Týden na PH - akce a reakce

  12:00
Minulý týden jsme se dočkali několika povedených leteckých akcí, rozsáhlého a vtipného RPG a české adventury. K tomu pravidelný nášup on-line her a článků z tvorby českých nezávislých vývojářů.

Asi nejlepším titulem uplynulého týdne je rozsáhlé, více než 400MB RPG od studentů Digipenu Crazy Cross, jež je jednou velkou parodií. Miniclip je sice tvůrcem flashových hříček, ale jejich kvalita s každým dílkem stoupá, čehož je důkazem výborná letecká akce Hostile Skies. Další častokrát zatracovanou kategorií jsou hry vytvořené pomocí GameMakeru. Proti nim bojuje nadprůměrná ninjobijecká akce Nikki the Ninja. Trochu se zpožděním vám představíme i českou adventuru William Locker, jež se měla původně zúčastnit loňské Becherovka Game, ale nepodařilo se ji zdárně dokončit v daném termínu. Poslední tip je pro milovníky jednoduché multiplayerové řežby. Tunnels of the Underworld vám hází rukavici v podobě spoustu zbraní, kompletně zničitelného prostředí, možnost až šedesáti jednotek v multiplayeru. V magazínu najdete rozhovory s týmy Refractory Games (autoři Kuličky, momentálně pracují na adventuře Henry), iBSoft (pracuje na pokračování Playboye) a preview na hru Hrady, zajímavě vypadající klon Mravenců.

 

 Aliën Assualt – emzáci útočíAliën Assualt – emzáci útočí
IceTec Studios nejsou mezi vývojáři žádní nováčci, ba co víc, na kontě mají pěknou řádku titulů, z nichž většina se už někdy v minulosti tu na Plných Hrách objevila. Měli jsme tu od nich povedený popouškovský Jungle Survivor, lehce ordinérní Soccer Pong 3D a dneškem nám do mlýna přispěli poněkud tuctovou, leč ještě stále ucházející hrou Aliën Assualt. Námět hry je asi tak originální jako sníh na severním pólu, jelikož se jedná už o bůhví kolikátou předělávku jedné postarší hry. Tu jsme tu měli v nejrůznějších obměnách, kdy jste pluli s ponorkou nebo třeba létali s helikoptérou. K tomu všemu se ode dneška přidává řízení mimozemské lodi. Alien AssaultVaším úkolem je tedy pilotovat mimozemskou mateřskou loď za účelem kompletní destrukce matičky Země. 

 Block Impact - remake made in JapanBlock Impact - remake made in Japan
Arkanoid je softwarový výtvor, který patří ke zlatému fondu světové herní tvorby. Byl vytvořen v roce 1986 společností Taito a za pár let své existence se stal legendou. Hra je však v podstatě jen ramakem podobné hry od Atari z roku 1976. I její název není neznámý, jmenovala se Breakout. Atari díky ní (podobně jako Taito na Arkanoidu) vydělalo poměrně slušné peníze. Myslím, že každý, kdo není herním analfabetem, se s podobným kouskem v nějaké formě setkal, ať už na počítači, videohrách, v mobilech, handheldech nebo třeba na nějaké pouti v maringotce s herními automaty. Předělávek Breakoutu (nebo chcete-li Arkanoidu) vzniklo na všech možných platformách mnoho a přibývají další a další. Jen malý výčet některých z nich - 3D Pulsoid, Anarkoid for GBA, Aqua Breakout, BeatBall, Block, Breakout 3D, Burokuzu, Dark-Anod´d´, DX-Ball 2, iCamPlay Breakout, LBreakut 1 & 2, Nekoball, Ploplod´d´, Poing!PC, Powball, Pulsoid, SnArkanoid, This Aint Breakout, Worms Breakout, Worms Breakout 2 a další. Byly by jich tisíce.

