Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Počítačoví hráči - jací jsou?

  12:00aktualizováno  22. ledna 1:41
Typologie počítačových hráčů je vskutku rozšířená. Někteří dávají přednost simulátorům letadel, jiní zase poklidně budují a posléze se z nich stávají strategičtí stratégové. Chcete o těchto a více typech vědět více? Potom čtěte dále...

Typy počítačových hráčů. Mohli bychom vlastně použít i frázi typy dnešních mladých lidí. Snad každý se s počítačovými hrami setkal a snad každý je hrál/hraje/bude hrát. Tato úvaha však nebude rozebírat tyto tuctové počítačové hráče, které všichni moc dobře známe. Zaměří se zejména na ty největší a pořádně "vytvrdlé pařany". I toto však neplatí u všech typů hráčů. Některým bychom možná křivdili. Jak tedy značně zažrané počítačové závisláky poznáme? Pravý pařan je zarostlý všude, kde to jen jde. Jeho hlava nebo spíše vlasy vypadají jako právě "umyté" v sádle. Je to typická oběť své zábavy. Má kruhy pod očima. Jeho reflexy už jsou značně ochablé, a pokud tedy netráví volný čas u své lásky, tedy u PC, tak civí do zdi. Často se stává, že takovýto vytvrdlý pařan začíná kynout. To víte, žádná fyzická zátěž, jen pouhé věčné sezení na zadku a značně prosmrádlé a propocené židli, dělá své. Nemůžeme se tedy divit, že celkově smrdí jak když odkope selka, a to vcelku dost. Jeho oblečení také nezaznamenává zřetelných změn. Prakticky ho nezajímá okolní svět. Často zapomíná. Možná jedinou kladnou stránkou takovéhoto pařana je to, že žije realitou. Nemyslí na to, co bude, nebo co bylo. Zajímá ho pouze to, co dělá zrovna nyní. Existuje spousta typů takovýchto počítačových hráčů. Pokusíme se Vám některé z nich popsat. Pojďme tedy do toho.

"Nemyslí na to, co bude, nebo co bylo."

Strategický stratég
Tito lidé jsou velmi zvláštní. Opravdový stratég se vždy chová ve společnosti slušně. Do bytu chodí raději zadním vchodem, protože podle jeho názoru je to jistější. Tento chlapík má na svém stole poklizeno, veškeré věci na stole mají své místo a nikdo s nimi nesmí hýbat. Strategickému stratégovi vůbec nevadí, když mu hraní jednoho scénáře zabere týden, samotná kampaň potom půl roku. A nemluvě o tom, že po třech měsících hraní zjistí, že šestý scénář hry mohl dohrát lépe a že po závěrečném boji mu mohlo zbýt ještě tucet pěšáků, tak proč si hru nezopakovat znovu, že? Pokud hraje svojí oblíbenou budovatelskou strategii, snaží se i své město postavit, co nejlépe. Domy staví vedle sebe tak, aby se mu alespoň trochu podobali věcem, které má na stole na centimetry poskládané. Tento typ člověka je klidný a povětšinou také hodně přemýšlí. Jeho přemýšlení se prolíná mezi severním pólem a správnou taktikou lezení po žebříku. Nehraje-li svoji oblíbenou hru, píše seznam svých kamarádů, kterým pak posléze udělí "pluska" a "minuska", soudí podle toho, jak jsou na něj hodní. I když tento seznam má již napsaný, opět pro jistotu si jej napíše ještě třikrát. Bezpečně je uloží do svého tajného trezoru, o kterém nikdo neví, a klíč od něj uschová tak, aby jej nikdo nenašel. Když chce však strategický stratég být opravdu co nejstrategičtější, napíše si ještě na malý papírek, kam klíč uschoval. Jedná se o člověka nesmírně uzavřeného. Nelže, nekrade, nepodvádí, raději dělá pravý opak, a téměř vždy se řídí slovy: "Je to jistější."

"Do bytu chodí raději zadním vchodem, protože podle jeho názoru je to jistější."

