Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GameEkonom: Sony prohrává 2:0

  12:08
Sony dostalo na budku *** Organizovaný zločin ovládá PC herny *** SETI míří na PS3 *** Xbox 360 se dočkal první slevy *** Turci vyučují porozumění hrám a varují před násilím

Minulý týden proběhl v Lipsku herní veletrh, který přilákal rekordních 150 000 účastníků, což je v jasném kontrastu se zdecimovanou E3. Pořadatelé se jistě cítí jako vítězové, během jejichž akce došlo k oznámení řady novinek včetně snížení ceny Playstation 2 a růžových variant japonských herních přístrojů Sony PS2 a PSP. Sony ale tímto svůj potenciál vyčerpalo a přenechalo vládu svému největšímu konkurentovi – Microsoft si podmanil celé lipské výstaviště.

Očití svědkové a zahraniční tisk (to aby se autor vyhnul nařčení z podpory redmondského obra) jasně vypovídají o tom, že Microsoft celou akci zvládl lépe. Povedla se věcná tisková konference s předvedením nových her (bez modré obrazovky smrti a dalších neplech). Překvapení, které jednoznačně zvrátilo skóre PR souboje mezi Sony a MS, však přišlo až v samotném závěru. To když Microsoft přišel s jasnou zprávou: Xbox 360 ovládá fotbal“. Microsoftu se podařilo pro následujících 12 měsíců zajistit exkluzivitu pro nextgen verze fotbalových simulací. Pro Evropu, Asii i Afriku, kam se MS chystá, je to velice silná zbraň v konkurenčním boji, kopaná je tu prostě sport číslo jedna. Nicméně si na druhou stranu přiznejme i to, že exkluzivní licencování tímto způsobem je obdobná prasárna jako to, co udělali EA s americkým fotbalem a o co se pokusili s hokejem ve sporu s Take2.

V Evropě se tedy Xbox 360 bude prodávat pod jednoduchým heslem – Xbox 360: Domov fotbalu. Ale pokud neplánujete investici do nové generace herních zařízení, můžete zůstat v klidu. PS2 a PC se dohoda netýká, MS navíc i v Lipsku demonstroval své odhodlání podporovat hry pro Windows, speciálně na platformě Windows Vista. Důkazem bylo i představení nových myší, mezi nimiž vyčníval herní speciál vyvinutý ve spolupráci s americkým Razorem.

A jak odpovědělo Sony? Nijak, jakýkoliv náznak přímé odpovědi na oznámení Microsoftu chyběl. O slevách PS2 jsme se už zmínili, ostatně MS přímo kontroval i tento chabý pokus. Je pravděpodobné, že se to Sny pokusí vyrovnat na domácí půdě, na herním veletrhu v Tokiu, které je za humny, ale v Evropě opravdu není z pohledu marketingu co řešit. Sony neukázalo novější verze chystaných her, nedalo lidem do ruky nový ovladač s pohybovým senzorem a ani se výrazně nevěnovalo zdůraznění nových titulů pro PS2, která je naprostou jedničkou na trhu herních zařízení s více než stomilionovou uživatelskou základnou.

Organizovaný zločin ovládá PC herny
Českým ProGamers se předem omlouváme, jich se tento text netýká. Problém s organizovaným zločinem vykazují zatím průkazně pouze herny v Koreji. Tvrdí to alespoň vládní zpráva. Podle ní většinu heren pro dospělé (ty omezují přístup nezletilých a na oplátku nabízejí prvky gamblerství –tedy finanční odměny) ovládají organizované zločinecké skupiny, které mimo jiné kontrolují distribuci dárkových kupónů, které pomáhají obcházet zákonnou regulaci finančních výher v těchto podnicích. Vláda se problémem zabývá z pochopitelného důvodu – jde o daně, tedy o daňové úniky, které v prostorách heren vznikají.

Jen u PC heren jde o 4,3 biliony wonů. Společenskou nebezpečnost heren vidí úřady i ve vysokém procentu závislých na hraní a gamblingu, které dosahuje 9,3 procenta. V českém prostředí se maximálně můžeme rozčilovat nad tím, jak některé herní servery mění majitele. Není to krásné?

SETI míří na PS3
Sony má i zajímavé informace a projekty, i když si je nechává dost pro sebe nebo je alespoň nepředstavilo v Lipsku. Jedním z takových projektů je Folding@Home, který vychází ze stejného principu jako legendární hledání mimozemšťanů prostřednictvím obrovské sítě osobních počítačů dobrovolníků po celém světě s názvem SETI@Home. Ve spolupráci s Leland Stanford Junior University Sony zpřístupní projekt F@H na Playstation 3.

Majitelé výkonné konzoly se tak budou moci připojit k současným přispěvatelům s PC při hledání nových léků skládáním různých typů bílkovin a simulací jejich interakce s vybranými prvky. Univerzitní pracovníci si od spojení se Sony slibují výrazné zvýšení dostupného výpočetního výkonu. Procesor Cell, který je velice složitý a způsobuje Sony problémy při výrobě kvůli velké zmetkovosti, totiž nabízí při správném využití mnohonásobně vyšší výkon než nejmodernější PC procesory.

