Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden na PH - logické oříšky i ořechy

  12:00
Ani během výstavy E3 Expo se na PH nezastavil čas a opět jsme vám nabídli řadu výborných her zdarma ke stažení. Tento týden potěšíme hlavně milovníky logických her, ale pokud máte třeba chuť na svižné české piškvorky, také nebudete zklamáni.

Čas od času je třeba si procvičit mozkové závity a v uplynulém týdnu jste k tomu měli na Plných hrách příležitost hned několikrát. Nefalšovaným mozkomorem s rytířem, jenž se probíjí bludišti, je hra Deadly Rooms of Death. I když je v současnosti prodávána za tvrdý peníz, námi nabídnutá verze není o nic ochuzena. Neméně povedeným titulem, na němž si můžete otestovat své logické uvažování, je český účastník Becherovka Game 13 duchů. Duchové zde střeží tajemství výroby Becherovky a abyste je odhalili, musíte postupně vyřešit 13 více či méně zapeklitých hádanek a puzzle. Sportovní fandy potěší hned dvě minigolfové hry: Minigolf a Sharpshooters Miniature Golf. Patříte-li však k vyznavačům rychlé akce a jednodušších her, sáhněte po dalším dílu Ragdoll Matrix: Reloaded nebo českých Piškvorkách. Posledním tipem je arkáda s kuličkou Trackballs, jež je vyvíjena pod open-source licencí a nabídne vám velký počet nápaditých levelů.

Také v rubrice on-line her jsme vám nabídli přemýšlivou a hezky zpracovanou hru Lost Aliens. Všechny fanoušky textovek potěší další díl našeho měsíčního souhrnu, tentokrát s několika hrami, dvěma rozhovory a textovkářskou soutěží.

 

 Rayspark - plechové obludáriumRayspark - plechové obludárium
Dnešní vesmírná střílečka pochází z Japonska a potěší zejména všechny fanoušky starých automatových her. Nečeká vás žádná nuda, ale pořádný akční nášup a hordy nepřátel. Obrazovku zasypávají roje střel a vy jen s obtížemi registrujete celou melu a snažíte se jen o jediné – přežít. Než se hrou prokoušete, čeká vás co chvilku mačkání tlačítka pro pokračování. To je vám však umožněno jen v případě, že máte na kontě určité množství Recovery Points. A ty za pasivní a zbabělé uhýbání určitě nezískáte. Za vydřené kredity však můžete kousek po kousku pokračovat, což je další paralela s automaty. I přes vesmírné prostředí se vžijete do role létajícího robota a i nepřátelé se rekrutují z řad robotů a dalších plechových létajících objektů s biologickým nádechem. Na své vesmírné anabází budete muset projít několik úrovní, na jejichž konci vás Rayspark čekají finální bossové.

Metroid – rozporuplná předělávkaMetroid – rozporuplná předělávka
Úvodem bych se však přeci jen ještě chvíli věnoval těm z vás, co s kýženým titulem nikdy nepřišli do styku. Poslední Metroid, agresivní forma života planety Zeebes, jež před několika lety ohrožovala celou galaxii byla zajata. Olbřímí síla ukrytá v tomto tvoru se při vědeckému výzkumu ukázala jako snadno využitelný zdroj nekončící energie. A běh veškerých událostí neodvratně směřoval k happyendu, jenže vesmírný výzkumák kdosi napadl a před vámi se otevírá nová pouť směřující ke zkrocení Metroidů a záchraně galaxie. Dnešní hru lze krátce charakterizovat jako objevovou akční plošinovku. V roli Sarah, lovce vesmírných oblud oděném v hi-tech brnění skýtajícím netušené možnosti, se postupně prokousáváte levely vesmírných stanic ve snaze pochytat všechny zběhlé Metroidy.

