Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GameEkonom: Hráčská ústava

  12:08aktualizováno  12:55
Říkáte si, že jako hráč a zákazník máte právo dostat za své peníze kvalitní produkt? Existuje řada pokusů o formulaci práv hráčů, my jsme našli ten nejsmysluplnější. Nechybí samozřejmě ani aktuální zprávy ze světa herního průmyslu, víte třeba, že hry hraje 61 % dětí denně?

Jen málokdo má možnost nechat si vyvinout hru přesně podle svých požadavků. Může si to dovolit někdo, kdo má šikovného kamaráda a mírné požadavky. Takhle jsem se dočkal upravení Tetrisu od kamaráda v rámci jeho ročníkové práci na Matfyzu. Druhou možností je naopak mít větší požadavky a spoustu peněz. Pak můžete najmout programátory, grafiky, designéry a necháte si vytvořit hru svých snů. Připravte si ale investici v řádech milionů. Takhle vznikla hra Rubies of Eventide. Bohužel, ani proinvestovaných 10 milionů dolarů nestačilo k úspěšnému komerčnímu startu hry. Rubies of Eventide se nakonec staly úspěšnou zdarma dostupnou MMORPG, jejíž servery praskají ve švech.

Pokud nemáte ani schopné kamarády, ani miliony v bance, můžete vývoj her ovlivňovat jen nepřímo. Posíláním emailů nebo diskusemi na oficiálních fórech. I přes rozdílnost požadavků a představ různých hráčů je ale možné najít pár pravidel, kterými by se vývojáři a distributoři her měli řídit. Můžeme jim říkat seznam hráčských práv nebo hráčská ústava. Zajímavou variantu seznamu základních požadavků na kvality videoher sestavil Ernest Adams publikující na serveru Gamasutra. Ernest není obyčejný hráč, podílel se na vývoji série Madden NFL a pracoval také pro Bullfrog, přesto nebo právě proto, je jeho seznam práv hráče nejzajímavější a nejrozumnější, jaký jsem zatím četl. Chcete-li mi vyčítat nedostatek originality, můžete, ale jeden bod jsem přeci jen přidal, vždyť jsme Češi (a Slováci).

Právo hrát
Většina času, kterou hráč stráví ve hře má být tvořena rozhodováním, prozkoumáváním, vytvářením, překonáváním překážek a dalšími akcemi. Hráč si hru koupil, aby si hrál, ne aby se koukal na videosekvence, které nemůže ovlivnit. Neinteraktivní elementy by proto neměly tvořit více než 50 % herního času. A to je absolutní maximum, část hráčů se shodne na tom, že 1 % neinteraktivních scén je až až.

Právo vyhrát
Pokud se marketing, manuál, popis mise ve hře a další zdroje tváří, že hru je možné vyhrát, musí být možné hru vyhrát. Nemusí to být snadné, ale musí to být možné. Toto právo neznamená, že každý hráč musí být schopen hru dohrát, zaručuje pouze, že každý hráč má možnost dosáhnout vítězství.

Právo na instrukce
Naprostá nezbytnost. Hra, která vás nutí přijít na všechno stylem pokus-omyl, a to včetně toho, co dělá které tlačítko na ovladači, je špatná hra. Malá část hráčů si hru na slepou bábu možná užije, ale pro většinu je takový přístup frustrující. Nápověda nebo manuál nemusí prozradit hráči úplně všechno, ale musí osvětlit základní principy a způsob ovládání.

Právo na zpětnou vazbu
Hráč má právo dozvědět se, jak si stojí a zejména potřebuje varování, když hrozí, že hru prohraje. Pokud hráči neposkytuje hra zpětnou vazbu, nemůže člověk uzpůsobit svou strategii a výsledek bude působit náhodným dojmem.

Právo na motivaci
Hra musí nabízet hráči nejen dostatek činností, musí také nabídnout důvod, proč je vykonávat. Zejména na začátku hry musí hráč vědět, co má dělat dál a hlavně proč. Hráči potřebují důvod, proč hrát a hra jim ho musí poskytnout.

Právo rozhodovat se
Sid Mayer popisuje hraní videoher jako sérii zajímavých voleb. I když je toto vnímání trochu extrémní, hra, která nabízí pouze fyzické výzvy bez zapojení mozku a hledání strategie, stojí za houby. Přitom stačí, aby se hráč rozhodoval třeba jen mezi tím, zda bude střílet všechno, co se hýbe, nebo jen nepřátele.

Právo na rychlou smrt
Pokud se hráč fatálně špatně rozhodne nebo prostě nezvládne překonat nějakou nástrahu, měl by se okamžitě dozvědět, že se ve hře dál nedostane. Typickým příkladem porušení tohoto pravidla jsou mnohé adventure hry nebo slavný druhý díl Crusadera – Crusader: No Regrets, kde jste mohli bloudit hodiny poté, co jste zmáčkli špatný ovladač a zavřeli si cestu k dalšímu postupu (Ne že byste si tuhle hru pamatovali, to už je historie).

Právo ovládat předělové scény
Toto právo vyžaduje možnost pozastavit, přerušit nebo znovu přehrát neinteraktivní scény ve hře. Kriticky důležitá je možnost přehrát takovou scénu, pokud obsahuje informace potřebné pro další postup ve hře. Tento požadavek se týká rozhovorů s NPC, brífinků před misemi a dalších informací, které hráč pasivně sleduje.

