Týden na PH - RPG Čerto

  12:00
V uplynulém týdnu jsme vám nabídli české RPG Čerto. Legendární Shawn64 vytvořil další povedený kousek, akcí nasáklý Street Bike Fury. Vozítek si užijete také v pirátském závodním simulátoru Caribbean Rally.

Hra týdneČerto - podařené české RPGČerto - podařené české RPG
Hodnocení: 8/10

Ačkoliv jsou mnohými hry vytvořené za pomocí prográmku Gamemaker zatracovány, mnohdy mohou patřit do skupinky vskutku zdařilých kousků, čehož je právě Čerto jasným důkazem. To se totiž již od samotného počátku vývoje tvářilo jako vskutku ambiciózní projekt a po zahrání finální verze každopádně zjistíte, že ono tvrzení není daleko od pravdy. Čerto totiž skutečně je zdařilým výpravným RPG, jehož prostřednictvím zažijete spoustu dobrodružství. Vše začíná krátkým nástinem děje, na nějž okamžitě navazuje první herní scéna. Zde se nacházíte na opuštěném pobřeží rozbouřeného moře, téměř beze stopy paměti. Netušíte tedy prakticky ani kým jste a co zde děláte.


Ao6 - vesmírný jezdecAo6 - vesmírný jezdec
Hodnocení: 5/10

Na scéně 2D akcí nelze čeká žádnou revoluci. Nejinak tomu je i v případě Ao6, nicméně to bezpochyby není důvod pro zatracení celého projektu. Přišli byste tak o minimálně několik minut zábavy a příjemného polétání nekonečným vesmírem. Kosmická loď, kterou budete v Ao6 ovládat, nedisponuje kdovíjakým technickým vybavením. Nebudete mít možnost výběru z desítek zbraní a pancéřování, ale od každého kusu je zde jedna věc. Pravda, je možné, že při průletu rozlehlým, nicméně neustále stejným prostředím vesmíru, narazíte na lepší zbraně, střelivo nebo doplnění zdraví, ale to je spíše výjimkou. Ještě o něco hůře na tom budou vaši nepřátelé. Nutno však podotknout, že naštěstí.

The Other Side of Santa - naštvaný SantaThe Other Side of Santa - naštvaný Santa
Hodnocení: 6/10
Jestliže máte Santu spojeného s dárky a vánoční pohodou, rychle na tento fakt zapomeňte. Santa, vyskytující se ve hře The Other Side of Santa, má z předvánočního veselí pramalou radost a nával dárků jej evidentně uvádí v zuřivost. A proto se rozhodl všechny dárky jednou provždy zlikvidovat. Ve hře ovládáte Santu na saních a za úkol máte sestřelit co nejvíce proti vám letících hraček. Hračky jsou rozmanité, vesměs se však jedná o zvířátka všeho druhu nebo jinou plyšovou havěť. Podle četnosti výskytu Teletubbies bych si troufal tvrdit, že autor hry tyto malé neustále se opakující tvorečky opravdu nemá rád. V The Other Side of Santa si jich ve hře užijete vrchovatě. 

Zero Force - vynikajíí klasikaZero Force - vynikajíí klasika    
Hodnocení: 8/10

I když klasické 2D arkády nedoznávají takřka žádných změn, stále se těší velké oblibě. Bodejť by také ne, když se jedná o velmi zábavný, byť jednoduchý koncept, při jehož hraní se dokáže odreagovat velká spousta lidí. Jedna technická na začátek. Střílíte klávesou „x“, „alt“ slouží jako pauza. Klasicky usednete do rakety, kterou vidíte zboku a vrhnete se vstříc všem nepřátel. K jejich likvidaci vám zpočátku postačí jednoduchý kanón, nicméně postupem času můžete své zbraně vylepšit. V pravidelných časových intervalech vám totiž přiletí na pomoc lodě, které vás obdarují větší palebnou silou nebo také vylepšením štítu. Daleko více než přátelských lodí, si užijete nepřátel. Je jich skutečně velké množství a co je pozitivní, i jejich různorodost je vysoká, takže se nebudete setkávat pouze s Zero Force jedním typem nepřátel.

Running Man – útěk o životRunning Man – útěk o život
Hodnocení: 5/10
Dnešní arkáda oplývá poměrně originálním námětem. Nestřílíte žádné nepřátele, nesbíráte krystaly či prsteny, ani se nesnažíte dosáhnout co nejvyššího skóre. Snažíte se pouze přežít a dostat se včas z hořícího domu. Ovládáte postavu, která se nachází v posledním, tedy sedmém patře budovy. V tomto patře začne hořete a oheň se rychle šíří dál. Nikde není hasicí přístroj ani obyčejný kbelík vody, takže nezbývá než vzít nohy na ramena a utíkat dolů. V ceste vám, kromě různě rozházeného nábytku, který lze snadno přeskočit, stojí dvě hlavní překážky. Jednou jsou vybuchující dveře. Tou druhou, o něco důmyslnější, jsou padající kusy domu. 

