Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden na PH - další slepičí závody

  12:00aktualizováno  12:04
Minulý týden jsme si na PH opět připadali jako v kurníku. Slepičky osedlaly motokáry v pokračování Moorhuhn Kart Extra. Všichni příznivci budovatelských strategií jistě zaplesali radostí nad novou verzí Simutrans, který je výbornou alternativou k legendárnímu Transport Tycoonu.

Phenomedia AG, autoři legendárních slepiček, tvoří v poslední době hry jako na běžícím pásu a skoro co týden nám představí nějakou tu novinku. Tentokrát to byla extraverze jejich slepičkového závodního simulátoru Moorhuhn Kart. Z dalších her jsme tu měli hned dvě, které se řadí ve své oblasti ke špičce. Všichni karbaníci si jistě dychtivě stáhnou obsáhlý balíček karetních her As Solitaire, který jim zkrátí volný čas při práci na počítači. V nabídce má kolem čtyřicítky her. Pravděpodobně nejobsáhlejší počítačová variace pinballu Visual Pinball je dalším ze skvostů. Díky obsáhlé komunitě fanoušků se v ní setkáte se stovkami herních ploch, které byly vytvořeny na základě skutečných mechanických pinballů. Neopomněli jsme ani právě probíhající vývojářskou soutěž Únos Game. Jedním z jejich povedenějších příspěvků je české RPG Mrtvý drak. Občas sáhneme také k recenzování hry, která zaznamenala velký úspěch a dočkala se nové verze. Tento týden to byla vynikající budovatelská strategie Simutrans. V podrobnější grafice a se spoustou vychytávek se směle může poměřovat se svou předlohou - legendárním Transport Tycoonem.

Rozhodně byste neměli minout také články v magazínu. Tento týden jsme vám představili nejlepší zahraniční freewarové hry roku 2004 (již brzy se dočkáte také přehledu těch českých). V exkluzivním preview jsem se podívali na zoubek vysoce očekávané české temné adventuře DeMorte.

 Blast - bazukový dialogBlast - bazukový dialog
Jednou z nejstarších a nejnapodobovanějších her je legendární Scorched Earth. Už od doby, kdy grafika byla schopna vytvářet lineární tvary se „tanky“ usídlily na obrazovkách a jak se zdá, jen tak je neopustí. Spolu s Wormsy jde zároveň o jednu z nejpopulárnějších multiplayerových akcí, neboť až ve hře více hráčů se rozvíjí její plné kouzlo. Osídlení dvou kopců a střílení děly po soupeři nejprve nabývalo na různorodosti zbraní. Po rozmachu 3D grafiky vše bylo převedeno do třetího rozměru. Různé klony taktéž zpracovaly hru do jiných podob, za všechny bych zmínil bojůvky mezi dvěma středověkými hrady Ballerburg. Dnešní hra se své předlohy drží velmi volně. Postaví se v ní proti sobě dvě osoby, které po sobě střílí zbraní vskutku účinnou – bazukou.

 A-Yopulus II: The next Moon - intergalaktická čističkaA-Yopulus II: The next Moon - intergalaktická čistička
Italové nepatří k nejznámějším autorům freewarovek – tedy abych byl úplně přesný, nenapadá mě ani jedna italská hra. Dnešní A-Yopulus II: The next Moon však naznačuje, že tomu tak není. Pokud čekáte nějakou tématiku pláží, slunce, Benátek, jste vedle. Jak je vidět již z názvu, zavede nás do vesmíru, konkrétně na různé fiktivní planety a měsíce. Ty jsou obydleny neznámými civilizacemi podobného vzhledu – oranžové, červené a jinak barevné lodě, které připomínají spíše sraženou ovocnou limonádu, než nebezpečné objekty. Přesto vás však dokáží ohrozit střelbou nebo narážením. Vy zde nejste vyjímečně v roli pozemšťana, ale bezbranného holohlavého mimozemšťana v UFO. Hru bych sice mohl vznešeně zařadit do žánru arkádových stříleček, ale ve skutečnosti jde jen o obyčejnou střílečku, tedy spíše klikací záležitost.