 Club Busta Buena - tanec v rytmu muzikyClub Busta Buena - tanec v rytmu muziky
Tanec, a to ve všech svých možných podobách, je pro mnohé příslušníky dnešní mládeže takřka život. Všemožné kluby, diskotéky či koncerty přes víkend nebo prázdniny takřka praskají ve švech. Jestliže prostě nemáte na podobné radovánky čas, chuť či třeba peníze, bezpochyby s otevřenou náručí přivítáte Club Busta Buena, což je překvapivě svěží dílko, pocházející z nedávno proběhlého Independent Games Festivalu. Náplní této gamesky nebude nic jiného než pohyb do rytmu hudby a to v mnoha podobách. Nemusíte se bát, že bude potřeba učit se spoustu složitých klávesových zkratek a tvořit vlastní co možná nejšílenější kreace. V tomto ohledu hra smrskává povinnosti hráče takřka na minimum. Samotný princip by šel poněkud vzdáleně přirovnat k vcelku stařičké komerční hře Typing on Death či prozatím poslednímu dílu lechtivé adventury s nepoučitelným svůdníkem Larrym v hlavní roli.

 glTron - závody v úžasném provedeníglTron - závody v úžasném provedení
glTron je další z řady remaků klasického tronu, který si svým jednoduchým herním principem získal sympatie obrovské masy hráčů. Ačkoliv je alternativních možností opravdu velká řada (klonů naleznete v internetových archivech volně šířitelných her desítky, možná že stovky), glTron se snaží získat sympatie hlavně svým grafickým zpracováním a propracovaností herního enginu, který nabízí velmi širokou škálu možností a předvoleb. Možná, že i právě proto je dnes zde. Základní princip hry zůstal nezměněn, a tak je celá hra jen a pouze o tom, že v uzavřené aréně bojujete s protivníky, kteří mají stejný úkol jako vy: zvítězit. To lze zařídit pouze jediným jediným způsobem. Vaši protihráči musí narazit buďto do zdi arény nebo do zdi, která je určená dráhou vašeho motocyklu, či co je to zač. Taktik jak toho dosáhnout je spousta, každý hráč má jistě tu svoji, kterou považuje za nejlepší.

 William Locker: the Bechers Museum - příjemná detektivkaWilliam Locker: the Bechers Museum - příjemná detektivka
Vývojářské soutěže jsou bezpochyby lákavou záležitostí pro všechny amatérské vývojáře, neboť zpravidla nabízejí za málo práce hodně muziky. Ovšem nesou s sebou také hned několik záporných faktorů, z nichž jedním z nejzávažnějších je omezená doba, během níž se můžete vývoji věnovat a tak se může velice snadno stát, že ve chvíli, kdy je vaše dílko ještě zcela nedoladěné již poslední termín uzávěrky doslova klepe na dveře. A právě to se stalo slovenskému týmu Slavonica, kteří pro proběhlý ročník Becherovka Game připravovali zajímavou adventuru William Locker. Nestihli ji však kompletně dokončit. Abyste se tedy nemuseli trápit nad značně nedokonalou verzí pro BG, objevila se na internetu zcela nová verze, opravující mnoho bugů. William Locker: the Bechers Museum je ve své podstatě nefalšovanou detektivní adventurou, v čemž nás ještě více utvrdí úvodní intro.

 Nikki the Ninja - akce ve velkém styluNikki the Ninja - akce ve velkém stylu
Šikovný nizozemský prográmek zaznamenal po uvedení na trh doslova masivní rozšíření, i přes to však nelze s jistotou prohlásit, že by veškeré ohlasy byly vyloženě kladné. Negativní ohlasy se občas ozývají především z řad nespokojených hráčů, kteří si stěžují jak na amatérskost mnohých her, tak i na mnohdy vysoké nároky na konfiguraci počítače. Ačkoliv mnohé projekty pocházející z dílen autorů tvořících v GM jsou si podobné jako vejce vejci, občas se na povrch vyrojí nějaký ten překvapivě nadějný a nesmírně chytlavý. A přesně taková je dnešní akční hra s jednoduchým názvem Nikki the Ninja. Tajní agenti, ninjové a jiní bojovníci, jejichž životním údělem je boj pro dobrou věc, to neměli a nemají nikdy lehké. Dnešní hrdina má však oproti všem ostatním jednu nepatrnou výhodu. Jedná se totiž o ženu velice půvabnou a až nepředstavitelně mrštnou, zvládající bravurně každou zbraň, která se jí dostane pod ruky.

