Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: Warhammer 40 000: Dawn of War 3 je velkým šlápnutím vedle

Pokud se mohli vývojáři z Relic Entertainment něčím chlubit, tak tím, že jejich realtimové strategie patří k naprosté špičce žánru a při jejich koupi nešlápnete vedle. Je proto hodně smutné, že nový Dawn of War ze světa Warhammeru 40k, na který fandové čekali déle než pět let, tuto pověst dost kazí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M69i67r90o91s68l85a49v 43S14t11a61s50t65n12y 7294703246491

Starcraft kdysi solidně vykradl Warhammer 40k a v téhle recenzi je to Warhammeru 40k vlastně dáno k tíži ;-D

0/0
4.5.2017 8:27

D33a44v57i20d 43F74a56k89t56o52r 2691225856728

Pro mě jako fanouška a znalce warhammer 40 000 lore je tato hra naprostá urážka a kopanec do xichtu. Autor této recenze toho o světě w40k očividně moc neví, jinak by to fandům nikdy nedoporučil, prvně se sluší říct, že w40k je mnohem starší než nějaký starcraft (blizzard se těžce ehm inspiroval warhammerem) a je to skutečně jedna z nejpromakanějších scifi, které obsahuje tolik různých frakcí a jednotek, že autoři rozhodně nebyli vázáni ničím jiným než svou leností. Druhak musím říct, že tato hra bourá spoustu pravidel lore a to nemluvím jen o obludné grafické stylizaci, takže poslední komu bych doporučil nákup je právě někdo kdo o w40k něco ví. Lepší zůstat u předchozích dílů, kde existuje spousta fan modů atd.

+2/−1
30.4.2017 18:20

G30a22b80r33i19e91l 28H96o21r25t69e44n 9441759553934

Jen k té inspiraci - Blizzard i GW se těžce inspirovali u J.R.R.Tolkiena a kdo pak v detailech opisoval od koho je nepodstatné. S názorem na hru ale absolutně souhlasím.

0/−1
30.4.2017 18:23

D61a72v48i10d 48F53a54k21t56o57r 2271225956928

no on je rozdíl mezi inspirací a prostou zlodějnou... a já píšu o w40k, to je scifi a s Tolkienem to nemá nic společného. W40k se spíš inspiroval u duny a aliena a pak přidal milion vlastních nápadů. Blizzard na druhou stranu prostě GW pěkně vybrakoval... a to se původně snažili získat i licenci na warhammmer 40k což se jim naštěstí nepodařilo.

+1/0
30.4.2017 18:41

G90a44b87r74i76e44l 89H48o47r14t56e15n 9461469933724

W40k vzniklo na základě WFB, kdy jeho tvůrci naprosto jasně konstatovali, že byl Tolkien jejich hlavním zdrojem inspirace. Stejně jako se jím inspiroval ve své době Blizzard s Warcraftem. Starcraft pak nebyl Warcraft po mnoha letech, ale příběh lidí po mnoha letech - Protoss jako elfy bych ještě unesl, ale zergy jako orky? Ani omylem, zergové jsou jednoznačně duševní potomci vetřelců (a Ripleyové).:-)

+3/−2
30.4.2017 19:37

J39a22k24u10b 58H18á49j47e72k 8810677356219

Warhammer se inspiroval u Tolkiena především rasami a pár drobnostmi, ale jako první přišel s universem typu steampunk fantasy. Nemluvím tu o WH 40.000 ale o "klasickém" Warhammeru Games Workshop. Čtyřicítka pak vznikla jako sci-fi alternace. Osobně ji mám hrozně rád, je dost specifická, temná, fanatická, s krásnou stylizací. Blizzard hodně obšlahával u tvorby Warcraftu právě původní Warhammer. Starcraft už je spíše derivace Warcraftu a má dobrou příběhovou linii (ve hře, jinak je svět WH 40.000 milionkrát popsanější a rozsáhlejší).

Co se týká hry... Beru to jako PC hru, proto až tolik neřeším, jako moc se drží autoři universa. Chápu, že to musí prodat masám. Osobně jsem rád, že se od stylu dvojky tak napůl vrátili k jedničce. Ta byla skvělá. Nevím, jak moc autor recenze ty hry zná, nebo hrál. U jedničky i dvojky ale vždy postupně vyšla spousta datadisků. I v jedničce šlo na začátku hrát pouze za několik stran (4) a až datadisky se to dostalo na 9. U dvojky na začátku taky omezeně. Takže toho bych se nebál, určitě se něčeho dočkáme.

