Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: Kingdom Come naučí svět milovat českou historii

Nejočekávanější česká hra poslední dekády nezklamala. Je to sice o dost náročnější záležitost, než na jaké jsme si v posledních letech zvykli, ale za vynaloženou snahu vás dokáže pořádně odměnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R97a10d25e87k 25J56o59n33á86š 4857355563238

jak jsem v textu cetl o tom Gothicu, uplne jsem si na to vzpomnel taky kdyz jsem KCD zacal hrat...Gothic byla neskutecna hra, delal jsem ukoly ktery ne jen ze nebyly povinny ale ktery ve hre ani nebyly! :-D Doufam, ze tady to bude podobne...ale dle recenze to vxpada OK, ja to prave asi po 2 hodinach odlozil a pustil si fifu ptz mi to prislo zatim nudne..ale v clanku pise o tom ze to tak je, a ze se to pak rozjede, takze tomu dam sanci :-)

+1/0
3.3.2018 7:54

P51a25v46e12l 16Š58v20a83r97c53e55r 1340558282777

Autoři hry by mohli přidat možnost odstranění toho "zaměřovače", který ukazuje směr, kam se díváme při chůzi beze zbraně (víc to vtáhne do hry a není tam potřeba). Stejně tak bych se zbavil hudu se staminou a zdravím - ty bych tam chtěl jen na souboje.

Dá se to? Já jsem to nenašel.

0/0
26.2.2018 10:49

R52a62d88i74m 62V35e49n90g55l92a60ř 3892967881569

!SPOILER ALERT!

Mám jen drobný dotaz.

Dá se mise Hrátky s čertem dokončit tak, abych nikoho nezabil?

+1/0
22.2.2018 21:52

E60v80a 32S10t80o69č42e29s85o68v28á 1390985564683

No mě to připadá jako čekání na to, kdo první řekne "král je nahý"... nemusíme tu hru chválit jen proto, že je česká a z české historie. Teď jsem došla k hlavnímu questu, který se odehrává v monastery a něco tak nudného a otravného jsem dlouho neviděla - hra vás nutí absolvovat KAŽDÝ den všechny povinosti mnicha, včetně modlení 2x denně, které trvá asi 5 min reálného času (dělám si u toho kafe). A co se týká grafiky - příroda úžasná, o tom žádná. Ale animace postav a jejich pohyby při rozhovorech/předávání věcí - připadám si jak xx let zpět. Jízda na koni mimo cestu naprosto na nervy, protože se zasekne o každý keřík. Hraní KCD střídám s AC:Origins, tak jsem možná zhýčkaná..neříkám, že je to úplně zlé, ale pět na grafickou stránku a animace ódy, to nechápu..

+1/−2
22.2.2018 12:05

T63o68m37á81š 79V34e95s60e92l87ý 1122332903196

Víš, že ty questy dělat nemusíš a hra jede dál? To, že ti napíšou, ihned se odeber na náměstí a jeď tam a tam. Neudělej to, přijď a nikdo na náměstí tam nebude. Ale jakmile pak někam přijedeš, nediv se, že tě seřvou jak koňa, kde jsi byl. V tomto případě to samé. Nikdo a to ani hra Vás nenutí se modlit, jenom pak člověk musí počítat s následky.

+1/0
22.2.2018 12:09

E55v68a 23S93t50o91č73e12s54o47v17á 1200435134153

Vím, ale v tomhle případě to není pravda :-) buď tam vydržím to modlení, nebo mě pošlou na samotku na 18 hodin (cca 3 minuty reálného času?). Prostě skoro stejný..jinak jasně, párkát jsem se někde potulovala a až pozdě zjistila, že quest byl na čas. V tom ale problém nevidím.

0/0
22.2.2018 12:26

Z43u94z49a44n85a 39S90t62r25n19a32d64o30v38á 3227785460514

Můžete to modleční přeskočit stisknutím "T" a počkat dvě hodiny (asi 20 vteřin reálného času). Je to lepší než se upít kafem xmrti :-)

+3/0
22.2.2018 12:59

E20v40a 10S15t44o58č63e94s60o24v89á 1730695894923

Jee, dík, to zkusím. Já zkoušela číst knižky, ale to mě hned přišli zavřít :D

+1/0
22.2.2018 13:06

D54a59v92i61d 87M15i78k63u15l97á84š27e37k 4523736423671

Ten quest se hlavně dá splnit i jinými cestami takže to co píšete je naprostý blud.

