Diskuse k článku

RECENZE: Kingdom Come naučí svět milovat českou historii

Nejočekávanější česká hra poslední dekády nezklamala. Je to sice o dost náročnější záležitost, než na jaké jsme si v posledních letech zvykli, ale za vynaloženou snahu vás dokáže pořádně odměnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R76a91d53e65k 28J95o16n77á24š 4747775493658

jak jsem v textu cetl o tom Gothicu, uplne jsem si na to vzpomnel taky kdyz jsem KCD zacal hrat...Gothic byla neskutecna hra, delal jsem ukoly ktery ne jen ze nebyly povinny ale ktery ve hre ani nebyly! :-D Doufam, ze tady to bude podobne...ale dle recenze to vxpada OK, ja to prave asi po 2 hodinach odlozil a pustil si fifu ptz mi to prislo zatim nudne..ale v clanku pise o tom ze to tak je, a ze se to pak rozjede, takze tomu dam sanci :-)

+1/0
3.3.2018 7:54

P53a98v48e23l 49Š52v58a83r34c56e72r 1330428692757

Autoři hry by mohli přidat možnost odstranění toho "zaměřovače", který ukazuje směr, kam se díváme při chůzi beze zbraně (víc to vtáhne do hry a není tam potřeba). Stejně tak bych se zbavil hudu se staminou a zdravím - ty bych tam chtěl jen na souboje.

Dá se to? Já jsem to nenašel.

0/0
26.2.2018 10:49

R61a96d39i31m 59V97e95n70g91l52a88ř 3282857771739

!SPOILER ALERT!

Mám jen drobný dotaz.

Dá se mise Hrátky s čertem dokončit tak, abych nikoho nezabil?

+1/0
22.2.2018 21:52

E34v50a 20S77t26o91č35e52s73o81v57á 1130295284293

No mě to připadá jako čekání na to, kdo první řekne "král je nahý"... nemusíme tu hru chválit jen proto, že je česká a z české historie. Teď jsem došla k hlavnímu questu, který se odehrává v monastery a něco tak nudného a otravného jsem dlouho neviděla - hra vás nutí absolvovat KAŽDÝ den všechny povinosti mnicha, včetně modlení 2x denně, které trvá asi 5 min reálného času (dělám si u toho kafe). A co se týká grafiky - příroda úžasná, o tom žádná. Ale animace postav a jejich pohyby při rozhovorech/předávání věcí - připadám si jak xx let zpět. Jízda na koni mimo cestu naprosto na nervy, protože se zasekne o každý keřík. Hraní KCD střídám s AC:Origins, tak jsem možná zhýčkaná..neříkám, že je to úplně zlé, ale pět na grafickou stránku a animace ódy, to nechápu..

+1/−2
22.2.2018 12:05

T33o57m30á53š 79V83e52s27e50l68ý 1812172953346

Víš, že ty questy dělat nemusíš a hra jede dál? To, že ti napíšou, ihned se odeber na náměstí a jeď tam a tam. Neudělej to, přijď a nikdo na náměstí tam nebude. Ale jakmile pak někam přijedeš, nediv se, že tě seřvou jak koňa, kde jsi byl. V tomto případě to samé. Nikdo a to ani hra Vás nenutí se modlit, jenom pak člověk musí počítat s následky.

+1/0
22.2.2018 12:09

E31v65a 79S19t10o15č61e55s26o77v50á 1190335574723

Vím, ale v tomhle případě to není pravda :-) buď tam vydržím to modlení, nebo mě pošlou na samotku na 18 hodin (cca 3 minuty reálného času?). Prostě skoro stejný..jinak jasně, párkát jsem se někde potulovala a až pozdě zjistila, že quest byl na čas. V tom ale problém nevidím.

0/0
22.2.2018 12:26

Z56u77z77a51n68a 93S68t74r15n92a31d16o98v51á 3957185950114

Můžete to modleční přeskočit stisknutím "T" a počkat dvě hodiny (asi 20 vteřin reálného času). Je to lepší než se upít kafem xmrti :-)

+3/0
22.2.2018 12:59

E31v17a 11S48t13o24č66e72s17o79v78á 1440565364783

Jee, dík, to zkusím. Já zkoušela číst knižky, ale to mě hned přišli zavřít :D

+1/0
22.2.2018 13:06

D69a72v90i39d 47M11i64k56u60l86á87š92e15k 4203596173811

Ten quest se hlavně dá splnit i jinými cestami takže to co píšete je naprostý blud.