S tou hratelností je to asi takové dost o osobních preferencích. Jinak ani v jedničce se nekonalo klasické stavění základny ve stylu strategií z přelomu devadesátek, takže trojka je v tomhle opět spíš návrat k jedničce. Mě to třeba vyhovuje. Jsem taky rád, že jsou boje více masové. To je jedna z hlavních a klíčových deviz celého světa Warhammeru. Proto i když dvojka herně nebyla úplně zlá, moderní styl "vem pár panáků a projdi mapu" mi zde nevyhovuje. Nejradši bych byl, kdyby se to herně posunulo ještě víc k jedničce. Mikromanagement nevadí. Není podle mě nutné v bitvách použít vše od každé jednotky, stačí se soustředit na elitní. Ale kdo chce a zvládá to, má taktické možnosti i u standardních jednotek. proč ne?

Nejsem úplně fanda přeskakování hraní za rasy v kampani, ale beru kampaň spíše jako bonus a učení se hrát za ty strany. Stejně jde nakonec jen o multiplayer. Ani Starcraft nebyl hned perfektní a hodně tam patchovali.

+1/0
30.4.2017 22:53
Foto

J62i43r10i 84K25o32c78m10a55n 5109784589705

Ono to bylo ale přesně naopak. Blizzard měl v podstatě hotovou hru a GW se cuklo s právy, takže blizzard akorát změnil vizuál a jména. Principy zůstaly stejné.

0/0
3.5.2017 7:18

T34o10m94á90š 48D17u74š62e83j87o10v81s91k42ý 3357473367130

(šéf)

Hele chlapi, takhle teda ne...

1. Zjednodušte to, tohle vám milionová squadra jelit hrát nebude.

2. Na single player se vykašlete. Hlavní je mulťák. Tam se dá vyrazit i nějakej ten peníz z mikrotransakcí.

3. Na můj vkus, jste tam toho dali zbytečně moc. Co budeme prodávat za měsíc?

(vývojáři)

Ale my už to měli skoro hotový. Když to teď rozeberme, nebude to fungovat jak má!

(šéf)

Koho to zajímá. Je to značka, kterou si každý koupí. Navíc za reklamu a podmazání recenzí jsme už dali 100 mil dolarů. Tak nekecejte a makejte!

(vývojáři)

Chjo...

+6/0
30.4.2017 12:58

A62l31e22x36a51n22d14r 61V30e70j93v39a65r23a 9313981467257

Skvělá recenze! Nechápu jak tomu jiné herní weby mohou dát 90%.

+3/0
30.4.2017 11:53

M47a77r89t29i27n 45H10u59d22e84c42e40k 3453739179723

Jak to ctu, tak by mel nekdo dostat pekne pres pysk. Nemyslim tim pana redaktora, ale management Dawn of War. Ja si presne predstavuji co byla puvidni myskenka a nebylo by to spatne ba naopak by to bylo fajn, ale takovyto paskvil? To to meli radeji zrusit

+1/0
30.4.2017 11:52

G74a94b49r21i73e52l 78H43o54r53t90e88n 9571439673694

Čím dál víc je znát, že odchází generace herních vývojářů, kteří dokázali s málem fantastické věci - a do popředí se dostává generace, která bez ohledu na rozpočet a obrovské možnosti dokáže zprasit i skvělé nápady. Čest výjimkám...:-/

+3/0
30.4.2017 12:15

P42a88t32r88i35k 72S11p93i89t51z62b91a76r87t 1404586654575

Já jsem to tušil a bál jsem se toho že nový Warhammer bude napůl hotová hra která sice bude mít nějaký základ ale teprve DLCčka a datadisky z toho udělaj pořádnou hru

0/0
30.4.2017 0:57

Z49u56z13a96n14a 72S34t21r85n72a90d18o69v64á 3507745690124

Tak jako všechny hry v poslední době. Okleštěnou hru koupíte za cenu plné a za další DLC zaplatíte balík. Rv

+3/0
30.4.2017 9:28







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.