Gameekonom: Úchylové útočí na Xbox Live

  12:12
Commodore už nezabloudí *** Intel povoluje kohoutky *** Kdo dělá nejlepší sportovní hry? *** Homosexuální násilník zneužil Xbox live *** Nošení nože není hra

Když v roce 1994 vyhlásila společnost Commodore bankrot, zesmutněly statisíce majitelů legendárních počítačů Commodore 64, Amiga 500 a 1200. Tyto mašinky ve své době daly pořádně na frak platformě IBM PC co do herního výkonu, hlavně v oblasti zvuku a grafiky. Poté ale nastoupily grafické adaptéry a zvukové karty a PC jako herní platforma převálcovala legendy. Značka Commodore sice po bankrotu našla nového majitele, společnost Tulip Computers, ale k naplnění vize PC spojeného s historickým odkazem Amigy nedošlo. K novému pokusu o resuscitaci značky došlo v roce 2005, kdy práva vztahující se ke značkám Commodore a Amiga a hrám pro tyto platformy zakoupila společnost Yeahronimo Media Ventures.

Minulý týden na veletrhu CES 2006 v Las Vegas se dočkali ti, kdo ještě věřili, že se se značkou se stylizovaným písmenem C ještě někdy dočkají. Yeahronimo Media Ventures představili nové produkty, které zamíří na trh už letos. Novinky jsou poměrně zajímavé, jde o Commodore Multimedia Tower, Commodore MediaBox, a Commodore Navigator Combo.
Navigator Combo je kapesní zařízení vybavené funkcí GPS, ale navíc umí přehrávat hudbu a video a obsahuje i předělávky klasických her. Zařízení využívá osvědčený operační systém Windows CE a data ukládá na interní 20GB pevný disk. Combo v základní verzi obsahuje 5 her s možností stáhnout dalších 90 z webu Commodore. Multimedia Tower je nejzajímavější koncept ze tří novinek. Jde o zařízení určené do obchodů, kde nabídne placené stahování hudby, vyzvánění do telefonů a her. O placení se postará integrovaná čtečka bankovních karet. Přístroj má být kompatibilní s většinou MP3 přehrávačů a telefonů.
Poslední hračka od Commodore - MediaBox není zaměřena na hry, ale funguje jako digitální rekordér videa s 80GB diskem. Tato zařízení jsou velice populární nejen v USA či Japonsku, u nás se ale prosazují zatím spíše pomalu. Nabídka nového Commodore vypadá zajímavě, ale vzhledem k vysoce konkurenčnímu trhu, kde se utká se Sony, Nintendem a dalšími společnostmi, je úspěch značky nejistý. Tolik fanoušků C64 po světě zase neběhá.

Intel povoluje kohoutky
Veletrh CES přinesl novinky i od jiných firem. Intel a konkurenční AMD představovali své platformy pro domácí zábavu Viiv a Live, ale Intel přidal z našeho pohledu zajímavou spolupráci s online herní službou GameTap. Možná si vzpomínáte, že jsme o ní už psali. Za nějakých 15 dolarů měsíčně nabízí přístup ke stovkám her pro PC a různé konzoly. Za mrzký poplatek se dostanete například k Virtua Fighterovi 2, Vietkongu, klasickému Perskému princovi, Pac-manovi nebo simulátoru IL-2: Forgotten Battles.

Intel hodlá službu GameTap podporovat na platformě Viiv pro hraní na televizní obrazovce. Zprostředkovatelem této zábavy bude operační systém Windows XP Media Center Edition a posléze Windows Vista Media Center Edition. Pohodlí srovnatelné s hraním na Playstationu nebo Xboxu má zaručit podpora bezdrátových gamepadů včetně speciálního ovladače vyvinutého pro Xbox 360 a samozřejmě podpora bezdrátového ovladače dodávaného k Windows Media Center PC. Podporu platformě Intel Viiv vyjádřily i další herní společnosti včetně japonských obrů Capcom a Square Enix. Přidal se také Ubisoft, arvato mobile, CCR Inc., Exent Technologies, Metaboli, NHN, Ourgame, Telecom Italia, The 9, a TWP Corp. Uvidíme, zda se bude Intel Viiv dařit na herním poli lépe než současné generaci Pentií, která v přímém srovnání dopadají vždy o nějaká ta procenta hůře než srovnatelné procesory AMD.

Kdo dělá nejlepší sportovní hry, EA nebo 2K Games?
O soupeření mezi Electronic Arts a vydavatelskou společnosti Take2, která vydává sportovní hry v sérii 2K Sports, jsme už psali ve vztahu k boji o licenci pro NHL a už dříve Take2 přišlo o možnost udělat oficiální zpracování ligy amerického fotbalu, protože si EA koupili exklusivní licenci. Bojují tak proti konkurenci, která zavedené série Madden a NHL porážela nejen cenou (50 vs. 20 dolarů), ale také kvalitou, která směřovala k reálnějšímu pojetí sportovních simulací a každý rok přinášela významné změny, kvůli kterým stálo za to upgradovat. Likvidace nepřítele, se kterým EA nechtějí soupeřit, vyvolává negativní reakce fanoušků 2K Sports.

Projevilo se to i v anketě serveru IGN, kde je o vyšší kvalitě her 2K Sports přesvědčeno 63 % z více než 200 000 hlasujících. Take 2 nemají nejlepší finanční výsledky a absence licencí pro v Americe nejoblíbenější sport firmu zcela jistě poškodí. Nezbývá než doufat, že firma svou řadu sportovních her v nějaké podobě zachová. Snad pomůže i nadcházející zpracování zimní olympiády v Turíně, kterou 2K Sports připravují pro PC, PS2 i Xbox.

Nošení nože není hra
Britská policie se rozhodla využít moderní technologie ke snížení hrozby, kterou představují mladíci vyzbrojení noži, které nosí buď pro svou ochranu, nebo jen z mladistvé blbosti. Od nošení nožů na veřejnosti má britskou mládež odvést DVD, které obsahuje příběh animované postavy, která začne nůž používat, výsledky „používání“ zbraně se pak ukazují v podobě počítačové grafiky a reálných fotografií bodných a řezných ran. Fígl je v tom, že se DVD tváří jako instalační disk hry nazvané Knife City. Celou kampaň, kterou dotváří televizní reklama a další prvky, zastřešuje heslo „Nošení nože není hra“.

Homosexuální násilník zneužil Xbox live
Online chaty jsou oblíbeným lovištěm nejrůznějších úchylů – proto se rodičům doporučuje monitorovat aktivity svých dětí a hlavně je poučit o možných rizicích online seznámení. Rejdištěm zvrhlíků je i služba Xbox Live, alespoň podle agenturních zpráv. Associaed Press vydali zprávu, podle které šestadvacetiletý muž prostřednictvím služby Xbox Live vylákal čtrnáctiletého chlapce k setkání, které proběhlo v městském parku, kde muž chlapce zneužil.

Podle expertů jsou herní komunity spíše netradičním cílem sexuálních násilníků, ale s růstem obliby online služeb doporučují organizace jako ESA rodičům zvýšenou opatrnost a výrobcům konzol pak stanovují pravidla, díky kterým je nový Xbox 360 vybaven nástroji pro omezení přístupu k některým online službám. Obdobné funkce bude mít i Playstation 3 a Nintendo Revolution.

A jen tak mimochodem, na rozloučenou: zajímavou novinku na CES 2006 představil i Google.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...