Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden na PH - druhé pokračování českého Juniora

  12:00
V uplynulém týdnu jsme se dočkali druhého dílu české série Junior, která se netají svými sympatiemi ke slavné předloze Yetti Sports. Taktéž jsme vám představili povedenou českou vesmírnou střílečku Fragile Assault a spousta dalších her.

Uplynulý týden na PH byl ve znamení návratů. Tím nejočekávanějším byl asi český Junior s podtitulem Fly Killer. Tentokrát si vyzkoušíte práci Flájboje Édy z pohádky Tři veteráni. Autoři by se rádi přiblížili sérii Yetti Sports, ale možná by bylo načase přibrat zbraně těžšího kalibru, jinak se jim to povede až v osmdesátém pokračování. Trošku nečekaně se vynořila i česká předělávka Space Invaders s názvem Fragile Assault a nutno říct, že je velmi povedená. Zahraničním titulem, na němž by mělo určitě spočinout vaše oko, je tanková akce Sunday Panzers. Dalším z navrátilců je 3D FPS střílečka Broccoli Never Dies. Její autoři vyvíjí vlastní 3D herní engine a s každou novou verzí nám nabídnou hru, na které si můžete nové vychytávky vyzkoušet. 

Minulý týden jsme na Plných hrách spustili novou sekci s on-line hrami. K tradičním plným hrám vám tedy každý den nabídneme i jednu on-line hru, kterou si můžete zahrát přímo v prohlížeči a zkrátit si třeba čekání při stahování. Takže nezapomeňte se u nás stavit :-)

Operation: Invasion Evasion – hon na emzákyOperation: Invasion Evasion – hon na emzáky
Trojrozměrné realtime strategie tu na Plných Hrách nemíváme každý den. Upřímně řečeno si teď v tomto momentě nějakou další nevybavím, nicméně to neznamená, že tu již nějaká v minulosti nebyla. Operation: Invasion Evasion je jedním ze příspěvků vytvořených v relativně populárním jazyku DarkBasic, s nímž se jeho autor – Brit Andrew Vanbeck – snažil zaujmout porotce loňské soutěže sponzorované firmou Alienware. Nevím, zda se mu to povedlo či nikoliv, ale vzhledem k mým dosavadním poznatkům bych sázel spíše na druhou možnost... Ale nepředbíhejme a vezměme si vše pěkně popořádku. Operation: Invasion Evasion je už od pohledu poměrně ucházející hra. Pod vaše velení se tu dostane skupinka čtyř vojáků, jejímž úkolem není nic jiného než mimozemská genocida, což se sestává z prostoduchého bloumání po určitých lokacích a zabíjení všech emzáků, kteří vám přijdou do cesty.

 Summer Bound - hřejivý logický rychlíkSummer Bound - hřejivý logický rychlík
Začal březen, ale letmý pohled z okna nás rychle přesvědčí, že příroda je stále v moci Paní Zimy. Milovníci zimních sportů jsou v sedmém nebi, ale nám ostatním už závaly sněhu lezou na nervy a nejraději bychom již přivítali jaro. Co zatím není možné v přírodě, lze snadno změnit na Plných Hrách, a proto vám dnes nabídneme hru, která je sluníčkem a teplem přímo nasáklá. Její zimní variantu s podtitulem Christmas Bound jsme vám představili před Vánocemi, dnes se tedy podíváme na zoubek její klasické verzi. Opět jde o povedený remake Crillionu, který můžeme nazvat bratříčkem Arkanoidu. V hlavní roli je tu opět kulička, jenže tato nepotřebuje k pohybu odrážení pálkou, ale pohybuje se sama od sebe. Vy jen usměrňujete nebo zrychlujete její pohyb. Předělávek Crillionů jsme zde měli již hodně a zatím stále nepřekonaným kouskem je hra Frozen Fruits. Také dnešní Summer Bound vsadil na tematickou jednotnost a vše je zasazeno doprostřed léta, i když některé prvky jako jablka či halloweenská dýně jsou spíše spjaty s podzimem.

