Události: E3 již nikdy jako dřív!

  12:05
Nová strategie od Blizzardu! *** Crysis pro PlayStation 3? *** Nové info o Guild Wars: Nightfall *** Unreal Tournament 2007 až příští rok! *** Kdy vyjde Gears of War? *** Ukrajinský akční Collapse

Call of Juarez

Předchozí parné dny byly na hratelné demoverze chystaných titulů neuvěřitelně chudé. Pomineme-li vynikající anglické demo očekávané westernové first person akce Call of Juarez, které se zhruba před týdnem s předstihem objevilo záhy po vydání jeho německé verze, zůstane nám pouze třicetidenní trial verze hardcore válečné námořní simulace Distant Guns. Ta je dále omezená na 30 tahů a nabízí jednu mapu ze hry. Pokud jste nedostatkem demoverzí mírně rozčarovaní, těšte se na začátek příštího týdne, kdy se podle posledních zpráv z Ubisoftu objeví demo očekávané fantasy first person akce Dark Messiah of Might and Magic od Arkane Studios. Zatím není jasné, zda představí singleplayerovou či multiplayerovou část hry (nebo obojí), ale k dispozici ke stažení bude v úterý 8. srpna.

Call of Juarez Call of Juarez Call of Juarez

E3 2006

E3 - odtučňovací kúra
V pozdních nedělních hodinách se objevily první zvěsti o velkých změnách týkajících se herní mega výstavy Electronic Entertainment Expo, která již více než deset let každoročně funguje jako největší akce herního průmyslu. Po předešlých zkušenostech a stížnostech mnoha herních společností se organizace Entertainment Software Association (ESA) rozhodla utnout další narůstání počtu účastníků a určila "étrojce" zcela nový směr. V pondělí došlo k oficiálnímu oznámení transformace výstavy E3, jež se dotkne již příštího ročníku. K celé situaci se rovněž vyjádřil prezident ESA Douglas Lowenstein a v rozhovoru pro GameSpot odhalil několik důležitých informací, které se na veřejnost oficiální cestou ještě nedostaly. Nutno však podotknout, že kompletní podoba nové Electronic Entertainment Expo se stále upravuje a veškeré novinky budou známy až v průběhu několika příštích měsíců.

A co se tedy všechno změní? Nová "étrojka" upustí od názvu Electronic Entertainment Expo a bude známa jako E3 Media Festival. Rovněž se z května posune na červenec, aby se vývojáři a vydavatelé mohli lépe připravit na přednášky a prezentace a v době výstavy měli rovněž jasno v aktuálním vydavatelském plánu do konce roku. Další podstatnou změnou je přesun z losangeleského Convention Center do jednoho či více hotelů v LA. E3 2006S tím ostatně souvisí i kompletní zeštíhlování akce, na níž se počítá s přibližným počtem 5000 účastníků. Porovnáte-li toto číslo s 60000 hlavami na letošní výstavě, jde skutečně o radikální řez. Není se ovšem čemu divit - velcí vydavatelé platí horentní sumy za velkolepé show, které v rámci třídenního zpravodajského maratónu návštěvníkům stejně v paměti nijak zvlášť neutkví, a malé firmy mají v podstatě minimální šanci jakkoliv zaujmout. E3 Media Festival by tedy měl probíhat ve velkých konferenčních sálech, kde se jednotlivé společnosti budou střídat s vlastními prezentacemi, akce proběhne v poklidu a s větším prostorem pro diskuze a soukromé rozhovory. Z toho rovněž vyplývá, že výstava bude určena pouze vybraným novinářům z celého světa a veřejnosti budou od příštího roku dveře zavřené.

Jedním z mnoha důvodů pro zrušení mega herní akce je i vzrůstající počet dalších významných výstav po celém světě. V Lipsku jsme si již zvykli na srpnovou Games Convention, v Japonsku mají Tokyo Game Show, nemluvě o vlastních akcích velkých vydavatelských firem jako např. Sony, Nintendo a Microsoft. A jak se na redukci Electronic Entertainment Expo díváte vy? Považujete ji za další logický krok v současném vývoji herního průmyslu nebo za pouhou snahu ušetřit a přežít?

