GameEkonom: Sexu ve hrách se daří. A Commodore se vrací!

  12:01aktualizováno  6. října 11:32
Aféra kolem sexu ve hře GTA: San Andreas pomalu vychládá. Ukázalo se, že sex a erotika má ve hrách místo stejně jako v životě. Ale nejen sexem je živ člověk, takže vás čekají i další zprávy ze světa krutého herního kapitalismu.

Publicita, kterou přinesla aféra spojená se skrytým sexuálním obsahem ve hře GTA: San Andreas, přiblížila lidem mimo hráčskou populaci existenci neprozkoumaného území. Interaktivní virtuální erotiky. Slova klasika: "Every publicity is good publicity" došla svého naplnění. Jméno Rockstar Games před vypuknutím skandálu a rozhořčených slov senátorky Hillary Clinton neznala nejspíš ani polovina hráčů GTA. Nyní je Rockstar Games značka jako Brno. Ale nejde jen o Rockstar nebo Sims, do kterých se američtí mravokárci také opřeli. Z publicity těží i výrobci her, kteří se servírováním erotiky pod nosy hráčů opravdu živí a nenabízejí ji jako pouhé zpestření nekonečného zabíjení konkurenčních gangsterů.

Přesné statistiky neexistují, ale podle kvalifikovaných odhadů se sexuálně zaměřené hry podílejí na obratu herního trhu přibližně 12 procenty, přičemž pouhá jedna desetina procenta prodejů her spadá do kategorie Adults Only. Výše ročního obratu herního průmyslu je odhadována na 20 miliard dolarů. Na hry s AO ratingem tak připadá zanedbatelných 2,4 milionu dolarů. V těchto číslech ale není zahrnut podíl erotických her na obratu erotických webů, které nabízejí kromě filmů a obrázků také trochu interaktivní zábavy, i když jde třeba jen o Tetris s erotickým pozadím.

Do skandálu s Horkou kávou většina neherní populace ani netušila, že erotické hry existují. Dokonce ani samotní hráči nemají moc možností se tímto typem her setkat. Když pomineme výjimky jako je Larry Leisure Suite, který byl v omezené verzi distribuován v běžné síti s označením M (18+), sexuální hry se na pultech běžných prodejen neobjevují. Narozdíl třeba od Hustlerů a Českých ložnic s DVD či VHS "zdarma". I ve velice liberálním českém prostředí, kde prsaté časopisy koupí i malé dítě, se krabice s hrami typu "virtual lover" v herních obchodech nevyskytují.

Ne že by to tak vadilo, vážní zájemci o tento druh zábavy si jistě to své najdou na internetu. Jen se ukazuje na dalším příkladu dvojí metr obecně používaný společností na "běžnou" zábavu a hry. Lesbické mazlení v BigBrotherovi s "frontal nudity" před desátou večer televize odvysílá, ale nedej bože, aby se Nova dozvěděla, že se někde v dosahu dětí prodávají erotické hry.
Na druhou stranu, až na výjimky ignorují erotické hry i herní časopisy. To je dáno snahou o určitou politickou korektnost. I když průměrný věk hráčů roste, herní časopisy jsou oblíbenou četbou školní mládeže a žádný vydavatel nechce čelit rozhořčeným rodičům. I když je to stejně ztracený boj, stačí se podívat do časopisů určených věkové skupině 12+. Do herních časopisů se ale kvalitní erotické hry dostanou. Už zmíněný Larry je legendou a spíše než o sex v něm jde o legraci, v případě poslední inkarnace šlo vyloženě o virtuální podobu teenagerských komedií typu American pie.

Na malou vstřícnost herních webů si stěžoval třeba ředitel Ensign Games, když se obrátil na některé redakce s prosbou o vydání informace o vydání hry Dream Stripper. Vydavatelé po aféře se sexem v GTA odmítli. (Pro pořádek přidávám, že pokud mi Ensign Games pošlou Dream Stripper na recenzi, tak ji nejspíš vydáme).

Sex online
Zvláštní kategorií sexuálních her jsou MMORPG. Ne všechny jsou tak vstřícné jako dospělá verze The Second Life, ale ve většině her na hrdiny není problém hrát si také na hrdiny sexuální. Tento fakt je daný povahou online her, ve kterých hráči přejímají různé role. Pokud mohou být drakobijci, proč by také nemohli flirtovat s elfkami a svádět fešné barbarky? Vývojáři mohou omezit sexualitu ve hře filtrováním vulgárních výrazů, omezením nahoty či vyzývavých oblečků, ale s lidskou fantazií mnoho nezmůžou. Nehledě že zbroje a odění dívek ve fantasy filmech (i ve sci-fi) většinou nevypadají zrovna puritánsky.