 Moorhuhn Kart Extra XS - slepice na závodištiMoorhuhn Kart Extra XS - slepice na závodišti
Myslím, že v současné době bychom jen stěží hledali někoho, kdo alespoň koutkem oka nezavadil o precizní německou slepičí sérii Moorhuhn. Ta si vydobyla svou slávu řadou intuitivních akčních her, které vynikaly především svou vychytanou hratelností. Později se začala německá Phenomedia pouštět také do jiných oblastí. Již jsme viděli nějaké ty adventurní úlety a také nezapomenutelné, velice povedené závodní hry, které se již dokonce mohou pyšnit svou vlastní sérií. Ano, hádáte správně. Nemluvím o ničem jiném než o třech hrách skrývajících se pod označením Moorhuhn Kart. Po podařeném prvním díle a vskutku výtečném díle druhé nyní přichází německá firmička s verzí zcela novou, protentokráte zcela bez číselného označení. Jediné, co dnešní gamesku odlišuje od svých kolegyň je označení „Extra“, které již samo o sobě slibuje výborný herní zážitek – ovšem je tomu skutečně tak?

 Super Yoshi World - Mario trochu jinakSuper Yoshi World - Mario trochu jinak
Myslím, že nadešla ta správná chvíle abych se představil. Mé ctěné jméno je Yoshi a s největší pravděpodobností vám nebude příliš mnoho prozrazovat, ovšem nenechte se tím nějak příliš znepokojit. Jsem totiž dosti malý a dá se říci bezvýznamný zelený dráček, který dosud trávil všechen svůj volný čas ve své chladivé noře a jen tiše snil o svém nepřekonatelném hrdinovi z dětství, jehož stínu se nemohu zbavit dosud. Nejedná se o nikoho jiného než celosvětově známého instalatéra Maria, který již na freewarové scéně hopsal v nespočtu prakticky stále stejných arkád, jež však dokáží i v dnešní době oslovit až překvapivé množství hráčů, kteří jeho výtečné hratelnosti naprosto podléhají. Ještě stále se mi divíte, že jej bezmezně obdivuji? Jednoho dne se však stalo něco, s čím jsem ani v nejmenším nepočítal. Bylo ráno a já se ještě líně protahoval před svou norou, přičemž v myšlenkách jsem jen stále přemýšlel nad jediným tématem „Proč se i mně někdy nemůže stát dobrodružství podobné tomu Mariovu?“

Mrtvý Drak - české Diablo? Mrtvý Drak - české Diablo?
Jestliže jste milovníky kvalitních, rozsáhlých a chytlavých RPG, pak jistě nezávislá scéna nemůže vaše herní choutky ani v nejmenším ukojit. Vždyť objeví-li se nějaké to kvalitní volně šiřitelé RPG, lze to pokládat za vyložený hráčský svátek – o to větší zklamání musí přijít ve chvíli, kdy daný titul kompletně dohrajete, po čemž vám již nezbývá nic jiného, než několik dalších měsíců den co den navštívit PlnéHry a s napětím očekávat nějakou další gamesku. Rozhodně teď nechci přijít s tím, že by tomuto stavu byl již definitivně konec – to ani v nejmenším, ovšem minimálně na české scéně se začíná pozvolna blýskat na lepší časy, čehož může být předzvěstí právě dnešní Mrtvý Drak. 

Bludisko 3 - kudy tudy k Bavorovu? Bludisko 3 - kudy tudy k Bavorovu?
Bludisko 3, jak název napovídá, je pokračováním Bludiska 1 a Bludiska 2 a navíc jde o logickou hru plnou všemožných překvapení. Trojka nejen kloubí prvky svých dvou předchůdců, ale navíc je i mnohem zábavnější a to se u pokračování her nestává zase tak často. Délkou se Bludisko 3 Bludisko 3 může porovnávat s Bludiskem 1, obsahuje 15 levelů, v nichž na přeskáčku ovládáte buď Toraju z jedničky nebo PacMana, který byl hlavním hrdinou dvojky. Bludisko 3 má dokonce i svůj vlastní příběh: "Vládce pekla Hellscream uvěznil tři nejsilnější mágy, kteří ho mohli zastavit, do svých bludišť, ale jeho síla se přitom značně snížila. Torajovi a Pacmanovi se podařilo ze zajetí dostat, protože Hellscream udělal chybu, když je neuvěznil do pekla.