Právo ukončit, přerušit a uložit hru a znovu do ní vstoupit
Ve hře pro jednoho hráče má člověk právo přerušit a znovu začít hrát podle svého uvážení včetně možnosti hru uložit a později se k ní vrátit a to bez omezení počtu takových akcí, pokud doba potřebná pro dokončení hry přesahuje 30 minut. Hráč musí mít zároveň právo hru neuložit, automatické ukládání na určitých místech při omezení počtu uložených pozic může hru zkomplikovat, pokud se hra automaticky uloží poté, co hráč udělá zásadní chybu.

Právo změnit nastavení ovládání
S výjimkou drobných hříček typu Tamagochi má hráč právo přizpůsobit si ovládání vlastním potřebám. Když nic jiného, všichni hráči nejsou praváci.

Právo nebýt urážen
Hráč má právo na slušné zacházení, zatímco trocha virtuálního popichování nemusí být na škodu, vyložené urážky nemají ve hře co dělat. Spousta her se nedá vyhrát hned na první pokus, ponižovat hráče komentáři o jeho neschopnosti pokaždé, když neuspěje, je trapné a hovoří to o nedospělosti vývojářů.

Právo hrát v rodném jazyce
Autor původního seznamu hovoří anglicky, ale protože většina her nevzniká primárně v češtině, je důležité připomenout distributorům to, co už vědí – českým hráčům musejí nabízet hry v češtině, slovenským ve slovenčině. Nemusí jít o kompletní překlad hry, ale titulky nebo alespoň manuál a podpora v rodném jazyce hráče je nutností, pokud nemají být hry minoritní záležitost. Ideální by přitom byla možnost hrát i v originále, přeci jen, hry skvěle slouží jako prostředek pro výuku cizím jazykům. Učebnice angličtiny není zdaleka tak motivující jako snaha porozumět textům v EverQuestu II. Dokonce ani ty nejlepší seriály v angličtině nejsou tak dobré.

61 % dětí hraje hry každý den
Zpráva vydaná nizozemskou agenturou JuniorSenior Research přináší výsledky výzkumu o vztahu ke hrám mezi čtyřmi tisíci holandských dětí. Základem zprávy je zjištění, že každý den hraje videohry 61 % respondentů do patnácti let. Průzkum přitom nabízí reprezentativní vzorek nizozemského obyvatelstva v tomto věku. Výsledky také ukazují, že se preference evropských dětí odlišují od situace v Americe. Až 65 % respondentů totiž preferuje hraní na PC místo konzol a kapesních zařízení. Poněkud nevěrohodně ale působí přiznání 12 procent pirátů mezi mladými hráči, i když vliv může mít skutečnost, že dětem většinou hry kupují rodiče. Přesto i devítileté děti uvedly, že mají radost, když si na hru sami naspoří. Polovina nákupů her u zkoumané skupiny potom probíhala v hračkářstvích.
Nejvíce dětí (32 %) se s videohrami seznámilo díky kamarádům, reklama na hry upozornila 26 % dětí a televizní pořady ovlivňují 11 % hráčů ve věku do 15 let. Dalších 15 % respondentů si pamatuje také reklamy na internetu a pouze 11 % si vybavuje herní reklamy v časopisech, toto procento ale významně rostlo s věkem respondentů.

Xbox bude v pohodě-e-e-e
Microsoft si našel marketingového partnera pro kampaň propagující novou generaci herní konzoly Xbox s označením 360. Pijáci nealkoholického nápoje Montain Dew od společnosti Pepsi Co., který u nás proslavila vtipná reklama, si rozdělí 10 000 Xboxů 360. Jako součást kampaně organizátoři přidělí nový Xbox 360 každých 10 minut 24 hodin každý den, sedm dní v týdnu po dobu devíti týdnů v kuse. Celkový počet takto rozdaných Xboxů 360 bude 9072, Microsoft pravděpodobně dosáhne kulatého počtu rozdaných zařízení nabídkou dalších soutěží a akcí. Zároveň už tento týden začne reklamní kampaň zaměřená na budování značky xbox 360. Bohužel, soutěž je omezena na obyvatele USA, česká pobočka zatím své plány na propagaci Xboxu neodhalila.

Atari se rozprodává
Nepřízní osudu dlouhodobě postižené Atari oznámilo, že si pomůže z nejhoršího prodejem vývojářského studia Humongous Entertainment. Tuto společnost ale prodá pouze svému francouzskému majiteli společnosti Infogrames. Částka 10,3 milionu dolarů tak znamená jen účetní čachry. Atari si podle prodejní smlouvy ponechá práva na distribuci titulů vyvinutých studiem Humongous v USA. Kanadě a Mexiku nejméně do března 2006.

A na závěr zaručený recept na 100% šťastný život . Mějte se krásně

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Hry ze známých sérií najdete i v mobilech. Co si zahrát?

Zlatá éra mobilních her je sice dávno pryč, ale i tak se dá najít celá řada mobilních variant her...

Škoda představila závodní elektroauto, objeví se ve hře Gran Turismo

Poprvé ve víc než čtvrt století dlouhé historii závodní série Gran Turismo dostanou její hráči...

Autoři prvních The Elder Scrolls chystají novou hru. Má být zase obrovská

Dvojice herních vývojářů, která stála u zrodu dodnes oblíbené série The Elder Scrolls, představila...

85 %

RECENZE: Stellar Blade je poctivá řežba, která se nebojí násilí ani erotiky

Měla to být jen klasická výplňovka vydavatelského plánu ve slabším období roku, nakonec se však...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...