Týden na PH - pohybovadla a přibližovadla

  12:00
Minulý týden jsme vám na PH nabídli hry, ve kterých si do sytosti užijete všemožných dopravních prostředků. Máte-li rádi simulátory, pak byste rozhodně neměli minout náš souhrnný článek. Autíčky, loděmi i letadly se to tu bude jenom hemžit. Ale i vy ostatní si jistě přijdete na své...

Uplynulý týden jsme vám na Plných hrách nabídli hned několik her, ve kterých si otestujete létání, jízdy po cizích planetách, ale i v klasických automobilech. Dalším pokusem o českou budovatelskou strategii je hra Městečko - poprvé v křesle starosty. Podařilo se jí pokořit Simvillage, Starostu nebo Buduj Vlast !!!? Příznivci textovek a remaků jistě ocení svou porci klasiky v podání elfí textovky Watti - Příběh elfího děvčete, remaku hry Snake či francouzského arkanoidu. Z český příspěvků stojí za zmínku nová adventura Drsná čtvrť, povedená hopsačka Frogman 2 či závody Arcade Racing. Máte-li rádi hazard a spoře oděné dívky, pak si jistě stáhněte erotický poker Jacks or Better.

 Drsná Čtvrť - rozbijte organizovaný zločinDrsná Čtvrť - rozbijte organizovaný zločin
"Píše se rok 2004 a ty ses o velikonočních prázdninách rozhodl(a) navštívit svého bratrance. Tvůj bratranec se jmenuje Lukáš Suchar! Lukáš Suchar žije v malém městě na jih od Ostravy - v Bubákově." Přesně těmito slovy začíná děj další české ručně kreslené adventury - Drsná Čtvrť. Zpočátku vás zaskočí to, že dveře bytu vašeho bratrance jsou zamčené a posléze si všimnete i toho, že z pod nich vytéká červená tekutina nápadně připomínající krev. Ihned se proto vydáte do města a začnete pátrat... Díky několika náhodám a soustavnému uplácení všech, kteří vám přijdou do cesty se vám podaří zjistit, že se ve městě děje něco nekalého, a že váš bratranec je nejspíše mrtev. Na nic nečekáte, vylomíte dveře jeho bytu a naleznete jeho bezvládné, avšak ještě živé tělo ležet na zemi. A tak zavoláte záchranku a pokračujete v pátrání. Z fotek nalezených v bytě vašeho bratrance zjistíte, že centrum organizovaného zločinu v tomto městě je koksárna na okraji města. Vydáte se proto tímto směrem a ještě netušíte, do čeho vůbec jdete.

 Midway 42 - letecké dobrodružstvíMidway 42 - letecké dobrodružství
Karty, karty a ještě jednou karty. Mezi lidmi je tento druh zábavy již tak notoricky známý, že se vůbec nemůžeme divit, že i tento druh zábavy prosákl do světa počítačových her, a to již v prvopočátcích počítačové zábavy. A jak roky plynuly, začaly se objevovat stále lépe zpracované předělávky klasických karetních her. A protože na principu hry nelze nic inovovat, nezbývá než vylepšit to všechno, co je okolo. A to je především graficko - zvukové provedení. A byla otázka času, kdy se vyskytnou první karetní hry zpracované plně ve třetím rozměru. Jednou z nich je právě 3D Solitaire, které mám tu čest vám představit. Pravidla hry Solitaire jsou zcela jednoduchá, avšak neúprosná. Vaším úkolem je složit všech 52 karet do čtyř balíčků od nejmenších po největší.

 Arcade Racing - adrenalinové akční závodyArcade Racing - adrenalinové akční závody
Soutěží určených pro nezávislé vývojáře je poslední dobou doslova jako hub po dešti. Jednou z nich je také ta nedávno ukončená s magazínem Gamestar, která proběhla vcelku v klidu a příliš se o ní nevědělo. Před nedávnem však již byly uveřejněny výsledky (s nimiž se setkáte zanedlouho v našem žurnálu) a nám nezbývá, než se podrobněji podívat na vítěze jedné z kategorií – výtečné závodní dílko českých PAL Games nazvané příznačně Arcade Racing. Jak jsem již naznačila, hra je zcela věrna svému jménu, a proto zde nečekejte nic jiného, než pravé arkádové závody s velice výraznými akčními prvky, ne nepodobné kupříkladu nedávno vydané komerční hře Mashed. Než jste tedy spolu se svým vozítkem vypuštěni na trať, čeká vás jednoduchá tvorba nového profilu a také nákup potřebného závodního vybavení, což zahrnuje především nějaké to vozidlo, u jehož výběru budete zpočátku notně omezeni stavem svého finančního konta. 

