Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GameEkonom: Příliš drahé hry

  1:02aktualizováno  1:03
Herní celebrity zvyšují ceny pro hráče *** EA prodělala miliony, chce hry pro Nintendo *** E3 dává sbohem hráčům a hosteskám *** Bláto vítězí nad počítačem *** Street Fighter trhá rekordy

Vysoké ceny her, vadí snad už každému, kromě státní kasy, do které plynou zisky z nesmyslné daně z přidané hodnoty, kterou ale stát nepřidává. Poslední skokový nárůst spojený s konzolami nové generace se České kotliny zatím příliš nedotkl, ale celkový trend je jasný. Vývoj her stojí, i díky nákladným filmovým a jiným licencím, stále více a více. A platí to kdo jiný než hráči. A také neúspěšná vývojářská studia, která často po dokončení vývoje jednoho titulu zkrachují, protože je to pro vydavatele hry finančně výhodnější. Proti trendu rostoucích nákladů na vytvoření hry se ohradil i člověk z Revolution Software, Charles Cecil, který se v rozhovoru s novináři opřel zejména do Electronic Arts, jak jinak. Vadí mu, že herní molochové obětují kreativní postupy a nové nápady ve prospěch pochybné efektivity.

Cecil dokonce tvrdí, že vývoj her nemusí stát triliony dolarů, pokud jako v případě hollywoodských velkofilmů neplatíte některým jedincům přemrštěné sumy. V herním průmyslu se podle CC prostě děje něco divného. A ono je skutečně divné, když vývoj hry pro Xbox 360 stojí desetitisíci násobně více, než vytvoření titulů pro Nintendo DS s obrovskými prodeji a výrazně nižší prodejní cenou. A nedává to smysl ani z čistě obchodního hlediska. Investice v řádech desítek milionů dolarů do jedné hry má jen malou šanci na rychlou návratnost. Přes hranici sta nebo dvou set tisíc prodaných her se přehoupne jen menšina vydaných titulů, přitom s nižším prodejem se vývoj hry opravdu nezaplatí. A to dříve pro finanční úspěch stačilo prolomit i hranici 50 000 prodaných krabic. Několik set tisíc vložených do hry pro rozšířený kapesní hrací strojek se naopak vrací snadněji a ještě dokáže slušně autorům vydělat.

Problém je i ve velikosti vývojových týmů. Když na jedné hře dělá 150 lidí, najde se mezi nimi minimálně 50, kteří nemakají na 100 % a minimálně 10, kteří nemakají vůbec, maximálně někoho buzerují. Jediným důvodem pro zvětšování vývojových týmů je snaha zkrátit dobu vývoje. Tím se ale nejen odbourává možnost vylepšovat herní principy v průběhu práce, ale také se tím šidí finální testování. Právě tato fáze vývoje dostává pěkně na frak, jak ukazují stále častější opravy a herní problémy. Špatné je to zejména u konzol a PC bez připojení k internetu, protože jednou nainstalovanou/vylisovanou hru, už výrobce jen tak neopraví.

Jestli vás zajímá, kdo je Cecil, tak vězte, že ho sice neznáte, ale úplně mimo není. Pracuje na výrobě čtvrtého dílu série Broken Sword pro PC a asi ho některé věci docela štvou.

EA prodělala miliony, chce hry pro Nintendo
Electronic Arts oznámili hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí aktuálního fiskálního roku (no jo, čtete GameEkonoma). Tři měsíce přinesly o 13% vyšší obrat, než v Q1 předchozího roku, ale zároveň se Nemesis všech hráčů podařilo utrpět vyšší ztrátu – 81 milionů ve srovnání s 58 miliony před rokem. Vyšší prodeje byly výsledkem úspěchu her 2006 FIFA World Cup, Battlefield 2: Modern Combat, Need for Speed Most Wanted, The Sims 2 a Fight Night Round 3. Úspěšně se EA etablovala na Xboxu 360, ale k zisku to nestačilo.