Fessie räumt auf – dráček ohniváček Fessie räumt auf – dráček ohniváček
Znáte ty situace, kdy si říkáte, že si zahrajete už jen tak 5 minut a pak půjdete už konečně spát? Jenomže vše se vždycky nějak zvrtne a z pěti minut je najednou hodinka, někdy i více a v horších případech pak i zjistíte, že je ráno a za pár minut byste měli jít do práce nebo do školy. Nezáviděníhodné... A pokud k tomu (čistě náhodou, samozřejmě) dojde, dá se na takových 90% říci, že máte v daný okamžik co do činění s velmi návykovou a chytlavou hrou. Na jednu stranu je to dobře (protože takových her dnes mnoho není), na druhou špatně (protože se na vás spánkový deficit zcela jistě podepíše). Chcete-li tedy výše popsanému alespoň protentokrát předejít, rovnou zavřete tento článek a hře jménem Fessie räumt auf se vyhněte obloukem. Fessie räumt auf svým námětem herní kmety dozajista nepřekvapí, jelikož do nové skořápky pod masku malého dráčka je schován stařičký Supaplex. 

Splat – trampoty malého modrého X Splat – trampoty malého modrého X
Malé modré X je zvláštní tvor. Papá trávu, švestky a neumí plavat. Konkrétně jedinec jménem Zippy navíc leze kam nemá. Jednou (v roce 1983) vlezl do opravdu ošklivého bludiště. Nejen že v něm zabloudil, ale navíc musel rychle, rychle utíkat. Ono to bludiště mělo jednu nepříjemnou vlastnost. Pohybovalo se. Ne že by se měnilo, to ne, ale tak nějak se posouvalo. A na okrajích mělo agresivní cihlovou zeď, která chtěla Zippyho rozplácnout. A tak utíkal. A čím dál utíkal, tím rychleji se ho zeď snažila zamáčknout. Jak to tenkrát v roce 1983 na ZX Spectru dopadlo vám nepovím. Ale můžete si to zkusit sami. Zippy si nedal pokoj a vrátil se do labyrintu. O 21 let později vstupuje ve stále stejné podobě na PC. Splat je věrnou kopií své osmibitové předlohy. Proto vás hned po spuštění a po několika ústupcích moderní době (reklama) nemí překvapit historicky vypadající menu, ve kterém se pohybujete pomocí numerické klávesnice.

Crazy Cross - vyjímečné RPG Crazy Cross - vyjímečné RPG
Nevím, kolik existuje na světě univerzit, na kterých se studenti primárně učí tvořit hry, ale na každý pád se v oblasti freeware angažuje převážně americký Digipen. Od jejich studentů jsme se již dočkali průměrných, ale i originálních počinů jako logické Bontago. Dnes tu máme hru, na jejíž tvorbě se podíleli studenti nejvyšších ročníků a je to na výsledku znát. Crazy Cross je obsáhlý titul, který se co do velikosti blíží těm komerčním. Na oficiálních stránkách hry dodnes visí jen odkaz na stažení zhruba 100MB dema a oznámení, že hra je distribuována hlavně pomocí P2P sítí (což bude asi jedna z mála legálních). Kompletní hru (442 MB bumbrlík) však nabízí i server Fileplanet, na němž se stačí před stažením jen bezplatně zaregistrovat. Crazy Cross je zábavné 3D RPG, možná vůbec první, jež staví na filmovém žánru parodie. Jde o volné pokračování top-down RPG Crazy Lou 64, které spatřilo světlo světa v roce 2000. Svým příběhem na ni Crazy Cross přímo navazuje.