 Lost Heroes – hrdinové z bludištěLost Heroes – hrdinové z bludiště
Některé věci se v herním průmyslu vracejí stejně jako ptáci z teplých krajin, každoroční jarní deštíky nebo třeba větší množství alkoholu aplikovaného na lačný žaludek. Takovým evergreenem patřícím k vývojářskému folklóru jsou nejrůznější remaky, předělávky, překopávky. No prostě si to nazvěte, jak je vám libo. Dnešní titul nazvaný Lost Heros rovněž spadá do této kategorie, jelikož se jeho autor rozhodl oživit stále populární koncept nesmrtelného Sokobana. Lost Herose je - ač by tomu název příliš nenasvědčoval – českou hrou, v níž budete ovládat dva statné chlapíky, kteří se od sebe liší pouze barvou svého oděvu. Již od pohledu se jedná o dvojici schopných všeumělů. A taky že ano! Každý z nich totiž umí pár zajímavých věcí, jako je například posunování beden nebo třeba odpalování nebezpečných trhavin.

 Jewel - drahé kameny zmizte!Jewel - drahé kameny zmizte!
Dneska jsem se moc nevyspal. Máme prázdniny a já seděl od včerejšího večera do pěti hodin do rána na baru v jedné místní hospodě a kecal s pohlednou barmankou. K ránu jsme tam byli sami dva a mělo to docela zvláštní kouzlo. Uvědomil jsem si tam, že jsem poslední dobou neustále více líný. Raději si jdu sednout někam do hospody, než abych něco tvořil. Možná to pramení ze skryté touhy člověka nebýt sám a jít si pokecat s někým známým, z lidské touhy po společnosti a nebo má moje lenost prostě jen ráda hospodské prostředí. Jedno se však musí nechat, dneska jsem se probral až odpoledne a cítil se tak unaven, že jsem se rozhodl využít den k tomu, na co jsem se vykašlal ve dnech předcházejících. A skutečně, kromě mnoha jiných věcí jsem začal před chvílí psát i tuto recenzi. Pokud ji čtete, znamená to, že se mi ji povedlo i dokončit. K čemuž si zde upřímně gratuluji. Ale pojďme již k samotné recenzované logické gamesce... Jewel Ta hra nese název Jewel a jde o remake klasiky známé pod názvy Jewels, Jewellery nebo Jeweller´s. V této klasice za sebe hráči kladou, jak název napovídá, padající drahé kameny a snaží se dostat za sebe tři kameny stejné barvy ve všech směrech osmisměrky.

 Disc Golf - minigolf trochu jinakDisc Golf - minigolf trochu jinak
Nudí vás již klasické simulace golfu, jichž se na nezávislé scéne pohybuje vskutku dostatek? Vždyť si pro příklad uveďme třeba Mini golf či třeba Goat Bean Golf 2005, což je jen vskutku malý zlomek z toho, co je v našem archívu k nalezení. Dnešní Disc Golf však není tak úplně dalším tuctovým zástupcem minigolfové simulace, tentokráte totiž budeme hrát s poněkud odlišně tvarovaným předmětem, než s pohyblivou a šikovnou kuličkou. Ačkoliv vás to možná překvapí, autory Disc Golfu není nikdo jiný než zahraniční firmička s názvem Miniclip, která se po krátké pauze, kdy se pokusila proniknout také na trh sharewarový, alespoň částečně vrátila k tvorbě volně šiřitelných titulů, které mimochodem svou kvalitou neustále rostou. Nevěříte-li mi, porovnejte kupříkladu dnes recenzovanou gamesku s některým ze starších počinů, budete mít také bezpochyby jasno. 

Cube Combat – flashová bitka Cube Combat – flashová bitka
Nejlepší bojovníci digitálního světa se shromáždili aby spolu bojovali. Bojují v arénách šampiónů. V krychlích.“ Toliko se dozvíte na začátek. Pak již následuje jednoduché animované intro spojující titulky a lehké představení hry. Cube Combat je bitka, která se v principu neliší od žádné jiné. Dva panáčci spolu bojují a používají k tomu rozličné prostředky. Například kopy, údery pěstí, nebo i nějaké ty psychické síly. Podstatným rozdílem oproti většině ostatních her je zpracování. Cube Combat je vytvořený ve Flashi, což přináší některé výhody, ale také problémy. Hru je bohužel možné hrát jen ve dvou lidech. Uměla inteligence chybí. Takže úplně na začátku si zvolíte své bojovníky z celkem slušného výběru. Volte podle vkusu, protože jediné čím se od sebe panáčci liší je hlava. Schopnosti mají všichni stejné.