Pro erotické vybití je velice dobře vybavena Anarchy Online. Její devizou je obrovský výběr různého oblečení včetně outfitu dominy nebo odvážné školačky či tanečnice hula-hula. A takový příkaz /lounge použitý v páru vyvolá dokonalou iluzi tulícího se páru. I proto je rating online her doprovázen upozorněním, že se herní zážitek online může měnit a výrobce nenese zodpovědnost (i když sexuální obtěžování ve hře může znamenat pro "narušitele pořádku" smazání herního účtu). WoW ani AO nebo EQ2 kvůli možnosti seznámení lidí a virtuálnímu sexu ale nemá smysl zakazovat. Stačí případně dítěti vysvětlit, že by si na tohle mohlo dávat pozor. Ostatně ta pěkná elfka může být ve skutečnosti odporný tlustý chlap.

Commodore se vrací
Společnost Yeahronimo Media Ventures, která vlastní práva pro používání slavné značky oosbních počítačů Commodore, oznámila návrat legendy do herního průmyslu. Yeahronimo hodlá založit novou společnost Commodore Gaming, která bude vyvíjet software a hardware, který dokáže využít obsáhlý katalog klasických her pro C64.
Yeahronimo získalo licenci začátkem roku. Nyní chce do projektu oživení Commodore investovat 18 milionů dolarů v průběhu následujících pěti let. Nový výrobce začne na trh dodávat televizní hry, které napodobí úspěšný herní systém od Atari. Kromě toho by se pod značkou Commodore mely objevit i nové hry.

Podle prezidenta společnosti Yeahronimo spočívá v plán návratu Commodore ve třech fázích. Nejprve se společnost soustředí na využití klasických her pro C64 v jednoúčelových herních zařízeních, mobilních telefonech a handheldech. Druhá fáze počítá s výrobou specializovaného herního hardware a příslušenství. Třetí fáze pak přinese nové hry pod značkou Commodore, tyto hry budou orientovány na mobilní telefony a kapesní herní zařízení, protože oblast PC a klasických konzol je rozdělená mezi silné hráče. Tomu se říká dobrá zpráva.

Microsoft a velké plány pro Xbox Live
Pětinásobnou penetaraci služby Xbox Live ve srovnání se současným stavem očekává hlava projektu Xbox Robbie Bach u nové generace herního zařízení Xbox 360 (shodné křestní jméno s jedním z redaktorů Levelu je čistě náhodné.). Ve srovnání s deseti procenty z 20 milionů majitelů Xboxu očekává Microsoft, že online služby bude používat celá polovina vlastníků Xboxu 360. Představitel Microsoftu ale v rozhovoru pro japonský časopis neuvedl, kolik hráčů bude podle tohoto odhadu využívat zdarma poskytované služby a kolik hráčů si připlatí za exklusivní obsah služby Gold.

Bach také oznámil, že MS brzy představí sestavu her dostupných při uvedení Xboxu 360 na trh. K tomu dojde patrně na novinářské Xbox party X05 v Amsterdamu. Bach představil také plány v oblasti online her na hrdiny. Již ohlášená Final Fantasy XI prý nabídne rozsáhlý betatest, který umožní vyzkoušení hry všem majitelům Xboxu 360 s pevným diskem. FFXI bude jedinou MMORPG uvedenou v daném časovém období kvůli logistice, další přídavek nabídne Microsoft v této oblasti do dvou až tří let od spuštění Final Fantasy. No, asi si to PC nějakou chvíli ještě nechám připravené v záloze.

Id Software se třese v základech
Podle právních dokumentů, které získal Wall Street Journal, se id Software soudí se svým spoluzakladatelem Adrianem Carmackem poté, co byl odejit ze společnosti. Odhalené informace hovoří například o tom, že společnost Activision chtěla idSoft v roce 2004 odkoupit. Podle Carmacka Adriana (mezi ním a technologickým šéfem idSoftu Johnem Carmackem není příbuzenský vztah) chtěl Activision práva k Doomu, Quaku a Wolfensteinovi. Za odkup celé firmy nabízel navíc 15 milionů dolarů. Čtyři zakladatelé společnosti tuto nabídku odmítli jako příliš nízkou.

Jádrem žaloby je ale Carmackovo tvrzení, že byl vyhozen jako zaměstnanec a ředitel poté, co odmítl prodat své akcie zpět do firmy, protože nabízená částka za odkup byla pouze zlomkem toho, co by získal jako podíl z prodeje Activisionu. Jako majitel 41 % akcií se Carmack dočkal nabídky pouze na 11 milionů dolarů ve srovnání s potenciálními čtyřiceti od Activisionu.
Carmack měl později odmítnout další nabídku na 20 milionů. Poté se ostatní společníci podle žaloby rozhodli nabídku Activisionu odmítnout a snížit tak hodnotu akcií. Carmack si v žalobě stěžuje také na to, že mu ostatní sledovali počet odpracovaných hodin, nebyly mu zpřístupněny firemní dokumenty a nedostal svůj podíl na dividendách z akcií. Id Software ani Activision se k těmto informacím nevyjádřili. Quake IV vyvíjený studiem Raven by ale spory v id Software neměl být dotčen a dostane se na trh pro PC a Xbox před vánoci.

Tak, a to by pro dnešek stačilo. Máte-li sexu dost, můžete zkusit něco rafinovanějšího.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...