Super Burger Bar - velkovýrobna hamburgerů Super Burger Bar - velkovýrobna hamburgerů
V nedávno proběhlé a vyhodnocené Retro Remaker Competiton se objevilo hned několik velice zajímavých a originálně se tvářících počinů. A mohou za to s největší pravděpodobností jejich vzory, které zpravidla nepatří k nejfrekventovaněji přepracovávaným gameskám, tudíž se netěší ani kdovíjakého zájmu hráčů, jako tomu je u notně okoukaného a stokrát přepracovaného arkanoidu nebo pongu. Vzorem pro vznik Super Burger Bar se stal přes 20 let starý BurgerTime. Jak již název naznačuje, Super Burger Bar je hrou především pro neustále spěchající američany, kteří se velmi rádi cpou v různých fast-foodech. I u nás však začíná tento životní styl zajímat stále více lidí, tudíž rozhodně pro ně nebude na škodu, aby si takovou přetěžkou výrobu hned tří hamburgerů naráz vyzkoušeli na vlastní kůži.

Hostile Skies - válka začíná Hostile Skies - válka začíná
Příslibem jasně stoupající kvality dílek pocházejících od zahraničního Miniclipu byl již nedávno vydaný, originální a také vcelku zábavný Disc Golf. Dnešní Hostile Skies na tom nebude ani v nejmenším jinak, nabízí velice zajímavé letecké dobrodružství spolu s přitažlivou grafickou stránkou, která je zas o krok vpřed oproti předešlým počinům. Velice vzdáleně lze dnešní Hostile Skies přirovnat k preciznímu českému Plane Arcade, který však pochopitelně nad dnes recenzovanou gameskou výrazně vyčnívá. Ovšem několik málo prvků mají společných. Stejně jako PA i Hostile Skies je rozčleněno do několika misí, kde budete plnit rozličné vojenské mise, z nichž za zmínku rozhodně stojí kupříkladu level, v němž musíte v kůži příslušníka francouzské armády zlikvidovat útočící letouny či pobít všechny lodě a letouny, chystající se k náletu na Anglii.

 Attrax - magnetická varianta tetrisuAttrax - magnetická varianta tetrisu
Attrax je sice hra postaršího data, ale časem nic neztratila na svém kouzlu. Na první pohled vypadá jako nějaký klon Tetrisu, ale po chvilce pochopíte, že tolik akce, potu a bolavých rukou z Tetrisu nevymlátíte ani po měsíčním hraní. Autoři zpracovali myšlenku, která je Newtonovy známá již od doby, co mu na hlavu spadlo jablko: našemu světu vládne přitažlivá síla. Doprostřed herní obrazovky tedy umístili jakýsi magnet, který přitahuje postupně se objevující barevné kuličky. Pokud nijak nezasáhnete, vytvoří se různé spletence na sebe nalepených kuliček, které ukončí hru, jakmile dosáhnou okraje obrazovky. To my ale nechceme, a tak vynaložíme veškeré úsilí na to, aby k tomu došlo co nejpozději. Pokud se chceme v Tetrisu zbavit kostek, musíme z nich nejprve sestavit celou řadu. V Attraxu postačí spojit dvě kuličky stejné barvy, které se vzájemně vyruší. Plynule přecházíte do dalších levelů, které mimo vyšší číslovku s sebou nesou vyšší přitažlivost středového magnetu. Na zvládnutí a umístění kulička tak budete mít stále méně času a navíc s ní budete zápasit jako toreador s býkem.

Tunnels of the Underworld - rychlá vesmírná akce Tunnels of the Underworld - rychlá vesmírná akce
Už dlouho jsme vám na Plných Hrách nepředstavili hru, jež by byla ryzí akcí a kterou si nejlépe užijete při hře více hráčů. Dnes vše napravíme. Dobrá akce musí nabídnout dostatek zbraní, hodně soupeřů, zajímavé módy, aby hráče udržela co nejdéle a vše nesklouzlo k pouhému bezduchému klikání. Tunnels of the Undeworld mají všechny atributy v maximální míře. Vše je zasazeno do vesmírného prostředí a cestou se setkáte hlavně s cizáckými raketami, ale přitom nejde o skrolovací střílečku, které vás většinou přestanou po desáté vystřílené letce podivných útvarů bavit. Boje se odehrávají v arénách, které mají asi deset základních témat, ale pokaždé se náhodně generují, takže jsou vždy unikátní. Celkově design levelů připomíná útroby lidského těla, je plný zákrut. A co nejdůležitější, veškerý okolní terén je možné ničit zbraní, a tak vytvářet úkryty, průlety, či jen bezduše vybíjet zlost. 