0/0
22.2.2018 14:30

E70v67a 33S71t15o38č59e90s80o89v77á 1760715504483

Ale neni, davno mam nactene vsechny moznosti splneni questu, takze jste mi nesdelil nic noveho. Cesta ukolem (pro me, nikomu nevnucuju) byla zapadnout a zjistit co a jak (at tu prilis nespoileruju). To bylo ale tak strasne umorny, ze jsem z otraveni zvolila rychle (a nasilne) reseni.

0/0
22.2.2018 20:14

D41a70l74i78b29o27r 57R46o40z76s93y17p59a41l 7360513866809

Tak tahle hra je takový simulátor života ve středověku. Předpokládám, že autoři chtěli, ať si život tam co nejnázorněji každý vyzkouší. Ještě měli přidat měsíční práci na poli pod dohledem drába, aby zážitek byl co nejvěrnější.:-)

+7/0
22.2.2018 12:56

T32o12m11á66š 31D49u30š42e70j17o24v10s85k43ý 3567453847660

Mám odehráno 61 hodin a kromě jednoho záseku si nemůžu stěžovat. Na PC je ovládání v pohodě. Ukládání kdykoliv je podle mě u této hry spíše kontraproduktivní. Je super když máte alespoň trochu strach jestli něco vyjde nebo ne. Zatím jsem uložil hru za pomoci Sejvovice jen jednou. ;-D

Když to při questu nedopadne dobře, dá vám hra možnost udělat to jinak a to je fajn.

Pokud ale ukládání prostě musíte mít, není nic těžkého si sejvovici udělat nebo koupit. Peněz i surovin je dostatek. ;-)

Čtu všechny knihy a to dodává hře další rozměr. Člověk pochopí mnohé souvislosti a důvod jednání některých postav. Je to prostě SUPER. [>-]R^

+5/0
22.2.2018 11:25

V77o94j22t50ě22c31h 91S94t20r31n98a59d 4534481902945

Těm co tak naříkají, že téhle české hře chybí český dabing, vám nestačí, že na tom dělali čeští vývojáři, celé se to odehrává v českých zemích, zasazené do české historie, hudba se k tomu nahrávala v Rudolfinu! Mně to tedy bohatě stačí a pokud by se Okamurovi nešťastnou náhodou povedlo prosadit ve školách hodiny vlastenectví, byl bych pro, aby tam ty děti prostě posadili k počítačům a nechali hrát Kingdom Come.

+4/−2
22.2.2018 9:31

J49i47ř47í 74J48u35ř57i85c55a 2508313391

V němčině.

+1/0
22.2.2018 19:47

R89a60d59i23m 55K69o73k91t67a 7802897789749

Nestačí. Stejně jako moskevské metro hraju v ruštine, chtěl bych hrát českou hru, z Čech v češtině.

+3/0
28.2.2018 13:56

D35a39v97i42d 21H62y74š19p89l93e18r 2973203277515

R^[>-]

+1/0
21.2.2018 18:30

K46a36r93e70l 10K62r15ů59p70a 7859130833

Hra super, grafika a prostředí excelentní. Ale boha jeho chybí český dabing !! V téhle hře jako sůl !!

Nicméně jsem rád, za názory které se ve hře opírají k aktuálním politickým tématům, jako postoj k imigrantům, apod.

I bych hrál častěji, ale všechen čas věnuji leteckému simulátoru IL2 BOS, který je pro mě, i díky virtuální realitě, jedničkou.

PS: V létě určitě zase na výlety po hradech....

+2/0
21.2.2018 15:53

P74a98v36e67l 57Š67ť10a23s95t58n52ý 8442874554

Po skoro týdnu hraní: Úžasná, neotřelá hra, která mi nedá nic zadarmo a těch pár chyb... no boooože....

+16/0
21.2.2018 12:16

Z30u10z65a50n24a 44S51t31r55n41a86d28o78v21á 3307785360564

!!Spoiler alert!!

