Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pavel Šťastný: co připravuje Bohemka?

  7:00aktualizováno  15. června 11:11
Bohemia Interactive chystá na následující měsíce několik zásadních změn včetně nového názvu firmy, loga, množství kompletně lokalizovaných herních titulů a tak vůbec. Kromě toho nabídne koncem června českým hráčům speciální edici Operation Flashpoint. Co ještě chystá a jak to pocítí hráči, i na to odpovídal v online rozhovoru Pavel Šťastný.

Bohemia Interactive nás v poslední době zaplavuje novinkami. Kromě změny v marketingu, kterou vy, coby naši čtenáři, příliš nepocítíte, se v brzké době bude měnit také název firmy a pochopitelně i její logo (z Bohemia Interactive na Cenega) a vzhledem ke spojení s významným polským distributorem a bohatým německým investorem se změní také služby, které Bohemia Interactive poskytuje. Typicky to znamená, že se dočkáme většího množství do češtiny lokalizovaných her, rychlejšího uvedení her na náš trh a v neposlední řadě dojde možná ke snížení ceny jednotlivých herních titulů vzhledem k vyšším objemům odebíraných kusů onou nadnárodní korporací Cenega.

Pokud vám Cenega nic neříká, vězte, že jde o obchodní jméno společnosti Engram Entertainment, která vznikla sloučením Bohemia Interactive s podobně zaměřenou polskou firmou IM Group z o.o., do níž navíc finančně vstoupil fond privátních investic DBG Osteuropa - Holding. Bližší informace o tomto sloučení jsme přinesli v tiskové zprávě a interview se Slavomírem Pavlíčkem v listopadu loňského roku, konkrétní výsledky sloučení jsou však vidět i nyní a Cenega jako taková začala se svým zviditelňováním se teprve počátkem června. Podle našich informací by Cenega měla z přebalů krabic i z tištěných reklam během letošních prázdnin pozvolna vytlačit název a logo Bohemia Interactive a už na letošní Invex se plánuje show, jakou prý Česká republika ještě nezažila.

Vzhledem k tomu, že se všechny výše uvedené informace přímo dotknou každého počítačového hráče, rozhodli jsme se na chat již podruhé pozvat Pavla Šťastného, marketingového manažera společnosti Cenega (dříve Bohemia Interactive), který je sice čtenářům BonusWebu znám zejména v rámci našeho seriálu o počítačovém pirátství, dnes však bude na tyto otázky odpovídat jen okrajově a hlavní náplní online rozhovoru budou plány “nové” společnosti Cenega, novinky připravované na prázdniny a ptát se můžete také na marketingové záležitosti týkající se české hry Operation Flashpoint a její speciální limitované edice.

Kompletní záznam online rozhovoru s Pavlem Šťastným z Cenegy

Autor dotazu: Jakub Vrba, odpovězeno: 11:59:53
Otázka: Jake hry se budou prekladat? Kolik bude stat Operation Flashpoint?
Odpověď: Operace Flashpoint v češtině bude stát 999Kč a její limitovaná edice 1499Kč. Co se plných lokalizací týče, všechno vám dá B.I. vědět během několika málo týdnů.


Autor dotazu: Antonín Chromý, odpovězeno: 11:58:16
Otázka: Dobrý večer. Omlouvám se, ale nerozuměl jsem plně vaší odpovědi ohledně Tropica. Bude se jedna o komplentí lokalizaci nebo ne? Děkuji.
Odpověď: Ne, Tropico vyjde pouze s českým manuálem a krabicí.


Autor dotazu: Radek Zelycz, odpovězeno: 11:57:57
Otázka: Příjemný večer přeju. Mám spíše dotaz na Váš názor. V současné době se vzedmula vlna zájmu o překládání, ať již na základě probíhajícího seriálu o překládání, tak i popularitou. Zároveň to podnítilo k široké (a občas dosti drsné diskuzi) především již zaběhlé překladatele ohledně kvality v současnosti zpracovávaných a vydávaných překladů. Asi sám dobře víte co mám na mysli, sámo vaše oddělení má s tím zkušenosti. Jaký je Váš názor na tuhle problematiku kvalita versus rychlost?
Odpověď: Rozhodně si myslím, že kvalita i rychlost by měly jít souběžně. V této oblasti se připravují velké novinky, ale o tom opět zase až na srazu v Brně.


