Týden na PH - adventury v plastelíně i světě Moorhuhn

  12:02
V uplynulém týdnu jsme vám na PH představili zajímavou českou plastelínovou animovanou adventuru Pravidla Hmoty z nedávné vývojářské soutěže. Opět se nám vrátily slepice z Moorhuhnu, netradičně také v adventurním zpracování.

Uplynulý týden jsme vám představili první hru ze soutěže na téma Útěk - neobvyklou adventurku vyrobenou za pomoci plastelíny a animací s názvem Pravidla Hmoty. V příštím týdnu se můžete těšit na recenze dalších soutěžních příspěvků, takže se po delší odmlce na úvodní stránce opět objeví české vlaječky. Na první pohled průměrná hopsačka Modarchive Story, v níž ovládáte gumového hopíka, se brzy zvrátí v nemilosrdný boj a zdolávání dalších úseků hry. Opravdová lahůdka pro hardcore hráče! Umíte-li německy, pak si jistě stáhněte nové dílko společnosti Phenomedia - slepičí adventuru Moorhuhn: Der Fluch des Goldes. Pro příznivce závodních her jsme připravili povedený open-source simulátor TORCS, jenž vám nabízí nejen klasické závody, ale možnost programování vlastních aut-botů. Posledním tipem je lechtivá flashová adventura-simulace Sim Girl, ve které se pokusíte sbalit nejhezčí holku ze školy, to vše v hezké manga grafice. A pro příznivce japonských her ještě tip na on-line hru týdne: brutální a chytlavou Nanaca Crash. Pokud vám nestačil tradiční nášup, můžete si dát ještě dezert v magazínu, kde vyšel další díl minirecenzí s českými hrami Toppler, Sejmi šmejda pivního a Radiatoru. 

 

Penguin Panic Lock Up – vás nechá chladnýmiPenguin Panic Lock Up – vás nechá chladnými
Jestli jsem správně pochopil, dnešní plošinkový počin má představovat konverzi NES titulu, anebo alespoň variaci na ni. Tato volba mi však, zejména v případě Penguin Panic, přijde značně nešťastná. Přeci jen rozlišení 250x225 a šestnáctistopý zvuk je dnes přinejmenším podstandard a ne vše, co NES-fandu srazí do kolen, osloví i běžného hráče. A to radši pomlčím o samotné skutečnosti, že Penguin Panic nikdy nebyl natolik hratelný a zábavný, aby daný handicap dokázala potřít. Jste zmatení, dezorientování, nevíte o co kráčí? To mi chcete tvrdit, že předlohu dnešního titulu skutečně neznáte? Dobře, vysvětlím..

 Gladiator Trials - gladiátorská strategieGladiator Trials - gladiátorská strategie
Boje v monstrózní aréně, vydřená krev a pot, tisíce diváků a spousta vzrušení, to všechno se každému při vyslovení slova „gladiátor“ vybaví. V Gladiator Trials ale o samotné boje tolik nejde, je to předně real-time strategie, ve které představujete jakéhosi otrokáře-trenéra. Ovládáte celé zázemí, které musí perfektně ekonomicky fungovat, abyste mohli gladiátory vůbec vlastnit, natož je trénovat a úspěšně se s nimi účastnit zápasů a na nich vyhrávat ceny a odměny. Základem vašeho herního pole je zelená louka s několika místy vhodnými ke stavbě. Postavíte si tábořiště, u kterého se vaši otroci mohou scházet. Ty si zakoupíte na trhu, jejich cena je samozřejmě úměrná jejich vlastnostem. Označení „otroci“ skrývá dvě složky – pracanty a gladiátory. Když si zakoupíte prvního z nich, je vhodné postavit kuchyni. Tam pečou pracanti chléb, určený gladiátorům. Pro ty zbudujte cvičiště a lukostřelecký plácek. Poté následuje knihovna, dále jakási marodka, hřbitov a kovárna.

