Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neveselý GameEkonom

  12:00
EA věští zkázu *** Acclaim očekává bankrot *** Hra America's 10 Most Wanted pobuřuje muslimy *** Rok 2004 rokem herních upgradů *** Lemmingové míří na mobily

EA věští zkázu
Vydavatelská jednička herního průmyslu, společnost Electronic Arts věští v podstatě zkázu všem malým vývojářským a distribučním společnostem, které ještě v boji s giganty nepodlehly. Příčinou tvrdého zásahu je zvýšení nákladů na vývoj her pro novou generaci herních zařízení Sony Playstation 3 a Xbox 2. Náklady na vývoj her pro lukrativní konzoly mají dosáhnout 200 až 300 % ve srovnání s vývojem her pro současnou generaci.
EA se této situace evidentně nebojí, viceprezident pro korporátní komunikaci (takový lepší tiskový mluvčí) v rozhovoru pro BBC prohlásil, že tato vize budoucnosti připomíná lesní požár, který silné stromy (rozuměj EA) přežijí a zesílí, zatímco plevel (rozuměj všichni ostatní) bídně zhyne.
Pro majitele a manažery EA jde samozřejmě o růžovou budoucnost plnou drahých automobilů, odbarvených manželek a extrémně drahých rozvodů. Pro hráče jde naopak o plivanec do tváře, protože posilování dominantní pozice jedné firmy nebo vytvoření oligopolu několika velikánů je pro ekonomiku nezdravé. V praxi znamená omezení výběru a zvyšování cen.
Už nyní je jasné, že se můžeme "těšit" na neohrožené kralování NHL 2015, Madden 2025 nebo Sims 5 nebo Harry Pottera 20 let poté. Podle EA je systém vývoje nových verzí zavedených produktů novými vývojářskými studii výbornou strategií. Tento směr vývoje by nakonec mohl vyústit v novou revoluci zespoda, například v podobě přímého vývoje her pro Linux nezávislými programátory a grafiky, které přístup velkých společností dostatečně znechutí. Kéž by.
Zdroj: BBC

Acclaim očekává bankrot
Vskutku radostné přivítání nové éry GameEkonoma dostupného masám, po chmurné předpovědi ještě chmurnější očekávání. O problémech Acclaimu jsme již psali. Nyní se ukazuje, že problémy jsou ještě větší, než se předpokládalo a společnost sama očekává, že bude muset požádat o soudní ochranu před věřiteli, což je mírnější forma bankrotu, kdy má společnost odloženy splátky dluhů.
Situace se vyostřila poté, co britští zaměstnanci nedostali zaplaceno za odvedenou práci a pracovníci v Manchesterském studiu byli dokonce posláni domů. Společnosti se totiž nepodařilo zajistit další financování provozu. Americké zaměstnance už dříve poslal místo práce domů majitel budovy, za jejíž nájem Acclaim nezaplatil.
Aby toho nebylo málo, byly akcie Acclaimu staženy z obchodování na burze Nasdaq, protože společnost nedosáhla požadované kapitalizace, vedení Acclaimu se proti tomuto rozhodnutí odvolalo. I přes optimismus manažerů Acclaimu ale v obrat k lepšímu věří už jen málokdo.
Zdroj: Games Industry

Hra America's 10 Most Wanted pobuřuje muslimy
Zatím nejde o celosvětový problém, ale budgetová hra America's 10 Most Wanted vyvolala pobouření u arabské komunity v Bristolu, kterým se hrubě nelíbí billboard inzerující hru, ve které mají hráči dopadnout a předat spravedlnosti deset nejhledanějších zločinců podle FBI. Za mediální bouří stojí zejména fakt, že reklama je umístěna nedaleko tamní mešity, která sice není ještě dostavěná, ale už slouží k církevním obřadům. Představitelé islámské komunity a církevní představení požadují okamžité odstranění reklamy s fotografií Usámy bin Ládina. Její vyvěšení považují za necitlivé a nediplomatické, reklama podle nich může zvýšit rasovou nesnášenlivost. Představitel jedné z muslimských organizací nařkl člověka, který rozhodl o umístění reklamy blízko svatostánku, z ignorance a blbosti.
Zdroj: Bristol

