GameEkonom: Za Sex ve hře na pranýř

  12:09aktualizováno  13. července 7:15
Sony PSP dostává na frak od Nintendo DS *** America’s Army dostane brášku od amerického námořnictva - Navy Training *** Tvrdý sex v GTA: San Andreas *** Londýn bude mít už třetí herní veletrh

Je to zvláštní situace, kde se obě zařízení prodávají, tam Nintendo DS vede co do počtu prodaných kusů nad Sony poměrně jednoznačně. Když se ale podíváte na internetová fóra, Nintendo zdaleka tak nezáří co do kvantity. Z celkových rozhovorů o kapesních herních zařízeních se Nintenda DS týká pouze 36 % příspěvků. Sony Playstation Portable se ve svých textech věnuje dominantních 64 % diskutujících. Ale kvalita a kvantita nemusejí jít ruku v ruce, podle společnosti WaveMetrix si pozitivnější hodnocení získává opět Nintendo DS se svým dotykovým displejem.

Body Nintendo získalo například v názorech na dostupné hry: většina her pro Nintendo získává kladné ohlasy, s nabídkou pro PSP zákazníci tolik spokojeni nejsou. Nintento DS je podle výzkumu WaveMatrixu vnímáno jako zařízení s celkovou vyšší hodnotou - díky nižší pořizovací ceně a nižší ceně her pro tento systém. Uživatelé obou herních systémů se ale v něčem shodnou: na webu si společně stěžují na kvalitu displejů a problémy s mrtvými obrazovými body. Větší nespokojenost majitelé nicméně vyjadřují u PSP.

Pro zachování zdání objektivity připomeňme jiný výzkum, podle kterého Sony zatím vede co do důvěry v novou generaci domácích herních zařízení, kdy svou přízeň projevuje Playstation 3 celých 60 % respondentů v Japonsku, 8 % si myslí, že nejlepší bude Revolution a pouze 2 % věří Xboxu 360 (v Japonsku žádný div; a zbytek není rozhodnutý, kdybyste se ptali, co ten dopočet do 100 %). Na druhou stranu Japonci v anketě nejspíše ještě nevěděli, že v PS3 nebude slibovaný domácí router - 3 gigabitové porty by prý při výrobě přišly na zbytečně moc peněz.

WaveMatrix nezveřejnil bohužel přesnou metodologii, počet prozkoumaných diskusních fór a zpracovaných příspěvků. I tak jde ale o zajímavý vhled do vnímání herních zařízení jejich uživateli, musíme ale přitom brát do úvahy i tu skutečnost, že na internetu se stále v diskusích projevují častěji „extremisté“ a nespokojení lidé než ti, kteří jsou spokojení nebo neutrální.

WaveMatrix se jako společnost soustředí na marketingové výzkumy online názorů spotřebitelů na produkty zadavatele rešerše. Součástí výstupů je srovnání s konkurencí i rady, jak svou pozici vylepšit. Doporučení nechybí ani v tomto výzkumu, který má na služby WaveMatrixu upozornit. Nintendu doporučuje WaveMatrix na základě reakcí uživatelů použít při výrobě materiály odolnější proti poškrábání dotykového displeje, rozšířit nabídku her a zvýšit výkon přístroje. U PSP by mělo podle WaveMatrixu dojít k celkovému zvýšení kvality her, zpřísnění výstupní kontroly při výrobě a úpravě nepřesného a nepohodlného systému ovládání analogovou páčkou. České uživatele tohle srovnání zatím nemusí moc trápit, PSP se u nás bude prodávat možná na vánoce, možná ani to ne, zatímco Nintendu DS se daří dobře.

America’s Army dostane brášku od amerického námořnictva - Navy Training
Hra America’a Army, která simuluje postup vojáka výcvikem americké armády a jeho postup po žebříčku vojenských hodností v prostředí online 3D střílečky, byla vytvořena jako nástroj pro získávání nových rekrutů do americké armády. Těžko hodnotit, nakolik se podařilo splnit tento prvotní úkol, tedy přivést nové vojáky. Rekrutační střediska US ARMY mají v poslední době problémy s plněním kót, což je způsobeno zejména pokračujícími boji v Iráku a dalších oblastech. Co se ale prostřednictvím hry nezpochybnitelně podařilo, to je vylepšené vnímání armády.

Hráči už dnes nejsou přehlédnutelnou a opovrženíhodnou minoritou a US ARMY za svou hru sklidila řadu ocenění a chvály od profesionálů (ať už vojenských či od herních žurnalistů), tak od uživatelů, hráčů. Že šlo o úspěšný podnik, dokazuje právě i nově oznámená akce amerického námořnictva. US NAVY chystá 15. července spustit hru Navy Training: Exercise Strike and Retrieve. Námořnický výcvik nabídne hráčům účast v tajné misi, jejímž cílem je získat zpět data z potopeného špionážního letounu. (Pokud nemáte zájem, vězte, že jen o den později vyjde nový Harry Potter v angličtině a dostupný bude i u nás, alespoň si procvičíte slovíčka neboli vocabulary).