3D Bang Bang – dělostřelectvo v akci! 3D Bang Bang – dělostřelectvo v akci!
Měřítkem kvality mnoha akčních her je právě arzenál zbraní, které jsou k dispozici. Obecně platí heslo, čím větší spoušť zbraň nadělá, tím lépe. A pokud je výběr široký, je to rozhodně další plus. Autor dnešní hry se tímto heslem řídil jen z poloviny, nutno ale dodat, že to vůbec nevadí. Zbraň je tu totiž jen jedna jediná, zato ale s kalibrem, jaký by jste ani v nejakčnějších střílečkách nenašli. Kam se hrabou rotační kulomety nebo raketomety, dnes budeme střílet z dalekonosného děla! Už tento fakt dokáže rozproudit adrenalin v žilách správného ničitele. Důležité je ale znát ještě jeden nepostradatelný fakt. Co je potřeba zničit? Nebude to nic jiného, než další dělo, které je v moci Vašeho protivníka. A ten se s Vámi rozhodně mazlit nebude, takže pokud si nepospíšíte, brzy se dozvíte na vlastní kůži, jak nepříjemný je zásah z pořádného kanónu.

As-Solitaire - je libo karty? As-Solitaire - je libo karty?
Ať už začneme listovat všemožnými časopisy, či navštívíme několik hospod, téměř na každém rohu se lze setkat s tímto druhem zábavy, který spočívá na principu hledání rozdílů na dvou téměř totožných obrázcích. Ať už hledáme rozdíly v obrázku místnosti, či na oblíbených herních automatech ve zmiňovaných hospodách rozdíly na ženách či mužích, vždy se jedná o poutavou záležitost, která otestuje naše schopnosti. Nejdůležitější v této hře je smysl pro detail a pokud možno co maximální soustředění, které nám ve výsledků dává buďto úspěch či neúspěch. A pokud hledáme rozdíly na překrásných tělech poodhalených modelek, jistě málokdo pohrdne tímto druhem zábavy. A tak není divu, že se tento jednoduchý princip uchytil i ve světě počítačových her. A tak je zde velmi poutavá hříčka pojmenována Find5.

Super Mario War – Mário v Unreal Tournament Super Mario War – Mário v Unreal Tournament
Karty, karty a zase karty. Prodávají je na každé trafice a papírnictví, hrají je chudí i bohatí. Hrají se v kasinech, hospodách, domácnostech i školách. Karetní hry jako druh zábavy patří mezi velmi úspěšné. Karetních her existuje obrovská řada a na internetu naleznete řadu zpracování různých kvalit i původů. AS-Solitare lze však nazvat jako královnu všech karetních her. Jedná se totiž o dokonale zpracovaný soubor 40 karetních her, které vás zabaví zcela zajisté mnohem déle, než několik desítek minut. Po spuštění hry a odkliknutí uvítacího okna vás již čeká náhodně vybraná hra. Popisovat nebo jmenovat názvy všech čtyřiceti her nemá cenu, u některých neznám ani pravidla. Vyjmenuji jen nejznámější - Freecel, Pasiáns, či dokonce klasické pexeso.

Steel March – vymlaťte si čipy z hlavy! Steel March – vymlaťte si čipy z hlavy!
Evropské bojové mlátičky se snaží zavádět novinky např. v možnosti úpravy postav. Sice někoho může lákat rozdat si to s postavou s podobiznou svého neoblíbeného učitele, ale mně osobně to není blízké. Ovšem na druhou stranu se vyrovnat Japonsku - zemi bojovým hrám zaslíbené – není jednoduché, a tak se zkouší všechno možné. Přesto nás naši východní sousedé vždy přesvědčí, že k úspěchu není třeba 3D grafika, hýřící barevné efekty či detailně prokreslené publikum. Stačí jednoduché a pohledné kresby a chytrý nápad. A Steel March je přesně takový! Nápad s bojovými roboty se sice již v Steel March několika hrách objevil, ale zde je toto téma zpracováno velmi citlivě a s japonskou pečlivostí.

 Simutrans - remake Transport Tycoona podruhé!Simutrans - remake Transport Tycoona podruhé!
Transport Tycoon. Tato dvě slova neznamenají pouze „dopravní magnát“, nýbrž začátek nové éry dopravních strategií. A co je vlastně na tomto titulu nejzajímavější? Po více než deseti letech se ani dnes nenajde strategie, která by TT zadupala do země, ačkoliv se o to snažil i sám Chris Sawyer se svým rádoby pokořitelem Locomotion (využívajíc engine Roller Coaster Tycoonu). O strategii TT se polemizuje již řadu let a herní novináři ji věnovali snad více prostoru než písaři rozsáhlé Bibli. Přichází ale Simutrans – nejpovedenější remake ve zcela novém hávu. Tedy jinak řečeno, v podobě lepší a hezčí verze. Už jen při pohledu na obrázky vám může být patrné, že se něco změnilo. Ano, změnilo se mnohé a dokonce více, než by se mohlo na první pohled zdát.