Lemonade Tycoon – králem limonády Lemonade Tycoon – králem limonády
Lemonade Tycoon není klasickou „tycoonovkou“, jelikož se tu na rozdíl od Transport Tycoon a jemu podobných her nesnažíte vybudovat nějakou obrovskou firmu / město / atrakci, ale spíše se snažíte jednoho malého živnostníka přivést k bohatství a popularitě. Jak ale po pár minutách hraní zjistíte, cesta k tomuto nesnadnému cíli je velmi trnitá, nebo to tak alespoň na první pohled vypadá. Ve hře jste tedy majitelem malého stánku pro prodej citronády. Do začátku dostanete nějaké peníze a s těmi musíte naložit dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Co vše se s nimi dá dělat? Na návštěvy veřejných domů nejlevnější kategorie rovnou zapomeňte, takto byste se daleko nedostali. Stejně jako v každém podnikání je třeba na začátku chytře a vhodně investovat. Do čeho? Ve vašem případě to mohou být citrony, pytle s cukrem nebo kostky ledu, což jsou základní ingredience pro nápoj, který vás bude živit.

Kiss My Asp - fotbalový had Kiss My Asp - fotbalový had
V rámci letos proběhlé Retro Remake Competition se na nezávislé scéně vyrojila až neuvěřitelná dávka všemožných klonů tradičního Hada, z nichž s některými jsme vás již seznámili. Konkurence je veliká a pochopitelně nelze vám předvést dílka všechny a výběr je vskutku nesnadný. Jedním z nejoriginálněji pojatých klonů vůbec je, ač tomu mnoho nenaznačuje, také dnes recenzovaný Kick My Asp - pojďme se na něj blíže podívat. Patříte mezi zaryté fanoušky fotbalu, kteří bez mrknutí oka vydrží sledovat jeden zápas za druhým a do posledního dechu fandit, i když moc dobře ví, že to spřízněné hráče nijak neovlivní? Či vám prostě jen tento sport není zcela proti srsti? Pak byste měli zaostřit hned několikrát – zelený trávník, fotbalový míč a dvě branky zkřížené s klasikou jménem Had – to může být vskutku zajímavé!

Globall - originální český Pong Globall - originální český Pong
Český vývojářský tým Runtime Error se do podvědomí hráčů zapsal svým logickým rychlíkem Atomos, který se neztratil ani při vyhlašování nejlepších freewarovek minulého roku. Z trochu jiného soudku je dnešní Globall, ale jak uvidíte, i zde nás autoři přesvědčili, že hry dělat umí. Za své základní těsto si vzali hru Pong, která se na obrazovkách objevuje již od dob, co dokázaly zobrazovat tečky a čárky. Největší zábavu přináší při hře dvou hráčů, kteří pálkami odráží míček a snaží se jej poslat k soupeři nečekaným směrem a co největší rychlostí, aby jej nezachytil, čímž se trochu podobá i Air Hockeyi. Z tohoto těsta však tvůrcové vyváleli a upekli velmi inovativní bábovku. A co je nejdůležitější: chutná skvěle. Ne vždy totiž hluboké zásahy do ovládání přinesou kýžený výsledek, stačí vzpomenout na překombinovaný Abandon 2, který hráče spíše omezoval. Globall ve svém názvu skrývá největší odchylku od klasickým pravidel Pongu: nehraje se na obdélníkové hřišti, ale v obrovském kruhu, po jehož obvodu se pohybují odrážecí pálky.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...