Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden na PH - vivat akce!

  12:00
V uplynulých sedmi dnech jsme na Plných hrách přinesli hned 14 vynikajících titulů a zejména ty zastupující akční žánr se řadily k naprosté špičce, v čele s filmovou propagační tombraiderovkou Anacondas od Sony Digital Pictures.

Dvě skvělé akční hry a řada dalších pěkných titulů - to je bilance uplynulého týdne na Plných hrách. Krom toho byla vyhlášena anketa a soutěž o 5 kopií hry Berušky 2. Událostí pro příznivce retro stylu hraní pak bezesporu bylo obnovení seriálu o českých textových hrách, jehož prázdninový díl je k nahlédnutí zde.

Laser Frenzy – laser, kam se podíváš
Jsou hry, kde procházíte levely tak snadno, že vás to ani nebaví. Ačkoli do nich tvůrci nacpou všemožné grafické efekty a animační prvky, tak po chvíli zjistíte, že to té gamese stejně nepomůže, aby byla úspěšná. Zase dospějete k věčné pravdě, že u her je ze všeho nejdůležitější originální nápad, ta myšlenka, která teprve donutí tisíce lidí koukat do svých monitorů a trávit svůj cenný čas tím, že se snaží nasbírat co nejvyšší score a prokopávat se do vyšších levelů. Logika, kterou vám chci dneska představit, právě takový nápad má a vůbec nevadí, že neobsahuje žádné super grafické vymoženosti. Tahle gamesa to vlastně ani nepotřebuje. Jmenuje se Laser Frenzy a se svou skromnou grafikou vás dokáže pobavit na předlouhý čas, neboť je to opravdu skvěle propracovaná logická pařba. O co v ní vůbec jde?

Laxius Power 2 - pokračování skvělého RPG
Laxius Power je specifickým RPG, které vzniklo za pomoci utilitky RPG Maker. Nabízí tak trochu střelený děj, jenž si s lehkostí sobě vlastní utahuje z nejtypičtějších klišé svého žánru, přitom ale dokáže uspokojit i ty, kteří na podobné archetypální game designové prvky a příběhové motivy čekají. Vzhledem k celkově vysoce nadprůměrnému provedení se není čemu divit, že se autoři odhodlali pokračovat v příbězích Randoma a jeho přátel, kteří se v jedničce stali opravdovými hrdiny, tedy alespoň na pár okamžiků. Laxius Power 2 na první díl svým příběhem přímo navazuje, a tak by nebylo úplně moudré vyplácnout hned na úvod, oč že se především bude jednat. Informací dychtivým čtenářům nezbude, než se smířit s tím, že se před Randoma, Luci a Sarah postaví první opravdu velký úkol hodný jejich hrdinské role. Jak už je ale v této RPG sérii zvykem, nic není bráno zase až tak smrtelně vážně a během cesty si postavy užijí i docela dost legrace.

Pong 3D Tennis - rozdrťte soupeře!
Kvalitních tenisových klání v podání freeware počítačových her není mnoho. Těch dobrých je odstrašující minimum a ty rádoby hratelné zbytky tvoří bohužel drtivou většinu. Zdali Pong 3D patří mezi kvalitní sportovní hry, průměrné hry, či do naprostých paskvilů, se ihned dozvíte. Začneme pravidly (ta kdyby viděl nějaký rozhodčí, začal by si neprodleně vytrhávat všechny vlasy). Mezi první směšnosti patří fakt, že nikdo z hráčů nepodává (zjevně podává nějaký duch nad sítí), což je opravdu docela stupidní. Nemyslím si, že by byl takový problém ono podání naprogramovat, ale pojďme dále. Bodování se také slušně odlišuje od reálné hry, takže zapomeňte na hru 40-15, shody, výhody, či sety. Ten kdo vyhraje hru, dostává jeden bod. Kdo získá deset bodů, vyhrál (nic víc). Chcete už slyšet nějakou tu kladnou stránku hry?

