Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden na PH - neobvyklé RPG hody

  12:00
Žánr RPG nepatří v oblasti volně šiřitelných her mezi nejčastěji zastoupené, neboť jejich tvorba vyžaduje značné zkušenosti. O to více fanoušky potěší hned tři takové hry, které jsme vám v uplynulém týdnu na PH nabídli.

V uplynulém týdnu si mohli návštěvníci na Plných Hrách stáhnout hned tři velmi kvalitní RPG tituly - fantasy 3D RPG Wandering Knights, roztomilé houbové Legend of the White Whale a třetí díl RPG ságy Laxius Power. Také fanoušci arkád si měli z čeho vybírat. Dalším pokusem o vytvoření odlehčené freewarovky, která si za vzor bere svého komerčního bratříčka, je Splinter Source. Jak se jistě dovtípíte, jeho vzorem je střílečka Splinter Cell. Máte-li rádi lyžování a z jakéhokoliv důvodu nemůžete vyrazit na hory, pak vás jistě potěší graficky přitažlivý simulátor sjezdového lyžování Ski Challenge 2005, který vás zavede na svahy proslulého střediska Kitzbühel. Máte rádi extrémy? Pak byste měli omrknou slepičí střílečku s (nejen) neobvyklým jménem: Invasion of the Weird Chicken Like Thinga Ma Bobbers. V magazínu jsme vydali druhý díl přehledu nejlepších freewarovek roku 2004. Tentokrát se v něm utkaly nejlepší české a slovenské volně šiřitelné tituly. Poměrně čilým slovenským vývojářským týmem je slovenský RT Soft, od něhož jsme vám jako poslední nedávno nabídli třetí díl série Bludisko. Nyní si můžete přečíst také rozhovor s tímto týmem.   

 Goat Bean Golf 2005 – víc než jen minigolfGoat Bean Golf 2005 – víc než jen minigolf
Jednou z nejstarších a nejnapodobovanějších her je legendární Scorched Earth. Už od doby, kdy grafika byla schopna vytvářet lineární tvary se „tanky“ usídlily na obrazovkách a jak se zdá, jen tak je neopustí. Spolu s Wormsy jde zároveň o jednu z nejpopulárnějších multiplayerových akcí, neboť až ve hře více hráčů se rozvíjí její plné kouzlo. Osídlení dvou kopců a střílení děly po soupeři nejprve nabývalo na různorodosti zbraní. Po rozmachu 3D grafiky vše bylo převedeno do třetího rozměru. Různé klony taktéž zpracovaly hru do jiných podob, za všechny bych zmínil bojůvky mezi dvěma středověkými hrady Ballerburg. Dnešní hra se své předlohy drží velmi volně. Postaví se v ní proti sobě dvě osoby, které po sobě střílí zbraní vskutku účinnou – bazukou.

 3DSolitaire - i karty můžou být ve 3D3DSolitaire - i karty můžou být ve 3D
Karty, karty a ještě jednou karty. Mezi lidmi je tento druh zábavy již tak notoricky známý, že se vůbec nemůžeme divit, že i tento druh zábavy prosákl do světa počítačových her, a to již v prvopočátcích počítačové zábavy. A jak roky plynuly, začaly se objevovat stále lépe zpracované předělávky klasických karetních her. A protože na principu hry nelze nic inovovat, nezbývá než vylepšit to všechno, co je okolo. A to je především graficko - zvukové provedení. A byla otázka času, kdy se vyskytnou první karetní hry zpracované plně ve třetím rozměru. Jednou z nich je právě 3D Solitaire, které mám tu čest vám představit. Pravidla hry Solitaire jsou zcela jednoduchá, avšak neúprosná. Vaším úkolem je složit všech 52 karet do čtyř balíčků od nejmenších po největší.

 Assassin – vraždy jako denní chlebaAssassin – vraždy jako denní chleba
Atraktivní téma jako jsou nájemné vraždy se nám jako námět her neobjevuje příliš často. Jistě, můžete podotknout, že tu máme tichého zabijáka s číslem 47, ale to bychom už zabloudili do vod komerční sféry. Avšak co se týká freeware scény, zde nějaký ten tajemný holohlavý Hitman chybí. Tedy správně bychom měli použít minulý čas, protože dnes nás svou návštěvou poctil Assassin. A co víc, je to Čech jako poleno, proto si jej pojďme pořádně proklepnout. Hlavním hrdinou dnešní gamesky je bezejmenný nájemný zabiják, který byl najat na vraždu bosse asijského podsvětí, pana Yakomiru. Ovšem cesta k němu nebude nijak snadná, protože je třeba se k němu probojovat skrz nejrůznější osobní strážce, členy jeho gangu nebo další drobné gaunery. Prozatím to tedy zní více než dobře, ale znáte to – neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil...