Kdokoliv kdo dohraje misi v Sázavském klášteře má můj bezmezný obdiv. Já se tím včera prokousala, ale skoro mi u toho rupla cévka! Napoprvé se to totiž buglo na úplném konci a musela jsem to hrát skoro celé znova ;-D

+1/0
21.2.2018 11:25

A17d77a10m 20Š62p36i60l39l20a14r 8559867822586

Taky se mi to buglo na konci :D a taky mi malem trefilo. Nastesti sem si potajnu delal sejvovice v klastere. Takze sem musel odzit jen dva dny toho klasterniho pekla :D

+2/0
21.2.2018 15:51

E82v53a 42S14t92o30č70e67s42o52v53á 1940795394883

taky, dokonce dvojitě - nejdřív jsem nedostala tu kostku a pak stejně přišla o všechny věci v inventari, takze reload nekolika dni...silenost

+1/0
22.2.2018 12:07

Z87u92z26a31n95a 37S20t55r19n46a39d89o83v34á 3477745670574

No můj Svatej se na mě rozhodl nečekat a zdrhl někam do lesů, takže se mi neukončil quest a vypadalo to, že Jindřich dožije v klášteře ;-D

+3/0
22.2.2018 12:57

J37i45ř34í 78H25a84v16á84č48e45k 1573650673

Čím to je že z dálky mám ty lidi jakoby nahý a oblíkají se až když se k nim přibližuju? bug?;-D

0/0
21.2.2018 8:55

M55a30r50t32i20n 39B64e86r31a71n 6979325676631

Jen špatně zoptimalizované LOD :-)

+3/0
21.2.2018 9:01
Foto

M39a85r43t93i76n 84R46y52š92a63v19ý 1766405253212

Do toho teď postupně pronikám. Tutorialy na tvorbu materiálů, herních mechanismech atd. jsou od Warehorse studia perfektní. Pobíhám poslední dny po lese s foťákem a ColorCheckerem a fotim si textury na tvorbu materiálů ;-D

0/0
1.3.2018 11:15

J87a73n 96S53t78e83h68l43í12k 1369459136704

Asi PC nestíhá, pohraj si s nastavením.

+2/0
21.2.2018 10:12

D16r72a36h55o57m31í76r 97S15t50r79o80u30h12a36l 4855228432974

Snížit kvalitu textur. Dělá to delší doba kopírování textur z RAM do VRAM. Na vině je pravděpodobně nízká propustnost grafické paměti (je vytížená předáváním textur GPU a zároveň nahrává nová data). Snížením kvality textur se zvedne jejich komprese a velikost, tím pádem se uvolní paměťová sběrnice a mělo by to přestat dělat.

+3/0
21.2.2018 10:23

J49i75ř42í 96H10a78v87á78č69e52k 1413670403

Dik, zkusim,mam i7 a nvidii 970 ani ne dva roky a dal jsem optimalni nastaveni, ale asi to nestaci.

0/0
21.2.2018 11:14

D81r74a45h30o37m62í29r 18S47t22r82o33u27h71a58l 4805418572884

*Zvedne komprese a klesne velikost, samozřejmě :-)

0/0
21.2.2018 11:37

J92a47n 62M94a72c74e35k 9764695512178

vykreslování v dálce žere dost výkonu, tak si to nějak zoptimalizuj.

0/0
21.2.2018 13:43

M55a72r82t48i97n 54B65e16r58a59n 6249885116621

Udivuje mě, kolik se dokáže najít v diskuzi k počítačové hře frustrátů. Na internetu se objeví názory několika jednotlivců ohledně rasové jednotvárnosti KC:D a (nejen) český pseudovlastenecký omezenec vytasí svoje lingvistické a historické znalosti projevující se označováním lidí s tmavší pletí nebo šikmějšíma očima jako "čmoudů".

Anti-korektnost, která se dříve správně označovala jako hulvátsví, nevymáchanost nebo buranství, se v ČR stává mainstreamem. Vše proti médiím a elitám (vzdělaným lidem s rozhledem) je považováno za ten správný boj, nehledě na kontext.