0/0
22.2.2018 14:30

E48v87a 26S55t34o53č63e20s78o61v24á 1880395584663

Ale neni, davno mam nactene vsechny moznosti splneni questu, takze jste mi nesdelil nic noveho. Cesta ukolem (pro me, nikomu nevnucuju) byla zapadnout a zjistit co a jak (at tu prilis nespoileruju). To bylo ale tak strasne umorny, ze jsem z otraveni zvolila rychle (a nasilne) reseni.

0/0
22.2.2018 20:14

D51a46l36i59b66o69r 93R45o73z55s24y60p19a18l 7550233986979

Tak tahle hra je takový simulátor života ve středověku. Předpokládám, že autoři chtěli, ať si život tam co nejnázorněji každý vyzkouší. Ještě měli přidat měsíční práci na poli pod dohledem drába, aby zážitek byl co nejvěrnější.:-)

+7/0
22.2.2018 12:56

T40o55m40á79š 54D26u18š79e59j85o86v74s26k11ý 3297453567770

Mám odehráno 61 hodin a kromě jednoho záseku si nemůžu stěžovat. Na PC je ovládání v pohodě. Ukládání kdykoliv je podle mě u této hry spíše kontraproduktivní. Je super když máte alespoň trochu strach jestli něco vyjde nebo ne. Zatím jsem uložil hru za pomoci Sejvovice jen jednou. ;-D

Když to při questu nedopadne dobře, dá vám hra možnost udělat to jinak a to je fajn.

Pokud ale ukládání prostě musíte mít, není nic těžkého si sejvovici udělat nebo koupit. Peněz i surovin je dostatek. ;-)

Čtu všechny knihy a to dodává hře další rozměr. Člověk pochopí mnohé souvislosti a důvod jednání některých postav. Je to prostě SUPER. [>-]R^

+5/0
22.2.2018 11:25

V59o92j46t86ě12c23h 69S41t73r43n54a64d 4654611252585

Těm co tak naříkají, že téhle české hře chybí český dabing, vám nestačí, že na tom dělali čeští vývojáři, celé se to odehrává v českých zemích, zasazené do české historie, hudba se k tomu nahrávala v Rudolfinu! Mně to tedy bohatě stačí a pokud by se Okamurovi nešťastnou náhodou povedlo prosadit ve školách hodiny vlastenectví, byl bych pro, aby tam ty děti prostě posadili k počítačům a nechali hrát Kingdom Come.

+4/−2
22.2.2018 9:31

J83i27ř85í 96J29u28ř79i16c83a 2178693571

V němčině.

+1/0
22.2.2018 19:47

R54a93d24i62m 39K94o30k62t20a 7372427709479

Nestačí. Stejně jako moskevské metro hraju v ruštine, chtěl bych hrát českou hru, z Čech v češtině.

+3/0
28.2.2018 13:56

D79a81v62i24d 93H34y70š26p42l83e43r 2473363597795

R^[>-]

+1/0
21.2.2018 18:30

K85a62r79e42l 64K24r47ů58p80a 7259680453

Hra super, grafika a prostředí excelentní. Ale boha jeho chybí český dabing !! V téhle hře jako sůl !!

Nicméně jsem rád, za názory které se ve hře opírají k aktuálním politickým tématům, jako postoj k imigrantům, apod.

I bych hrál častěji, ale všechen čas věnuji leteckému simulátoru IL2 BOS, který je pro mě, i díky virtuální realitě, jedničkou.

PS: V létě určitě zase na výlety po hradech....

+2/0
21.2.2018 15:53

P98a14v31e50l 56Š47ť27a46s64t64n21ý 8592454534

Po skoro týdnu hraní: Úžasná, neotřelá hra, která mi nedá nic zadarmo a těch pár chyb... no boooože....