Bowling Max 3D - kuželky, bojte se Bowling Max 3D - kuželky, bojte se
Již vskutku předlouhá doba uběhla od chvíle, kdy jste se na Plných Hrách objevila nějaká ta zajímavá a věrně se tvářící simulace stále oblíbenějšího sportu – bowlingu. Daleko více než na vrcholové úrovni se mu lidé věnují pouze pro zábavu, o to větší potenciál tato hra má – stojí však skutečně za hřích nebo se jedná o pouhopouhý brak? Dle obrázků lze nabýt dojmu, že Bowling Max 3D je jasně nadprůměrným dílkem, řadící se mezi ty nejlepší v rámci této kategorie – ovšem zcela úplně pravda to není, neboť hra trpí hned několika podstatnými neduhy. Bez jakéhokoli tréninku jste ihned z nepříliš vábně vyhlížejícího menu vyhozeni přímo ve hře. Bowling Max 3DTa se odehrává v celkem rozměrné místnosti, kde je k nalezení hned několik závodních drah, z čehož však všechny kromě té vaší zejí prázdnotou.

Monster Maze - kříženec Doom a Pacmana Monster Maze - kříženec Doom a Pacmana
Čas od času se objeví hra, nad kterou člověk zůstane stát s otevřenou pusou. Takovou je i dnešní Monster Maze. Přemýšleli jste někdy nad evolucí her? Kdo od koho kopíroval a komu byl inspirací? Autoři Monster Maze se rozhodli skombinovat legendární logický rychlík pacman s akční střílečkou z pohledu první osoby. Takový pokus tu už byl, ale tehdy šlo pouze o předělávku pacmana do 3D. Tentokrát však jde na první pohled o klasickou střílečku, ale záhy zjistíte, že je vše jinak. První věcí, která vás zarazí, je ukazatel zdraví u postavy. I když totiž stojíte nehybně na místě a v chodbě není vidět žádného nepřítele, ukazatel zdraví vám postupně ubývá. Jak postupujete dále a dále, zjišťujete, že všechny lokace jsou jen pospojované chodby se slepými odbočkami, které dohromady tvoří velké bludiště. Nejsou zde tedy klasické místnosti, ale k dispozici máte alespoň malou náhledovou mapku pro lepší orientaci.

Sunday Panzers – je libo válečnou bitvu po nedělní siestě? Sunday Panzers – je libo válečnou bitvu po nedělní siestě?
Je jen malé procento freeware her, které vás nějakým způsobem udiví svoji hratelností či překvapí netradičním zpracováním. Pokud už se to nějaké hře povede, jednoduše nemůže být nezajímavá. Ale pokud budete mnout zorničky nad hardwarovými nároky, je zřejmě něco v nepořádku. Přesně to se mi stalo s aktuálně recenzovanou hrou Sunday Panzers. V dobré víře jsem ji stáhl, nainstaloval a poprvé jsem poklepal na zástupce na ploše, který adresoval na spuštění. Obrazovka ztmavla a uprostřed se objevila jakási hláška. Lakonicky jsem ji ignoroval, preventivně restartoval počítač a opět optimisticky poklepal na ikonu. Dostalo se mi stejně vřelého přivítání jako při prvním pokusu, ale nyní jsem si pečlivě prostudoval onu chybovou hlášku. „Missing DX3D9“ četl jsem nahlas. Hmm…co to tak může být. Po několika minutách uvažování mi svitlo a přes další restart, několik jízlivých poznámek na adresu autora hry a třetí dvojklik na jednu ikonu jsem se konečně dostal do samotné hry. 