 Minigolf - sportujte jedním prstemMinigolf - sportujte jedním prstem
V oblasti vymýšlení pravidel soutěže pro nezávislé vývojáře se rozhodně meze nekladou, tudíž je jedině dobře, když pořadatelé alespoň trochu popustí uzdu své fantazie, díky čemuž vyjde právě jejich soutěž z šedého průměru a osloví spoustu lidí. V této oblasti se v Česku držíme ještě trochu při zemi. Jediným zábleskem lepších časů snad byla nedávná Koncept Revue – plány týkající se další kola však doposud zveřejněny nebyly. Zahraniční server Retro Remakes, pořádající každoročně soutěž o nejlepší předělávku přišel s konceptem soutěže podstatně odlišným. Jejich One Switch Competiton je vcelku jednoduchá. Žádné omezení obsahu, grafiky ani ničeho podobného. Jedinou podmínkou je, aby se hra dala ovládat pouze jedinou klávesou.

Building Panic - zazděte všechna okna Building Panic - zazděte všechna okna
Že vám při pohledu na screenshoty nepřipadá dnešní tituly nikterak přitažlivý či snad zajímavý? Pak se ohromě mýlíte, pod vcelku tuctovou, leč velice příjemně zpracovanou až roztomilou grafikou se totiž dobře ukrývá zajímavý koncept, který vznikl v hlavě jednoho japonského tvůrce her. Ačkoliv možná mnohým přijde, že je Building Panic kdoví jak originální hříčkou, nenechte se klamat. Jedná se jen o povedenou arkádu s pořádnými logickými prvky na styl her jako je kupříkladu známé Reversi. Ujmete se tedy role drobného zedníčka, která je vržen do arény sestávající pouze z jediné obrazovky, ovšem hned několika patrové. Dalo by se tedy říct, že se jedná o vyříznutý kus z výškové budovy, jíž je třeba vcelku nepochopitelně zazdít všechny okna.

Mario Worlds: uroňme slzičku nostalgie za obtloustlého instalatéra Mario Worlds: uroňme slzičku nostalgie za obtloustlého instalatéra
Mario Worlds na vás hned na úvodní obrazovce musí udělat sympatický dojem. Pamětníci se ponoří do nostalgických myšlenek a těm ostatním alespoň zaplesá srdíčko při pohledu na roztomilou, kreslenou grafiku. Na výběr máte z praktických voleb – Start hry, „Controls“ a konec hry. Rozhodně potěší možnost nadefinovat si klávesy, nebo hrát na gamepadu. To, a právě jen to, si nastavíte právě pod možností „controls“. Tak, hotovo? Třímáte v rukách váš věrný gamepad? Máte hbité prsty rozmístěny na vybraných klávesách? Můžeme tedy začít. První kolo docela věrně kopíruje svou předlohu ze Super Ninteda(první kolo ze hry Super Mario World).

Helibomber DX - bomby, to je naše zbraň Helibomber DX - bomby, to je naše zbraň
Doba největší slávy 2D scrollovacích stříleček je již ta tam, to však rozhodně neznamená, že by se snad všem hráčům přehrály a na nezávislé scéně se neobjevil ani jeden podobný kousek, umožňující nostalgické vzpomínání na doby již dávno minulé a to navíc v příjemném grafickém kabátku, který rozhodně potěší. A právě takový je Helibomber DX. Nevěříte? Po přečtení následující recenze mi bezpochyby dáte za pravdu. Bystřejší hráči již jistě ze samotného názvu odhadli, o jakouže střílečku se bude jednat. Jediným dopravním prostředkem, jímž se budete po zdejších prostředích pohybovat je totiž vcelku nemoderní helikoptéra. Pro popis samotného konceptu hry by bylo velice trefné použití známého přísloví – v jednoduchosti je síla, což v tomto případě rozhodně platí.