 Push-Push Penguin – osmibitový tučňákPush-Push Penguin – osmibitový tučňák
Kvalita většiny remakeů z dob osmibitů je dost pochybná. Převažují hry s (pamětníky snad neurazím) odpuzující grafikou, nepochopitelným ovládáním a ubohou hratelností. Částečně je to chyba jejich tvůrců, částečně za to může zmlsanost našeho gigahertzového věku. Ať tak či onak, Push-Push Penguin do této skupiny nepatří. Jelikož Segový originál jménem Pengo zmizel v propadlišti času, nelze posoudit nakolik zapracovala ruka přeprogramátorova a jaké byly kvality originálu. Jednoznačné je, že výsledek je podařený. Základní myšlenka hry vypadá jako kříženec Bombera a Sokobana. To celé v polárních krajích. O co tedy jde? Celá hra je rozdělena na levely a vy, v roli malého, několikapixelového, přesto však roztomilého tučňáka, procházíte bludištěm ledových kvádrů a vyhýbáte se rozličným potvorákům. Pokud některý z nich na vás sáhne, zratíte život. Aby nebyl poměr sil nevyvážený, můžete do libovolné ledové kostky šťouchnout. Ona pak pojede, dokud nenarazí. Pokud cestou potká potvůrku, vezme jí sebou.

Městečko - poprvé v křesle starosty Městečko - poprvé v křesle starosty
České strategické tituly rozhodně nepatří na internetu mezi nejvyhledávanější hry, na čemž nese svůj podíl jedna nemilá skutečnost. Podíváte-li se totiž na seznam těchto her okamžitě zjistíte, že valná většina (ne-li dokonce úplně všechny) jsou vytvořeny za pomocí programu Gamemaker, jenž je sice na tvorbu jednoduchých her vskutku šikovným nástrojem, ovšem rozhodně není zcela ideální, což vám bude jasné jen při pohledu na tabulku hodnocení jednotlivých her. Vylepšit reputaci těchto titulů se vynasnaží nedávno vydané Městečko – podaří se mu to? Městečko – Poprvé v křesle starosty, tak zní celé jméno této vcelku zajímavé, ovšem v žádném případě revoluční gamesky a již na samotný úvod vám můžu říct, že reputaci ostatním hrám rozhodně nevylepší, možná spíše naopak. 

Frogman 2 - velké dobrodružství malé žabky Frogman 2 - velké dobrodružství malé žabky
Nemusíte patřit mezi skalní křesťany a mít několikrát přelouskanou bibli, abyste měli ponětí o tom, kdo to byl David a Goliáš. Nerovný souboj těchto dvou velikánů naší historie zná snad každý. Aby taky ne, svůj nemalý podíl na tom má duo Voskovec a Werich, kteří napsali stejnojmennou píseň. A právě ztvárnit boj bystrého Davida s nemotorným Goliášem se rozhodl tým Zango Games. Jejich výsledek vás všechny v pozitivním slova smyslu určitě překvapí. Pojďme se tedy na hru podívat. Při pohledu na obrázky hra vypadá jako cokoliv jiného než to, čím skutečně je – variací na známé vesmírné střílečky v čele s Xenonem, Raptorem či Stargunnerem. Zní to možná neuvěřitelně, ale je tomu skutečně tak! Ve hře ovládáte postavu Davida, který se vydává na dlouhatánskou cestu s cílem najít a zničit Goliáše, obrovského robota. Vše začíná nevinně jako zajímavá fantasy hra, avšak ta se po pár sekundách překlopí do pořádné „hi-tech“ řežby.

PathFinder – na průzkumu vesmíru PathFinder – na průzkumu vesmíru
Všem vědecky zapáleným jedincům a milovníkům astronomie asi netřeba projekt Mars PathFinder dlouze představovat. Jednalo se totiž o vesmírnou misi, jejímž iniciátorem byla americká NASA, která započala v roce 1996 a měla za úkol zmapovat povrch planety Mars. Za tím účelem tam bylo vysláno vozítko o váze cca 10 kg, které provádělo nejrůznější výzkumy a testy. A právě toto atraktivní téma se rozhodli zpracovat němečtí autoři jménem Ad-Artists. PathfinderPokud si hru jménem PathFinder zapnete poprvé, pravděpodobně nebudete vědět, která bije. Celá je totiž v mateřštině autorů a Čech jako poleno se z ní asi mnoho nedoví. To byl také důvod, proč jsem zpočátku nechápal, co je vlastně mým úkolem a na co se mám soustředit. Inu, když v hodinách německého jazyka nedáváte pozor, jelikož k němu máte menší averzi, nedá se svítit. 

