Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GameEkonom: Think Pink

  12:05
Playstation 2 nová, levná, růžová, s PSP v závěsu *** Playstation 3 konečně v Česku, ve třech kusech *** Microsoft: HD rozlišení negativně ovlivní hratelnost *** Nintendo WII bude stát 3500 Kč *** Herní násilí ovládne kostely

Dobré zprávy netřeba odkládat. O to spíše, že tentokrát se dobré zprávy týkají, snad, i nás. Tudíž: Sony snížilo evropskou cenu „výběhové“ Playstation 2 na 130 Euro/95 liber (to je cca. 3700 Kč, ale bůh ví, kolik bude oficiální prodejní cena pro ČR). Ke snížení ceny dojde i u paměťových karet. Sony Computer Entertainment zároveň nabídne speciální balení PS2 v růžové barvě za trochu vyšší cenu, ale zato se dvěma růžovými ovladači a paměťovou kartou „gratis“. Obdobný výhodný růžový balíček nabídne i v případě kapesní Playstation Portable, která bude v prodeji za 169 liber. Kromě samotné PSP budou v balení sluchátka, pouzdro, šňůrka na ruce a 32MB paměťová karta Memory Stick Duo. Aby to celé bylo dostatečně Pink, přibalí Sony také UMD disk s videoklipy, záznamem živého vystoupení a rozhovorem se zpěvačkou… PINK. Růžovou tu musím mít… že by u nás podpořila uvedení holčičí Playstation Portable Illona Csáková?

Playstation 2 je stále nejprodávanějším herním zařízením na světovém trhu, na paty jí šlape pouze Nintendo DS. Microsoft s Xboxem 360 prodává vše, co vyrobí, ale nestačí to ani na první příčku v aktuálních prodejích a už vůbec ne na více než 100 milionů doposud prodaných Playstation 2. Pokles cen byl očekávaný, následuje totiž po snížení cen v USA. Pro evropský trh si Sony oznámení nových cen a balíčků zvolilo předvečer vývojářského setkání v Lipsku, které probíhá tento týden. Na trh vstoupí růžová PSP 17. října, PS2 Pink bude následovat 1. listopadu, tak, aby si obě balení našla cestu pod co největší počet stromečků.

Růžová barva inovované Playstation 2 a Portable není vůbec náhodná. Zcela jasně směřuje na segment trhu, který má doposud k videohrám tak trochu předsudky. Růžová barva dívky přeci jen osloví. Pokud si myslíte, že tenhle barevný odstín je jen pro magory a homosexuály, tak svůj úsudek kroťte a rozšiřte si obzory. Růžová totiž není tak špatná. Minimálně z obchodního hlediska. Přesvědčila se o tom například Motorola, když uvedla růžovou variantu telefonu RAZR V3. U nás se možná nesetkala s takovým nadšením, ale v Británii, kde se prodávala před loňskými Vánocemi, těchto telefonů jediný řetězec udal více než 40 000 kusů. A nejde jen o barvu Placky a ovladačů, Sony skóruje u příležitostných hráčů hlavně nabídkou her jako je SingStar, Dance, Dance Revolution, EyeToy nebo Buzz, které si zahraje celá rodina.

Xbox/360 zatím může nabídnout jen jednoduché hry na Xbox Live. Speciální příslušenství, jako je kamera, teprve chystá. A když už jsme u toho poučování. Titulek dnešního GameEkonoma odkazuje nejen na růžové mozky či růžovou Playstation. Think Pink je také slogan a logo snad největšího hnutí, které upozorňuje na problematiku rakoviny prsu. Moc se jim povedlo tričko, které nese jednoduchý nápis – Správní muži nosí růžovou. Tím dávají najevo, že jím hrozba pro ňadra jejich partnerek není lhostejná.

Playstation 3 konečně v Česku, ve třech kusech
První Playstation 3 dorazily do České republiky v podobě devkitů – nejde tedy o finální podobu herních zařízení, ale o obrovské, pětadvacetikilové bedny, které slouží pro vývoj her na tuto platformu. Štěstím jistě překypují vývojáři společnosti Illusion Softworks, kteří pro Playstation 3 připravují hned dva tituly, které vyjdou také na PC a Xboxu 360. Vzhledem k nákladům na vývoj a trendu vyždímat, co se dá, z úspěšných her, asi nebudeme moc vedle, když si tipneme, že jednou z připravovaných her je Mafie 2. Pěkně prosíme, pane Vochozko. Tisková zpráva, jejímž prostřednictvím se IS pochlubili, je jinak na detaily a konkrétní informace velice skoupá. Jen šéf studií IS Marc Wilding se chlubí, že je první ve střední a východní Evropě, kdo devkity získal.