+16/0
21.2.2018 12:16

Z25u70z59a76n35a 79S25t43r10n40a94d76o55v10á 3317115470554

!!Spoiler alert!!

Kdokoliv kdo dohraje misi v Sázavském klášteře má můj bezmezný obdiv. Já se tím včera prokousala, ale skoro mi u toho rupla cévka! Napoprvé se to totiž buglo na úplném konci a musela jsem to hrát skoro celé znova ;-D

+1/0
21.2.2018 11:25

A58d34a65m 94Š90p36i94l30l88a93r 8249747122446

Taky se mi to buglo na konci :D a taky mi malem trefilo. Nastesti sem si potajnu delal sejvovice v klastere. Takze sem musel odzit jen dva dny toho klasterniho pekla :D

+2/0
21.2.2018 15:51

E87v49a 53S86t81o54č44e53s11o98v73á 1360735104473

taky, dokonce dvojitě - nejdřív jsem nedostala tu kostku a pak stejně přišla o všechny věci v inventari, takze reload nekolika dni...silenost

+1/0
22.2.2018 12:07

Z94u44z27a19n62a 34S78t58r33n43a63d55o45v84á 3107685960954

No můj Svatej se na mě rozhodl nečekat a zdrhl někam do lesů, takže se mi neukončil quest a vypadalo to, že Jindřich dožije v klášteře ;-D

+3/0
22.2.2018 12:57

J16i37ř11í 22H48a56v13á11č56e35k 1913670273

Čím to je že z dálky mám ty lidi jakoby nahý a oblíkají se až když se k nim přibližuju? bug?;-D

0/0
21.2.2018 8:55

M57a34r54t76i15n 22B77e64r39a25n 6209325366181

Jen špatně zoptimalizované LOD :-)

+3/0
21.2.2018 9:01
Foto

M58a53r42t11i77n 29R45y98š34a56v86ý 1246175153982

Do toho teď postupně pronikám. Tutorialy na tvorbu materiálů, herních mechanismech atd. jsou od Warehorse studia perfektní. Pobíhám poslední dny po lese s foťákem a ColorCheckerem a fotim si textury na tvorbu materiálů ;-D

0/0
1.3.2018 11:15

J86a89n 16S17t16e30h90l18í93k 1559299406764

Asi PC nestíhá, pohraj si s nastavením.

+2/0
21.2.2018 10:12

D22r89a88h22o48m53í57r 24S33t23r48o80u36h32a77l 4665628962174

Snížit kvalitu textur. Dělá to delší doba kopírování textur z RAM do VRAM. Na vině je pravděpodobně nízká propustnost grafické paměti (je vytížená předáváním textur GPU a zároveň nahrává nová data). Snížením kvality textur se zvedne jejich komprese a velikost, tím pádem se uvolní paměťová sběrnice a mělo by to přestat dělat.

+3/0
21.2.2018 10:23

J78i77ř48í 18H13a26v15á26č50e58k 1853810473

Dik, zkusim,mam i7 a nvidii 970 ani ne dva roky a dal jsem optimalni nastaveni, ale asi to nestaci.

0/0
21.2.2018 11:14

D52r33a18h45o43m48í69r 59S89t74r73o51u34h79a82l 4525348542964

*Zvedne komprese a klesne velikost, samozřejmě :-)

0/0
21.2.2018 11:37

J48a50n 62M37a13c86e71k 9174315122978

vykreslování v dálce žere dost výkonu, tak si to nějak zoptimalizuj.

0/0
21.2.2018 13:43

M37a50r75t94i57n 28B86e43r27a91n 6469265136141

Udivuje mě, kolik se dokáže najít v diskuzi k počítačové hře frustrátů. Na internetu se objeví názory několika jednotlivců ohledně rasové jednotvárnosti KC:D a (nejen) český pseudovlastenecký omezenec vytasí svoje lingvistické a historické znalosti projevující se označováním lidí s tmavší pletí nebo šikmějšíma očima jako "čmoudů".

Anti-korektnost, která se dříve správně označovala jako hulvátsví, nevymáchanost nebo buranství, se v ČR stává mainstreamem. Vše proti médiím a elitám (vzdělaným lidem s rozhledem) je považováno za ten správný boj, nehledě na kontext.