Janitor Dan the Spaceman – vaše odpadky, moje práce Janitor Dan the Spaceman – vaše odpadky, moje práce
Uklízet odpadky po sobě je opruz. Uklízet odpadky po někom jiném je ještě větší opruz. Na druhou stranu se ale najdou se tací, které tato nevábná činnost baví. Jedním z nich je i hrdina dnešní plné hry Janitor Dan the Spaceman. Ten nejenom že nepořádek vyhledává, on si v něm přímo libuje! Říkáte, že žádný člověk na Zemi by nemohl mít tak podivné choutky? A máte svým způsobem pravdu, protože Dan není obyčejný uklízeč pracující někde po nocích za pár šupů. Je to vesmírný kovboj 21. století, který brázdí galaxii ve svém malém korábu a čistí ji od veškeré špíny. Na první poslech to možná nezní nijak obdivuhodně, avšak spíše opak je pravdou - všechny děti chtějí být jednou jako on a jeho smeták s teleskopickou rukojetí mu může závidět i sám Horst Fuchs. No prostě, co vám budu povídat, kariéra k pohledání. Janitor Dan the SpacemanPřekvapení, tak lze jedním slovem charakterizovat pocity, které ve mně Janitor Dan the Spaceman vyvolal.

Fire Fight! - nebojte se ohně Fire Fight! - nebojte se ohně
Oheň, to je vskutku mocný živel, což jistě sami bez jakéhokoli delšího zvažování uznáte. Vždyť jen stačí pomyslet na velký počet požárů, které vždy propuknou velice náhle, přičemž uhasit se je podaří až po několika hodinách úmorné práce – a nezastaví se takřka před ničím. Není se tedy co divit, že se jeden chrabrý hrdina rozmyslel s tímto živlem jednou pro vždy zatočit. Připadne vám, že taková drobná bílá postavička s nezvykle velkou hlavou nemůže bojovat proti tak mocnému nepříteli? Jak budete záhy přesvědčeni, ohromně se mylíte. Tento zdánlivě zranitelný panáček totiž v sobě má vskutku statečný kořínek, který mu nedovolí zaleknout se sebevětší hrozby. Nás tvoreček totiž má velice účinnou zbraň. Nečekejte nic zlomového či neobvyklého, v tomto směru autoři neprokázali žádnou nápaditost, ba právě naopak se drželi zažitých konvencí. 

Pravidla Hmoty - plastelína má zelenou Pravidla Hmoty - plastelína má zelenou
Asi nejčastější možností, kterak se mohou tvůrci nezávislých her na scéně trochu zviditelnit a ještě navíc také něco hodnotného vyhrát, jsou rychlosoutěže pořádané serverem České Hry a Gamecode (přičemž druhý zmiňovaný již, jak se zdá, přestal fungovat). Vedle tradičních rychlosoutěží přišli administrátoři Českých Her s revoluční myšlenkou, jíž bylo uspořádání dlouhodobější soutěže, kde by spíše než o celkový dojem ze hry šlo o samotné nápady a inovativnost. Prvním tématem se stal útěk, což je pojem dosti široký, tudíž se není čemu divit, že se v době uzávěrky sešlo několik velmi odlišných dílek. Jediným zástupcem adventurního žánru se pak stala prvotina týmu Camera Obscura, zajímavá interaktivní pohádka Pravidla Hmoty. Jak je patrné ze samotných obrázků, nejedná se o klasické 2D ručně kreslené či mnohdy dosti nevkusné a statické 2D renderované zpracování. Vše okolo, hlavním hrdinou počínaje, je totiž vytvořeno z plastelíny.