Třináct duchů: Třináct dveří, třináct pramenů, třináct hlavolamů Třináct duchů: Třináct dveří, třináct pramenů, třináct hlavolamů
Ne, nejde tu o film z roku 2001, nýbrž o stejnojmennou hru. Ta se v soutěži Becherovka Game 2003 umístila v kategorii logických her na lichotivém druhém místě. A patřično dodat, že plným právem. Jako u všech her, které se soutěže Becherovka game účastní, hraje i zde hlavní roli onen bylinný likér. Podle pověsti je recept na Becherovku ukryt ve strašidelném domě kdesi na břehu Labe. Bylo by jistě snadné jen vstoupit a zmocnit se jej. Tak jednoduché to však mít nebudete. Než se k cíli dostanete, budete muset splnit roztodivná přání třinácti duchů, kteří strašidelný dům obývají. Jelikož se jedná o hru logickou, nepočítejte s žádným krvákem, ani nedoufejte, že pro duchy budete vykonávat nějaké sexuální služby (to si radši zahrajte hru Lula).

Helillom Planet - a zase ti Ufouni! Helillom Planet - a zase ti Ufouni!
Mimozemští vetřelci napadli vaši kolonii a vy nyní musíte společně s ostatními otročit v dolech. Abyste unikli z osidel krutovládců, musíte se jim postavit a přímo v jejich lůně krást diamanty, jež jsou energií pro záchrannou kosmickou loď. A že je cizácký svět rozlezlý! Postupně projdete sedm planet po sedmi levelech a jak asi tušíte, vše v arkádovém prostředí, v němž není nouze o víceúrovňové plošinky. Náš hrdina je mimozemšťan s doslova laserovým pohledem, s jehož odlišením od soupeřů můžete mít zpočátku problémy. Na rozdíl od klasického Mária se nepřátel zbavujete výhradně střelbou. Není ani divu, design levelů svou symetrií a důrazem na Helillom Planet detaily spíše než klasické hopsačky připomíná Bubble Bobble, i když zde nepřátele do bublin neuzavíráte.

Dive and Destroy – je čas na bitvu ponorek! Dive and Destroy – je čas na bitvu ponorek!
No, tak tomu se říká průšvih :-) Naštěstí jste tu ještě vy, hlavní hrdina se svou malou ponorkou. A právě na vás teď zbývá zachránit banánovou republiku v celkem zábavné hříčce Dive and Destroy. Máte sice k dispozici jenom jednu již zmíněnou ponorku, která je vskutku komorní, ale zdání může klamat. Váš stroj sice nikoho neoslní svou velikostí, přesto s ním nepříteli pěkně zavaříte. Celá hra začíná kde jinde, než v tropickém moři, poblíž několika ostrůvků, obklopených diktátorovou flotilou a vaší maličkostí. A protože nepřátelská plavidla o vás už ví, všechno začne celkem svižně – ponorky vyplují a bitva začíná. V první misi vám půjde po krku pouze základní Diablova lodní síla, totiž šedé ponorky, vybavené torpédy a hlubokomořskými minami.

 Ragdoll Matrix Reloaded – bullet time naživoRagdoll Matrix Reloaded – bullet time naživo
Pochybuji, že by se našel někdo, kdo ještě nikdy neslyšel o kultovním trháku Matrix. Akční scény se musely každému, kdo tento film viděl, zarýt do paměti tak, že na ně do smrti nezapomene. Obzvláště vypečená byla scéna v hale, kde Neo a Trinity bojovali s elitní ochrankou komplexu, ve kterém byl uvězněný Morpheus. Určitě nejsem jediný, kdo si při pohledu na tuto akční podívanou nechtěl zkusit některé triky na živo. A právě díky Radgoll Matrix Reloaded si můžete prožít bullet time na vlastní kůži. Samotný reloaded je, jak jste z názvu asi pochopili, pokračováním původního Radgoll Matrix, který byl jako hra úžasný nápad, ale poněkud nedotažený do konce. Akční uhýbání před letícími kulkami je sice velmi zábavné, ale kvalitní zpracování je přeci jen nutné a to bohužel původnímu Ragdoll Matrix chybělo – hrát za anonymního šedého panáka v taktéž šedém prostředí nikoho asi příliš nenadchne.