 Legend Of White Whale - ve světě hřibůLegend Of White Whale - ve světě hřibů
Poslední dobou máme na Plných Hrách doslova RPG hody, což není nikterak obvyklým jevem, navíc dodám-li, že se vesměs jednalo o dílka výrazně nadprůměrná a skvěle hratelná, jde o situaci vskutku záhadnou. Výjimkou není ani dnešní Legend Of White Whale, které však není klasickým RPG, na nějž jsme zvyklí, nýbrž je tak trochu střižené adventurou – to navíc v roztomilé, neřku-li dětské podobě. Důležitým stavebním prvkem každé správné hry je příběh a ten zde hraje velice podstatnou roli. Jak je patrné již z okolních screenshotů, prostřednictvím dnešní gamesky se dostaneme do prostředí zcela odlišného od toho, v němž se běžně pohybujeme. Mushsnail jLegend Of White Whalee totiž vesnice obývaná výhradně pochodujícími, vesele vypadajícími hříbky, na které zde budete narážet takřka na každém rohu.

Flobo Puyo - chytlavá logika Flobo Puyo - chytlavá logika
Klasický koncept tetrisu je starý, s trochou nadsázky řečeno, téměř jako lidstvo samo, což lze pozorovat rovněž na neustále se zvyšujícím počtu klonů, které se objevují jak na scéně české, tak i té zahraniční. Ačkoliv se ve většině případů jedná o sprosté kopie vytvořené s takřka nulovou invencí a mnohdy ještě navíc obalené do nepovedeného grafického kabátku, patří mezi vcelku oblíbené. Čas od času však narazíme na hru podobnou této legendě, ovšem s podstatně pozměněným konceptem, vkusnou grafikou a výtečnou hratelností. Proč se o tom zmiňuji? Nejspíše proto, že to je právě případ Flobo Puyo, který je až překvapivě chytlavým počinem. Svůj podíl na tom jistě nese také fakt, že s již výše zmíněnou klasikou toho až tak příliš společného nemá, ačkoliv pár rysů by se bezpochyby najít dalo. Především je to takřka totožná herní plocha spolu s kostičkami, snášejícími se odshora pozvolna dolů.

David vs. Goliath – perfektní výpravná arkáda David vs. Goliath – perfektní výpravná arkáda
Nemusíte patřit mezi skalní křesťany a mít několikrát přelouskanou bibli, abyste měli ponětí o tom, kdo to byl David a Goliáš. Nerovný souboj těchto dvou velikánů naší historie zná snad každý. Aby taky ne, svůj nemalý podíl na tom má duo Voskovec a Werich, kteří napsali stejnojmennou píseň. A právě ztvárnit boj bystrého Davida s nemotorným Goliášem se rozhodl tým Zango Games. Jejich výsledek vás všechny v pozitivním slova smyslu určitě překvapí. Pojďme se tedy na hru podívat. Při pohledu na obrázky hra vypadá jako cokoliv jiného než to, čím skutečně je – variací na známé vesmírné střílečky v čele s Xenonem, Raptorem či Stargunnerem. Zní to možná neuvěřitelně, ale je tomu skutečně tak! Ve hře ovládáte postavu Davida, který se vydává na dlouhatánskou cestu s cílem najít a zničit Goliáše, obrovského robota. Vše začíná nevinně jako zajímavá fantasy hra, avšak ta se po pár sekundách překlopí do pořádné „hi-tech“ řežby.

Laxius Power 3 - rozsáhlé RPG Laxius Power 3 - rozsáhlé RPG
V poslední době se začínají stále více a více rozmáhat všemožné adventure makery, game makery či třeba také rpg makery, které zjednodušují tvorbu jednoho z nejobtížnějších žánrů vůbec. Právě za pomocí tohoto šikovného nástroje jsme se mohli dočkat již dvou dílů precizních a komplexních RPG pod názvem Laxius Power. Nyní však světlo světa spatřilo již třetí pokračování, na něhož se v několika následujících odstavcích trochu podrobněji podíváme. Příběh hry navazuje na předchozí díl, kdy se čtyři hlavní hrdinové znovu potkávají ve Metrolii, hlavním městě světa. Toho dne přijíždí do města Random a král Metrolie se s ním rozhodne setkat. Ale během setkání se stane hlavní událost hry – člen královského dvoru se zblázní , stane se jakoby posedlým a Luciana ho musí vyléčit: démon opustí jeho tělo.

