Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GameEkonom: Počítač snad už ani nekupujte

  12:16
PC hraní se chystá umřít *** Bill Gates se chystá na CES *** Super Mario se chystá na mobily *** EA chystá škatulata, škatulata v nejvyšším vedení *** Sony bude muset nachystat další PSP pro Evropu *** Vedení Acclaimu se chystá do vězení

Raději se hned uklidněte, prosím. Myslím vás, které rozčiluje jakákoliv připomínka temné budoucnosti hraní na PC, budu zase provokovat.
I když počty prodaných počítačů stále pomalu rostou, nemohou za to hráči. Největší díl počítačů míří do firem, a to v podobě notebooků, které pro firmy znamenají nižší náklady na pořízení a provoz, nemluvě o vyšší efektivitě zaměstnanců. Domácí počítače naopak slouží v drtivé většině k hraní her, počty prodávaných konzol ale počty herních počítačů s přehledem převyšují. O počtu prodaných her nebudeme radši mluvit, i když tituly jako World of Warcraft nebo Guildwars ukazují, že v oblasti online hraní má PC stále ještě co říci. A má na to tak půl roku, rok.

Na podzim totiž začne, vlastně už dávno začala, další ofenziva herních konzol s jednoznačným cílem uvrhnout PC jako herní platformu v zapomenutí. Microosft s Xboxem 360 na podzim a Sony s Playstation 3 na jaře zatlučou další hřebíčky do propadajícího se herního PC trhu. Doposud představovala PC výkonnější platformu s lepší grafikou, velkou rozšiřitelností a hlavně podporou vysokého rozlišení obrazovky a různých typů ovladačů, které umožnily perfektní zážitek z hraní specifických žánrů, jako jsou letecké simulátory, real-time strategie nebo online hry.

Nicméně už současná generace konzol dokáže PC v mnohém porazit. Samozřejmě, je tu větší nabídka her a podpora žánrů, které se na PC ocitly na pokraji zájmu – typicky různé bojové hry. Majitelé konzol mají výhodu v herních ovladačích s podporou technologie force feedback – majitelům PC jsou analogové joypady také dostupné, ale zdaleka se jich neprodává tolik. Zážitek z hraní na konzole je díky plynulejšímu ovládání a dotykové zpětné vazbě mnohdy intenzivnější.

Výhodu vysokého rozlišení a vyššího výkonu vezme platformě PC Xbox 360 za pár měsíců a Playstation 3 za půl roku. Současně Microsoft i Sony spustí reklamní kampaň, která už v podstatě začala. Výdaje na reklamu týkající se her na konzoly jsou výrazně vyšší než v případě her pro PC a při propagaci nové generace obou konzol zcela jistě padnou rekordy ve výši marketingových rozpočtů. O tisících Xboxů 360, které chce Microsoft rozdat, jsme už psali. Nedivte se proto skepsi člověka, který doposud hrál výhradně na PC, ale nyní počítá s tím, že pod stromeček koupí leklou krabičku s výměnnými kryty a vědomím, že bude mít napříště při hraní pokoj a nebude muset nic instalovat. Vadit bude snad jen vědomí, že zaplatit HDTV obrazovku nebude nejlehčí.

Bill Gates se chystá na CES
Už nyní je jisté, že lednová Consumer Electronic Show 2006 v Las Vegas bude hostit hlavouny nejhlavounovatější. Jako hlavní řečníci se představí Bill Gates i jeden pán z Intelu. Podle již dnes zveřejněných informací přednese Bill Gates svůj příspěvek ve středu 4. ledna 2006 v 18:30 místního času. O 22 hodin později si za pultík stoupne výkonný ředitel společnosti Intel Paul Otellini. Obě přednášky proběhnou v lasvegaském hotelu Hilton.

Gates na veletrhu CES předvedl během uplynulých let Xbox, Tablet PC, inteligentní hodinky SPOT nebo chytré telefony s operačním systémem Windows. Je zcela jasné, že lednová přednáška se soustředí na Xbox 360, jeho vlastnosti a budoucnost. Kromě Xboxu 360 a novinek od Intelu se návštěvníci CES 2006 dočkají celkem 2 500 vystavovatelů s tisíci produktů od herních zařízení přes audiosystémy pro automobily až pro hi-tech masážní křesla. Někdo šťastnější z Bonuswebu bude jistě na místě, takže o nic nepřijdete.

Super Mario se chystá na mobily
Japonské Nintendo se rozhodlo k základnímu kroku a licencovalo své duševní vlastnictví v podobě Zeldy, Super Maria a dalších herních postaviček pro použití na mobilních telefonech. Zvonění, tapety, šetřiče obrazovky a informace o chystaných hrách budou mít k dispozici japonští telefonisté v síti NTT DoCoMo od 17. října. Službu Nintendo Mobile později nabídne také Vodafone a možná časem i další operátoři mimo Zemi vycházejícího slunce.

