum a dokonce si můžete jít rovnou kopnou proti nějakému týmu penalty.

Fotbalové mistrovství je klání velkolepé, proto EA Sports propracovali atmosféru i některé nové animace hráčů.

Fotbalové mistrovství je klání velkolepé, proto EA Sports propracovali atmosféru i některé nové animace hráčů. Před začátkem utkání v hlavním šampionátu se spustí krátké video, které ukazuje zeměkouli z pohledu z vesmíru a poté rychlé přemístění až do Německa a následné pohlédnutí na jeden ze 12 stadionů, na kterých si bude hrát tento rok Mistrovství světa. Poté se dostáváte přímo do hry, hráči jsou nastoupeni v půli hřiště a vy si vychutnáváte hlavní znělku a skandující kotle diváků na vyprodaném stadionu. V ochozech poletují různé balónky, barevné papírky a podobně. Atmosféra je to sice pFIFA 06ěkná, zvlášť když si pořádně zesílíte reproduktory, ale malou výhradu bych k tomu měl. Když to zažijete poprvé, budete nadšeni, když to zažijete podruhé, ještě více si to vychutnáte, ale když už se to bude opakovat pořád dokola, poleze vám to na nervy :-). Jako plus bych hodnotil fakt, že během kvalifikace máte možnost hrát i přátelské utkání, které má atmosféru o dost menší, ale například při finále by se to dalo udělat ještě lépe, hlavně konec - když získáte pohár pro mistry světa, představoval bych si, jak na trávník vyběhnou všichni náhradníci oblečení v teplákových bundách, jak jsou po trávníku poházeny lahve s pitím, jak hraje hymna státu a přichází ten Franta Beckenbauer předat zlaté medaile a pod. Takhle to bohužel není. Nějaké oslavy sice jsou, ale dalo by se to ještě vypilovat. Když jsem zmiňoval hymnu, tak ta vážně hraje - když vyhrajete utkání, tak po zápase si můžete instrumentálně vyslechnout hymnu kteréhokoliv státu. 

Hráči se naučili několika novým pohybům, ovšem co je špatné - nedávno naslibovaní 3D diváci opět nejsou.

Grafika hry je obměněna minimálně. Hráči se naučili několika novým pohybům, ovšem co je špatné - nedávno slibování 3D diváci opět nejsou - sice, když vstřelíte branku, kamerou je občas záběr do ochozů, kde jásají diváci oblečení v dresech klubu se kterým hrajete (to jsem mimochodem také moc nepobral - vy vstřelíte branku a záběr je na diváky, kteří jsou oblečení v dresech soupeře a radují si, že dostali branku?), ale během hry samotné opět v ochozech vidíte poFIFA 06uze nehybné textury. Škoda. Smutnit ale nemusí ti, co vlastní Xbox360, protože pro tuto konzoli jsou diváci ve třech rozměrech i během hry. Jinak samotné grafice nemám co vytknout. FIFA mívá vždy pěknou grafiku a nový FIFA World Cup není výjimkou. Však se podívejte na naší galerii screenshotů, kde jsou mimo jiné i obrázky z verze pro Xbox - a schválně se podívejte na ten rozdíl.

Další novinkou je výběr 100 hráčů, kteří jsou ve hře označení hvězdičkou. Tito hráči by se měli chovat jako ve skutečnosti, takže Ronaldinho je mistr kliček, Wayne Rooney zase sprinter a tvrdý střelec a třeba David Beckham zase nejlepší exekutor přímých kopů. Abych řek pravdu, moc jsem nezkoumal, zda-li opravdu ten a onen hráč dělá tamto nebo ono, ale každopádně by měli mít vždy něco navíc. Tímto se dostáváme k ohodnocení hráčů, na které doplatili zase někteří čeští hráči. Podhodnoceni jsou například René Bolf s Karlem Poborským. Oproti tomu si myslím, že Pavel Mareš s Jiřím Štajnerem by klidně mohli dostat méně. A dokonce nám autoři v týmu vytvořili i zkomoleninu, namísto Karla Pitáka je ve hře Karol Piatok :-). A dokonce silně pochybuji, že Piták se do konečné reprezentace pro mistrovství dostane. Stejně tak jako Sivok, Vachoušek nebo Zdeněk Pospěch, kteří v našem nároďáku ve hře také jsou. FIFA 06

Uslyšíte například pekelně profláklou song "Big City Life" od Mattafix, nechybí však ani interpreti jako Depeche Mode, Calanit nebo Sergio Mendes.

Teď bychom si měli povědět něco o hratelnosti, jestli se EA Sports zase o krůček přiblížili k reálnosti fotbalu. EA Sports se prý soustředili hlavně na reálnost. Samotná hra mi přijde strašně rychlá, ale dá se zpomalit, což je dobré. Hráči se někdy chovají reálně, někdy zase ne. Třeba běh s míčem je celkem bezchybný, ale oproti tomu zase kličky mi přijdou moc rychle a kostrbatě provedené. Nějaké změny v herním systému oproti FIFA 06 jsou, ale není jich mnoho. Například novinkou je zahrávání penalt, brankář může znervózňovat hráče - pohyby rukama a pod., tím hráč ztrácí soustředění a kontakt s míčem, takže lehce přestřelí. Strašná zbraň je však klávesa [W], což je přihrávka do běhu. Pokud hrajete na první dvě obtížnosti, pokaždé po této přihrávce útočníkem utečete soupeřovým obráncům snad o 10 metrů. Když si ale zvolíte obtížnost těžší, častokrát míč obránci zachytnou, ale pořád je to největší zbraň ve hře. Z čehož teď vyplývá, že opravdu, ale OPRAVDU hodně gólů padá po samostatném úniku forvarda. A to je právě ten problém, který se s FIFou táhne již několik let.

Klady a zápory
Plus atmosféra
Plus soundtrack
Plus je to Mistrovství světa

Mínus málo změn oproti FIFA 06
Mínus ne moc reálný fotbal

Nakonec bych tedy zmínil opět povedený soundtrack. Autoři vybrali skvělé písničky, které se k Mistrovství světa hodí. Uslyšíte například pekelně profláklou song "Big City Life" od Mattafix, nechybí však ani interpreti jako Depeche Mode, Calanit nebo Sergio Mendes. Hardwarové požadavky jsou nízké, podobné jako u FIFA 06, hodně záleží v jakých detailech budete hru hrát, ale věřte, že pošlape i na těch slabších počítačích. 2006 FIFA World Cup Germany je dobrý fotbal, nabízí pěknou grafiku, skvělou atmosféru, ještě lepší soundtrack, jenom ta hratelnost trochu pořád pokulhává. Mám tedy pro vás jednu radu: Nechce-li se vám do Německa, kupte si 2006 FIFA World Cup Germany a vyjde to skoro nastejnou, dokonce ušetříte za lístek, které, jak asi každý ví, nejsou zrovna nejlevnější ;-).

Autor:

Hodnocení hry

Redakce

82 %

Čtenáři

76 %

Vaše hodnocení

Doposud hodnotilo 312 čtenářů

  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...