Autor dotazu: Vojta Němec, odpovězeno: 11:56:46
Otázka: Jsou české hry na zahraničním trhu úspěšné?
Odpověď: Prvním velkým mezinárodním úspěchem jistě byla hra Hidden and Dangerous, ale jsem si jistý, že Operace Flashpoint tento významný úspěch výrazně předčí.


Autor dotazu: Martin Novotný, odpovězeno: 11:55:41
Otázka: Je záměr z game4U vybudovat něco jako plnohodnotný časopis ? Nový hráč na našem trhu mezi Level, Score atd. ?
Odpověď: Záměrem projektu G4U rozhodně není vytvoření plnohodnotného časopisu o PC hrách. Jeho prioritou zatím zůstane plná počítačová hra, nejlépe kompletně v češtině a výbornou cenu. To je však již koncepce vlastně všech českých časopisů. V ČR se již neprodávají herní časopisy, ale hry, u které je přiložen jako bonus časopis.


Autor dotazu: Rasto Kovac, odpovězeno: 11:53:51
Otázka: Nechysta sa cesky resp. slovensky preklad hry DESPERADOS (najlepsie aj s dabingom)
Odpověď: To je třeba se zeptat firmy, která u nás hru Desperados distribuuje, my to nejsme.


Autor dotazu: Ondřej Veřtát, odpovězeno: 11:53:18
Otázka: Nechtěl by jste si troufnout odhadnout dobu, kdy zde prodej her bude jako za oceánem (krásné velké krabice od her- lesklé ,vystouplé, stovka manuálů a příběhová knížka, další serepetičky a k tomu všemu hra za 600Kč právě vyšlá) ? :-)))
Odpověď: Pokusím se o to: řekněme horizont deseti let, po našem vstupu do EU a vyrovnání se její ekonomice


Autor dotazu: Rasto Kovac, odpovězeno: 21:20:07
Otázka: Chcem sa spytat, kedy vyjde hra od Microsoftu TRAIN SIMULATOR. Dakujem
Odpověď: To opravdu nevím, to je záležitost Microsoftu, který má v naší republice své vlastní zastoupení.


Autor dotazu: Martin Novotný, odpovězeno: 21:19:04
Otázka: Ano, vlastně jsem si odpověděl sám. Ostatně, i Ty jsi nám tím dost napověděl :) Mám jednu otázku, která by možná mohla zajímat více lidí. Dejme tomu, že žiji v malém městě (cca 50 tis. obyvatel) a rád bych otevřel malý obchůdek s počítačovými hrami. Jaké jsou distributorské podmínky ze strany vaší firmy ? Resp, s jakým vstupním kapitálem (pokud je povinný odběr) by takovýto podnikatel měl počítat. ? Dík za odpověď
Odpověď: Všechny tyto informace, včetně rabatů, obratu, podmínek atp. najdeš na stránce www.bohemiainteractive.cz. Nebo stačí zavolat, domluvit se s kterýmkoli z našich obchodních zástupců a ten ti jistě ve všech ochotně poradí.


Autor dotazu: Ondřej Veřtát, odpovězeno: 21:17:25
Otázka: Můžete prosím alespoň trochu vysvětlit nebo odůvodnit nedovoz skvělé adventury Longest Journey? Ta snad měla dobré předpoklady na prodej že ano?
Odpověď: Nemožnost se domluvit se zahraničním ditributorem. Přístup zahraničních firem je velice odlišný u každého titulu a bohužel, jak může potvrdit i Vreco v tomto případě byla dohoda velice obtížná. Podařilo se a doufáme, že již brzo si ji kompletně v češtině zahrajete


Autor dotazu: jan milny, odpovězeno: 21:14:55
Otázka: KDY VYJDE NEJAKA HOPSACKA
Odpověď: Nedávno vyšel Toxic Bunny, v nejbližší době se však žádná hra tohoto tipu - jako novinková neobjeví (řekněme v horizontu jenoho měsíce)


Autor dotazu: Ondřej Veřtát, odpovězeno: 21:13:45
Otázka: Nevite prosim kdy vyjde Z 2 ?
Odpověď: Z: Steel Soldiers vyšla dnes, tudíž do maloobcodní sítě se dostane během několika dnů - řekl bych, že již zítra bude normálně v prodeji