I.O.T.W.C.L.T.M.B. - slepičí genocida I.O.T.W.C.L.T.M.B. - slepičí genocida
Existují hry, u kterých podle názvu snadno určíte, o čem budou pojednávat. Stejně tak tu máme hry, jejichž název vám na první poslech nic neřekne a spíše vás jen zmate. A to je případ dnes recenzovaného titulu I.O.T.W.C.L.T.M.B. Podivný název pro počítačovou hru, co říkáte? Ale nebojte se, ve skutečnosti se jedná pouze o zkratku následujícího obrovského názvu: Invasion of the weird chicken like thinga ma bobbers. Nyní se nám hra přesunula do první skupinky uvedených her a my tak z jejího jména můžeme alespoň trochu usoudit, o čem že vlastně bude... Byla jednou jedna planeta, které můžeme říkat třeba Země. Její obyvatelé si až do roku 2351 žili naprosto poklidným životem, ale pak se stalo něco, co zcela změnilo historii. Do té doby poklidnou planetu totiž napadly houfy opeřenců. 

Wet – zlý sen každé rybky Wet – zlý sen každé rybky
Tato krátká adventura je pojata opravdu netradičně. V hlavní roli zde vystupuje malá šedá rybka, jejímž nejhorším zjištěním poté co otevřela očka, byla skutečnost že se nachází v malém skleněném akváriu kdesi v koupelně. Samozřejmě že neví, co se na ní chystá. Zda bude jen domácím mazlíčkem, nebo hlavním chodem. Jediná možnost je pokusit se o útěk. Bez rukou jen pomocí ploutví to sice nebude lehké, ale s tím ať už se trápí hráč. Wet je opravdu krátká hra. Tomu odpovídá i množství postav, lokací a hádanek. V roli malé rybičky můžete, nebo pokud se chcete dostat na svobodu spíš musíte, navštívit pět místností, nepoužít pět nepoužitelných předmětů, vyřešit dvě mírně logické hádanky s jediným řešením a potkat čtyři postavy. Ty jsou obzvlášť zajímavé. První z nich se jmenuje Fish a je to rybka.

Dark Konflict - válečná strategie ve stylu C&C Dark Konflict - válečná strategie ve stylu C&C
Vývojářský program Dark Basic se primárně používá pro tvorbu akčních a logických her. Dnešní Dark Konflict je prvním pokusem o vytvoření real-timové strategie. Děj se odehrává v jedné neurčité soudobé válce, čemuž odpovídá realistické ztvárnění jednotek a budov. Jednotek není mnoho, ale jejich vlastnosti jsou charakteristické a v boji je budete muset kombinovat, abyste dosáhli úspěchu. Pěchotu tvoří základní vojáci, nechybí medici, dělostřelci, z vozidel tanky, transportéry atd. Přísun kreditů vám zajišťuje těžba rudy a autoři si zde maximálně zjednodušili práci. Pro stavbu jednotek je nutná elektrická energie z elektráren. Autoři neponechali nic náhodě a základní koncept si „vypůjčili“ ze série Command & Conquer, což není nutně špatné.

 Splinter Source - jako Sam FisherSplinter Source - jako Sam Fisher
Stává se vcelku často, že vývojáři nezávislých volně šiřitelných her berou inspiraci u svých podstatně profesionálnějších komerčních kolegů. Tak vznikají alespoň po několika stránkách podobné hry, ovšem zpravidla podstatně zjednodušené a žánrově poněkud odlišné. Přímo ukázkovým příkladem budiž právě Splinter Source. Jestliže hádáte, že onou kopírovanou hrou je série podařených stealth akcí Splinter Cell, pak jste na správné cestě. Autoři dnešní gamesky jsou totiž na první pohled zcela obyčejní, ovšem ve skutečnosti se jedná o zaryté fanoušky právě této série, která je uchvátila natolik, že se rozhodli ji podstatně osekat a představit ostatním hráčům prostřednictvím volně šiřitelé hry, které dali označení Splinter Source. Žánrově hra spadá mezi klasické arkády s velice podstatnými akčními prvky a s velkým dSplinter Sourceůrazem kladeným na kradmý a nepozorovaný postup jednotlivými úseky. Tomu je také přizpůsobena spousta akcí, které lze provést. Všechny možné úkony vám doporučuji si projít v položce menu „instructions“, kde je vše spolu s obrázky popsáno.