Rok 2004 rokem herních upgradů
Ani tato zpráva není dvakrát veselá, i když se to dalo očekávat. Jádrem celé události je fakt, že si dvě nejočekávanější hry několika posledních let, Doom 3 a Half-life 2 vyžádají nákupy nového železa u mnoha hráčů, kteří si budou tyto novinky chtít vychutnat. Ostatně u idSoftu je tento přístup běžnou záležitostí a o jeho hrách se často hovoří jako o technologických demonstracích, které hlavně ukazují sílu nového engine, který bude následně licencován dalším vývojářům.
Hardwarová náročnost Doom 3 není sice tak tragická, jak se původně očekávalo, ale kolik českých hráčů má doma alespoň P4 1,6 s gigabajtem RAM a GeForce 5700 FX, což je sestava umožňující plynulou hru při vysokém rozlišení a detailech (ovšem bez stínů) s průměrnými 40 FPS? Řada rekreačních hráčů, kteří nesledují běžně novinky v oblasti výpočetní techniky, mezník, jakým jsou právě super-náročné 3D střílečky, které si prostě "musejí" zahrát, vnímají jako impuls k nákupům.
Že to funguje, ukazují finanční výsledky výrobců specializovaných herních PC i prodejci komponent. Alianware nebo Voodoo PC, kteří se v USA a Kanadě specializují na herní počítače, hlásí po uvedení Doom 3 zvýšení obratu v řádu desítek procent. Jde přitom o slušné částky, třeba speciál pro Doom 3 od Alienware stojí tři tisíce dolarů, cena slušně vybaveného normálního počítače přitom zřídka přesáhne 1000 dolarů, tedy sedmadvacet tisíc korun.
Na své si samozřejmě přijde nVidia a Ati, každá ze společností má smlouvu s výrobci jedné z očekávaných her. Marketingové aktivity nVidie přitom zapříčinily pokles zisků společnosti o 80 %, které nyní bude chtít výrobce karet GeForce zpět. Ati potom spojila své síly s Valve. Díky tomu dostanou noví majitelé highendových karet s čipy Radeon HL2 zdarma, stejně jako majitelé vybraných karet GeForce dostanou CD s Doomem.
Zdroj: Washington Post

Lemmingové míří na mobily
Pamatujete malé tupé příšerky se zelenými vlasy? My je proháněli na školních 486kách snad každý den jako středoškolští skoro-studenti. Hra, ve které se hráč snaží dovést maximum "lumíků" do bezpečí přes desítky úrovní plných nebezpečí, se vrací, a to, stejně jako řada starých dobrých her, na displeje mobilních telefonů.
Společnost iFone totiž získala práva na tuto hru od Psygnosis (nyní součást Sony Computer Entertainment) a plánuje její uvedení v USA i Evropě na předvánoční trh. Vzhledem k tomu, že jde o smlouvu na několik let, je jisté, že se na mobilech s Lemmings setkáme hned několikrát. Snad se budou distribuovat i u nás.
Zdroj: iFone

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

BlizzCon 2024 nebude

Letošní ročník akce BlizzCon, na níž fanoušci oslavují hry studia Blizzard, tedy značky jako...

Jsou na vás hry moc těžké? V budoucnu vám možná pomůže umělá inteligence

Nový patent Sony věští budoucnost hraní, kdy může vzniknout nový nejnižší stupeň obtížnosti. Hru za...

Simulátor offroadového ježdění MudRunner vyjde i pro virtuální realitu

V MudRunnerovi se sice jezdí daleko pomaleji, než ve většině ostatních automobilových simulátorů,...

OBRAZEM: Paper Mario: The Thousand-Year Door je další příkladný remake

Paper Mario: The Thousand-Year Door je remake akčního RPG s tahovými souboji, které původně vyšlo v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...