Autor dotazu: Ondřej Veřtát, odpovězeno: 21:12:38
Otázka: Zdravim vas, rad bych se zeptal, jak se vybiraji hry, ktere nebudou distribuovany v CR. Je to podle recenzi v hernich casopisech nebo podle celoplosneho ohlasu hracskeho obecenstva na konkretni hru?
Odpověď: Ne, skutečně podle recenzí v herních časopisech hry nevybíráme. Z distribuce v ČR jsou vyjmuty hry, které nemají podle fundovaného názoru našich obchodníků šanci na prodej, který by alepsoň zaplatil náklady na lokalizaci manuálu a boxu. Vím ale, že JRC již probozuje undividuální dovoz her a že jestli je to jen trochu možné, hru si můžete objednat v podstatě jakoukoli.


Autor dotazu: Martin Novotný, odpovězeno: 21:10:07
Otázka: Jsou nějaká promo nebo příjemná překvapení (i když ta se nevyzrazují) spojená se vstupem strategického partnera do České republiky ?
Odpověď: Odpověděl jsis vlastně sám, ne :-))


Autor dotazu: jan milny, odpovězeno: 21:09:48
Otázka: KDY VYJDE GTA 3,JAKY BUDE!
Odpověď: u GTA 3 ještě není datum definitivně stanoveno


Autor dotazu: jan milny, odpovězeno: 21:08:52
Otázka: AHOJ TAK CO DOBRÝ.KDY PŘIJDE NA TRH NOVÝ DIL FIFY A COMANDOS A JAK SE BUDOU LIŠIT 1.DIL A 2.DIL.DIK,ČAU.
Odpověď: Omlouvám se za zdržení: Commandos 2 vyjde v průběhu července FIFA 2002 je ještě opravdu daleko


Autor dotazu: Viktor Casablanca, odpovězeno: 20:51:46
Otázka: Zdravím Vás Chtěl bych se zeptat na vývoj Gooky II od Centauri production, na kterem byste se meli udajne take podilet. Jak to s projektem vypada, kdy myslite, ze by mohl vyjit?
Odpověď: Na Gooce se pracuje, kdy vyjde zatím není stanoveno


Autor dotazu: DJ. Skokan, odpovězeno: 20:50:07
Otázka: Takze je lokalizace beznou zalezitosti vetsiny evropskeho trhu?(kdyz pomineme treba Nemecko ktery ma opravdu velky trh). A jaky jsou vlastne naklady na lokalizaci. Pocitate s tim ze budete mit vlastni prekladatelsky tym, nebo vyuzivat externich tymu. A jakou ocekavate navratnost techto investic.
Odpověď: Jednoznačně otázka na naše lokalizační oddělení. V současnosti využíváme mnoho kanálů pro lokalizace, ať již amatérské, tak profesionální. Nemůžu říct, že lokalizace je v Evropě běžná, neznám celoevropský trh, jen trh polský.


Autor dotazu: Martin Novotný, odpovězeno: 20:45:35
Otázka: Bude se nová firma (resp. transformovaná firma) zabývat investicemi do nových nadějných firem, které by rády produkovaly hry ?
Odpověď: Tak tohle opravdu není otázka na mne, ale na nejužší vedení společnosti. Rozhodně však CENEGA má již nyní plán produkce vlastních her, všechny informace o nové společnosti získáte na www.cenega.com


Autor dotazu: Zdeněk Polách, odpovězeno: 20:39:19
Otázka: Chtěl jsem se zeptat - jak konkrétně pocítí hráči počítačových her přerod firmy z výhradně české Bohemia Interactive na nadnárodní CENEGU?
Odpověď: HODNĚ těžká otázka, ale řekl bych, že první pozitivní reakce již jsou ve světě. Rozhodně se to doktne hráčů, kteří neumějí příliš anglicky, ale o tom až osobně při setkání amatérských češtinářů. Ceny her jsou velmi individuální záležitostí, ale určitě i v této oblasti se dá čekat postupné zlepšování situace.