Marketingový název projektu pro Playstation je Cure@PS3 – Uzdravuj na PS3. Jeho cílem bude hledání léků na Alzheimerovu a Huntingtonovu chorobu a vybrané typy rakoviny. Kromě dobrého pocitu z účasti na dobré věci budou si majitelé PS3 budou moci užívat pokročilé vizualizace, která bude podporovat špičkové grafické efekty PS3 jako je HDR počítané v reálném čase nebo speciální vykreslování povrchu ISO. Chybět nebude ani 3D průlet zkoumanými molekulami. Jen přidat nějaké ty rotační kulomety.

Xbox 360 se dočkal první slevy
Po týdnech odmítání je to venku. Microsoft se rozhodl poprvé snížit cenu své nextgen konzoly. Sleva se pro tuto chvíli týká pouze Velké Británie a jde pouze o 450 korun v přepočtu, ale pro nás to znamená naději, že cena Xboxu 360 při uvedení na český trh bude skousnutelná i pro příslušníky jiných tisíc, než je těch horních deset. Snížení ceny na 199 liber se samozřejmě týká pouze méně vybavené verze bez HDD, tedy Xboxu 360 Core. Pro ty, kteří nakupují online v UK to není možná tak velké překvapení. V rámci konkurenčního boje 10 liber už před časem na úkor vlastních marží z ceny ubralo hned několik britských prodejců. Xbox 360 s plnou výbavou si ale nadále drží “prémiovou“ cenu 279 liber.

Snížení ceny, za kterou MS dodává Xbox 360 prodejcům, je pravděpodobně odpovědí na zvyšující se rozdíl hodnoty libry a dolaru a obecné vnímání evropské verze herního zařízení jako dražšího, to se ale netýká jen Microsoftu, fanoušci Apple a iPodu by mohli vyprávět. Microsoft se však stále drží přikázání pana Plzáka, a nadále plošné snížení ceny odmítá: „Maloobchodní cenu stanovují naši maloobchodní partneři. Koncoví zákazníci si od nich již nyní mohou Xbox 360 Core koupit za cenu začínající na 199 librách, což podle nás představuje vynikající poměr výkon/cena." Je to jen krásné mlžení. Prodejci totiž potvrzují, že jde o z Microsoftu řízené snižování ceny a sleva pro obchodníky neznamená nižší zisk na prodané zařízení. Cenu Xboxu 360 pro Českou republiku zatím nikdo nechce ani naznačit, ale věřte, že ji budete znát mezi prvními.

Turci vyučují porozumění hrám a varují před násilím
Správné chápání médií je důležité, aby se tupounci nenechali úplně zblbnout propagandou či reklamou. U nás jsou mediální studia vyhrazena několika málo oborům na vysokých a středních školách, což je téměř kontraproduktivní, protože na výběrové školy se dostávají lidé, kteří podobnou výuku nepotřebují. Naopak v Turecku se rozhodli poskytnout přehled o médiích už žákům základních škol. A do osnov zahrnuli i chápání obsahu počítačových her a jejich vliv na násilné chování jejich konzumentů.Na vytvoření výukových manuálů se podílela turecká rada pro rozhlasové a televizní vysílání spolu s ministerstvem školství.

Podle dostupných informací se ale Turci budou snažit spíše děti vyděsit, tedy ochránit je před negativními vlivy mediálního násilí na jejich duševní rozvoj. Nicméně oficiální definice mediální gramotnosti tvrdí, že půjde o rozvoj schopnosti získávat, analyzovat a zprostředkovávat textová i nepsaná sdělení obsažená v široké paletě médií – televizi, videu, kině, reklamách na internetu, v počítačových hrách a dalších. Ve výuce ale nebude chybět ani hrozba závislosti na hrách a její následky.

Mediální gramotnost vyučují i ve vyspělém západním světě. Ve Francii, Německu a samozřejmě i v USA. Dokonce i ruští školáci mají při své cestě za vzděláním k dispozici kurzy tohoto typu. Jestli se vám to zdá nudné, pak vězte, že ve světě znalostní ekonomiky je mediální gramotnost základem úspěchu.

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Hry ze známých sérií najdete i v mobilech. Co si zahrát?

Zlatá éra mobilních her je sice dávno pryč, ale i tak se dá najít celá řada mobilních variant her...

Škoda představila závodní elektroauto, objeví se ve hře Gran Turismo

Poprvé ve víc než čtvrt století dlouhé historii závodní série Gran Turismo dostanou její hráči...

Autoři prvních The Elder Scrolls chystají novou hru. Má být zase obrovská

Dvojice herních vývojářů, která stála u zrodu dodnes oblíbené série The Elder Scrolls, představila...

85 %

RECENZE: Stellar Blade je poctivá řežba, která se nebojí násilí ani erotiky

Měla to být jen klasická výplňovka vydavatelského plánu ve slabším období roku, nakonec se však...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...