Trackballs - možná přijde i kulička Trackballs - možná přijde i kulička
Ptáte se, která komerční hra byla v uplynulém roce nejlepší? Asi většina z vás zmíní Half-Life 2. Přesto snad ještě větší uznání na letošní Game Developers Conference sklidil odpočinkový konzolový titul Katamari Damacy. Jako brouk hovnivál válíte světem kuličku, na niž se postupně nalepují předměty. Kulička roste a časem již vytrhává silnice, nalepuje na sebe domy a celé ostrovy. I tak prostý nápad dokázal získat ceny za největší inovaci a nejlepší gamedesign. Nápad, na němž je postaven dnešní Trackballs, se poprvé objevil na automatech Atari v roce 1984 pod názvem Marble Madness. Ve hře ovládáte kuličku, již musíte nakláněním plochy dostrkat až k cíli. Na Plných Hrách jsme vám nabídli hru již v několika variantách: arkádové pojetí Trackballs se sbíráním mincí nabídl Neverball, kuličku zase v Hamster Ball nahradil křeček v bublině.

D.R.O.D. - Deadly Rooms of Death D.R.O.D. - Deadly Rooms of Death
Lidičky, já mám radost. Stejně jako rybář, který si nese domů svůj kapitální úlovek a těší se, až ho doma všem ukáže. Mám dneska potřebu pochlubit se vám se svým úlovkem, který jsem vytáhl z moře internetu. Tedy hrou s názvem Deadly Rooms of Death (často psáno jako D.R.O.D.). 
Dle názvu by jste možná soudili, že nejde o žádný trhák, ale po chvilce hraní gamesa D.R.O.D. každého přesvědčí o opaku. Zvláště potěší staré herní kmety, jimž jistě připomene starou gamesu WURMI (velmi rozšířenou na platformě Robotron) a dále pak její předělávkou Clutter, což byla její verze pro PC. S dnešní hrou D.R.O.D. se rozhodně nudit nebudete. Jedná se totiž o bludišťovou pařbu, v níž ovládáte rytíře s mečem a snažíte se projít mnoho spletitých levelů, v nichž na vás na každém rohu číhají nepřátelé.

Sharpshooter's Miniature Golf - minigolf nebo pinball? Sharpshooter's Miniature Golf - minigolf nebo pinball?
Minigolf patří spolu se závodními hrami k nejčastějším freewarovým sportovním titulům. I mezi dvěma tísícovkama her zdarma na našem serveru jich najdeme celou řádku, za všechny uvedu např. Goat Bean Golf 2005, Khanoo Minigolf 2005 nebo Dany Golf. Dnešní Sharpshooter´s Miniature Golf již na první pohled patří k neobvyklým pokusům a je důkazem, že i na tomto poli je stále spousta dosud nepoužitých nápadů. Celé hra je totiž jakousi kombinací minigolfu a pinballu. A proč taky ne? Odrážecí pálky nahrazuje golfová hůl a vlastní hra není jen o trefování jamky, kdy se vám do cesty postaví maximálně pískoviště nebo vodní příkop. Sharpshooter´s Miniature Golf vsadil na absolutní hráčskou volnost a samotná hra je spíše konzole, do níž nahráváte celé sady hřišť o různém počtu jamek.

Piškvorky - křížky versus kolečka Piškvorky - křížky versus kolečka
Tvorba her zdarma je pro mnohé testovací laboratoří vlastních dovedností, pro jiné splněním životního hráčského snu. Není zase tak neobvyklé, když se tvůrci komerčních titulů rozhodnou vysadit a vystřihnou si jen tak na vlastní pěst nějakou vedlejší freewarovou hříčku. Dnes vám však představujeme hru, kterou má na svědomí Daniel Dorotík, 3D grafik týmu Flash Software, autorů série Criss Cross či spoluautorů arkády Fuk. Za všeříkajícím názvem Piškvorky najdeme další české zpracování oblíbené školní kratochvíle. Na rozdíl od inovativního přístupu v Brutškvorkách se drží zaběhlých pravidel, vítězem se stává hráč, jenž svisle, vodorovně nebo diagonálně umístí pět křížků nebo koleček. PiškvorkyV poslední době mám nějaké papírové období. Slintám nad papírovými texturami, origami a už mám dost elektrických a metalických designů, jež klasiku nahradily i na zcela nevhodných místech.

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...