Gerballs - drsná válka potkaních klanů Gerballs - drsná válka potkaních klanů
Zdá se vám, že v poslední době se to na našem webu hemží předělávkami hadů a Scorched Earth? Vězte, že za to může z velké části loňská soutěž s programem Dark Basic. V té se sešlo příspěvků skutečně požehnaně a notně rozpohybovaly poklidnou hladinu, kterou v minulosti jenom občasně rozčeřil nějaký ten remake. Zde si to však soutěžící rozdali mezi sebou a do boje se vrhli s opravdu ostrými náboji. Autoři do své předlohy řezali jak Jesenius a někteří si uvědomili, že již neprovádí nebohé legendě plastiku, ale posmrtně ji pitvají. Ale našli se i úspěšní, kteří původní dílka zvelebili. Dnešní Gerballs si jako předlohu vybral Scorched Earth neboli tanky. Že vám to něco říká? Bodejť, vždyť dva tanky na protilehlých kopcích, které po sobě metají kvanta munice, se staly synonymem a předlohou pro spoustu her. Za všechny, které jsme vám na PH nabídli, uvedu třeba variaci s ostřelováním bazukou Blast. I dnešní hra má originální námět: vzájemnou válku si vyhlásily potkaní klany. U popelnic a v kanálech již docházelo místo, tak se chopily kanónů a jaly se dobývat zemský povrch. 

Broccoli Never Dies – zeleninová 3D akce Broccoli Never Dies – zeleninová 3D akce
S vývojářským týmem Cyberskunk Pictures, jehož leaderem je Dieter Marfurt, jste se na Plných Hrách již několikrát setkali. Již několik let pracuje na vlastním 3D enginu CSP game engine, který je určen primárně pro tvorbu akčních stříleček. S každou další verzí enginu nám vývojáři nabídli demo hru, která však není pouhou demonstrací, ale plně hratelným titulem s vlastním příběhem, jehož jedinou nevýhodou je většinou omezení na jednu misi. Předchozí tituly Operation Enduring Pretzel, Secret of Manes a zatím poslední Twilight of Gods sklidily od recenzentů nadprůměrné známky. Dnes se podíváme na nejnovější díl Broccoli Never Dies. CSP game engine dospěl do nové fáze a nyní jej autoři nabízí k prodeji. Objektivně však musím říct, že se může uplatnit pouze v rámci nezávislé scény, a i tak máte k dispozici lepší pod licencí open-source. 

 Fragile Assault – vesmírná střílečka made in ČRFragile Assault – vesmírná střílečka made in ČR
Když hrajete x-tou vesmírnou střílečku, vyvolá ve vás každý nový titul jisté obavy. Copak se dá v žánru, v němž vzniklo pravděpodobně nejvíce klonů, vylepšit? Co nového hráči nabídne, aby se nestal jen dalším kouskem, co zapadne do šedi dlouhého zástupu? S ještě větší nedůvěrou jsem přistupoval k české hře Fragile Assault, která k nám dorazila přes lokační systém. Co tedy způsobuje, že jsou vesmírné akce tak populární? Jsou to právě bílé vrány, které vystupují z řady. A jednou z nich je i dnešní hra. V nedaleké budoucnosti lidstvo osídlí planetu Mars. Život zde ale není žádný med, musíte bydlet ve sklenících a marťanská strava není zrovna francouzská kuchyně. A tak se časem stala tato planeta vyhnanstvím pro nejhorší trestance. Těch zde bylo záhy více než strážců a obavy ze vzpoury rostly.

Pente - je libo piškvorky s mimozemšťanem? Pente - je libo piškvorky s mimozemšťanem?
Maskotem jednoho zahraničního prodejce hardwaru je zelený mimozemšťan. Poté, co se stal sponzorem jedné vývojářské soutěže se jakoby mávnutím proutku ocitl hned v několika hrách. Nutno podotknout, že ze soutěže vzešlo mnoho povedených her, z nichž jsme vám doposud představili motocyklové závody Alien GP, 3D akci Room War či mimozemské závody ETV Racer. Spojujícím prvkem všech her byl jejich engine – komerční program pro tvorbu her s názvem DarkBasic. Pokud jsem měl možnost recenzovat 3D hry vytvořené s jeho pomocí, většinou jsem kritizoval nepříliš plynulou a sekavou grafiku. U dnešního titulu se však tento handicap neobjevuje, neboť Pente je čistě logickou záležitostí. Máte rádi piškvorky? Což si je takhle zahrát v modifikované verzi a proti zelenému mimozemšťanovi? A co je v sázce? Nic menšího než osud naší modré planety.