Scythe Island - parodie na adventure legendu
Slova parodie a parazitovat mají k sobě hláskovou skladbou celkem blízko. A skutečně, častokrát lze v oblasti počítačových her, či lépe jejich kritik, vídat právě ona v těsné blízkosti a úzkém významovém sepětí. Přiznejme si: je přece jen jednodušší mít několik záchytných bodů a od nich se odrážet ke tvorbě vlastního scénáře, designu a vůbec celé počítačové hry. Tento vztah lze matematicky popsat nepřímou úměrností: čím více výchozích daností, tím méně práce. A tedy, vysvětleno konkrétněji, čím více vykradené grafiky, hudby, tématiky, motivů, či dokonce celých částí děje a dialogů postav, tím méně starostí s vymýšlením vlastního, originálního dobrodružství. Není tedy divu, že se autoři amatérských, volně šířitelných adventur často oddávají lákavému kouzlu remaků a parodií na klasické hry minulosti. A že mezi nimi vítězí Monkey Island, Indiana Jones a sierrácké Questy je pak již záležitostí určenou historicky: právě tyto hry dosáhly největší obliby a jsou tak první na ráně domnělého či skutečného ostrovtipu začínajících autorů.

JetWave X – usedněte do vznášedla
Tým Reload Games myslím netřeba nikomu, kdo se na české freeware scéně alespoň trochu orientuje, představovat. Za sebou mají kupříkladu vcelku zdařilé a dobře hratelné Smash the Granny či logickou hru, s níž se vrhli také do minulého ročníku Becherovka Game – Magicross. Jak se zdá, logický žánr se tomuto amatérskému týmu zalíbil, čemuž nasvědčuje také nejnovější počin nazvaný JetWave X. Bude dosahovat kvalit předešlých her tohoto týmu či nikoliv … ? Poněkud netypicky pro logický žánr se hned zpočátku ujmete ovládání drobného vznášedla. To se bude po celou hrací dobu pohybovat nad průzračnou hladinou nevelkého rybníka, na němž jsou do různých míst rozmístěny bójky a také branka s nápisem Finish, jíž projedete na úplný závěr.

MAX - drsný závod o přežití
U závodních titulů člověk na originalitu narazí málokdy. U komerčních to platí ještě mnohem více, kupříkladu taková TOCA Race Driver se svým příběhovým módem a zcela novým pojetím hlavního módu šampionátu pak působila nedávno jako zjevení. Ve freeware oblasti bohužel ale též dochází k opakování několika klišé. V lepším případě vytvoří vývojáři kvalitní klon Micro Machines (už by ale také někdo mohl konečně pořádně okopírovat jejich geniální systém multiplayeru na jedné klávesnici) či víceméně hratelnou 3D jezdičku (pohříchu povětšinou s trapným fyzikálním modelem, u nějž je aplikace skutečných zákonů, podle nichž se jízda automobilů řídí, značně nejistá), v horším vykradou zdrojový kód Street Driveru od Marka Overmarse a v Game Makeru vytvoří svou vlastní "supa-dupa-hyper-mega-extra nadupanou" Jízdu. Tu a tam se však přece jen vlaštovka objeví, čehož potvrzením je i dnes recenzovaný titul MAX.

Karlův příběh - další z rychlých českých adventur
Hra Karlův příběh je neveliká a nenáročná gamesa. Přesné datum jejího vydání je 6. února 2004, což znamená, že hra je poměrně nová. Na disku vám zabere jen něco málo přes 1,5 MB a to dnes v době adventur o velikosti několika cédéček není mnoho. Celá je vytvořena v neustále populárnějším holandském vývojovém nástroji Game Maker a běží v 32-bitovém full-screen režimu 800x600 pixelů. V gamese "Karlův příběh" se vžijete, jak už název napovídá, do role člověka jménem Karel. Tomu se přihodila nezáviděníhodná událost. Jednoho večera (zřejmě při návratu z nějakého nočního tahu) ho přepadli v temné uličce. Když se ráno probudil, tak si, jak už to ve hrách i filmech bývá, nic nepamatoval. Na zemi však našel klíč a tak se vydává na cestu najít ztracenou paměť.