Služba bude dostupná formou měsíčního předplatného s cenou 210 yenů (cca 50 korun), část obsahu bude k dispozici i bez placení. O hrách pro mobilní telefony ale zatím ani slovo, Nintendo by si v tuhle chvíli podřezávalo pod sebou větev, boj mezi kapesními konzolami a mobilními telefony o hráče na pochodu je totiž nevyhnutelný, i když se n-Gage moc nedaří.

EA chystá škatulata, škatulata v nejvyšším vedení
Společnost Electronic Arts, kterou určitě znáte jako distributora svých oblíbených her, se rozhodla provést velké změny ve svém vedení poté, co odešel prezident pro vývojářská studia Don Mattrick, který ve firmě pracoval s přestávkami 23 let, a Bruce McMillan, výkonný viceprezident EA. Mattricka nahradil Paul Lee, který zastával pozici výkonného ředitele EA Worldvide Studios. Na pozici výkonného ředitele pro vývojářská studia byl jmenován David Gardner, dříve vicepresident EA zodpovídající za mezinárodní vydavatelské aktivity.

A škatulata se hýbají dále. Bývalý viceprezident pro vydavatelské aktivity v Evropě Gerhard Florin se nyní posunul na pozici „mezinárodního viceprezidenta“ pro vydavatelské aktivity a Frank Gibeau, původně vicepresident pro americký marketing, se stal výkonným viceprezidentem pro vydavatelské aktivity v Severní Americe. Na tomto postu nahrazuje Nancy Smith, která dostala nově vytvořený post generální ředitelky pro Sims. A aby toho nebylo málo (já už mám z těch pohybů dost), GlennEntis se stal vicepresidentem a technickým ředitelem společnosti. Pro EA je to prý nejsilnější vedení v historii herního průmyslu. Pro mě důvod dát si pořádného panáka.

Sony bude muset nachystat další PSP pro Evropu
Sony Playstation Portable se i přes původní nedůvěru v Evropě daří, svědčí o tom skutečnost, že ji mnozí evropští prodejci vyprodali. U nás není zájem tak velký, PSP je poměrně drahá a hlavně není k dispozici dostatek her, ty jsou také poměrně drahé, o filmových titulech na discích UMD raději ani nemluvě. Nízká kupní síla v ČR tak dává výhodu levnějšímu Nintendu DS, které se ale prodává lépe než PSP celosvětově. Sony už se pochlubilo také počtem doposud prodaných UMD nosičů. Zákazníky si našlo již více než 17 milionů kotoučků, přibližně devět milionů prodaných disků obsahuje hry, o zbytek se dělí filmové UMD a disky s hudebními videoklipy.

Sony vyrábí přibližně 200 000 UMD denně, maximální kapacita je 500 000 kusů. Zajímavé přitom je, že ani vysoká cena ve srovnání s DVD (i přes téměř nemožné pirátské kopírování) nebrání uživatelům filmy na tomto médiu kupovat. Sony dokonce odhaduje, že se brzy poměr prodaných disků obrátí a filmy budou tvořit až 60 % disků dodaných na trh. První filmy jsou dostupné i u nás s jednotnou cenou 999 Kč. Cena UMD filmů přitom na obchodu Amazon.com začíná už na 14 dolarech (cca 340 Kč!), čeští zákazníci platí krutou daň za výrobu verze s českými titulky i za minimální konkurenci na trhu stejně jako v případě DVD a audio CD.

Vedení Acclaimu se chystá do vězení
Manažeři společnosti Acclaim, známého distributora her, kterého proslavila série Mortal Kombat, čelí žalobě z vytunelování firmy. Acclaim před rokem vyhlásil bankrot po dlouhodobých finančních problémech. Jeden ze členů správní rady nyní oživuje celou kauzu podáním žaloby na několik členů vedení společnosti o 150 milionů dolarů za dlouhý seznam prohřešků proti obchodnímu právu a pravidlům pro obchodování s cennými papíry. Členové vedení si kromě jiného měli neoprávněně připisovat vysoké platy, prémie a různé poplatky často prostřednictvím třetích stran. Zjednodušen řečeno, tunel jako Brno. Nekalých praktik se měli vybraní manažeři Acclaimu dopouštět už v době, kdy to bylo se společností nahnuté.

Žaloba zahrnuje řadu dalších pochybení managementu. Pokud žalující strana peníze získá, chce je věnovat na vyrovnání dluhů Acclaimu. Vzhledem k náladě amerických soudů po kauze Enron a dalších si mohou pánové začít trénovat fatality, aby ve vězení nebyli pouhými otloukánky. Jestli bude mezi spoluvězni nějaký fanoušek série Mortal Kombat, mohl by jim v rozčilení upravit fasádu.

A nakonec opět dvě pozvánky na Xentarův blog. První zápis prozradí, že Mercedes přestal vyrábět auta. Druhý hloubá nad tím, jestli VyVonění a Velká Sestra změní vnímání internetu v Čechách.

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...