Boatz - pravá mořská bitva Boatz - pravá mořská bitva
Stařičká hra Scorched Earth 3D je jak se zdá takřka bezednou studnicí vzoru pro hry, které ve všemožných kvalitách vznikají jako na běžícím pásu. Snad jen pro příklad uveďme vskutku výtečný Scorched 3D, zajímavý a navíc český Sentinels, kde proti sobě bojovaly tanky či třeba Ballerburg, kde se naopak jednalo o dobývání opevněných středověkých hradů. Již možná tušíte, proč na tuto skutečnost narážím. Ano, Boatz, ač byste to možná do něj tak zcela neřekli, taktéž spadá do kategorie remaků Scorched Earth 3D. Ta se řadí mezi tahové strategie a díky svému volnému konceptu dává autorům nezávislých her možnost dostatečně se vyřádit na prostředí, do nějž hru zasadí. V případě Boatz se nejedná o nic jiného než o rozbouřené vody jednoho z oceánů. Na opačných stranách do výšky se tyčBoatz ícího pohoří proti sobě stojí (či spíše se plaví) dvě barevně odlišené pirátské lodě. Jednu z těchto dvou máte zcela pod svým vedením vy, zatímco ta druhá je ovládána počítačem. 

Caterpillars: The Revenge - závidím život housence Caterpillars: The Revenge - závidím život housence
O co jednodušší to mají ti tvorové, kteří si téměř nic neuvědomují, žijí si na našich zahrádkách a mohou si dělat skoro vše. Pokud je tedy nic nesežere. Ovšem i to sežrání je mnohem přirozenější, než když se nevyspalý v autobuse za tmy přemísťuji desítky kilometrů za vzděláním či prací. Přiznávám se, závidím život hlavní hrdince mnou dnes představované hry - závidím život housence. Dnešní hra Caterpillars - The Revenge je 3D předělávkou klasických Snaků, v nichž ovládáte Caterpilars hada, který po pozření správných kusů žrádla povyroste a vlastním tělem si čím dál více brání ve vlastním pohybu. Snake je hra, kterou zná téměř každý i když třeba pod jinými názvy. Běhá snad na všech platformách, na handhaldech i na mobilech a patří k takové klasice jako třeba Tetris, PacMan nebo Space Invaders. V Caterpillars - The Revenge však hada nahradila poměrně roztomile vyhlížející housenka, která se prohání po trojrozměrném herním světě.

Brikanoid - s pálkou a míčkem na věčné časy Brikanoid - s pálkou a míčkem na věčné časy
K poutím v našem městě jsem měl dlouhá léta kladný vztah. Pak ale moje přátele více než samotná pouť začalo zajímat, jak se co nejlépe v oněch dnech "nalejt" čímkoliv, co se dá pít a v čem je alespoň kapka alkoholu (čím však více, tím lépe). Stárli jsme. Atrakce nebo trajdání po ulicích plných stánků je nebralo a mně se zase nechtělo zlikvidovat se tak, abych o pouti vůbec nevěděl. Stačilo mi jen pár kousků večer o zábavě, kde jsem se narozdíl od mých přátel alespoň občas snažil vnímat hudbu. Co zajímalo kamarády je vám asi jasné, pípu obsadili vždy hned po příchodu... Kde jsou ty časy, kdy jsme prolézali náměstí, přebíhali z jedné atrakce na druhou nebo házeli dvoukoruny (později pětikačky) do herních automatů? Dříve k nám s nimi jezdilo asi pět maringotek, ale jak šel čas, bylo jich pořád méně a když k nám někdy v roce 1998 o pouti zavítala jen jedna taková maringotka, ani jsme si neuvědomovali, že je to naposledy, kdy jsme si mohli na automatech pojízdného lunaparku zapařit. A že bylo co hrát... 

 YS Flight Simulation System 2000 - simulátor jako medYS Flight Simulation System 2000 - simulátor jako med
Leteckých simulátorů mezi hrami zdarma mnoho nenajdeme. Na Plných Hrách jsme vám jich sice několik nabídli, ale většinou nešlo o simulátory klasických letadel, ale jejich dálkově řízených modelů. Někdy byly těmto modelům do vínku přidány bojové schopnosti, ale ani tyto akční simulátory toho mnoho nenabídly. V minulém roce se všichni fanoušci létání dočkali výborné české hry Plane Arcade, ale i zde bylo létání hodně snadné a k ovládání vašeho letadla bohatě stačila myš. Hráč se nemusel trápit s ciferníky, výškoměry, pedály a dalšími součástmi, bez kterých byste v reálu ani nevyjeli z hangáru. Naštěstí japonští tvůrci jsou obdařeni nejen skvělou originalitou, ale mají i smysl pro sebemenší detaily a zachycení reality. V oblasti freewarových simulátorů nás o tom přesvědčili již jednou – jejich BVE je stále považováno za nejlepší vlakový simulátor. Dnes se podíváme na další simulátor ze země vycházejícího slunce – je sice již postaršího data, jak je vidět z názvu hry, ale dodnes patří k tomu nejlepšímu na poli leteckých simulátorů.