Black Crypt – slavný dungeon opět na scéně
Black Crypt byl titulem, jímž na konci 80. let debutovala tehdy ještě zcela neznámá vývojářská společnost Raven Software. Osm lidí takřka doslova na koleně splichtilo titul, jenž byl ve své době, ale i dlouho poté, titulován jako amigácký Lands of Lore, první revoluce v RPG žánru po příhodu Dungeon Mastera a podobných superlativů by se v nadšených článcích v herních časopisech našla celá řada. Následovaly další hity, s akcí mixované RPG Shadowcaster, čisté doomovky Hexen a Heretic (obě se dočkaly shodně po jednom pokračování) a pak už tituly, které určitě poznají i dnešní hráči v čele se Soldier of Fortune nebo Star Trek: Voyager – Elite Force. V srdcích mnoha služebně starších pařanů ovšem nejnesmazatelněji zůstala zapsána právě černá krypta – a to není jen záchvěv nostalgie a dědkovského vzpomínání na doby, kdy všechno bylo lepší a i ty rohlíky koneckonců levnější. Dokazuje to ostatně i její aktuální verze, která bez problémů běží i na nových počítačových systémech.

Eve of Ragnarok – RPG obřích rozměrů
Sever, těžké místo pro život, vychovává tvrdé, rozličnými útrapami zocelené osobnosti. Tomu odpovídají i příběhy, které si za dlouhých mrazivých nocí vikingští muži a ženy vyprávějí u vysoko šlehajících ohňů. Mytologie národů zemí Skandinávského ostrova je temná, neúprosná, tak jako její autoři. To je vlastnost, která leckoho může odradit – a asi i důvod toho, proč dnes v Odina, Lokiho, či poslední soud Ragnarok věří asi opravdu jen málokdo. Na druhou stranu, v momentě, kdy je zpracována do podoby počítačové hry, nabírá výrazně atraktivnějších rozměrů. I to je důvod, proč lze mít na dnes recenzované lehce akční RPGčko vysoké nároky. Eve of Ragnarok, jak zní jeho název, je dále jedním z titulů studentů americké univerzity Digipen, která se na tvorbu počítačových her v jednom ze svých studijních programů přímo specializuje, a velikost takřka dvou set megabajtů instalačního souboru naznačuje, že se chystá něco velkého. Dokázala finální verze splnit tato očekávání a odsoudit ostatní volně šířitelné tituly k alespoň dočasnému zapomnění?

BlekTrek - Star Trek po česku a zase trochu jinak
Textovky mají velmi zvláštní postavení ve světě počítačových her. Někteří lidé je absolutně nesnáší a jiní je naopak neobyčejně zbožňují. Úplně nejvíce lidí však neví, co si o nich myslet. A nutno říci, že nelze všechny tyto gamesy hodit do jednoho pytle, protože se značně liší. Tyto hry existují již od dob počítačového středověku a kupodivu přežily dodnes. Dosud existuje poměrně mnoho lidí, kteří absolutně nevědí, že slovo "textovka" neoznačuje pouze textovou zprávu (známou jako SMS), ale také textovou gamesu. Většinou se jedná o adventury, kde se vám místo zobrazování herních obrazovek situace vypisuje. V osmdesátých letech totiž bylo nutno šetřit s obrázky, které zabíraly zbytečně mnoho místa na nevelikých datových nosičích, a tak se herní situace prostě popsala slovně a tím bylo možno snížit velikost výsledného softwarového produktu na únosnou mez tak, aby se vešla na magnetofonovou pásku či případně na nějakou fyzicky obrovskou disketu s paradoxně malou kapacitou.

Ski Xtreme – lyžovačka, jak má být
Kontrast je velmi účinným prostředkem, kterak k uměleckému dílu připoutat zraky kritiků. A pokus o jeho dosažení se hodí i jako skvělá výmluva, proč Plné hry v době, kdy venku ještě stále vládnou teplé dny i noci odcházejícího léta, přinášejí hru svou náplní zcela zimní. Čas, kdy mrzne, až to praští (co se míní oním "to" dodnes nikdo neví, ale nikomu to ani nevadí, takže to i zde bude potichu přejito bez hlubšího rozboru) se hodí k celé řadě zábav a mezi nejoblíbenější z nich patří rozhodně lyžování. A jak už název Ski Xtreme napovídá (co, napovídá, rovnou roztrubuje megafonem), právě o ně půjde v první řadě v nové gamesce od týmu Acoders, která byla vytvořena sice za pomoci zjednodušujícího enginu The Games Factory, přesto se ale řadí k horkým adeptům na titul nejzábavnější sportovní freewarovky roku. Jeho velký počet sjezdovek, motivační herní systém a v neposlední řadě bohatá hratelnost v průběhu samotné jízdy jsou velkými trumfy v boji o přízeň publika.

