2010 FIFA World Cup částečně smývá pachuť kvalifikační blamáže

  0:01
Účast na šampionátu to sice nenahradí, ale aspoň můžete trenérům ukázat, jak má kopat náš nároďák.
75

2010 FIFA World Cup South Africa

Platforma: PlayStation 3
Výrobce: EA Sports

  • Moc hezky se na to dívá
  • Příjemně se to hraje
  • A zahrají si i méně zkušení
  • Některé situace řeší počítač podivně
  • Někteří hráči vypadají podivně
  • Zklamaní ze zpackané kvalifikace úplně zahnat nedokáže

Ve skutečnosti dost solidní fotbalová hra. Jen je škoda, že neexistuje moc důvodů, proč ji kupovat.

Herní karta

2010 FIFA World Cup South Africa

Společnost Electronic Arts je mimo mnoha jiných věcí známá i tím, že vedle své každoroční fotbalové řady FIFA vydává každé dva roky jednu hru tak říkajíc "navíc". Jsou to hry vytvořené ku příležitosti fotbalového Eura nebo mistrovství světa. A letošní rok samozřejmě není výjimkou.

2010 FIFA World Cup South AfricaTradicí je rovněž skutečnost, že tyto hry "bokem" jsou cíleny na co nejširší publikum, a tak nejenže regulérní díly série FIFA nepřekonávají, ale většinou za nimi i o něco zaostávají. To je přesně i případ hry, která se celým názvem jmenuje 2010 FIFA World Cup South Africa. Fotbálek je to velmi slušný, ale místy spíš taková čutaná.

Tato hra zkrátka hraje v prvé řadě na efekt. Chce zaujmout především oficiálním logem šampionátu, oficiálním míčem Jabulani, oficiálními stadiony, oficiálními hráči, oficiálními píšťalkami sudích a snad i oficiálním travním osivem.

Jak udržel míč na kopačkách, to nevědí možná ani programátoři z EA.

Tím chceme říci, že zapálené virtuální fotbalové fanoušky tato hra může nechat zcela chladnými. Kromě oficiální licence letošního světového šampionátu totiž neobsahuje nic, kvůli čemu by měli sahat do peněženek. Celkový rozsah je ve srovnání s mnoha ligami posledního dílu FIFA značně menší. Tím pádem to 2010 FIFA World Cup South Africanebude kdovíjaké ani s trvanlivostí a argument s nekonečností online hraní neobstojí jednoduše proto, že že ten je ve FIFA taky.

Zkrátka a dobře, tato hra je udělaná tak, aby přitáhla co nejvíce zákazníků, kteří se o herní fotbaly v podstatě nezajímají. Na druhou stranu to ale rozhodně není chyba a třeba právě vám bude vyhovovat zjednodušené schéma. Prakticky vůbec se totiž nemusíte zdržovat manažerskými záležitostmi okolo vedení klubu a můžete se plně soustředit pouze na dění na trávníku.

2010 FIFA World Cup South AfricaA pokud tedy do takovéto skupiny patříte, pak vás ani vůbec nemusí trápit jisté neduhy, které vykazuje hratelnost. Například to, že se na hřišti občas vyskytnou situace, které by působily vtipně i na plácku za panelákem. Nebo že se hra za každou cenu drží několika málo stereotypů.

Tak například ve dvou kvalifikačních duelech se Slovinskem dostali naši soupeři míč za záda Petra Čecha dvakrát zcela stejným způsobem. Útočící hráč pronikl z levé strany do vápna, kde se kolem něj seskupilo čtyři až pět Čechů. Slovinec ale zázračně prokličkoval až do míst kolem penaltového puntíku a odtud skóroval. Jak udržel míč stále na kopačkách, to nevědí možná ani programátoři z EA.

Obecně se počítačem ovládaní hráči snaží až příliš držet balón na noze a to i za cenu toho, že se s ním vydají úplně nesmyslným směrem. Tedy ne že by to kdovíjak vadilo, ale hra tím docela ztrácí na pocitu jakési autentičnosti. Což je škoda zejména proto, že poslednímu dílu FIFA se konečně podařilo v tomto 2010 FIFA World Cup South Africaohledu srovnat krok s odvěkým rivalem Pro Evolution Soccer. Ve 2010 World Cup tak vidíme jednoznačně krok zpátky.

Naproti tomu se ale povedly jiné věci. Hráči umí hrát velmi slušně pozičně a celý tým zvládá velmi dobře podle potřeby měnit tempo hry. Typicky když prohrávající tým začne v závěru tlačit a hrát vabank, tak vám dokáže před bránou slušně zatopit. Dokážete to ale ve stejné situaci i vy a ne jen počítač.

Petr Čech vypadá jako alkoholik, který právě nastoupil na léčení.