Arkanoid3D:NET - klasika ve třetí dimenzi Arkanoid3D:NET - klasika ve třetí dimenzi
Než začneme popisovat dnes recenzovaný Arkanoid 3D, položme si malou otázečku. Může mít něco společného obyčejná automatová arkáda, jejíž klony proudí do našich počítačů již přes deset let a Half Life 2, technologický zázrak dnešní doby? Jestli jste si prohlédli obrázky rozeseté okolo tohoto textu, musí vám být jasné kam mířím. Dnes totiž máme tu možnost zahrát si zřejmě nejdokonaleji graficky (zejména světelné efekty, spíše efekt, se povedly) a fyzicky zpracovanou freeware hru. Sice tu byly nějaké pokusy o skloubení těchto aspektů již dříve, ale zatím žádný (co já pamatuji) nebyl tak podařený. Ale nepředbíhejme (já vím, už jsme to dávno udělal) a pojďme si rozebrat hru kousek po kousku. První, co vás na hře upoutá, krom profesionální instalace, je široká nabídka voleb, které se nacházejí přehledně seřazené v horní stavové liště.

Hell Creatures Rotten Corpse – prohnilé potvory Hell Creatures Rotten Corpse – prohnilé potvory
Jsi rytíř Richard ze země jménem Serena. Lidé jsou zde mírumilovní a přátelští a žijí ve vzájemné harmonii pod vládou krásné princezny. Je zde jen jediná věc, která ruší pokojný spánek obyvatel. Mýtus Zapomenutého hradu teroru. Ale to je jen legenda, říkají, protože ho nikdo nikdy neviděl. Avšak jednoho dne princezna záhadně zmizela a nikdo nevěděl kam. Pak jsi dostal dopis od krále severního království Nortnaira. Bylo v něm psáno: „Vím kde je princezna. Je v Zapomenutém hradu teroru. Ano. Existuje. Věř mi! Jdi na severovýchod skrze zapovězený les a projdi jeskyněmi. Hledej v horách tajný průchod a jsi skoro tam. Však střež se pekelných stvoření. Prosím, najdi princeznu, jinak jsme všichni ztraceni.“ Příběh je jednoduchý, což se ovšem nedá říct o hře samotné. 

TORCS – The Open Racing Car Simulator TORCS – The Open Racing Car Simulator
TORCS aneb The Open Racing Car Simulator můžeme opět hodit do velkého pytle závodních her, kterých poslední dobou nekontrolovatelně přibývá. Některé jsou ale fádní, jiné zase špatně zpracované. TORCS se však těmto aspektům do jisté míry vyhnul a již na začátek máte plné právo dozvědět se, že jde o velmi vydařený kousek, u něhož zdravý člověk stráví nemálo času a závislák i několik hodin. První, co by vás mohlo zajímat, jsou veškeré možnosti hry a nutno dodat, že jich není málo. Spousta vypečených tratí, přes 60 modelů aut, prestižní turnaje, nepřátelé slintajíc po vítězství, ale také široké nastavení grafiky a rozlišení, které dosahuje až 1600x1200 pixelů, což je potom ta správná podívaná. Byť jde o příjemný poznatek, nejdůležitější je samozřejmě hratelnost. Ta v dnešním případě může zahrabat hromadu freeware titulů do zapomnění, avšak pouze do té doby, kdy vlastně zjistíte, že jenom jezdíte a jezdíte, což má za následek nulovou trvanlivost.

 School Wars - gangy útočíSchool Wars - gangy útočí
Vskutku podivný název pro hru – School Wars nebo-li v překladu Školní války. Uznávám, že se na území školy občas nějaké ty potyčky stanou, rozhodně se však nejedná o nic závažného, co by snad šlo označit alespoň za lehký odvar války. V Japonsku je tomu, jak se zdá, trochu jinak, neboť to je právě původní domovina této zajímavé strategie. Základním prvkem jsou možná trochu nečekaně gangy, kterým se na místním pozemku neskonale daří. Nečekejte však žádný drobný školní dvoreček, ba právě naopak. Spíše než škole se herní plocha podobá pořádně rozvinuté vesnici o vcelku slušné velikosti. Roli zcela zásadní tedy sehrají gangy, jichž se ve zdejším okolí potuluje hned několik. Také vy jeden z nich řídíte, což s sebou nese velkou zodpovědnost. Konkurence je totiž veliká a všem jde pouze o jedno – nadvláda nad celým okolím budí ve všech až neskutečnou chuť bojovat. 

