Týden na PH - arkády na mnoho způsobů

  12:01
Tento týden jsme vám na Plných Hrách nabídli ke stažení mix nejznámějších hopsaček ve stylu Maria a Sonica Mr. Stumps Dentures, pivní verzi Sokobana či zábavnou tenisovou arkádu. Stahujte zdarma!

Beer Sokoban - stěhujte pivní bedny Beer Sokoban - stěhujte pivní bedny
Pivo patří v současné době mezi nejoblíbenější alkoholické pochutiny, s nimiž se setkáváme jak na různých večírcích, oslavách, tak i tradičně v městských či vesnických hospůdkách. V dřívějších dobách byl bezpochyby alespoň v hráčské obci neméně oblíbená hra, Sokoban, která má své kořeny v dalekém Japonsku. Posunování bedniček se doslova nadzvukovou rychlostí dostalo do podvědomí hráčů, na čemž bezpochyby nese svůj podíl celá řádka předělávek. Ty však v mnoha případech přicházejí s nezměněným konceptem, velice podobnou várkou levelů a především nulovou invencí, co se okolního prostředí týče. Tento nešvar však rozhodně nepatří k BeerSokobanovi. Ten je totiž zajímavým, svěžím a především nápaditým dílkem.

Tessera - piškvorky trochu jinak Tessera - piškvorky trochu jinak
Velká popularita stolních her vězí jistě v tom, že přestože jsou většinou postaveny na jednoduchém systému, jsou schopny zabavit hráče na velice dlouhou dobu. Jako příklad by se daly uvést různé poziční hry, jako jsou piškvorky, mlýnek či malá a velká podkova. Jistě nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že se hrou piškvorky se setkal skoro každý. Velké množství lidí ji zná bezpochyby ve spojení s nudným školním vyučováním, do něhož si díky piškvorkám vnášeli do hodin alespoň trochu zábavy. Tato hra se v různé podobě hraje na celém světě. Jedna velmi známá varianta opustila prostředí čtverečkovaných papírů a využívá průhledné vertikálně postavené desky, která je dutá a uzpůsobená k tomu, aby do ní šly ze shora vhazovat barevné žetonky (často červené a žluté). Dva hráči tedy střídavě vhazují žetony své barvy do libovolného sloupce a žetony se tak na sebe skládají. Vyhrává ten, který má jako první své čtyři žetonky vedle sebe ať už horizontálně, vertikálně či diagonálně (zešikma). 

 Jumping Jack in Space – stále vzhůru!Jumping Jack in Space – stále vzhůru!
Tato hra již není nejmladší, čas kvapí, a člověk s překvapením zjistí, že rok 2000 byl již pěti lety. Ano, tato hra je stará pět let. Musím ale říct, že jsem se nad tím velice podivil, protože to na ní samotné vůbec nepoznáte. U freewarovek čas jaksi nehraje roli, důležitější je, zda-li je hra dobrá a zábavná, či špatná a nudná. A dle těchto jistě nejdůležitějších kritérií byl Jumping Jack kvalitní před pěti lety stejně, jako je dnes. Jako většina arkád má i Jumping Jack In Space svého předchůdce někde v prehistorických dobách počítačových her. Je jím legendární Jumping Jack se spoustou předělávek, který se objevil snad na všech možných platformách. Ten Jack, o kterém je v této recenzi řeč, má ale přízvisko „In Space“. Schopní angličtináři už jistě odhadli, že tentokrát nebude Jack skákat jen z patra do patra pomocí žebříků, nýbrž to bude mít jistě něco dočinění s vesmírem. 

The Underworlds - fantasy karetní hra The Underworlds - fantasy karetní hra
O invenci v počítačových karetních hrách je vskutku obrovská nouze. Vždyť stačí se jen podívat na poslední zástupce tohoto skomírajícího "žánru". Když už se nějaký nový projekt objeví, jedná se o remake nějaké známé hry jako je poker nebo počítačově oblíbené Solitare. Dnešní hra však ani jednoho z těchto stařečků ve jméně nemá, což dává tušit, že se bude jednat o něco zcela odlišného. A vězte že nejste ani omylem daleko od pravdy. Jak již sám název napovídá, hra bude obklopena dosti ponurou a vskutku neveselou atmosférou, která se bude rozprostírat všude okolo. Spolu se svým neviditelným počítačovým hrdinou usednete do jednoho z přednastavených prostorů, k nimž se řadí kupříkladu zapáchající jeskyně či nějaký ten sklep, hrobka, přičemž v každém z míst se setkáte s poněkud odlišně vyhlížejícím protivníkem a hudebním doprovodem.