Reezlischar – asijská přestřelkaReezlischar – asijská přestřelka
Hodnocení: 7/10
Reezlischar je z japonské dílny freeware her a předem nutno podotknout, že inovace si v této hře příliš neužijete. Na druhou stranu ji však ani nebudete postrádat. Klasika nikdy neumírá, a pokud je navíc její remake zpracován kvalitně, nikdo si nemůže na nic stěžovat. Stejně jako v případě Reezlischar. Před startem samotné hry si můžete vybrat jednoho ze dvou vesmírných robotů. Jeden z nich je rychlejší na úkor slabších střel, druhý je neohrabanější, nicméně jeho střely jsou silnější. Kromě barvy se pak už nijak výrazněji neliší. Jakmile vyberete jednoho robota, ocitáte se ve hře a už se na vás hrnou hordy nepřátelských družic, robotů a jiné vesmírné chamradi.

Linahopp – smyslupná čmáraniceLinahopp – smyslupná čmáranice
Hodnocení: 6/10
Pokud napíši, že Linahop je originální hrou, musím takřka automaticky také napsat, že ji mají na svědomí chlapíci z Experimental Gameplay. Tato zásobárna originálních kousků snad nezná žádné hranice, a tak se díky nim můžeme zase jednou těšit z neotřepaného nápadu. Na obrazovce můžete vidět jedno větší modré kolečko a dvě červená. Modré kolečko se nijak nehýbe a je jakýmsi mateřským domovem. Naproti tomu červená kolečka poletují různě po ploše a odrážejí se od krajů. V pravidelných intervalech se také na ploše objevují zelená kolečka, která jsou hlavním objektem vašeho zájmu. Abyste totiž navýšili své skóre, ve které v Linahopp jde, musíte dostat zelená kolečka do mateřského modrého kolečka. A jak na to? Poměrně jednoduše. Vaše myš slouží jako fix, který kreslí po hrací ploše růžové čáry. 

Speedy Christmas - zběsilý SantaSpeedy Christmas - zběsilý Santa
Hodnocení: 5/10
Dnešní hra patří do kategorie arkádových hříček, tedy her, jejichž princip hraní je velice jednoduchý. Speedy Christmas se v mnohém podobá klasickému Hadovi – i zde musíte sbírat předměty ve vymezeném prostoru a náraz do zdi samozřejmě znamená konec hry. Těmi předměty které budete sbírat ovšem nebudou žádná jablka nebo houby ale vánoční dárky no a místo hada se po obrazovce prohání Santa Claus. Jediným podstatným rozdílem je, že Santa při sbírání dárků nijak neroste, pouze zrychluje svoji chůzi. Ono by to s tím růstem Santy ani moc dobře nešlo, nejen z toho důvodu, že by to asi vypadalo zvláštně, ale také proto, že oblast ve které se smíte pohybovat je docela malá. Celou herní obrazovku vidíte z ptačí perspektivy (takže ne úplně seshora jak jsme u těchto her zvyklí). 

Buzz The Squirel 2 - dobrodružství malé veverkyBuzz The Squirel 2 - dobrodružství malé veverky
Hodnocení: 7/10
Jestliže není o něco na freeware scéně nouze, pak jsou to především arkády, jichž je vskutku přehršel. Vybrat si může takřka každý, má to však jeden háček. Kdybyste totiž vedle sebe postavili alespoň desítku klasických hopsaček z poslední doby, jistě byste došli k závěru, že jsou si až nebezpečně podobné. To bohužel platí také pro dnešní kousek s názvem Buzz the squirrel. Nabízí na jednu stranu příjemný herní zážitek, ovšem takřka nic nového. Soudě podle samotného jména hry je dnes recenzované dílko již druhým dobrodružstvím našeho hlavního hrdiny, který je bezesporu zvířecího původu, nějak blíže jej identifikovat však není nic snadného, neboť modré kalhoty a dlouhý ocas příliš nenapoví (podle jména se nejpravděpodobněji mělo jednat o trochu exotičtější veverku). 

Monsterz - chytlavá logická hříčkaMonsterz - chytlavá logická hříčka
Hodnocení: 7/10
Ačkoliv podobných her jako Monsterz je na freeware scéně hromada, jen malý počet z nich je po všech stránkách nadprůměrný. Podívejme se tedy o co tu vlastně běží. Celá hra je členěna do levelů a Vaším úkolem je přirozeně dostat se co nejdál a přitom nasbírat co největší počet bodů. K tomu abyste se dostali do další úrovně musíte zlikvidovat patřičný počet monster, přičemž potvory se dělí na různé typy a je potřeba odstranit určitý počet z každého druhu. Ptáte se co je to za logickou hru když tam bojujete z monstry? Ono to s tím bojem nebude tak horké. Ke všemu monstra nejsou nijak děsivá, spíš naopak, mnohdy na Vás dělají všemožné grimasy a jsou spíš roztomilá než strašidelná. Je to přeci jen logická hra a ně nějaká akční střílečka, takže likvidace monster spočívá v tom, že na obrazovce seřadíte do řádku či sloupce alespoň tři potvory stejného druhu, čímž docílíte jejich likvidace. Vtip je ovšem v tom, že smíte prohodit místa pouze dvou sousedních monster a to jen v případě, že toto prohození povede k odstranění alespoň jedné trojce potvůrek.