V souladu s Ceilovým rétorickým cvičením je tak prohlášení managementu EA, který se chce pustit do vývoje her pro Nintendo Wii (Revolution) a kapesní Nintendo DS. Při uvedení Wii na trh chce EA nabídnout 2 tituly (Madden a Need For Speed), dalších 5 titulů do konce účetního roku v březnu 2007. Cena her pro Wii ale nebude úplně nízká, EA počítá se „standardní“ cenou 50 USD, což není žádná láce, ale pořád je to méně než v případě Xboxových her a nedej bože odhadovaných cen her pro PS3. A když jsme u placky, součástí výhledu do dalších měsíců je uvedení čtyř či pěti her spolu se startem prodeje Playstation 3, chybět nebude vyvařená klasika – NFS, Golf s Tigerem a americká kopaná.

E3 dává sbohem hráčům a hosteskám
Pořadatel veletrhu E3, Entertainment Software Association, oficiálně oznámil zásadní změnu v koncepci Electronic Entertainment Expo. Podle tiskové zprávy bude E3 2007 (pokud se vůbec uskuteční) „intimnější událost zaměřená na cílená setkání a obchodní jednání a prezentace produktů médiím“. To znamená, že náctiletí mladíci nebudou sbírat letáky, podpisy a pohledy do výstřihů E3 babes. Celková návštěvnost akce by měla klesnout na desetinu z letošních 60 tisíc, počet vystavovatelů zatím ESA neodhaduje. Radši.

Změna přichází v reakci na zvyšující se náklady ze strany herních vydavatelů a jejich malou návratnost. Obrovský veletrh s přelidněnými výstavními halami prostě není efektivní způsob, jak novinářům a jejich prostřednictvím hráčům představit nové hry či hardware. Navíc se v období konání E3 vyrojilo tolik „novinek“ a tiskových zpráv, screenshotů a dalšího balastu, že většina produktů stejně v tom mumraji zapadla. Při investici i 20 milionů dolarů na opravdu velkou expozici se prostě vyplatí pozvat novináře někam na exotický ostrov a udělat jim pomyšlení. Jak to s novou E3 dopadne, zatím není jisté. Konkrétní informace chce ESA představit „v průběhu následujících měsíců“.

Bláto vítězí nad počítačem
Překvapivá zjištění přinesla anketa mezi více než pěti sty dětmi ve věku 7–14 let uspořádaná v Británii u příležitosti akce Playday, oslavy přirozeného dětského hraní. Celých 86 % respondentů totiž uvedlo, že si raději hrají venku než doma u počítače. Tři čtvrtiny zpovídaných dětí zároveň řekly, že by si venku na hřištích a v parcích chtěly hrát více. Možná na tom něco bude, ale kdyby podobnou studii sponzorovalo EA, určitě by to vypadalo jinak. A u starších dětí je to samozřejmě také odlišné. Ty by bahnu daly přednost snad pouze v případě, že se v něm budou z triček svlékat vnadné slečny.

Street Fighter trhá rekordy
A je to zase tady. Levný remake staré hry upravený pro potřeby moderní platformy je dojnou krávou. V tomto případě dojí Microsoft s Capcomem, kteří nabídli Street Fighter II Hyper Fighting jako přídavek služby Arcade Live pro Xbox a Xbox 360. SFII se stal během prvních 24 hodin od svého uvolnění nejrychleji prodávanou hrou pro Xbox Live. Současně probíhají stovky online zápasů, ale přesná čísla o prodejích zatím Microsoft nezveřejnil. Nicméně i ve srovnání s moderními hrami, jako je Tekken4 nebo SoulCalibur III, má Street Fighter co nabídnout. Zvláště, když stojí necelé tři stovky. K dispozici je i demo, takže stačí jen koupit Xbox nebo počkat na oficiální uvedení Xboxu 360 v ČR, které se blíží mílovými kroky. Ale o tom příště.

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

85 %

RECENZE: Stellar Blade je poctivá řežba, která se nebojí násilí ani erotiky

Měla to být jen klasická výplňovka vydavatelského plánu ve slabším období roku, nakonec se však...

Fallout 76 přivítal během jediného dne milion hráčů, vděčí za to seriálu

O tom, jak velký vliv může mít úspěšný seriál na již vydané hry, se přesvědčilo studio Bethesda,...

V Assassin’s Creed Hexe budeme hrát za čarodějnici

Assassin’s Creed Hexe se má odehrávat v 16. století během čarodějnických procesů v Evropě. Půjde o...

Ještě devět let po vydání objevují fanoušci Zaklínače skryté vtípky

I když od vydání kultovního Zaklínače 3 utekla skoro celá dekáda a hráči ho mají prochozený skrz...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...