Mr. Stumps Dentures – poctivá plošinovka Mr. Stumps Dentures – poctivá plošinovka
Koho by nakonec neoblomila hláška: ,,Podívejte! Stropní plamenomet! Vůbec není ukradený ze Sonica…“ Ehm. Nějaké ticho v publiku. No, vás to možná nepobavilo, ale já si za trefností tohoto výroku stojím. Zmíněná věta totiž zcela jasně vystihuje autorův přístup k vlastnímu děcku. Pohlíží na něj s nadhledem, dětským lišáctvím a neskrývanou ironií v koutcích. O lecčem vypoví již příběh, který vás situuje do role vidláka závislého na státní podpoře a alkoholu, ke kterému si však po propitých galonech tvrdého vypěstoval imunitu. Není divu, že přesedlal na kyselinu z autobaterií a už rozhodně nemůže překvapit fakt, že jeho umělý chrup jedné noci zmizel kdesi hluboko v ústní dutině a tak se vydáváte na pouť, při níž jej musíte získat dříve, než vaše zlé já, které mezitím zotročilo celý svět.

Molar Madness - zachraňte okolní zuby Molar Madness - zachraňte okolní zuby
Sice nebudete hrát přímo za sebe sama, ale za nemilosrdnou zubní pastu, přičemž bojištěm bude ústní dutina a nepřáteli se stanou bakterie způsobující zubní plak. Musím uznat, že Daniel Wilson, který má toto dílko na svědomí, vytvořil skutečně neobvyklé prostředí pro všechny hráče. Málokdo někdy ovládal vražednou tubu - to se musí uznat, ale originalita nezachrání vše. Důležité je také zpracování a to v případě Molar Madness propadlo na plné čáře. Prostředí je sice zvláštní a ojedinělé, ale samotný koncept hry všichni dobře známe. Hlavní hrdina (zmíněná pasta) pluje uvnitř něčích úst, podobně jako o něco zaběhnutější vesmírná loď mezi skálami, a ničí mikroorganismy nebo-li ufony. A to už tu bylo opravdu mockrát a často i se spoustou vylepšení, která se v Molar Madness nekonají – třeba taková prostá animace protivníků nebo interaktivnější okolí Molar Madness by této hře opravdu prospělo.

Tennis - zdařilá tenisová arkáda Tennis - zdařilá tenisová arkáda
Tenis patří v současné době mezi jeden z nejoblíbenějších sportů, který je hrán jak rekreačně, tak i na vysoké úrovni v různých mezinárodních soutěžích. Potřeba je zde nejen obrovská síla v rukou, nýbrž zejména přesný odhad a rychlé nohy, které vás k míčku spolehlivě a včas donesou. Nic z toho však nebude zapotřebí v této jednoduché japonské hříčce s krátkým, leč všeříkajícím názvem – Tennis. Již na první pohled může být dostatečně znatelné, že od Tennis rozhodně není radno očekávat nikterak přehnaně realistický zážitek, jemuž se přibližuje mnoho komerčních titulů, i když občas také vcelku neúspěšně. 

Jungle War - boj proti povstalcům Jungle War - boj proti povstalcům
Láká vás neprostupná džungle, která je vedle hustých travnatých porostů a vysokých stromů bohatá rovněž na důkladně vyzbrojené protivníky? Pak by se vám mohla líbit tato válka v džungli, kterou má na svědomí vcelku neznámé studio FireHead, jež pochází z české republiky. Na svém kontě mají hned několik her, ty se však díky své značné jednoduchosti a vizuální nepřitažlivosti příliš do podvědomí hráčů nedostaly. Bude Jungle War příslibem lepších časů? Pro všechny hráče, kteří nemohou Gamemaker ani cítit, patří informace, že je to právě on, v němž je tato hra tvořena. Není to však vůbec na škodu, grafika je sice jednoduchá a 2D, jak jsme zvyklí, i přes to se však jedná o svěží dílko, které si plnohodnotnou recenzi na Plných Hrách zaslouží.

Botonoid – arkanoid v námořním hávu Botonoid – arkanoid v námořním hávu
Ano, týmu Bottomap software se podařilo vytvořit zajímavou a celkem i zábavnou variaci tolik známého arkanoida, kterého jste jistě všichni někdy hráli. Pro ty, co stále nevědí a tápou – v tomto typu her zpravidla pohybujete dole umístěnou plošinou a odrážíte míček tak, abyste sestřelili všechny plošky nad vámi, za což se vám přičítávají body do celkového skóre. Jak už jsem uvedl, ani Botonoid není výjimkou. Čím se tedy liší od ostatních předělávek? Nápad je to jednoduchý ale účinný – Botonoid je celý laděn v námořním duchu. Hra tak nabývá na novém rozměru – místo anonymní odrážecí plochy ovládáte prťavou lodičku dole a namísto míčku odrážíte jakousi sondu. Loďka se samozřejmě jen tak nevznáší ve vzduchu, ale pluje po mořské hladině.