Sweet Legend – cukr, firebally a mravenciSweet Legend – cukr, firebally a mravenci
Hodnocení: 4/10
Rukopis Neonairu je rozpoznatelný díky několika prostým, leč typickým znakům. Vše co vyjde pod hlavičku tohoto spolku oplývá buď ujetým příběhem, nepochopitelnou „fyzikou“, anebo mravenci, jež metají plameny. Sweet Legend splňuje všechny tři ze zmíněných stigmat, ale netroufám si tvrdit, že by to bylo zvlášť dobře. Hra patří k jednomu z vůbec prvních titulů Neonairu a je to na ní bohužel vidět. Ještě první akt, kdy se svým mravenečkem hopsáte po židlích, stolech, lampách a jiném vybavení domu, slibuje příjemnou oddechovou zábavu. Vizuální stránka hry je v těch momentech sice dřevácká, ovšem sympatická a hlavně poutává. Celkový styl ve mne dokonce vyvolal staré vzpomínky na kazetové variace hry Tom and Jerry a mé srdce jihlo. S přechodem do venkovního levelu se však hra z velkých ploch židlí a stolů začala orientovat na typické plošiny nevysvětlitelně levitující ve vzduchu a s každým dalším aktem to bylo horší.. Nepopírám, že paleta světů nebyla pestrá, ale nápaditý gamedesign se jednoduše nepodařilo udržet dlouho a ani stále se opakující mezihra s plácáním much nedokázala zábavnost titulu oživit.

Global Soldiers - přesná střelba nutností!Global Soldiers - přesná střelba nutností!
Hodnocení: 6/10
Kvalitních FPS je především v poslední době opravdu poskromnu,což je rozhodně škoda. Při jaké jiné hře se můžete natolik bezstarostně odreagovat, užít si kopu zábavy a navíc si třeba vybít zlost po nezdařeném dni. Další nadějí pro všechny milovníky podobných odreágovaček je Global Soldiers, kde se postavíme náporu nepřátel jakožto neohrožený voják vybavený patřičným vybavením a zpočátku ovšem minimem schopností. Ty však budeme v průběhu hry pochopitelně získávat stejně jako spoustu dalších užitečných věcí, mezi nimiž nechybí životně důležité náboje či zbraně. Celá singleplayer kampaň je rozčleněna do několika misí, přičemž před každou z nich je pro vás připraven krátký brífink s jednoduchým nastolením aktuálního problému. 

Street Bike Fury - bláznivá motorkářská akceStreet Bike Fury - bláznivá motorkářská akce
Hodnocení: 8/10
Shawn 64 je jak na české, tak i zahraniční nezávislé scéně vcelku pojem. Za sebou již totiž má hned několik zajímavých dílek, které vynikaly jak po technické tak i hratelnostní stránce. Za zmínku každopádně stojí jedno nadprůměrné přepracování oblíbeného minigolfu či několikadílný akční Jetz Rampage. Nyní přichází s novým a neméně zajímavým dílkem, v němž je možno s posledním dílem Jetz Rampage spatřit několik stejných prvků, jako třeba velice podobné budovy a mnoho dalšího. Jestliže jste tedy futuristickou čtyřku této zábavné série zkoušeli, budete se také v této nové gamesce cítit zcela jako doma. Jinak je však koncept zcela odlišný, vlastnit zde budeme velice silný dopravní prostředek, ne však o čtyřech ale jen dvou kolech. 

Caribbean Rally – pirátské závodyiCaribbean Rally – pirátské závody
Hodnocení: 4/10
Nejsem si jist, jak by pirát reagoval, pokud bychom ho usadili do auta, nicméně ve hrách je možné všechno, a tak i v Caribbean Rally je pirát dobrým řidičem. Jak moc dobrým, to už záleží jenom na vás. Před startem závodu si můžete vybrat, zda-li chcete jezdit s pirátem nebo dáte přednost ninjovi. Poté se ocitáte na startu a nic vám nebrání vyrazit. Řídíte zvláštní čtyřkolku a za úkol máte projet celou vytyčenou dráhu na ostrově za co nejlepší čas. Jede se celkem na tři kola. Dráha je vytyčena zelenými šipkami, které představují checkpointy. Pokud šipku minete, což se vám může poměrně snadno zezačátku stát, musíte se vrátit a až poté se na trati objeví šipka další. Musíte tedy dodržovat posloupnost šipek, abyste věděli, kudy jet. 

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...