Z TZ použijeme ještě odstavec, který devkit popisuje trochu podrobněji, i když konkrétních specifikací se nedočkáte: Vývojářská konzola funguje jako počítač připojený do lokální sítě. Obsahuje dva pevné disky s kapacitou 400 GB. První z nich je finální pevný disk a druhý slouží pro emulaci Blu-ray mechaniky. Vlastní vývoj probíhá vzdáleným přístupem prostřednictvím Windows, případně linuxového serveru. Vývojářská sada se stejně jako klasická konzole připojuje k monitoru nebo HDTV televizní obrazovce a má stejné vstupy a výstupy, jako bude mít finální Playstation 3, včetně čteček paměťových karet a optické mechaniky Blu-ray.

Microsoft: HD rozlišení negativně ovlivní hratelnost
Spor o technologickou nadřazenost mezi PS3 a Xboxem 360 pokračuje. Sony dává na odiv Blu-ray mechaniku, procesor cell a podporu špičkového rozlišení. Microsoft kontruje nižší cenou, přípravou HD-DVD mechaniky a hlavně prohlášením, ve kterém oznamuje, že rozlišení 1080p je zbytečné a hráčům nepřinese žádné extrémní uspokojení. Hlavní efekt nejvyššího „HDTV“ rozlišení totiž bude vyšší cena vývoje, vyšší náklady na produkci Blu-ray disků a delší dobu nahrávání, která bude kazit herní zážitek. Tvrdí Redmondská bestie. Sony samozřejmě tvrdí, že Blu-ray dá vývojářům větší svobodu a možnost ohromit hráče úžasnými vizuálními orgiemi.

Hlas Microsoftu má dokonce jméno, nejde o anonymní výpověď. Na svém blogu o HD hrách psal John Porcaro. jeho blog je však těžké brát jako čistě soukromý, když v MS pracuje jako manažer pro komunikaci. Další zaměstnanec obří korporace, Andre Vrignaud pro změnu věští ze své křišťálové koule, že Sony letos nestihne vydat žádnou hru s podporou 1080p. Nás to nemusí moc zajímat, v nás jsou HDTV ready televize rozšířené asi jako mercedesy mezi zemědělci v Uruguaji.

Nintendo WII bude stát 3500 Kč
Cena nové generace domácího herního zařízení od Nintenda nepřesáhne 200 dolarů. Další dobrou zprávu dneška přinesl z Japonska výkonný viceprezident EA David Gardner. Podle jeho informací bude v USA konzola stát 170 doalrů (v přepočtu zmíněných 3500 Kč). Cena pro Evropské země zatím stanovena nebyla, ale neměla by být o tolik vyšší. Nintendo se rozhodlo nabídnout Wii za tuto cenu, aby si ji hráči mohli pořídit ke své primární „zabávce“, ať už to bude Xbox 360 nebo SP3. Nižší než v případě konkurence bude i cena her. Nintendo si může velkorysou cenovou politiku dovolit, protože hardware Wii je nejlevnější a také výkonostně nejslabší. Na druhou stranu nabídne nejpropracovanější rozpoznávání pohybu ovladače a podle nejnovějších spekulací také přibalený bezdrátový headset pro hlasovou komunikaci.

Herní násilí ovládne kostely
Není to tak dávno, co autor gameEkonoma pobouřil v rámci seriálu Online Světy část čtenářů upozorněním na hru Left Behind, kterou vyvíjí společnost Left behind Games na motivy románů Tima LaHaye a Jerryho Jenkinse, kterých se prodalo přes 60 milionů kopií. Křesťanská hra je opravdu kontroverzní. Hráči v ní musejí obracet na víru bezvěrce, a pokud se nenechají konvertovat, musejí je zabít. Prostě se chovat stejně, jako Osmani při svých nájezdech do Evropy. Autor se sklopenýma ušima přiznává chybu. Hra totiž do Online Světů nepatřila, obsahuje pouze online režim, jinak jde o strategii, nikoliv o MMORPG. To je ale podružné. Hlavní je, že autorský záměr připomínající křižácké výpravy vyvolává odpor i jinde než v duši jednoho pseudonovináře v České republice. Proti úmyslu zaplavit americké kostely milionem kopií hry se totiž staví i věřící Američané. A nejen oni, svěcené vody do ohně přilil také náš oblíbený právník Jack Thompson. Nelíbí se mu, že ve hře mají křesťané zabíjet své bližní pro nedostatek víry. Můžeme doufat, že hra i přes přítomnost andělských a démonických sil bude tak nudná, že ji nikdo nebude hrát.

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dohrání hry by mělo být možné dát spropitné, navrhuje exšéf Blizzardu

Bývalý šéf slavného studia Blizzard sdílel na sociální síti X myšlenku, že by příběhové hry měly po...

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední, slíbil Netflix

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...