Brutální všechno
Někteří lidé nechápou existenci jiných her, než těch, ve kterých můžou ustřelit nepříteli každou končetinu a následně jej pak rozčtvrtit, zabalit do igelitu a odhodit na slunce. Pravda, to jsem trochu přehnal. Takovýto člověk lehce mění názory i návyky. Hry si vybírá opravdu jenom podle stupně krvavosti. Pokud by měl někdo za úkol zrecenzovat akční krvavou hru, takovému jedinci stačí, aby autor použil slova jako: jatka, játra, přejetá, zabalená a kupříkladu motorová pila. Tento pramálo zvláštní člověk si tyto výrazy už spojí a v hlavě si vytvoří jakousi iluzi o senzační hře, kde na přechodu pro chodce bude Tatrou drtit důchodce. A autor se pro něj stane Bohem, bude jej uctívat jako southparšští obyvatelé svůj kult krávy.

"A autor se pro něj stane Bohem, bude jej uctívat jako southparští obyvatelé svůj kult krávy."

Všechno vím, všechno znám
Existují také lidé, kteří říkají, že hrají všechno, že všechno dohráli a samozřejmě že všude byli, všechno znají apod. Povětšinou to začíná všechno vymýšlením, a to vymýšlením už v předškolních letech. Můžete se tedy setkat s dětmi, kteří Vám začnou tvrdit, že viděli kance a posléze s ním museli bojovat, že chudáčka budoucího všeználka pálily ufouni laserem a při poslední návštěvě mu zanechali kazetu, na které jsou divné zvuky. S podobnými bláboly jsem se opravdu setkal. To vše je podle mého názoru jen začátek. Myslí si, že hraje hry, ale ve skutečnosti to není vůbec pravda. Když se takto naladěný člověk dostane k PC, hodně často hraje s cheaty, zanedlouho se pak v kolektivu chlubí, jakým je dobrým "pařanem" a co že všechno dokáže. Ve většině případech to samozřejmě není pravda. Dost často se takovýto všeznal opičí po ostatních, není sám sebou, a tudíž se stává neoriginálním stejně tak jako jeho hry, které pravidelně stahuje z warezáckých serverů.

"Myslí si, že hraje hry, ale ve skutečnosti to není vůbec pravda."

Simulátory a nic víc
I když tito jedinci jsou podobní strategickým stratégům, nemůžeme o nich říct, že jsou zvláštní, jsou prazvláštní, což je určitě ještě vyšší stupeň zvláštnosti. Co na tom. Tito hráči patří mezi největší intelektuály, kteří jsou doprovázeny i vysokou inteligencí, která je pro normální lidi debilita. Jsou velmi sečtělí, znají nazpaměť všechny typy sovětských, amerických i německých letounů, jejich složení, typy, léta vydání, zkrátka vše. Vlastní velkou knihovnu, kde mají veškeré historické knihy, jak o válkách samotných, tak i o letadlech. Tito lidé jsou opravdoví magoři a tvrdohlavě se s Vámi budou hádat, že stíhač MiG je daleko lepší, než F-16. A naopak. Nadpis "Simulátory a nic víc" jsem nepoužil jen tak, milovníci simulátorů pohrdají ostatními hrami.

Akční fanatik
Vcelku rozsáhlá skupina lidí se chtě nechtě dělí i na další dvě podskupiny. Jsou to naprosto rozdílné typy hráčů. Existují akční hráči, kteří mají smysl pro Fair-Play, a i když u svých stříleček sedí den co den, nesnášejí podvody. Tímto jsme se dostali ke druhé skupině, kterými jsou akční hráči s cheaty, podvody a všemožnými trainery. Kámen úrazu však je, když se tyto typy potkají. Jde o nesmírně přímočaré lidi, kteří se ve většině případech s ničím nepářou a nelámou hlavu. Stejně tak jako akční cheater vpálí svému soupeři do hlavy zásobník z Kalaschnikovu, tak mu stejnou rychlostí i férový akční hráč reálně vpálí paragánskou paďárnu přímo do obličeje.

