Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden na PH - Mário ve 3D

  12:00
Legendární Mário se nám konečně objevil také ve své 3D podobě. Pokud vás skákání a procházení trubek nebaví, můžete si zahrát povedenou variantu deskové hry Osadníci z Katanu. Zkrátka i tento týden jste si mohli na PH vybrat tu svou hru zdarma.

 

 Battle Pit - tenisová válka slizákůBattle Pit - tenisová válka slizáků
Vyžíváte se v akčních soubojích, ovšem nemáte zrovna náladu na nějakou komplexní, namakanou a graficky náročnou akci? Pak bychom pro vás měli jednoduché řešení. Battle Pit sice nejspíše svou rozsáhlostí nikoho neohromí, ovšem alespoň na krátkou dobu dokáže přímo královsky zabavit a to je přeci to, co od freewarovek většinou očekáváme. Základem tedy není nic jiného než boj v malých arénách a to pouze mezi dvěma jedinci dosti podivného vzezření. Stejně tak i jejich zbraně nepatří mezi klasiku, na níž bychom snad byli ze současnosti zvyklí. Celá hra je tedy situovaná do takového lehce futuristického vzezření, což však není vůbec na škodu. Ba právě naopak, dává to této adrenalinové akci zajímavý lesk. Battle PitNa začátku vás tedy čeká přetěžký výběr ze dvou herních módů. Ještě před zahájením samotného turnaje doporučuji zkusit si zahrát zápas jen tak. Ačkoliv se totiž hra naoko tváří velice primitivně, protivníci jsou vskutku tuhými soupeři.

Wario's Revenge 2 - mario je zpět Wario's Revenge 2 - mario je zpět
V dnešní době stejně jako mezi pamětníky byste jen opravdu stěží narazili na člověka, který snad ani nezaslechl o legendě herního nebe, sympatickém, trochu zavalitém a v montérkáých obaleném instalatérovi jménem Mario, který si vydobyl obdiv a uznání mnoha hráčů počítačový her a nutno dodat, že ačkoliv se již na úplném výsluní hráčského zájmu nenachází, stále má velice početnou základnu oddaných fanoušků. Možná že již začínáte přemýšlet nad tím, proč asi se o této legendě tolik rozepisuji. Odpověď vám podá jediný pohled na okolní screenshoty či na samotný název hry. Wario sice není Mario, ovšem je mu hned v několika ohledech až nápadně podobný. Ke spojování této gamesky s těmi s instalatérem Máriem nutí také samotná atmosféra, hudba, grafika, nepřátelé, která jako by oné klasické hopsačce z oka vypadly.

Space Cowboy - osamělý vesmírný desperát Space Cowboy - osamělý vesmírný desperát
Temné hlubiny vesmíru jsou lákadlem pro lidstvo již od prvopočátku. Stejně jako pračlověk před svou jeskyní, i dnes stojíme v úžasu při pohledu na hvězdnou oblohu. Ničím neomezeného prostoru pro fantazii velmi rádi využívají tvůrci her a předkládají nám svou vizi. Dnes se do jeho hlubin vydáme s vesmírným kovbojem, osamělým poutníkem, na jehož bedra padl tradiční úkol: ochránit lidstvo před zlou mimozemskou rasou, jež má dnes podobu podivných chobotniček. Space CowboyKonkurence na poli vesmírných stříleček je vskutku obrovská. Space Cowboy ubírá na akčnosti a vsází spíše na taktiku a volnost. Důležitou roli hraje interakce s pozadím a ostrůvky pevniny ve vesmíru, jež představují základny. V těchto arkádových pasážích se dostane na řadu ničení rozvodných krabic, jež napájí elektrické ohradníky. V kovovém bludišti musíte manévrovat s milimetrovou přesností, abyste získali superzbraně či osvobodili loď, která zde symbolizuje život.

Drag Racer - vytuňte si miláčka Drag Racer - vytuňte si miláčka
Tuning aut v poslední době prochází velkým rozmachem. A to nejen díky dvěma dílům nejneznámější série automobilových závodů - Need For Speed. Ačkoliv dnešní hra Drag racer, nesahá těmto titulům ani po kotníky, skýtá několik hodin velmi kvalitní zábavy. Pokud tedy oželíte fakt, že Drag racer, jak hra už v názvu napovídá obsahuje pouze tzv. sprinty na určitou vzdálenost, nejčastěji 400 metrů. Hra Drag Racer 3 obsahuje dva základní módy hry a to sice Arcade a Tuner mode. Třetí mód Tuner-mode umožňuje hrát proti jiným hráčům prostřednictvím internetu, bohužel registrace je zpoplatněna. Nás tedy budou zajímat pouze první dva módy. Arcade skrývá spíše testovací verzi hry. Můžete si totiž vybrat kterékoliv auto ze seznamu a začít prozatím s vzhledovými úpravami. Poté si můžete zazávodit s jakýmkoliv jiným autem, čímž získáte body, za které posléze můžete nakupovat vylepšení a další tuningové prvky pro vašeho miláčka. O nic více se starat nemusíte.