Ski Challenge 2005 - výtečná lyžovačka Ski Challenge 2005 - výtečná lyžovačka
Pro všechny české lyžaře musí být letošní zima doslova utrpením. Vyjma posledních dvou dní byl stav sněhu na našich horách velice ubohý, tedy ačkoliv se lyžovat dalo, za mnoho to nestálo. V takovém chvíli tedy jistě všichni milovníci tohoto zimního sportu s ještě větší chutí sáhnou po nějaké té pravé nefalšované a nadmíru povedené simulaci, kde se budou moci dosytnosti vyřádit. Po několika minutách strávených u Ski Challenge 2005 vám bude zajisté jasné, že již není třeba hledat dále, neboť lepší lyžovačku za stejnou (tedy nulovou) cenu byste hledali jen vskutku stěží. A není se co divit, vždyť se na vývoji hry podílela společnost ORF, bez níž by takto výtečný kousek bezpochyby nevzniknul. Podtitulem Ski Challenge 2005 je Kitzbühel, z čehož lze vytušit, že se nebude jednat o žádnou tuctovou sjezdovku, nýbrž jednu z vyhlášených, nacházející se v proslulém rakouském lyžařském středisku Kitzbühel.

Abandon 2 - klonovaný arkanoid Abandon 2 - klonovaný arkanoid
Arkanoid. Jedno slovo, stovky her. Princip s pálkou a míčkem, který má nejblíže k tenisu, se rychle uchytil na všech herních zařízeních. Dnes se podíváme na jeho českou variantu Abandon 2 od týmu Velkej Chytrák. Ten se soustřeďuje na tvorbu her v programu Game Makeru a jak napovídá dvojka v názvu, nejde o jejich první zpracování této klasiky. Tato prvotina však nedopadla příliš dobře a my se raději podíváme rovnou na její pokračování. Vytasit se s další předělávkou a pokusit se o úspěch může jenom titul s dechberoucí grafikou nebo přidáním originální špetky do mlýna v oblasti hratelnosti či funkcí. Zde autoři vsadili na inovaci herního systému v oblasti ovládání a přitom zachovali vychytávky, které slavily úspěch v ostatních předělávkách. 

Wandering Knights - EverQuest zadarmo Wandering Knights - EverQuest zadarmo
Žánr RPG je mezi freewarovkami zastoupen poměrně malým počtem titulům, neboť jejich tvorba je časově a programátorsky značně náročná. Nedávno všechny fanoušky potěšilo ryze české RPG Mrtvý drak. Dnešní hra však i v rámci žánru RPG patří mezi nejváženější. Patří totiž do kolonky fantasy 3D RPG, kde jí v rámci komerčních her dělají společnost tituly jako Everquest nebo Morowind. Jak tento odvážný amatérský projekt dopadl? Život se zastavil. Oblohu pokryl černý stín a z nebe sestoupil démon. Démon, jehož jméno se nevyslovuje. Dovedete si představit pro vás – potulného rytíře – větší výzvu? Ovšem je jen vaší volbou, zda se v rozsáhlém světě budete jen tak zbůhdarma potulovat nebo plnit questy a piplat svou postavu na závěrečný souboj s démonem o nadvládu nad světem. Nebo se s ním snad spojíte a přidáte se na stranu zla? Rozhodnout musíte vy…

Blasto 3D - s tanky přes minové pole Blasto 3D - s tanky přes minové pole
S Nuclear Loaded Entertainment jsme se zatím na Plných Hrách setkali dvakrát. Jedním z jednodušších projektů byla předělávka hada z telefonů Nokia s názvem Nuclear Nibble. Nedávno (konkrétně dnes :-) jsme vám představili také jejich velký projekt – výborné 3D RPG Wandering Knights. Všechny tituly disponovaly povedenou 3D grafikou a výborným technickým zpracováním, o to více se můžeme těšit na jejich připravovaný megaprojekt Korupted, který by měl být rozsáhlým post-apokalyptickým RPG. Než se ho ovšem dočkáme, podívejme se na jednu z jejich raných her – Blasto 3D. Raná hra však neznamená nutně zabugovaný zmetek, jak se ostatně záhy dozvíte. Blasto 3D je remakem stejnojmenné hry pro TI99/4A (stařičká mašinka s rozlišením 32x24 pixelů, 16 barvami a CPU s taktem 3,3 MB :-)). Hlavní roli v ní mají opancéřované tanky, které musí projet minovým polem.

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední, slíbil Netflix

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...