Simíci a spol.
Dozajista se všichni shodneme, že dívky si již dávno nehrají s panenkami, i když v dnešní době nám ty panenky pláčou, čůrají a kdo ví co ještě dělají. Řekl bych, že drtivá většina dívek, které měly co dočinění s PC a hrami, vyzkoušeli i The Sims, tuto hru si posléze zamilovali. Když nad tím teď přemýšlím, tak tato věta by možná i platila, kdybych místo dívek napsal chlapců :o). Samozřejmě, každý z nás někdy okusil, jaké to je krmit simíky, ale ruku na srdce, jednou to vždycky omrzí. Avšak existuje zvláštní skupina lidí, která je poměrně hodně početná, a která takovýmito podobnými hrami žije. Tyto lidi baví starat se o městský rozpočet a chodit se svojí virtuální postavičkou na záchod, což ale někdy vede k tomu, že ve skutečnosti si odskočit zapomenou. Hledat si práci a mnoho dalších věcí. Možná takovýchto hračiček je mezi námi nejvíc. Myslím, že obzvlášť titul The Sims 2 je dostatečným důkazem.

"Tyto lidi baví starat se o městský rozpočet a chodit se svojí virtuální postavičkou na záchod, což ale někdy vede k tomu, že ve skutečnosti si odskočit zapomenou."

Žijeme online, myslíme online
Mnoho hráčů našlo oblibu ve světě online her, zejména her Counter-Strike, Unreal Tournament apod. Tato víceméně rozsáhlá skupina lidí je však od normálních hodně odlišná. Když se s tímto člověkem bavíte, nevíte o čem mluví, protože jeho řeč je již nakažena tou pro něj skvělou pařanskou mluvou. A jestli ji nerozumíš, jsi lama! Co na tom, ale kdyby si aspoň namyšleně nemysleli, že tím spasí svět. Značná část těchto lidí je docela vytvrdlá, a tak pokud se takového člověka na něco chcete zeptat, odpoví Vám až po dalších třech Vašich větách, ve kterých mu první kladenou otázku zcela ujasníte a upřesníte. I potom však musíte čekat až si vytáhne nudli z nosu... Tito hráči utrácejí úctyhodné peněžné sumy zejména do svých počítačových komponent. Tu a tam si koupí bezdrátovou klávesnici Logitech, tu a tam i kupříkladu nějakou tu myš. Na těchto věcech jsou pak závislí, a proto, když někam mají odcestovat, pro jistotu s sebou neberou jen nedávno koupenou klávesnici a myš, ale nic neponechají náhodě, a postupem času budou brát i celé PC. Pokud znáte punkrockovou skupinu Jaksi Taksi, tak ta ve své jedné písni používá slova: "Žijeme online, myslíme online, milujeme online" a těmito slovy myslím dokonale vystihneme opravdové náruživé online fanatiky.

"Když se s tímto člověkem bavíte, nevíte o čem mluví, protože jeho řeč je již nakažena tou pro něj skvělou pařanskou mluvou."

Doufám, že jsem se tímto článkem někoho nedotknul. Možná jsem to někdy s tím popisováním přehnal. Možná jsem se do těchto pařanů trefil přesně. A možná také ne. Na toto téma by se dalo hodně dlouho polemizovat. Nevím, jestli jsem zrovna ten pravý, abych posuzoval tyto zažrané typy hráčů, ale mohu říci, že s několika takovými případy jsem se setkal. Někteří takoví hráči pojmenovávají své děti jmény hlavních hrdinů ze svých oblíbených her. Jiní zase experimentují, a zkouší realizovat svoje choutky i v realitě. Srandovní - až děsivé. Podle mého názoru to alespoň trochu k zamyšlení dozajista je. Nemyslíte?

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Zavzpomínejte si na magická devadesátá léta ve hrách

Devadesátá léta patří v oblasti počítačových her mezi zlatou éru. V době rychlého rozmachu...

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Take-Two v únoru řekli, že nebudou propouštět. Teď propouští 5 % zaměstnanců

Společnost Take-Two je dalším gigantem videoherního průmyslu, který se odhodlal k masivnímu...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...