Autor dotazu: Martin Novotný, odpovězeno: 20:33:27
Otázka: Ahoj Pavle, na jednom z portálů prodávající hry v USA jsem viděl relase date na NWN kolem března/dubna 2002. Opravdu to myslí vážně ? :( Dále jsem se chtěl zeptat, jestli budete prodávat Shadowbane a kdy se předpokládá vyjítí Dungeon Siege. Zdraví Tě Eth....
Odpověď: No nazdar!!!! Jojo, je to tak, informace od Interplay jsou naprosto neúprosné. chtějí vydat dokonalou on-line hru a proto na ní musí ještě hodně pracovat. Co se Dungeon Siege týče, to opravdu nevím, je to záležitost firmy Microsoft.


Autor dotazu: Jiri Brabec, odpovězeno: 20:28:53
Otázka: Neplánujete v nejbližší době slevu Indiana Jonese 3D? Kdy proběhne další aktualizace ceníku?
Odpověď: Ceník se aktualizuje průběžně. Současná doporučená cena Indiana Jonese je 799Kč. Ale opakuji, jedná se o námi doporučenou cenu, tzn. , že maloobchodníci ji mohou, ale nemusí dodržovat


Autor dotazu: Tomáš Němec, odpovězeno: 19:58:11
Otázka: Dobrý den. Chtěl bych se zeptat kdy už vyjde Tropico.
Odpověď: Tropico je naplánováno na konec června, lokalizace box a manuál


Autor dotazu: Jiri Brabec, odpovězeno: 19:57:26
Otázka: Jakých novinek se v nejbližší době dočkáme? Jak se Vám líbí Flashpoint? Kdy už vyjde Game4U s Flight Unlimited 2? Zatím jsem ho nikde nesehnal:-(
Odpověď: Takže postupně:
1, novinky pro nejbližší dobu jsou:
Operace Flashpoint - červenec
GANGSTERS 2 - červen / červenec
COMMANDOS 2 - červen / červenec
TROPICO - červen / červenec
DIABLO 2 datadisk - červen / červenec
STUNT GP - dtto
Startopia - dtto
Z: Steel Soldiers - dtto
2, Game 4 U s Flight Unlimited se objeví na stáncích kolem 25.6.2001
3, Flashpoint - bez komentáře. pokud napíšu, jak je hra skvělá, nebudete mi věřit, protože ji vyráběla B.I. Studio a máme k ní tudíž hodně blízko a budete to považovat za reklamu, pokud řeknu, že mě nebavila, budu lhát.


Autor dotazu: Kryštof Poláček, odpovězeno: 19:50:52
Otázka: Mam dotaz, ktery jsem je u mne uz obligatni: Jak pari Vas sef, pan Pavlicek - zahraje si vsechny hry, ktere distrubuje jeho společnost, nebo jen nějaký jeho oblíbený žánr?
Odpověď: Náš pan ředitel skutečně (ač je to k množství práce, které má velmi neobvyklé) hraje počítačové hry. Na jeho oblíbený žánr se spíše zeptejte jeho, ale co já vím, v současnosti skutečně "paří" on-line Red Dragona. (Vreco, doufám, že to nebudeš považovat za reklamu a nesmažeš to :-)))))


Autor dotazu: Josef Beránek, odpovězeno: 19:48:50
Otázka: Skoro před rokem jsem si koupil SM Alpha Centauri a odeslal do vaší firmy lístek, za to jste slibovali jakýsi dárek. Během 2 měsíců nic. V diskusi o pirátství jste se chlubili mimo jiné těmi dárky, tak jsem se ozval. Vy jste sliboval nápravu. Uplynulo pár měsícu a nic. Ozval jsem se mailem v prosinci. Vy jste ihned odpověděl, že nejpozději do konce roku 2000 se dočkám. Je červen 2001 a stále nic. Závěr: Jste extrémně nespolehlivá firma. Snad vás sloučení s cizími firmami trochu rozhejbe.
Odpověď: Dárků a reklamních předmětů rozesíláme opravdu hodně. Osobně jsem se v době, kdy jsme spolu o této věci hovořili postral, aby všem bylo zasláno to, na co měli právo a co jsme jim slíbili. Závěr: s největší pravděpodobností selhala pošta, i to se bohužel stává. Pokud jste od násskutečně dárek nedostal, napište mi prosím na mail vaši adresu, postarám se o nápravu.