Z menších nedostatků jmenujme například snahu počítačem ovládaných hráčů odehrát míč za každou cenu. Například v situaci, kdy míč od soupeřova hráče míří za vaši brankovou čáru ven z hřiště, je logické nechat ho tam odkutálet a následně odkopávat od brány. Jenomže se velmi často najde nějaký agilní spoluhráč, který k míči dosprintuje a udrží ho na hrací ploše. No a pak k vám doběhne někdo ze soupeřů, bude se snažit vám míč sebrat a vy budete mít plné 2010 FIFA World Cup South Africaruce i nohy práce, jak danou situaci vlastně vyřešit.

Po stránce obsahu toho 2010 FIFA World Cup nenabízí vysloveně málo, ale nijak bohatá hra to rozhodně není. Hlavním režimem je samozřejmě závěrečný turnaj mistrovství světa, ale tam hrají pouze týmy, které se na něj kvalifikovaly. Pokud si tedy chcete zahrát za naši reprezentaci, musíte s ní vstoupit do kvalifikace.

A nebo totéž můžete udělat třeba s Burkinou Faso. Hra totiž obsahuje snad všechny národní týmy, které se předchozího kvalifikačního cyklu zúčastnily. Jistě nám prominete, že jsme to po jednom neověřovali, ale zkrátka tu jsou snad všechny repre týmy světa.

K tomu si připočtěte několik scénářů, kdy máte zvrátit výsledek zápasů a režim Captain Your Country a máte to v podstatě kompletní. Samozřejmě nesmí chybět online hraní. Mezi scénáři mimo jiné najdeme česko-slovenské derby, kdy naši prohrávají 1-2 a Slováci hrají o deseti. Začala 76. minuta a vy musíte 2010 FIFA World Cup South Africavýsledek ještě otočit.

Režim Captain Your Country představuje zajímavé zpestření, ale rozhodně ne žádnou novinku. Můžete si zde vytvořit vlastního hráče, třeba i s využitím vlastní fotografie a celou dobu pak hrajete pouze s ním. Oproti ovládání všech hráčů je to zajímavá změna. Je potřeba hrát v prvé řadě dobře pozičně, nabízet se spoluhráčům pro přihrávky a nebo si třeba dávat pozor na ofsajdové postavení.

Věděli jste, že ... ?

Při nahrávání nebo v menu se nás tato hra snaží vzdělat, a to dokonce i mimo oblast fotbalu, a tak nám průběžně sděluje různé informace. Vedle počtu obyvatel daných zemí a nadmořské výšky stadionu, na kterém se zápas hraje, se ale dozvídáme i řadu dalších zajímavostí. Věděli jste například, že nejvíc kin na jednu osobu mají v Bělorusku? Zajímavé.

2010 FIFA World Cup South AfricaCo se týče Čechů, tak ti nedopadli nejlíp v několika ohledech. O blamáži ve skutečné kvalifikaci padla zmínka už v nadpisu, ale i ve hře se najde pár podivností. Tak například základní jedenáctka zas až tak neodpovídá tomu, co za nás hrálo ve skutečnosti. Dokonce tu na vás pořád ještě může vybafnout Honza Koller.

Vedle toho i podoba jednotlivých hráčů je mnohdy jen velmi přibližná, v některých případech dokonce žádná. Tak například Petr Čech vypadá jako alkoholik, který právě nastoupil na léčení. Ale toho lze podle typické helmy poznat vždy.

Na druhou stranu ale potěší, že řada hráčů má i ve hře svoje typické pohyby. Tomáše Necida máme rádi, ale při vší úctě ho nepovažujeme za hvězdu světového formátu. O to větší radost nám udělalo, že jednou z animací, v níž slaví gól, je jeho typické kroucení otevřenou dlaní u hlavy.

Ostatně, co se týče pohybů, je na tom 2010 World Cup dost dobře celkově. 2010 FIFA World Cup South AfricaAnimace pohybů hráčů jsou povedené téměř bez výjimky. Dobře vypadají i různá krkolomná zpracování míče a v úplně první řadě pak kolize a pády. Zní to sice lehce morbidně, ale když se někdo na trávník rozplácne jak široký tak dlouhý, tak to zkrátka vypadá opravdu hodně živě.

Po stránce zvuků není moc co kritizovat ani chválit. Komentář je naprosto standardní, akorát že opět přibylo pár hrstí nových hlášek. Africká či ethno hudba, která vyhrává v menu asi nesedne každému, ale to je holt otázka vkusu.

Celkově tedy není 2010 FIFA World Cup špatným fotbalem. Stojí na pevných základech posledního řadového dílu, ale vzhledem ke svému cílení udělal nějaké ty ústupky. Pokud ovšem již máte FIFA 10, pak o koupi World Cupu asi ani nemusíte uvažovat.

Hodnocení hry

Redakce

75 %

Čtenáři

79 %

Vaše hodnocení

Doposud hodnotilo 213 čtenářů

  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...