 Alpenrowdy - závody terénemAlpenrowdy - závody terénem
Burácení motorů, noha maximálně mačká plyn, což vyvolává netušený adrenalin v těle. Že nevíte o čem mluvím? Přeci o automobilovém závoděním jako takovém, které však ve světě počítačových her nabývá zcela odlišného lesku. Spíše než adrenalin se brzy dostaví neutuchající nuda – a to se hráčům lačnícím po kvalitním závodním zážitku bezpochyby nelíbí. Bude hra s podivným názvem Arowdy netušeným překvapením a zároveň závodní hrou, jež nabídne kvalitní zábavu? Vadí vám v některých nezávislých hrách dosti dementní protivníci, jejichž porážka je brnkačkou pro sebehoršího virtuálního řidiče? Pak by se vám mohl líbit koncept, k němž tvůrci Arowdy přistoupili. Žádné menu, žádný výběr módů, auta. Hned po spuštění jste nelítostně vrženi na jeden okruh, kde se budete utkávat pouze sami se sebou. 

TRIUMPH! War 2099 - válka na vašem monitoru TRIUMPH! War 2099 - válka na vašem monitoru
Výrobce na svých stránkách o TRIUMPH! píše zhruba toto: „Je to návyková akční střílečka, kde ovládáte celou armádu. Hrajete (až ve čtyřech hráčích) za Generála, jehož úkolem je znovu získat krystal do plasmového kanónu, a to přímo ze spárů přemnoženého hmyzu“. Řekl jsem si, že to bude jistě stát za to a stáhl jsem si instalační soubor na svůj počítač. Samozřejmě, že k podobným popiskům přímo od výrobce přistupuji velice kriticky, ale přesto jsem se nestačil po nainstalování hry divit, jak jsem se spletl. Dostal se mi do ruky podprůměrný titul a byl jsem opravdu zklamán, přestože vše vypadalo zpočátku tak slibně. Ale hezky od začátku. Píše se rok 2099 a vy máte za úkol pravdu získat ten podivný artefakt, či co to vlastně je. 

DLgate - návrat panáčka s bombami DLgate - návrat panáčka s bombami
Kdo někdy vytvářel počítačové hry, jistě ví, že není jednoduché přijít na nějaký originální nápad, kterým by konečnému výtvoru zajistil tu správnou hratelnost a hráčskou přitažlivost. Většinou se programátor obrací na hry již hotové a hledá v nich inspiraci, anebo se rovnou pokusí vytvořit jejich předělávku. Mnohdy se také stává, že takový remake předčí svůj vzor a je také mnohem úspěšnější. Hra, kterou bych vám dnes rád představil, je remakem proslulé gamesy známé pod jménem Bomberman. Základní princip spočívá v tom, že šipkami ovládáte jednoho panáčka, který se pohybuje po hrací ploše o rozměrech 18x2 čtvercových polí. Cestu vám určují zdi, které lze ničit odpalováním bomb. Mezi zdmi se pohybují i nepřátelé, které je nutno také likvidovat jednak proto, že pokud se jich dotknete, ztratíte život, ale také kvůli tomu, že bez jejich úplného vyvraždění nemůžete pokračovat do dalších kol. 

Mordillo Jungle Fever XS - hurá do pralesa Mordillo Jungle Fever XS - hurá do pralesa
Jak se zdá, německá Phenomedia AG na nás, milovníky freewarových titulů, již zcela zanevřela. Po úspěchu své série Moorhuhn se začala pomalu ale jistě přeorientovávat na sharewarový trh, který očividně pořádně vynáší. Dalším z řady notně osekaných ukázkových verzí nad nimiž můžeme po velice krátké době jen slintat a závidět majetnějším, kteří si plnou verzi hry koupí, je právě Mordillo Jungle Fever XS - jaký je? Phenomedia navíc nejen že servíruje jedno demo za druhým, ještě poslední dobou tak trochu ztrácí dech. Hned zpočátku totiž musím prohlásit, že Mordillo's Jungle Fever XS je asi tím nejslabším, co jsem vůbec měla čest od tohoto vývojového týmu okusit. Jednoduché principy, nikterak neotřelý nápad a malá rozsáhlost. To je to nejdůležitější ze seznamu toho, kvůli čemu se Mordillo nemůže stát freewarovým trhákem. 

Raven Assault Squad – pohodové vesmírné bitvy Raven Assault Squad – pohodové vesmírné bitvy
O Ermes design toho příliš mnoho známo není, o to víc pak ale takový tým dokáže překvapit. Od Raven Assault Squad jsem nečekal nic moc převratného, obzvlášť po zjištění, že na příběh se zde moc nehraje, ale to je naštěstí vynahrazeno možností nákupu všemožných zbraní a bitevních strojů. Hned na začátku hry jste postaveni před jednoduchou volbu – musíte si vybrat svého robota a zbraň, se kterou budete v následujících okamžicích ničit ostatní roboty. Variant je přitom hned několik – chcete se prohánět v opancéřovaném monstru s těžkou palebnou silou? Žádný problém, snad jen, že trochu ztratíte na rychlosti pohybu a střelby a ani manévrování s takovým kolosem nebude nejsnazší. Nebo dáte přednost rychlému plavidlu s lehkým laserem, ale zato mnohem větší kadencí? Záleží jen na vás.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

VIDEO: Remake očekávaného Paper Maria zaujal s citem předělaným intrem

Remake dvacet let starého akčního RPG Paper Mario: The Thousand-Year Door z éry konzole GameCube...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...