Týden na Plných hrách: příroda ožívá!

  12:00
Uplynulý týden přinesl nejen co se herního světa týče jisté prokřehnutí z mrazivého období zimy a na Plných hrách tak mohl být s tak trochu s předstihem věnován postupně ožívajících a barvami hýřících krás přírody. O pravidelné výlety do vesmíru ale ani tentokrát samozřejmě nepřijdete.
Super One-On-One Soccer - fotbálek
Super One-On-One Soccer Poněkud netradiční formu fotbalu, hru jednoho na jednoho, si vzali na mušku tvůrci z týmu Rodimus, aby tak vytvořili zajímavou sportovní hru Super One-On-One Soccer. Ačkoli ani zdaleka nezaplňuje velkou proluku mezi posledně vydanými podobnými simulacemi, svou zanedbatelnou velikostí aspiruje na jednu z nejstahovanějších freewarovek svého druhu. Aby také ne, když to jediné, čím zlákává hráčovu přízeň, je neustálé honění se za animovaným balónem a snažení se trefit oním balónem soupeřovu branku. K dipozici máte přitom nejen směrové šipky pro běh do všech čtyřech světových stran, ale také dvě speciální klávesy pro kop a faul - jejich význam je prý sice spíše symbolický, nicméně znáte to, co je doma, to se počítá. Pokud máte zrovna teď po ruce nějakého kamaráda/kolegu/příbuzného, můžete si být jisti, že vás Super One-On-One Soccer přinejmenším na několik málo chvil zaujme.

Deep Space Intruders - vesmírná řežba!
Deep Space Intruders Deep Space Intruders jsou zástupci jednoho nepříliš početného a značně vzácného žánru - 3d vesmírných stříleček. V třídimenzionálním prostoru vám tak umožňují nejen pečlivě zaměřovat kvapem se blížící nepřátelské objekty, ale také sledovat veškeré dění na poměrně slušnou vzdálenost. I taková drobnost jako přidání třetího rozměru si ovšem žádá své oběti - tentokrát za onen pokrok v pojetí bohužel zaplatilo to téměř nejpodstatnější - grafické zpracování. Vizuální dojem je s ohledem na plně 3d prostor sice víceméně vyrovnaný, nicméně celkově vzato patří Deep Space Intruders k slabému průměru. Dobře, že tvůrci projevili alespoň jistou ač nepříliš zřetelnou snahu o inovativnost přidáním zákonitosti, jež způsobuje odečítání bodů pálením z laseru a hráče motivuje k lepšímu zaměřování a až nezdravému šetření municí. Pozor dávejte také na nejrůznější meteority a podobnou vesmírnou havěť, jejímž jediným cílem je pálit to do vás hlava nehlava.

Jetpack - okouzlující retro
Jetpack Jetpack je jednou z vůbec nejklasičtějších her, které jsme vám kdy na Plných hrách nabízeli. V době jejího vzniku (tj. před nějakými osmi lety) šlo o obrovský hit, který díky unikátnímu uživatelsky přívětivému editoru levelů přetrvává v myslích většiny hráčů dodnes. Můžeme tedy být jen a jen rádi, že se tvůrce rozhodl hru uvolnit jako freeware - i přes svou relativní grafickou nevábnost totiž dokáže zaujmout tím, co mnoho tvůrců nové generace nepokrytě zanedbává - hratelností. V každém ze sta standardně obsažených levelů budete v roli sympatického raketováho panáčka sesbírávat barevné gemy a posléze otevřivší se bránou postupovat dál, vstříc novým dobrodružstvím. Bránit vám ve vašem konání přitom budou nejrůznější odpudiví nepřátelé (jak pojíždějící, tak poletující) a samozřejmě také prostředí samo, které nejednou kupodivu dokáže být oříškem nejtvrdším.