Moorhuhn Der Fluch des Goldes XS – Moorhuhn Jones v akci Moorhuhn Der Fluch des Goldes XS – Moorhuhn Jones v akci
Představovat vám firmu Phenomedia a její hry by bylo nošení dříví do lesa. V poslední době se začínají objevovat na scéně i jiná zvířátka, jako je beránek, krokodýl, žába a také...trpaslík. Všechny tyto hry byly spíše oddechové arkády, avšak Phenomedia nespí na vavřínech a vydala se také na dráhu adventury. První z nich byla Der Schatz des Pharao, kde naše slepička pobíhala po vyprahlé poušti, tentokrát se s ní však vydáme do potemnělých kobek a také do Orientu. Vzhledem k tomu, že je volně ke stažení pouze osekaná XS verze, se moc daleko nedostaneme a spíše budeme bloudit v chodbách potemnělého hradu, pro plnou verzi si již musíte navštívit jejich web, kde si za malý obnos pořídíte kompletní hru.

Gormless Bubbling - cesta do pravěku Gormless Bubbling - cesta do pravěku
Gormless Bubbling je zábavná obměna klasické hry Bubble Bobble pro jednoho i dva hráče, která obsahuje přes padesát od sebe odlišných levelů, příjemnou grafiku i hudbu a pohodlné ovládání pomocí běžných kláves vaší klávesnice. V Gormless Bubbling se vžijete do role malého pračlovíčka s kyjem, kterého ohrožují ze všech stran různí nepřátelé. Jde zejména o ještěrky všeho druhu (ale i jiné bytosti) a tak se nedivte, že se jich váš hlavní hrdina bude muset zbavit. Ve hře se nedočkáte žádného krvavého násilí, řezání hlav a podobně. Pro postup do dalšího kola, musíte vždy nepříliš násilnou formou zabít všechny nepřátelské tvory na obrazovce. 

Sim Girl - ulov si svou dívku Sim Girl - ulov si svou dívku
Flash hry jsou zábavné a člověk si při nich ukrátí nudu, ale většinou v nich jde jen o trénování reflexů a tupé střílení na rychle se vynořující a zanořující terče. Avšak i mezi nimi se někdy najde kousek, který by se dal přirovnat ke klenotu a mezi ně se řadí i Sim Girl. V roli středoškoláka se přestěhujete do nového města. Člověku se pak honí hlavou obavy z neznámého prostředí a cizích spolužáků. Hned po vstupu do třídy jsou však veškeré chmury tytam a vaše oko spočine na Tomoko Saeki, nejkrásnější dívce ze školy. Po pár větách vás ale rychle vrátí zpátky na zem. Nedáte se však odradit a začnete pracovat na zvýšení svých vlastností: síly, charisma a inteligence. Tuhle dívku přece musíte sbalit!

Modarchive Story – nic pro holky Modarchive Story – nic pro holky
Jistě, pro labilnější povahy může být úvod dnešní recenze poněkud odrazující, na druhou stranu bych si nikdy nedokázal odpustit ty stovky zmařených lidských životů, které by Modarchive Story měla na svědomí. 
Pokud totiž lze v souvislosti s plošinovkami mluvit o hardcore titulech, pak tento dáreček vládne pomyslnému žebříčku. Jak málo občas stačí k zruinování hráče! Pět kláves, easing postavy a sadistický level design. Smíchejte to s roztomilou grafikou, stoprocentní hratelností a syndromem: ,,Příště tady tu chybu neudělám“ a máte dokonalou past. Stačí jediné spuštění a můžete si odříkat své poslední amen.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...