Tato doba je dobou debilizace, plytkosti, zjednodušování a demagogií, říkám tomu kvazi-faktická vlna lidového smýšlení, pak se netřeba divit popularitě extrémních subjektů v politickém a veřejném světě, hrajících na emoční a apokalyptické noty.

+7/−18
21.2.2018 7:46

T59o73m82á16š 38V97e37s94e52l73ý 1922282783726

Pošli číslo na svého dealera....

+11/−1
21.2.2018 8:14

M55a11r85t59i66n 40B66e19r49a77n 6739135246351

Auto nemám, sorry...

0/−2
21.2.2018 8:34

T98o38m78á57š 60V42e23s10e52l69ý 1402532783606

Zase vedle. Ale u Tebe nic překvapivého. Mimochodem ty "elity" ukázaly svůj rozhled právě při prezidentské volbě. Buranství, hulvátství, všichni, kdo nevolí s námi, jsou idioti. Mimochodem, doporučuji si zajít na Eurogamer a podívat se, jak podobně smýšlejícímu "človíčkovi" to tam dalo 90% komentářů sežrat za jeho hloupou pseudorecenzi. I cenzor, co tam je, tak ho vesele poslal do míst, kde slunce nesvítí.

+8/−4
21.2.2018 8:56

M30a18r55t78i75n 92B59e56r73a64n 6329705956491

Zvláštní, z prezidentské volby mám úplně jiné dojmy, než Ty.

Jinak situace z Eurogameru jen koresponduje s tím, co jsem napsal výše o mainstreamu.

+2/−5
21.2.2018 9:01

T33o14m42á35š 82V12e95s23e94l44ý 1662462593546

Ne, menšina jako ty si hraje na něco, co není a je pak za pitomce.

+3/−4
21.2.2018 9:42

M57a25r28t23i61n 15B87e40r32a93n 6379305746511

Není nad hlubokou analýzu osobnosti vycházející z internetové diskuze...

+2/0
21.2.2018 11:35

T64o24m35á89š 45V72e75s47e37l14ý 1692762633176

Vy jste s tím začal.

+2/0
21.2.2018 12:12

M23a20r21t38i43n 15P97o57d45h19o19r89s61k92ý 4815481979623

Ti, co předhazují KC:D rasismus a ti, co předhazují jakýmsi elitám nějaké vlastnosti, nálepkují sluníčkářema, kavárnou apod. a nebo byli dokonce během prezidentské volby překvapeni, že někdo hnojometnou palbu opětoval, si nemají co vyčítat.

+4/0
22.2.2018 18:11

J36i53ř57í 80J19u76ř11i85c78a 2198873241

Fajn napsáno. Škoda, že od někoho pro kterého je každý člověk vlastnící iPhone ovcí. Takové pokrytecké. :-/

0/0
21.2.2018 8:16

M52a83r50t80i27n 21B81e97r86a69n 6529165786261

Takto jsem to určitě nikde nenapsal.

0/0
21.2.2018 8:35

J79i55ř21í 82J65u88ř16i17c49a 2208583421

Takto ne. Ale psát pod jakýkoli koment majitele iPhonu Bééééé také není zrovna korektní, že? Byť s vaším jménem na to máte jisté právo. Pak se to ovšem týká vámi již zmiňované debilizace.

+1/−1
21.2.2018 9:14

M10a44r37t56i36n 88B69e30r65a34n 6489805746691

Nic takového jsem nikde nenapsal. Předpokládám, že jste si mě spletl.

0/0
21.2.2018 11:31

J65i98ř74í 65J11u51ř12i92c95a 2558743941

Je li zde víc Martinů Beranů je to možné. Čísla jsem nekontroloval. Je li to tak, omlouvám se.