Junior: Fly Killer - zabte všechny mouchy Junior: Fly Killer - zabte všechny mouchy
Po intenzivně vydávaných nových dílech zábavné flashové série Yetisports nastala najednou obrovská pomlka (ta by měla být snad již brzy ukončena). Všichni nedočkaví fanoušci tedy jistě s nezvyklou radostí v očích vítají příchod jakékoliv alternativy, která by jim předlouhé čekání alespoň o něco zkrátila. A právě takovým pokusem byl ryze český první díl nadcházející série Junior, od zkušeného českého týmu Reload Games. Ten si bohužel na PlnýchHrách nevysloužil lepší skóre než pouze průměrné, což se pokouší napravit druhým dílem. V pořadí již podruhé se tedy setkáváme s Juniorem, který je podivnou variací kuřete, se zajímavým barevným účesem až do půlky zad. Ten již tentokráte nebude prokazovat své schopnosti ve hře pentaque, nýbrž se zaměří na misi daleko složitější a také podstatně užitečnější. Na jeho bedrech totiž nyní leží přetěžký úkol v podobě zničení co možná největšího množství škodlivého a nepříjemného hmyzu.

Axiebal Winter – pravá zimní hopsačka Axiebal Winter – pravá zimní hopsačka
Za okny mrzne, celá příroda je pokryta velkou sněhovou peřinou. Pokud nepatříte k fandům zimních horských radovánek, zůstaňte raději v teple domova a zahrajte si nějakou tu freewarovku. Zimní náladu vám perfektně navodí třeba dnešní Axiebal Winter. Ve většině arkád hrajete za nějakou tu postavičku, nejznámějšími jsou jistě ježek Sonic a instalatér Mario. Dnes však budete ovládat pouhou bezcharakterní kuličku. Ta navíc neumí sama od sebe skákat, což je v žánru hopsaček na první pohled handicap. Když však naši kuličku dostatečně rozpohybujete a využijete její pružnosti, nakonec ji ke skákání donutíte. Pro překonávání jednotlivých úrovní však stejnak využijete hlavně obyčejných výtahů. Ty dobře poslouží právě k rozskákání kuličky. I přes svou arkádovou povahu budete muset také zapojit mozkové závity, k vyřešení některých levelů budete muset Axiebal Winter různě zkoušet mezi jednotlivými patry proskakovat i za cenu opakovaného hraní. Šikovné prsty přitom budou hlavní devizou.

Snake Clone - nejen na svatého Jiří vylézají hadi Snake Clone - nejen na svatého Jiří vylézají hadi
Nemám ve zvyku psát recenze na školních počítačích. Jenže když máte dvě hodiny volna a venku je hodně čárek pod nulou, tak někdy raději zůstanete sedět ve školní budově, a to je i můj dnešní případ. Chtěl jsem jít surfovat světem internetu, ale protože jako na potvoru zase vypadlo připojení, rozhodl jsem se zrecenzovat pro vás zdařilou gamesu Snake Clone, kterou mám již nějaký pátek na svém virtuálním disku. Představte si, že se touláte osamoceni tisíce kilometrů pralesem, když tu náhle na vás odkudsi vykoukne obrovský plaz a vy nemáte šanci vyváznout živí, protože ta hadice se najednou sune šílenou rychlosti za vámi. Utíkáte mlázím, větve keřů vás šlehají do obličeje a nakonec stejně podlehnete dokonalosti predátora. Asi by jste to zažít nechtěli. Nebojte se, ve hře Snake Clone budete v roli hada vy a žádná krev nepoteče, budete požírat abstraktní nebo neživé prvky rozmístěné po herní obrazovce a rozhodně se nebudete nudit, spíše naopak.

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední, slíbil Netflix

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...