Acter World - s bublinami na magii Acter World - s bublinami na magii
Klasika Bubble Bobble od týmu Taito se dočkala několika předělávek, z nichž doposud nejkvalitnější a dokonce českou, kterou jsem měl možnost hrát, byly Bubliny od týmu Eriador Games. Dnešní Acter World pochází z Japonska a je trochu staršího data, ale díky tomu má malou velikost a rozběhnete jej i na starších počítačích, což někteří z vás jistě ocení. Vaše hrdinka princezna Lina musí ubránit královský palác před nájezdy nevítaných hostů. Její jedinou zbraní je prsten s pečetí, který dokáže nepřátele na pár vteřin uvěznit do bubliny, již musíte ještě urychleně splasknout dotykem. Acter WorldPostupně procházíte 32 levely, v nichž je konstantní počet nepřátel a pro postup do dalšího kola se musíte všech zbavit. Herní plocha je jako vystřižená z nějaké plošinovky, jednotlivé úrovně postupně překonáváte skákáním (opačně musíte využít pádu, seskakovat nejde).

Time Ship - vyrážíme za pokladem! Time Ship - vyrážíme za pokladem!
Piráti, ti to neměli nikdy jednoduché a to ačkoliv může mnohým v dnešní době při pohledu na některý ze značně zidealizovaných filmů jejich život připadat jakožto procházka pořádně rozkvetlým růžovým sadem. Jak to vypadá v trochu poupravené skutečnosti se vám pokusí představit zajímavá hra Time Ship, která nás do tohoto dosti nepoctivého povolání dostane. Předzvěstí špatných zpráv budiž DarkBasic jakožto vývojový nástroj, s nímž nemám zrovna dobré zkušenosti. Z her v něm vytvořených lze totiž jen skutečně malé procento označit za zcela bezproblémové, originální a dobře hratelné. Naštěstí však není tak černé jak by se mohlo stát a jak se ukázalo, Time Ship není přitažlivým kouskem pouze na první pohled, nýbrž také na omak čili zahrání. Začínáte v době, která se příznačně nazývá prehistorická a to pouze s jednou zdánlivě Time Shipbezbrannou bárkou. Hned v první zákrutu místní velice zrádné řeky nás vítá kanón, pálící po vašem plavidlu bez ustání obrovské koule, které vám při zásahu odečtou patřičný kus z ukazatele zdraví. 

The First Colonists - Osadníci z Katanu na PC The First Colonists - Osadníci z Katanu na PC
Dnešní hra je i přes svůj pozměněný název předělávkou klasické deskové hry Osadníci z Katanu. Ta si po celém světě vydobyla značnou popularitu a pro své počítačové zpracování se přímo nabízí. Osadníci nabízí spoustu strategií a částečně poskytují prostor pro inovace a toho autoři využili. Při hraní osadníků využíváte hrací desky, kostek i karet, takže na první pohled připomíná populární Dostihy a sázky. To s sebou nesou nese zvýšený nároky na hrací dobu (Dostihy se daly hrát několik dnů), ale v počítačové hře je vše urychleno a přitom je decentně zachován pocit deskové předlohy: třeba míchání kostek, správa vlastních karet, i herní plocha jsou jako vystřiženy z originálu. The First Colonists Popisem pravidel a taktik bychom museli zaplnit několik stran, takže alespoň stručně. Hrací plocha je tvořena spojenými šestiúhelníky, na jejichž rohy umísťujete vesnice (později města).

 Beat the 3PM Slump - pacman v novémBeat the 3PM Slump - pacman v novém
Reklamní hry mají ve světě freeware her své nezastupitelné místo a to ačkoliv je mnozí zavrhují pro svou přílišnou jednoduchost a všude se objevující reklamní loga. To však ani zdaleka neplatí pro všechny. Mnohdy je malá finanční injekce pro herní vývojáře natolik povzbuzující, že jim dovolí zrealizovat své sny a tím vytvořit nenucenou hru, která v sobě reklamu na určitý produkt má, ovšem ve výsledku to vůbec nevadí a všichni jsou spokojeni. A to si uvědomila také zahraniční firma, mající ve svém portfoliu všemožné druhy polévek a dala vzniknout Beat the 3PM Slump. Beat the 3PM Slump. Hlavním hrdinou a pravděpodobně také velkým fanouškem již zmiňované propagované značky polévek se stává pohledný byznysmen, jenž se nestačí po přijetí do nové práce divit, cože se to zde děje. Stoly jsou rozmístěny podivně dokola, takže tvoří jakési zajímavě pokroucené bludiště. Na stolech jsou tradičně rozmístěny počítače, poházené papíry a spousta dalších typicky kancelářských předmětů - co zde však chybí, jsou židle.