Autor dotazu: DJ. Skokan, odpovězeno: 19:45:59
Otázka: Smamozrejmne ze se mi jako spotrebitelovy, velice libi ze chcete hry zlevnit a vydavat vetsi mnozstvi lokalizovanych titulu. Urcite to velmi prospeje prodejnosti a jestli chcete zvysit prodejnost je tohle ta nejlepsi cesta. Ale mne by zajimalo jak je to, s lokalizaci, na jinych, ne moc silnych, evropskych trzich. Jako je nejspis, namatkou, Polsko, Italie, Spanelsko, Madarsko...... atd.
Odpověď: Snižování ceny na českém trhu není jednoduchou záležitostí a jedna z cest je i ta, pro kterou jsme se nyní rozhodli. Věřte, že i my jsme rádi, když jste vy, naši koneční zákazníci spokojeni. Co se zahraničních trhů týče mohu mluvit pouze o trhu polském, který opravdu není slabý, v tom se přece jen trochu mýlíte. Polsko má 4x více obyvatel než Česká republika a z toho také vychází jejich síla. Situace s plně lokalizovanými tituly v polsku je skutečně dobrá, zposledních titulů vím, že v komletně v češtině vyšly hry Black And White, kompletní série The Sims (tedy vč. datadisků) a další. Španělsko má podle mého osobního názoru situaci ještě trochu jednodušší, rotože jejich trh je ještě větší, než polský a vím, že velká spousta her nabízí instalaci i vlastní hraní ve Španělštině již přímo od výrobců


Autor dotazu: Martin Kulhavý, odpovězeno: 19:40:49
Otázka: Jak to vypadá s The Longest Journey?
Odpověď: Vzhledem k problémům kolem lokalizace si netroufám uvádět žádné datum, v tomto případě opravdu nemohu říci nic, než, až vše dokončíme k plné spokojenosti zahraničního distributora, hra se na našich pultech objeví. Skutečně více v této chvíli nevím.


Autor dotazu: Libor Adamčík, odpovězeno: 19:38:29
Otázka: Ahoj! Jak se čte "Cenega" :))
Odpověď: Ahoj. Jedná se o anglickou složeninu slov Central European Games a čteme ji apředstavujeme jako Cenega, tudíž česky čtenou.


Autor dotazu: Jiri Brabec, odpovězeno: 19:37:26
Otázka: Zdravím. Kolik přesně stojií hra SWAT3? Jak moc budete zlevňovat? Kdy si budeme moci koupit Anachronox? Děkuji.
Odpověď: Také srdečně zdravím. Nějaké celoplošné zlevňování u her zatím v plánu není, záleží opravdu především na titulu a na naší konkrítní dohodě se světovým distributorem té které hry. Již nyní můžete zaregistrovat to, že některé novinkové tituly - především ty plně lokalizované jsou výzarně levnější, než doposud. Kolik stojí v maloobchodní síti SWAT3 opravdu netuším, v této chvíli se doporučená cena od nás posunula na hranici 999 Kč. Anachronox se u nás na pultech s největší pravděpodobností objeví 30.6.2001, lokalizován bude box a manuál.


Autor dotazu:   Gremlin, odpovězeno: 19:32:12
Otázka: Ahoj, měl bych jeden dotaz - kdy už konečně bude vydáno Might and Magic 8, v lisu je to údajně už několik týdnů a skutek utekl :-((
Odpověď: Ahoj. Předpokládáme, že MM8 kompletně v češtině vyjde v pondělí. Cena bude 499Kč a myslím si, že v průběhu příštího týdne už ho dostanete všude, kde naše hry distribujeme.

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Fortnite umožňuje vypínat oslavné animace, aby se poražení hráči neurazili

Provozovatelé hry Fortnite nyní umožňují všem hráčům vypnout zobrazování oslavných animací, jež prý...

World of Warcraft: Dragonflight se rozloučí remixem Mists of Pandaria

Zatímco separátní battle royale režim Plunderstorm se pomalu blíží ke konci, tvůrci během května...

V nové hře podle Pána prstenů se nebude bojovat, ale stavět Hobitín

Chystaná hra Tales of the Shire nás zavede do světa Pána prstenů, tentokrát však nebudeme bojovat...

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...