Mermaid Panic - tajemství v hlubinách oceánu Mermaid Panic - tajemství v hlubinách oceánu
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč vzniká tolik vesmírných stříleček? Částečně je to proto, že téma mimozemšťanů dává autorovi volnou ruku působnosti. Nikdo živého emzáka neviděl, takže autor mu může dát podobu rohaté slepice nebo kulatého čtverce a bude to fuk. Navíc vesmír láká svou nedostupností a tajemností. Stejně na tom jsou ovšem i mořské hlubiny. Napadlo vás někdy, co se skrývá v temných hlubinách oceánu? Jasně, že v dokumentárních filmech vše vypadá hezky, ale viděli jste někdy rozčílenou ježovku nebo zákeřnou mušli? Právě tím se nechal inspirovat autor dnešní hry. Zúčastnila se soutěže v předělávkách klasiky Space Invaders, a když už předělávka, tak pořádná! Vesmír nahradil oceán a vesmírný koráb sličná mořská panna. 

Visual Pinball - nejlepší pinball na světě Visual Pinball - nejlepší pinball na světě
Recenzent by měl zůstat za všech okolností objektivní. Napsat do nadpisu, že Visual Pinball je nejlepší simulátor pinballu, vyžaduje, aby toto tvrzení bylo v recenzi náležitě zdůvodněno. Pokud bych toto tvrzení ještě rozšířil na komerční hry, budete napnutí ještě více. Úvodem je nutné jedno vysvětlení. Visual Pinball není ani tak čistokrevnou hrou, jako spíše editorem nebo emulátorem. Samozřejmě nabízí i prostředí pro spuštění vytvořených produktů, takže pokud si zvyknete na trochu neobvyklé ovládání, nebudete o nic ochuzeni. Visual PinballPosledním pinballovým počinem, se kterým jste se mohli na Plných hrách setkat, byl Moorhuhn Pinball. I proslavené slepice se tedy dočkaly úpravy pro tuto automatovku.

Centipoid – stonožka na houbách Centipoid – stonožka na houbách
ak už to tak ve hrách bývá, cílem každé mise je na první pohled jednoduchá věc. Buď pozabíjet všechny nepřátele, najít ztracený artefakt nebo získat dostatečný počet bodů pro postup do další úrovně. Jenže hráči stojí v cestě nemálo překážek, a tak se i z jednoduchého úkolu může lehce vyklubat záležitost zcela neřešitelná, nebo přinejmenším obtížná. V Centipoidu tomu není jinak. Na první pohled jednoduchý úkol – sníst co nejvíce hub – se už ve třetím kole dost ztíží. Na mapě se objeví pár loužiček kyseliny a naše nebohá stonožka se v ní velice nerada koupe. Pokud tedy do nějaké té louže „zabloudíte“, máte smůlu a level musíte opakovat. Naštěstí to není tak hrozné a za chvilku už se mistrně vyhýbáte zrádné tekutině. Ale ouha, v dalším levelu je terén mnohem hrbolatější a pokud se rozhodnete šplhat vysoko vzhůru, máte smůlu – stonožka to nezvládne a vás nečeká nic jiného než opakování úrovně.

Fledged: International Hovercraft Championship - zajezděte si na serfu Fledged: International Hovercraft Championship - zajezděte si na serfu
Fledged - Hovercraft Championship je hra, která sama o sobě nemá žádné obdoby. Ačkoliv totiž na první pohled připomíná klasickou jízdu na serfu, jistě si však po chvíli všimnete, že voda, po které jedete stojí a prkna se vznášejí nad hladinou. Jak je to možné? Vysvětlení je přímo v definici hry autorem. Sám totiž definuje hru jako závody vznášedel. Že je hra trošku sci-fi? Zajisté, tak malá vznášedla jsem ještě neviděl. Z hlediska technologického si tak malá vznášedla ani nedokáži představit. To teď však nemá cenu řešit, a raději se pojďme trošku blíže podívat hře na zoubek. Po spuštění se před vámi zjeví zajímavým způsobem pojaté textové menu, které obsahuje pět základních voleb. Mezi ně patří i výběr vašeho prkna (boardu) a výběr tratě.

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Zavzpomínejte si na magická devadesátá léta ve hrách

Devadesátá léta patří v oblasti počítačových her mezi zlatou éru. V době rychlého rozmachu...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Take-Two v únoru řekli, že nebudou propouštět. Teď propouští 5 % zaměstnanců

Společnost Take-Two je dalším gigantem videoherního průmyslu, který se odhodlal k masivnímu...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...