Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GameEkonom: Od filmů ke hrám

  12:05
Microsoft získal režiséra Pána prstenů *** Oblivion podpoří start Playstation 3 *** Totální předávkování míří do Hollywoodu *** Hry pro důchodce čeká boom *** Opera pro Wii zdarma jen dočasně

Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže. Jeden všechny přivede, do temnoty sváže. Verše J. R. R. Tolkiena z trilogie Pán prstenů jsou takové prorocké. Aktuálně je můžeme vztáhnout na společnost Microsoft, která se opravdu snaží, jak může, aby získala maximální podíl na herním trhu, a to jak v případě herních konzol, tak na platformě Windows PC s důrazem na chystaný operační systém Windows Vista. Nejnovějším krokem v naplňování útočné strategie je uzavření smlouvy s úspěšným režisérem Pána prstenů či nové verze King Konga Peterem Jacksonem.

Peter Jackson se nestane zaměstnancem Microsoftu, ale prostřednictvím nově založené firmy bude partnerem redmondské společnosti. První výsledky spolupráce by měly zahrnovat epizodický obsah pro Xboxovou střílečku Halo (dostupnou i na PC) a také nový titul pro Xbox 360 s podporou služby Live. Petera Jacksona k rozhodnutí investovat do herního průmyslu finance i vlastní invenci vedlo znudění současným stavem filmové branže a možnost uplatnit scénáře, které se nehodí pro zfilmování, prostřednictvím nového média. Nemá smysl citovat marketingové blemcy z tiskové konference, podle nichž je Xbox 360 ideální platforma pro vypravěče příběhů, kterým nabízí netušené možnosti seberealizace. Bla, bla, bla. Celkem střízlivě můžeme jen konstatovat, že sbližování filmu a herního průmyslu, už tolikrát probírané na Bonuswebu i jinde, pokračuje stále intenzivněji. A na výsledky „vypravěče“ Jacksona si počkáme, hodnotit budeme až pak.

Oblivion podpoří start Playstation 3 a prodeje PSP
Vynikající hra na hrdiny s názvem Elder Scrolls IV: Oblivion byla jedním z hlavních taháků při uvedení Xboxu 360. Nabídla totiž pokročilejší grafické efekty ve srovnání s PC verzí a navíc si majitelé Xboxu za cca 12 000 korun zahráli rozhodně lépe, než majitel stejně drahého PC. Nyní i Sony doufá, že Oblivion, přestože jde již o rok starou hru, pomůže v Evropě a USA prodávat Playstation 3 při zahájení jejího prodeje. Bethesda Softworks totiž konečně oficiálně potvrdili vývoj PS3 verze Oblivionu a zároveň představili práci na hře Elder Scrolls Travels: Oblivion, která je určena pro kapesní zařízení Sony Playstation Portable. Na trh by se měl kapesní Oblivion dostat do na jaře 2007.
Hráče, kteří už Oblivion hráli, by k PS3 verzi měl nalákat nový obsah. Ten zahrnuje novou frakci – Rytíře Devítky, jejímiž členy se hráči mohou také stát, samozřejmostí jsou nové postavy, herní oblasti, zbraně a zbroje. Hra pro PSP je zatím zahalena tajemstvím, ví se jen, že děj bude zasazen do úplně nového území.

Totální předávkování míří do Hollywoodu
Další krátký důkaz toho, jak to v herním průmyslu chodí – dánská vývojářská společnost Deadline Games, která stojí za velice povedenou akční hrou Total Overdose, se pochlubila smlouvou o přípravě hry spojené s připravovaným a zatím neznámým filmem producenta a režiséra Donalda Kushnera, který se specializuje na akční trháky a jako hlavního hrdinu často obsazuje Wesleyho Snipese. Film by měl do kin zamířit v roce 2008, to nám dává naději, že finální herní výtvor nebude úplně uspěchaný nedodělek, jak je u her vycházejících spolu s premiérou filmu zvykem. A jako malý bonus dodáváme další filmovo-herní informaci: společnost Buena Vista, která patří do skupiny Walt Disney, koupila vývojáře Climax Racing, autory série MotoGP a ATV Offroad Furry. Film už prostě bez her nedá ani ránu.

Hry pro důchodce čeká boom
Nárůst podílu lidí důchodového věku na celkové populaci je nevyhnutelný a v západní Evropě jde téměř o katastrofický scénář. Nutnost postarat se o armádu ekonomicky nečinných je neodvratná, a tak vědci hledají nejrůznější způsoby, jak se vyrovnat se zvýšenou důchodovou zátěží i nutností udržet starší lidi spokojené a zapojené do společnosti. Jedním z možných způsobu, jak zvýšit kvalitu života důchodců, mohou být i počítačové hry. Na vývoji vhodných technologií pracuje v rámci výzkumného projektu 68letý Mihai Nadin, profesor na Texaské univerzitě v Dallasu. K dispozici má rozpočet zvíci 13 milionů dolarů. Při své práci upozorňuje, že hry pro starší a pokročilé nejsou jen příležitostí k oslovení nového trhu, ale také určitou sociální zodpovědností.

Jako hry vhodné pro důchodce Nadin uvádí například golfové simulátory nebo mozek procvičující hry od Nintenda. Nadin v tom není sám, další lidé z akademického prostředí pracují na vlastních projektech, Například Jeffrey Toth, pomocný profesor kognitivní psychologie na Univerzitě Severní Karolíny vyvinul hru Art Dealer, v níž hráče učí obchodovat s uměním a starožitnostmi a rozpoznávat originály od padělků.

Wii s webovým prohlížečem zdarma jen do července
Výrobci webového prohlížeče Opera v podstatě rezignovali na snahu vydělat na vývoji PC verze svého programu. Trh ovládá celkem bezpečně Internet Explorer doplněný dravou pandou červenou s open source licencí. O to více se ale Opera Software daří na jiných platformách. Kromě verze pro mobilní telefony dodá Opera svůj prohlížeč také majitelům herních zařízení Nintendo Wii. Tento software bude k dispozici zdarma do července 2007, poté si uživatelé budou muset prohlížeč koupit přes Wii Shop za kredity podobné těm, se kterými pracuje Microsoft ve své službě Xbox Live. Prohlížeč bude podporovat zobrazování obsahu ve formátu Flash a také moderní AJAX aplikace. Všechny funkce budou přístupné prostřednictvím běžného Wii ovladače. Cena prohlížeče nebyla zatím stanovena. A už 6. října se budou radovat majitelé Nintenda DS, kdy dojde k uvolnění webového prohlížeče z dílny pro evropské majitele této cestovní hračky.

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Hry ze známých sérií najdete i v mobilech. Co si zahrát?

Zlatá éra mobilních her je sice dávno pryč, ale i tak se dá najít celá řada mobilních variant her...

Škoda představila závodní elektroauto, objeví se ve hře Gran Turismo

Poprvé ve víc než čtvrt století dlouhé historii závodní série Gran Turismo dostanou její hráči...

Autoři prvních The Elder Scrolls chystají novou hru. Má být zase obrovská

Dvojice herních vývojářů, která stála u zrodu dodnes oblíbené série The Elder Scrolls, představila...

85 %

RECENZE: Stellar Blade je poctivá řežba, která se nebojí násilí ani erotiky

Měla to být jen klasická výplňovka vydavatelského plánu ve slabším období roku, nakonec se však...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...