Tato doba je dobou debilizace, plytkosti, zjednodušování a demagogií, říkám tomu kvazi-faktická vlna lidového smýšlení, pak se netřeba divit popularitě extrémních subjektů v politickém a veřejném světě, hrajících na emoční a apokalyptické noty.

+7/−18
21.2.2018 7:46

T96o83m32á42š 62V91e94s61e46l41ý 1842252303306

Pošli číslo na svého dealera....

+11/−1
21.2.2018 8:14

M72a36r26t67i61n 62B34e96r55a75n 6619955186161

Auto nemám, sorry...

0/−2
21.2.2018 8:34

T62o59m32á46š 58V40e28s63e38l54ý 1392172463896

Zase vedle. Ale u Tebe nic překvapivého. Mimochodem ty "elity" ukázaly svůj rozhled právě při prezidentské volbě. Buranství, hulvátství, všichni, kdo nevolí s námi, jsou idioti. Mimochodem, doporučuji si zajít na Eurogamer a podívat se, jak podobně smýšlejícímu "človíčkovi" to tam dalo 90% komentářů sežrat za jeho hloupou pseudorecenzi. I cenzor, co tam je, tak ho vesele poslal do míst, kde slunce nesvítí.

+8/−4
21.2.2018 8:56

M18a90r79t37i96n 23B17e11r34a84n 6629775166501

Zvláštní, z prezidentské volby mám úplně jiné dojmy, než Ty.

Jinak situace z Eurogameru jen koresponduje s tím, co jsem napsal výše o mainstreamu.

+2/−5
21.2.2018 9:01

T17o70m46á53š 84V42e11s23e94l35ý 1842112653436

Ne, menšina jako ty si hraje na něco, co není a je pak za pitomce.

+3/−4
21.2.2018 9:42

M81a85r59t25i71n 25B16e75r48a63n 6829115146371

Není nad hlubokou analýzu osobnosti vycházející z internetové diskuze...

+2/0
21.2.2018 11:35

T74o68m67á52š 88V20e92s91e10l54ý 1732442753236

Vy jste s tím začal.

+2/0
21.2.2018 12:12

M64a94r35t41i78n 34P24o73d69h90o62r98s74k67ý 4175621529793

Ti, co předhazují KC:D rasismus a ti, co předhazují jakýmsi elitám nějaké vlastnosti, nálepkují sluníčkářema, kavárnou apod. a nebo byli dokonce během prezidentské volby překvapeni, že někdo hnojometnou palbu opětoval, si nemají co vyčítat.

+4/0
22.2.2018 18:11

J14i36ř54í 36J82u94ř89i72c51a 2818413841

Fajn napsáno. Škoda, že od někoho pro kterého je každý člověk vlastnící iPhone ovcí. Takové pokrytecké. :-/

0/0
21.2.2018 8:16

M79a94r12t51i80n 23B32e13r75a88n 6629145776151

Takto jsem to určitě nikde nenapsal.

0/0
21.2.2018 8:35

J52i24ř51í 85J38u56ř73i69c17a 2318863801

Takto ne. Ale psát pod jakýkoli koment majitele iPhonu Bééééé také není zrovna korektní, že? Byť s vaším jménem na to máte jisté právo. Pak se to ovšem týká vámi již zmiňované debilizace.

+1/−1
21.2.2018 9:14

M98a44r67t37i52n 82B87e88r95a59n 6569935546841

Nic takového jsem nikde nenapsal. Předpokládám, že jste si mě spletl.

0/0
21.2.2018 11:31

J59i75ř89í 50J31u75ř30i39c80a 2488863221

Je li zde víc Martinů Beranů je to možné. Čísla jsem nekontroloval. Je li to tak, omlouvám se.