Collapse: Devastated World

Collapse: Devastated World
Pokud přes pravidelné odkládání S.T.A.L.K.E.R.a stále důvěřujete ukrajinským vývojářům, můžete se začít těšit na další third person akci, kterou nedávno odhalila známá společnost Buka Entertainment. Jmenuje se Collapse: Devastated World a na čtvrté čtvrtletí 2007 jí připravuje ukrajinské studio Creoteam. Příběh hry vám opět přiblíží neveselou budoucnost - roku 2096 nebude totiž náš svět už zdaleka takový, jak jej známe dnes. Na Evropu zaútočí vetřelci z jiných dimenzí a pozabíjí vše, co jim stojí v cestě. Hrstka lidí však útoku odolává a s vypětím všech sil brání naprostému obsazení Země. Říkají si Lordi a jedním z nich se stanete i vy, pokud se rozhodnete do světa Collapse: Devastated World v závěru příštího roku nahlédnout. Autoři hru směle charakterizují jako mix tří úspěšných herních sérií: "Vezměte nejlepší adventurní prvky z Tomb Raidera, zběsilou akci z Devil May Cry a akrobatické pohyby z Prince of Persia." Zní to zajímavě, ale všichni moc dobře víme, jak to v oslavných tiskových zprávách většinou chodí. Nápad je to ale zajímavý, a pokud se vývojářům podaří stvořit slibovaný rozsáhlý herní svět a poutavý soubojový systém se skvěle vypadajícími combo útoky, okořeněný řešením různých puzzlů a hádanek, nebudete se jistě nudit. Do vydání však zbývá ještě spousta času a herní prvky nakonec nemusí být tak vyšperkované, jak nám je Creoteam nyní maluje. Ani grafické zpracování hry zatím nevypadá nijak výjimečně, o čemž se můžete přesvědčit v naší screenshotové galerii.

Collapse: Devastated World Collapse: Devastated World Collapse: Devastated World

Guild Wars: Nightfall

Guild Wars: Nightfall
O dalším datadisku pro akční MMORPG Guild Wars jsme vás informovali již před více jak čtrnácti dny. Nyní máme za sebou speciální PvP víkend a ArenaNet se společně s NCsoft chlubí dalšími zajímavými informacemi, doplněnými prvními záběry ze hry. Příběh Guild Wars: Nightfall vás zavede na nový kontinent Elona, do země Zlatého Slunce, rozdělené do tří velkých provincií. V provincii Istan žije mezi monumenty starověkého císařství poklidný, duchovně založený lid. Břehy řeky Elon brání mocný válečný vůdce Warmarshal Varesh, vládce militantní provincie Kourna, a v drsných podmínkách severu vládnou lidu mocní princové Vabbi z jejich velkých citadel. Elona je zemí hojnosti a moci a ve dne v noci nad ní bdí udatní bojovníci z Order of the Sunspears. I tak ostře střežená země ale může padnout pod nadvládu stínů a ďábelské moci a není žádným tajemstvím, že vaši staří či noví hrdinové (Dervish, Paragon) této zkáze budou muset zabránit.

Přesné datum vydání Guild Wars: Nightfall zatím není známo, ale 15. září se v obchodech objeví speciální Prerelease Bonus Pack, s nímž si druhý datadisk v podstatě předobjednáte a navíc získáte několik zajímavých bonusů. Součástí balení bude tzv. "Play Now" klíč, po jehož aktivaci si budete moci vy nebo vaši známí zahrát původní Guild Wars: Prophecies a Guild Wars: Factions po dobu čtrnácti dnů od aktivace (ve hře však strávíte maximálně 10 hodin čistého času). Mnohem lákavějším dárečkem pro stávající hráče je jeden bonusový slot pro postavu v Guild Wars: Nightfall a dva exkluzivní předměty pro zbrusu nové profese (Paragon - Firey Sunspear of Shelter, Dervish - Icy Soulbreaker of Enchanting). V prerelease balíčku dále najdete průvodce herní strategií, artworky, wallpapery, screenshoty a rendery postav a předmětů, preview trailer, hudbu, referenční kartu a další zajímavosti.