Yeti Sports 6: Big Wave – sněžný muž na surfu
Sněžný muž a jeho neortodoxní sportovní disciplíny – to už je ve světě volně šířitelných titulů obří pojem. Z nenápadných flashovek se stal kult a na vydání nového dílu netrpělivě čekaly tisíce fanoušků po celém světě. Po pěti stále šílenějších a hratelnějších disciplínách (od vrhu tučňáků, přes jejich odpalování na terč až třeba ke golfu v africké savaně) je tu Yeti Sports 6, který nese podtitulek Big Wave. Povedlo se napodobit a nejlépe ještě překonat zábavnost a návykovost předchozích dílů? Úkol je to nanejvýše obtížný, už úvodem lze ale říci, že se Chris Hilgert opět vytáhl a rozhodně dobré jméno celé dlouhé ságy nikterak nepoškodil. Sněžný muž, tučňáci a další tradiční účastníci sportovních hrátek opět, jak je to již jejich dobrým zvykem, změnili lokaci. Z rozpálené Afriky se přesunuli na neméně slunnou, avšak mnohem pohodlnější Havaj a na pláži Kailua se rozhodli užít si trochu dovolenkové zábavy. I odpočívat je ale třeba aktivně, a tak yetti naskočil na oblíbenou atrakci západních turistů, surfovací prkno, a vydal se vstříc nebezpečným vlnám.

Lemmingball Z – Lumíci ve vražedné válce
Byl jednou jeden malinkatý nárůdek Lumíku. Byli malí. Malinkatí. Asi jako brouček hovnivál. Odjakživa žili v míru a lásce a pro dobro společnosti byli schopni i sebeobětování. Však také již prošli mnoha nástrahami. Ta poslední se jim však stala osudnou. Zavilý imperialistický programátor vložil do jejich srdcí zášť. Národ Lumíku se stal krvelačným tak, že i Wormsíci před nimi prchli. A tak bojoval bratříček proti bratříčku, sestřička proti sestřičce, a vůbec každý s každým. A jaký to byl boj. Lemmingball Z je podle slov autora reakcí na Dragonball Z, kterou vytvořil ve chvíli nesmírné nudy. Hru lze přirovnat i k Lieru, jen s lepší grafikou a menším arzenálem zbraní, což však nikterak neubírá na hratelnosti. Narozdíl od Liera se zde Lumíci neplazí, ale překvapivě hbitě levitují. Právě volnost pohybu a jednoduchý výběr zbraní (nebo spíš schopností) dělá z Lemmingball Z řež, dochucenou krví soupeře.

Anacondas – perfektní dobrodružná 3D hra
O velmi úzkém spojení mezi filmy a hrami, které je obzvláště znatelné v poslední době, toho byly napsány již stohy papíru. Stačí tedy natočit kasovní trhák, nechat vyrobit alespoň trochu ucházející hru a to vše (samozřejmě za nějaký ten finanční obnos) nabídnout lačným divákům / hráčům. Do dnešního dne však všechny hry přiživující se na slavném filmovém jméně bez výjimky spadaly do sféry komerčních, avšak nyní se ledy snaží prolomit společnost Sony, která nabízí zcela zdarma parádní hru za účelem propagace svého nového filmu Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid. Pokud vám název filmu nic neříká, vězte, že se jedná o pokračování vcelku divácky úspěšného snímku Anaconda z roku 1997, v němž si střihla jednu z hlavních rolí oblíbená Jennifer Lopez. Ale nyní už přímo ke hře. Její příběh se striktně drží filmové předlohy, což je docela pochopitelné. Vše se tím pádem odehrává na Borneu, kam se vypravila skupinka dobrodruhů za účelem nalezení velmi vzácné rudé orchideje, která je klíčem k věčnému mládí. Avšak již při cestě džunglí se jejich loď dostane do problémů a ztroskotá. A v tom okamžiku do hry vstupujete vy.

Autor:
Témata: software
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...