Jacks Or Better - svlékněte Alexandru Jacks Or Better - svlékněte Alexandru
Karetní hra poker jest hrou velmi rozšířenou. Jedná se o hru, kterou nelze hrát bez finančních sázek, protože by tímto hra ztrácela svůj princip. Poker se hraje ve všech větších kasinech a není problém v pokeru vyhrát, respektive spíše prohrát, statisíce. Oblíbenost této hry dosáhla takové úrovně, že byla hra transformována i do verze výherního automatu. Tam je princip hry trošku pozměněn, ale základní princip zde zůstává téměř nezměněn. A z hracího automatu už je k počítači kousek, a tak se k nám dostává tento titul. Oproti normálnímu pokeru je ve video pokeru rozdíl ve výhrách. Pokud hrajete v kasinu, tak na královskou postupku nemusíte vyhrát vůbec nic a na dvě dvojice klidně desetitisíce. Záleží i na vašich oponentech. Oproti tomu ve Video pokeru po dvou výměnách vyhodnotíte obsah vašich rukou, a dle přesně stanoveného ceníku získáváte výhru.

Santa Snowland - Vánoce opět v ohrožení! Santa Snowland - Vánoce opět v ohrožení!
Natolik příznivé prostředí pro vývojáře jako je tomu v naším malé zemičce však je naštěstí i v mnoha dalších, což se odráží zejména na počtu vývojářských soutěží, kterými jsou v zahraničí amatérští vývojáři zahrnováni. Pro příklad nám může posloužit kupříkladu soutěž pořádaná serverem The Daily Click, jejíž námětem byla vánoční hopsačka. Ačkoliv mnoho z vás možná řekne, že doba vyhlášení byla vcelku nešikovná, neboť výsledky spolu s jednotlivými soutěžními dílky jsou zveřejňovány teprve nyní, tedy již několik týdnů po vánocích, nám to nemusí ani v nejmenším vadit. Alespoň si můžeme zavzpomínat na jedny z nejhezčích svátků v roce alespoň prostřednictvím této gamesky. Na začátku zajímavého intra, které nás provede příběhem hry, se ocitáme v utajované dílně samotného Santa Clause až na samotném chladivém pólu.

Watti: Příběh elfího děvčete - zmizelí elfové Watti: Příběh elfího děvčete - zmizelí elfové
Poslední dobou mám pocit, že se toho na mě valí strašně moc a já to nestíhám brát. Tedy nevím, zda mě chápete, ale je to prosté. Několik dní mám stálé připojení k internetu a ještě jsem si pořídil mobil, který umí snad téměř cokoliv a tak se mi nemůžete divit, že nevím, co dělat dříve. Mnoho věcí, které jsem ještě před několika dny pravidelně vykonával, nahradila moje rodící se internetová závislost a pařanské opojení u Java her nainstalovaných na mém SX1. Snad jediné, čeho jsem ještě schopen, je psaní recenzí. Dnes jsem si pro svůj článek vybral textovku Watti: Příběh elfího děvčete, která se mi zalíbila v době, kdy vznikla. Tehdy jsem ji doopravdy hrál s očekáváním toho, co přinese a myslím, že by byla škoda vás o ni ochudit, ač může být "Watti" pro mnohé jen obyčejnou textovkou, tak své kouzlo v sobě skrývá...

Jump'n Roll - neposedná kulička Jump'n Roll - neposedná kulička
Pokud se trošku porozhlédneme v našem archivu, nalezneme tam spoustu různých arkád, všech možných variací a provedení. Troufám si však konstatovat, že hru podobnou té dnešní v ní budete hledat velmi těžko. Jedná se totiž o zcela netradiční arkádu, s lehce logickými prvky, která mě vcelku zaujala. Už svojí originalitou, avšak i provedení nepokulhává. Zanechme ale tlachání a pojďme si raději prozkoumat náš titul pod drobnohledem. Princip hry je vcelku jednoduchý, avšak jak jsem již několikrát zmiňoval netradiční. Vaším úkolem v každé úrovni je s kuličkou rozbít všechny barevné bloky, které na mapě jsou. To by však bylo o ničem a tak jsou tyto bloky různých barev.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...