Guild Wars: Nightfall Guild Wars: Nightfall Guild Wars: Nightfall

Unreal Tournament 2007

Co se děje v trávě...
Během uplynulých sedmi dnů došlo k několika nepříjemným odkladům, které pokazily náladu nejednomu natěšenému hráči. Za většinou z nich má prsty společnost Ubisoft, která v rámci aktuálních finančních výsledků odhalila i posunutí stealth akce Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent z letošního září na říjen, přičemž stejný osud postihl fantasy first person akci Dark Messiah of Might and Magic. Mnohem hůře dopadla PC verze survival horroru Resident Evil 4, neboť zářijový termín byl zatím odložen na neurčito. Další vyloženě srdcovou záležitostí je zákeřné posunutí vydání očekávané multiplayerové akce Unreal Tournament 2007. Její PC verze totiž nevyjde letos na podzim, jak se původně předpokládalo, ale až v první polovině příštího roku. Zajímavé je, že nepříjemný odklad se zatím netýká verze hry pro PlayStation 3, která se tak skutečně může stát dalším oficiálním launch titulem této next-gen konzole. A na závěr ještě jedno překvapení - zatímco evropští hráči se dočkají westernové akce Call of Juarez již na začátku září (u nás díky Cenega Czech s českou lokalizací), kolegové v USA budou muset vydržet do příštího roku. Zde totiž lákavá akce od Techlandu vyjde současně pro Windows Vista a next-gen konzole.

Vývojáři z Blizzardu skutečně chystají další realtimovou strategii! Hledají totiž nového kolegu na pozici Level Designer a požadují zkušenosti s tvorbou map pomocí populárních toolsetů, které najdete třeba u Rise of Nations: Rise of Legends, série Command & Conquer nebo Warcraft III. Nikdo z Blizzard Entertainment bohužel neprozradil, zda jde o nový strategický Starcraft. Jedná se údajně o dosud neoznámený projekt, který bude odhalen později. Jak překvapivé...

Hudba z vynikající adventury Dreamfall: The Longest Journey byla nominována na MTV Video Music Award v kategorii Best Video Game Score. Soundtrack ze hry si můžete pořídit i samostatně na online shopu Funcomu.

Dreamfall: The Longest Journey Dreamfall: The Longest Journey Dreamfall: The Longest Journey

Sword of the Stars

Pokud vás zaujala hratelná demoverze taktické vesmírné strategie Sword of the Stars, určitě vás potěší, že tato novinka od Lighthouse Interactive a Kerberos Productions je GOLD a v evropských obchodech se objeví 1. září 2006 (severoamerická verze bude k dostání již 22. srpna 2006). Oficiálního termínu vydání se dočkala i third person akce D.I.R.T.: Origin of the Species, která by měla být k dispozici v polovině letošního září. Naší pozornosti neunikl ani samostatný datadisk Emperor's Testament pro povedenou ruskou sci-fi realtimovou strategii Perimeter - ten si totiž budete moci pořídit ještě tento měsíc, a to 29. srpna. Co se očekávaných konzolových titulů týče, vydání evropské verze akce Gears of War pro Xbox 360 je plánováno na 17. listopadu 2006, což je "překvapivě" den, kdy by se na trhu měla objevit konzole PlayStation 3.

Počítačových realtimových strategií Warhammer 40,000: Dawn of War a Company of Heroes (ještě nevyšla) se možná dočkají i majitelé Xbox 360 a PlayStation 3. V rozhovoru pro GamesIndustry to prozradil Ron Moravek z Relic Entertainment. Zatím není nic jistého, ale teoretickou přípravou next-gen verzí se autoři údajně zabývají již delší dobu.

Německý tým CryTek hledá posilu na pozici PlayStation 3 programátora. Otázkou tedy je, zda bude nablýskaná first person akce Crysis skutečně exkluzivní pro PC nebo se nakonec objeví i ve verzích pro next-gen konzole, speciálně na novém železu od Sony. Nebo snad vývojáři z CryTeku připravují nějaké překvapení, s nímž se nám ještě nepochlubili?

Crysis Crysis Crysis

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...