0/0
21.2.2018 16:08

A34l67o25i71s 72J25i70n80d77r63a 9750324167735

Vazeny p. Berane. Zacali si to ti, kteri maji zasadni problem s tim, ze hra z Cech ze stredoveku neobsahuje jine barvy pleti nez bilou. Mimochodem, tady na Morave jsem za sve mladi do roku 1989 v podstate zadneho barevneho nepotkal, krome nasich Cikanskych spoluobcanu, pokud jim teda korektne mohu vubec rikat, ze jsou "barevni". Akce vyvolava reakci. Ja vubec nechapu, proc by jakakoliv hra i treba z dnesniho prostredi mela nebo dokonce musela byt genderove nebo rasove "vyvazena" a uprimne ani nechapu co by to jako melo znamenat. Totez napr. u filmu. Myslim, ze vetsi flustrat je ten co napsal tu recenzi a pravdepodobne si za svym nazorem stoji, nez ten kdo tu mluvi o "cmoudech", protoze to uz byla jenom reakce na multikulti agresi, kterou tady vytvari tito novodobi hlasatele multikulturni "pravdy".

+7/−1
21.2.2018 23:54

P25e81t54r 95K30ř96í11ž 2783794821281

"názory několika jednotlivců" a to je jeden z problemu. Par blbecku si naveze do hry, toho se chyti nekolik aktivistu a pozeru a samozrejme media. Nasledne se tyto "nazory" zacnou prezentovat jako hlas lidu, jako ten jediny spravny nazor a kdo se opovazi byt proti tak je ihned onalepkovan minimalne jako nacista/rasista. Pote uz nic nebrani verejnemu lyncovani skrz vsechny mozne prostredky za velkeho prispeni medii s cilem dotycnou osobu pospinit a znicit. Zlikvidovat jak osobu tak jeji podnikani ci zamestnani. Proste elita.

+2/0
22.2.2018 0:21

J84a54k65u50b 28B95o80h24o28n25ě72k 8265326449857

Až na to, že kromě těch několika stejných aktivistů nikdo nikoho nelynčuje, takže realita končí druhou větou. Zbytek se nestal a jenom zase přispíváte jenom k tomu zbytečnému roztáčení kolotoče poloinformací a vzájemné nenávisti.

0/−3
22.2.2018 9:22

P22e75t30r 82K53ř83í75ž 2163934751431

Snahu pospinit KCD jsem zas tolik nesledoval, ale zminovat takovy hyperkorektni (cti dementni) nazory o absenci POC v recenzi eurogameru je rekl bych znatelna snaha a s sirsim dopadem nemyslis? Krome toho todle je univerzalni pattern u kauz gamergate (tam byla snaha nekolik lidi vyhodit za nazory), metoo (spousta hercu pospinena a prisla o nabidky) ten vyvojar z googlu (vyhozen)... proste tadle "elita" se nesnazi vyhrat argumenty ale tim ze osobu zdiskredituje a znici!

+1/0
22.2.2018 17:22

J60a50k84u43b 53B83o95h86o28n59ě29k 8615816819617

Ta recenze výslovně říká, že hledat v tom rasismus nejde. Jenom prezentuje pohled historika, který je diametrálně jiný, než autorů. Takže s tou elitou běžte někam. Vytvořil jste si z pár idiotů obřího draka a odmítáte v něm vidět ten ubohý větrný mlýn.

O tohle si Vávra říká sám. Nejdřív se prsí, jak je hra realistická a pak reaguje jako malý harant, když mu historik řekne, že jeho argument prostě nesedí. Kdyby k tomu přistoupil nějak normálně, tak to celé mohlo vyšumět. Ovšem to nesměl být tak skvělý marketing.

0/−2
23.2.2018 9:18

P14e89t11r 97K58ř20í20ž 2173304791941

"But there's also a big problem." "Then again, I'm white, so maybe I've missed things. And racism can take many forms, one of them being exclusion."

Tak urcite, cela hra je jak to vidi Vavra, kdo si dovolil neco zmenit tak uz tam nepracuje a diskuze s kymkoliv byla po celou dobu vyvoje zapovezena, natoz s historikem.

Ano, hra je realisticka. Najdi jinou hru podobneho typu, ktera je zpracovana lepe. Jestli si nekdo mysli ze kvuli male moznosti POC v oblasti tam proste musi byt tak je ***. "kdyby k tomu pristoupil normalne" bezvadny, takze Vavra je ten spatny. Nebudou to spis ty *** plus media co to siri dal a delaji z toho prave tu kauzu?

+2/0
23.2.2018 10:15

Najdete na iDNES.cz