Cesta k vraku je komplikována jak samotnou vodou, tak vodními živočichy a samozřejmě také ozbrojeným protivníkem. Podle minima zatím dostupných informací se hra bude ve srovnání s AA více soustředit na využití dopravních prostředků a technologií a komunikačních zvyklostí v námořnictvu. První „epizoda“ by měla být určena pro jednoho hráče, plánuje se však další rozvoj hry. Bližší detaily se dozvíme za pár dní, zatím se můžete těšit. A doufat, že se jednou samo námořnictvo rozhodne udělat pěknou akci zaměřenou na speciální jednotky SEAL.

Tvrdý sex v GTA: San Andreas
Po problémech s Afro-američany a Hispánci čelí tvůrci a distributor herní série GTA dalšímu problému. Tentokrát nejde snad o rasovou nenávist nebo příliš brutální násilí, ale naopak o něžné city a tvrdý sex. Bouři, která hrozí jak pokutou pro Take 2, tak diskreditací ratingového systému ESRB, rozpoutala jedna modifikace hry umožňující hráčům dotáhnout do konce rande se slečnou.

V originální prodávané verzi se po úspěšném posezení v dobré restauraci dostane hlavnímu antihrdinovi pozvání na kávu (pro ty později narozené: to je synonymum pro sex). Co se ale během podávání kávy a po něm odehrává, se nikdo nedozvěděl, a tudíž nemohl být pohoršen. Po aplikaci modifikace nazvané příznačně Hot coffee - horká (žhavá) káva. Po instalaci se nedočkáte jen nějakých trapných obrázků, ale celé minihry, ve které musíte svou partnerku vzrušit. Podle dostupných obrázků nejde o žádné tvrdé porno, takových 7 dní a 7 nocí byla větší sprosťárna.

V tuto chvíli probíhá vyšetřování ze strany ESBR, které se chce nejprve dobrat toho, zda byla minihra zpřístupněná modifikací v kódu původní hry (byť běžně nepřístupná) nebo zda celou „pobuřující záležitost“ splácal nějaký nezávislý dobrovolník. ESBR k takové akci donutil tlak některých politicky superkorektních politiků (jmenovitě kalifornský poslanec Leland Yee), kteří se zděsili možného ohrožení mládeže, protože hra je dostupná hráčům od 17 let a nenese tvrdší označení AO - Adults Only (hry s tímto stigmatem jsou v podstatě vyloučeny z běžného prodeje).

Rockstar jako vývojářská společnost v prohlášení uvedla, že Hot Coffee není její dílo, tedy že použitý kód není na originálních optických discích, které si hráči přinesou domů a že celá věc je dílem autora modu. Ten naopak tvrdí, že pouze odemkl přístup k nehotové sexuální minihře. Pokud se prokáže, že Rockstar neříká pravdu (a třeba to svede na nějakého příliš aktivního vývojáře, který shodou okolností společnost již opustil), bude to nepříjemné - hlavně pro pověst Rockstar Games. Na hodnocení hry by se existence běžně nepřístupného kódu neměla projevit. A i kdyby, copak někdy někomu ublížil sex ve hře, zvlášť, když byl prezentován bez detailů podobně jako v Larrym nebo The Sims?!

Londýn bude mít už třetí herní veletrh
„Games Market Europe je bezkonkurenční veletrh, který se koná v centru Londýna a je jediným místem, kde mohou novináři potkat celý herní průmysl na jednom místě.“ To je v rámci možností přesná citace marketingových blábolů někoho, kdo nikdy neslyšel například o E3. Bohužel jde o bláboly umístěné na oficiální stránce nového herního veletrhu, který má nahradit akci European Game Network (EGN) pořádanou minulý rok organizací Entertainment and Leisure Software Publishers Association (ELSPA). Akce ELSPA byla neúspěšná kromě jiného proto, že se rozhodla postavit přímo proti zaběhlé londýnské herní atrakci ECTS/GDCE.

Kompletní herní průmysl v tuto chvíli zastupuje pouze pár firem, které přislíbily účast - Ubisoft, Codemasters, Buena Vista Games a specialista na MMORPG NCSoft. Počítáte správně, herní průmysl tvoří podle organizátorů pouhé čtyři firmy. Co bude dělat Evropská komise s takovou koncentrací moci nad herním trhem? Ale nebuďme tak cyničtí, do 30 srpna, kdy má akce (stejně jako konkurenční Game Developers Conference!) začít, zbývá jistě dost času. Minimálně na to, celou akci odvolat a nesnažit se o další trucpodnik.

A ještě tip na závěr: Nejlevnější přístup ke kvalitní hudbě v praxi.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...