Boonta - akce v pralese Boonta - akce v pralese
Zastáváte-li názor, že prosté a jednoduché hry nemohou dostatečně zaujmout, pak vám s největší pravděpodobností Boonta jen tak nepřiroste k srdci. Na první pohled se totiž tváři jako dosti kýčovitá arkáda, ovšem ve skutečnosti je vcelku svižná a do jisté míry i netradiční. Bohužel se však na ni ať chcete či ne podepsala velice krátká doba vývoje, kterou se ostatně sám autor také všude chlubí. Dva dny nejsou vskutku mnoho, zvláště když se musíte věnovat souběžně jak stránce grafické, tak i programové. Takovýmto úvodem jsem však rozhodně nechtěla hru pohřbít dříve, než vám o ní vůbec něco povím. Byla by to totiž rozhodně škoda, i přes nesporné nedostatky má Boonta mnoho co nabídnout.

Super Kario – legendární Mario ve 3D Super Kario – legendární Mario ve 3D
Legendární král arkád Mario, jehož otcem je společnost Nintendo, se objevuje ve stovkách klonů a pro mnoho tvůrců je to druhá hra po Tetrisu, do jejíhož vývoje se pustí. To se podepsalo částečně na zdraví našeho hrdiny, jenž se může zdát jako téma poněkud vyšumělý. Druhým problémem je, že drtivá většina klonů je na štíru s duševním vlastnictvím Nintenda. Přesto se mi po delší době dostala do rukou předělávka, jež vrací známému instalatérovi lesk a slávu. Autor se s ním zúčastnil retro soutěže pořádané skupinou sdruženou kolem vývojářského nástroje Dark Basic a oproti ostatním hrám se liší již na první pohled: je totiž vyveden ve třech rozměrech. Většina 3D her v Dark Basicu mě zklamala, protože engine v mnoha titulech nestíhal a hra se sekala nebo postavy v pohybu připomínaly spíše opilce. V Super Kario se však podobné neduhy neobjevují a grafika je nadmíru povedená. Levely jsou rozmanité, hlavní akce se sice odehrává na povrchu, ale Mário zde plně dostojí svých instalatérských zkušeností a pro hráče jsou připraveny paralelní kola, do nichž se dostává skrze trubky. Jejich procházení je nutné k odemknutí dalších levelů. 

Banshee Asteroids – nekompromisní vesmírné bitvy Banshee Asteroids – nekompromisní vesmírné bitvy
Objevování nových slunečních soustav, zkoumání planet a hledání vesmírných artefaktů patří snad mezi nejzábavnější hry.Freelancer je toho ostatně důkazem - desítky vesmírných systémů, téměř stovka planet a spousta herních možností, které hráče zabaví na dlouhé dny, týdny i měsíce. Byť se mnozí freeware tvůrci snažili také vytvořit obrovitý vesmír plný nepřátel (viz český projekt Space Droids 3D), leckdo si uvědomil, že k vytvoření něčeho takového potřebuje nejen kýbl nervů, ale také spoustu času. Takoví Banshee Studios se o žádný revoluční převrat nepokoušeli, avšak vytvořili poměrně solidní vesmírnou akci, kterou by jim mohli někteří tvůrci závidět. Hra začíná zprvu dech beroucím intrem, které však nakonec trvá pouhopouhých pět vteřin. Poté již následuje hlavní menu, kde vaše sluchové ústrojí zbystří, jakmile uslyší onu slizskou a příšernou hudbu, kterou mohl složit leda naprostý psychopat. Po několika vteřinách se však do hudby zaposloucháte, ale nutit nás, abychom to poslouchali dokola a dokola si mohli autoři odpustit a přidat skladby alespoň dvě.

Magical Drop - proti barevným kapičkám Magical Drop - proti barevným kapičkám
Od doby vydání první verze Gamemakeru již uplynula pořádná doba a během ní se také podstatně zdokonalovaly dílka za jeho pomocí vytvořená. Jak jinak si tedy chcete vysvětlit onu záplavu dosti nadprůměrných her, které již nekopírují tutoriály jež jsou spolu s programem distribuovány. Naopak disponují zajímavým a neotřelým nápadem, který si nezadá s leckterou jinou hrou. „Dovolte, abych se vám představil. Mé jméno není nikterak důležité, co se vzhledu týče jsem na první pohled klasický herní hrdina, obalený pořádnou masou svalů a vybaven patřičným množstvím sebevědomí a odhodlání. Tentokráte mi však byl svěřen úkol, který je dle mého mínění pod mou úroveň. Uznejte sami, měl by superhrdina oděný do přiléhavého úboru přenášet jen zdaleka bezvýznamné různobarevné kuličky? Snad se u toho alespoň budete bavit…“

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Fallout 76 přivítal během jediného dne milion hráčů, vděčí za to seriálu

O tom, jak velký vliv může mít úspěšný seriál na již vydané hry, se přesvědčilo studio Bethesda,...

V Assassin’s Creed Hexe budeme hrát za čarodějnici

Assassin’s Creed Hexe se má odehrávat v 16. století během čarodějnických procesů v Evropě. Půjde o...

Ještě devět let po vydání objevují fanoušci Zaklínače skryté vtípky

I když od vydání kultovního Zaklínače 3 utekla skoro celá dekáda a hráči ho mají prochozený skrz...

Fortnite umožňuje vypínat oslavné animace, aby se poražení hráči neurazili

Provozovatelé hry Fortnite nyní umožňují všem hráčům vypnout zobrazování oslavných animací, jež prý...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...