0/0
21.2.2018 16:08

A53l97o18i45s 44J40i31n84d21r46a 9700394437635

Vazeny p. Berane. Zacali si to ti, kteri maji zasadni problem s tim, ze hra z Cech ze stredoveku neobsahuje jine barvy pleti nez bilou. Mimochodem, tady na Morave jsem za sve mladi do roku 1989 v podstate zadneho barevneho nepotkal, krome nasich Cikanskych spoluobcanu, pokud jim teda korektne mohu vubec rikat, ze jsou "barevni". Akce vyvolava reakci. Ja vubec nechapu, proc by jakakoliv hra i treba z dnesniho prostredi mela nebo dokonce musela byt genderove nebo rasove "vyvazena" a uprimne ani nechapu co by to jako melo znamenat. Totez napr. u filmu. Myslim, ze vetsi flustrat je ten co napsal tu recenzi a pravdepodobne si za svym nazorem stoji, nez ten kdo tu mluvi o "cmoudech", protoze to uz byla jenom reakce na multikulti agresi, kterou tady vytvari tito novodobi hlasatele multikulturni "pravdy".

+7/−1
21.2.2018 23:54

P45e57t60r 55K16ř40í17ž 2943324161411

"názory několika jednotlivců" a to je jeden z problemu. Par blbecku si naveze do hry, toho se chyti nekolik aktivistu a pozeru a samozrejme media. Nasledne se tyto "nazory" zacnou prezentovat jako hlas lidu, jako ten jediny spravny nazor a kdo se opovazi byt proti tak je ihned onalepkovan minimalne jako nacista/rasista. Pote uz nic nebrani verejnemu lyncovani skrz vsechny mozne prostredky za velkeho prispeni medii s cilem dotycnou osobu pospinit a znicit. Zlikvidovat jak osobu tak jeji podnikani ci zamestnani. Proste elita.

+2/0
22.2.2018 0:21

J82a18k17u40b 17B47o80h81o40n44ě70k 8225296899177

Až na to, že kromě těch několika stejných aktivistů nikdo nikoho nelynčuje, takže realita končí druhou větou. Zbytek se nestal a jenom zase přispíváte jenom k tomu zbytečnému roztáčení kolotoče poloinformací a vzájemné nenávisti.

0/−3
22.2.2018 9:22

P58e89t58r 29K37ř45í32ž 2473154541421

Snahu pospinit KCD jsem zas tolik nesledoval, ale zminovat takovy hyperkorektni (cti dementni) nazory o absenci POC v recenzi eurogameru je rekl bych znatelna snaha a s sirsim dopadem nemyslis? Krome toho todle je univerzalni pattern u kauz gamergate (tam byla snaha nekolik lidi vyhodit za nazory), metoo (spousta hercu pospinena a prisla o nabidky) ten vyvojar z googlu (vyhozen)... proste tadle "elita" se nesnazi vyhrat argumenty ale tim ze osobu zdiskredituje a znici!

+1/0
22.2.2018 17:22

J50a48k44u86b 58B75o11h14o60n32ě23k 8545136989887

Ta recenze výslovně říká, že hledat v tom rasismus nejde. Jenom prezentuje pohled historika, který je diametrálně jiný, než autorů. Takže s tou elitou běžte někam. Vytvořil jste si z pár idiotů obřího draka a odmítáte v něm vidět ten ubohý větrný mlýn.

O tohle si Vávra říká sám. Nejdřív se prsí, jak je hra realistická a pak reaguje jako malý harant, když mu historik řekne, že jeho argument prostě nesedí. Kdyby k tomu přistoupil nějak normálně, tak to celé mohlo vyšumět. Ovšem to nesměl být tak skvělý marketing.

0/−2
23.2.2018 9:18

P57e12t28r 74K44ř40í64ž 2973804261461

"But there's also a big problem." "Then again, I'm white, so maybe I've missed things. And racism can take many forms, one of them being exclusion."

Tak urcite, cela hra je jak to vidi Vavra, kdo si dovolil neco zmenit tak uz tam nepracuje a diskuze s kymkoliv byla po celou dobu vyvoje zapovezena, natoz s historikem.

Ano, hra je realisticka. Najdi jinou hru podobneho typu, ktera je zpracovana lepe. Jestli si nekdo mysli ze kvuli male moznosti POC v oblasti tam proste musi byt tak je ***. "kdyby k tomu pristoupil normalne" bezvadny, takze Vavra je ten spatny. Nebudou to spis ty *** plus media co to siri dal a delaji z toho prave tu kauzu?

+2/0
23.2.2018 10:15



Najdete na iDNES.cz