Naits Terrorstrike - teroristé útočí
Naits Terrorstrike O tom, že je terorizmus zhoubou lidstva, snad pochybuje jen málokdo - téměř nikdo ale s nebezpečím, které představuje, nemůže (nechce) nic udělat. Skupinky pomatených fanatiků tak organizují pumové útoky, zapalují lidské příbytky nebo se prostě jenom zbavují nepohodlných osob. Přesto ale nejsou nezranitelní - alespoň ne ve hře Naits Terrorstrike. Tam totiž dlouhou ruku spravedlnosti představuje váš vybavený zbrojní arzenál - na zpytování svědomí přitom zhuleným fanatikům už mnoho času nezbude, roli samosoudce a žalobce v jedné osobě totiž budete zastávat vy osobně. A věřte, že se zbraní v ruce a granátem v batůžku fungují justiční procesy mnohem rychleji, než na ćeských soudech. Je nutné si ale dávat pozor na to, aby se nepřátelé nebezpečně nepřemnožili, jelikož pak se role tak trochu obracejí a z honby za pomstou se stává zběsilý úprk. I tak ale stojí Naits Terrorstrike za zmínku.

Hasenjagd - a začal hon na zajíce
Hasenjagd Pro zajíčkobijce tu máme další inspirativní hříčku v podobě Hasenjagdu - variace kultovního Moorhuhnu. Těžko říct, zda zaujme i ty skutečně radikální a stane se tak modlou všech nepřátel těchto milých zvířátek, nebo jí naopak bude s ohledem na absenci jakéhokoli krveprolití opovrhováno. Jisté je, že zajíčci, kteří se stávají cílem vaší nepřetržité střelby, nejsou žádnými andílky - pohybují se neobyčejně rychle a mají tendenci se vynořovat na místech, kde je prakticky nemožné je trefit. K jejich postřílení můžete navíc využít pouze šedesátisekundového časového limitu, který je v mnoha případech skutečně v pravém slova smyslu šibeniční. Občas tak bývá lepší své destruktivní choutky zaměřit spíše na jiné objekty - například nevinně vzhlížejícího kohouta na kostelu v pozadí, jehož zastřelením poputuje na vaše konto poměrně slušné bodové ohodnocení. Čekáte-li od Hasejagdu jen další z mnoha mutací Moorhuhnu, zřejmě jste se trefili do černého, s žádnou revolucí ovšem nepočítejte.

The Eskimo Fishing Trip - eskymáci!
The Eskimo Fishing Trip Graficky takřka dokonalá hříčka, jejímž hlavním hrdinou je eskymák putující z tropické saharské oázy domů, do oblasti věčného sněhu, mi svým způsobem připomněla takovou primitivní, leč neuvěřitelně zábavnou hru pro děti, která spočívala v lovení ryb otevírajících v pravidelných intervalech své nevelké tlamy. Podobně jako ve zmíněné skutečné dětské hríčce i v případě eskymákova loveckého výletu budete muset čekat, než se kýžená rybka svolí svůj ústní otvor otevřít a neúprosná navnada způsobí její snadné zachycení. Nebudete ovšem moci čekat dlouho - ve složitějších a složitejších úrovních se totiž k velkému počtu žábrovitých tvorů přidá ještě časový limit, aby tak vaše konání nejen urychlil, ale pokud možno také těsně před koncem úspěšně zhatil. The Eskimo Fishing Trip přesto není nijak složitou hrou a pokud se jejímu kouzlu poddáte, překonáte nabízených osm levelů jako nic.

Penguin Command - braňte svoje město!
Penguin Command Nedělní freewarovka pro mě svým pojetím byla přiznám se Španělskou vesnicí. Námět týkající se ochraňování několika svěřených měst od leteckých a bůhví jakých ještě útoků mi připadl natolik ztřeštěný, že jsem ani nedoufal to, že by Penguin Command disponoval jakýmikoliv sebeméně nadprůměrnými kvalitami. Mé domněnky se ovšem ukázaly být značně krátkozrakými - po stránce originality totiž tahle arkádová freewarovka patří k jedněm z nejvydařenějších kousků. Omezuje se sice na pouhou obranu pár nehezky vykreslených měst a disponuje nevábným grafickým zpracováním, nicméně nepostrádá jisté nezaměnitelné kouzlo. Když už jsme u té magie - kouzelné je také to, že Penguin Command rozjedete (možná) i na Linuxu (alespoň to tvrdí autor), což se jen tak nevidí. Graficky, hudebně i zvukově ovšem nedopadá nejlépe a tak alespoň já osobně nechápu, co tvůrce k adaptaci hry pod Linux vedlo (že by uživatelé Linuxu měli nižší nároky na kvalitu freewaru než Windowsáři?) - budiž mu za ni ale poděkováno.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...