Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GameEkonom: Vraždění a sport

  12:00
GoW zmasakroval Wii Sports *** Otec Tetrisu dostane prvního tučňáka *** Perličky z vývojářské pařby *** Poslední Bond na Blu-Ray zdarma k PS3

Většina herních ocenění se vyhlašuje na počátku nového roku. Existují samozřejmě také uznávané výjimky. Jednou z nich je tradiční vyhlašování Interactive Achievement Awards, cen Akademie interaktivních věd a umění AIAS. Vyhlášení asi deseti tisíce různých kategorií proběhlo na slavnostním večeru při D.I.C.E. summitu, což je odborná konference, na níž se scházejí špičky herního průmyslu a diskutují o stavu a budoucnosti herní zábavy. Letošní ročník vyhlašování cen byl desátý, ale v jednom aspektu také panenský – poprvé došlo k udělení ceny za celoživotní zásluhy.

Hlavními hrdiny večera se tak stali bývalý prezident Nintendo of America Minoru Arakawa a bývalý předseda představenstva stejné společnosti Howard Lincoln. Oba dva dostali své ocenění v podstatě za to, že znovu naučili Američany hrát (si) po krizi herního průmyslu v roce 1983. Zvláštní ocenění ve formě přijetí do Síně slávy získal(a) také Danielle Bunten Berry, dříve Daniel Berry. Autor(ka) první úspěšné multiplayer hry M.U.L.E. a dalších titulů, které technickým pojetím předběhly svou dobu. Toto ocenění udělila AIAS in memoriam, s devítiletým odstupem.

Ale od nekrologů k zábavě. Celý večer se nesl ve znamení souboje mezi Microsoftem a Nintendem. Z tohoto boje vyšel vítězně redmondský borec, který si odnesl celkem 8 ocenění včetně nejvzácnější trofeje – Celkově nejlepší hry roku 2006. A titul? Nepochybně tušíte, že vítězně mohl bitevní vřavou na straně Microsoftu vyjít pouze Gears of Wars. Jeden další vavřín na stranu Redmondu urvala také jedna potvůrka ze hry Viva Piňata, ženská. Hra totiž dostala ocenění za výjimečnou ženskou postavu. Která to byla, nevíme. Ale zato víme, že by tato hra měla dostat cenu za překlad do češtiny (zdravíme, Ondřeji).

Dále jen heslovitě: Nejlepší hra pro PC – Oblivion; nejlepší hra pro konzole – GoW, nejlepší hra pro handheldy – Nintendo brain Age; Největší inovace ve hře – Wii Sports; Vynikající výkon v animaci – GoW; dtto grafický styl – GoW; dtto zvuk – Guitar Hero... Nějaká ocenění získaly také hry Rainbow Six: Vegas, Fight Night Round 3, Burnout: Revenge; LocoRoco a kompletní seznam ocenění najdete na webu AIAS v PDF. Zelda tam nakonec taky nechybí.

Otec Tetrisu dostane prvního tučňáka
Alexej Pažitnov, tvůrce Tetrisu, získal nárok na ocenění První Tučňák za to, že prorazil cestu "nenuceným" hrám, tedy hrám pro příležitostné hráče. Cena v rámci Game Developers Choice Award bude udělena v průběhu Game Developers Conference 7. března. Garantem ocenění je o(d)borová asociace IGDA (International Game Developers Association).

Cena Prvního tučňáka je výrazem úcty vývojářům, kteří se jako první ponořili do neprobádaných vod a vydláždili cestu svým následovníkům. Autor legendárního skládání kostiček, které se dostalo i do anekdot a celkově zlidovělo, svým počinem založil celou novou oblast herního průmyslu, která masivně roste s rostoucí oblibou internetu mezi nejširšími vrstvami obyvatel planety Země.

Od stvoření Tetrisu uplynulo 22 let. Pažitnov hru vytvořil v rámci práce v počítačovém středisku moskevské Akademie věd. Tetris měl původně sloužit k jedinému účelu – otestování nového počítače jménem Electronica. Inspirací pro Tetris byl tehdy populární hlavolam Pentamino, který nabízel 12 různých tvarů kostek a obdélníkovou krabici, do které se měly všechny naskládat tak, aby vyplnily celý prostor a nikde nepřečuhovaly. Pro Tetris si Pažitnov vzal jen pět jednodušších tvarů tvořených čtyřmi čtverečky. Tetris se za hranice CCCP dostal v roce 1989 poté, co autor hru licencoval Nintendu. Po objevení komerčního světa her se Pažitnov podílel na vývoji desítek dalších hříček. Od roku 2004 pracuje pro Microsoft na vývoji her pro online službu MSN. Bohužel se nám nepodařilo zjistit, jak se Pažitnovův chlebodárce dívá na přítomnost tučňáka v redmondských kancelářích.

Perličky z vývojářské pařby
Serveru nex-gen.biz poděkujeme za sbírku citátů z D.I.C.E. summitu, který byl největší herní událostí uplynulého týdne. Z prezentací a vyhlašování cen je posbíral Kris Graft. Pokud rozumíte americky, můžete se podívat přímo na originál.. Komentáře v tomto textu jsou nicméně originál BW.

Doug Lowenstein, prezident organizace Entertainment Software Association v proslovu o kontroverzních videohrách uvedl: "Sakra, vstaňte a braňte svoji práci. Když chcete být kontroverzní, tak si buďte, to je v pořádku. Ale sakra, nekrčte se a neschovávejte se, když se hovna rozstříknou o ventilátor." To schvalujeme, včetně vulgarity, bez ní by bylo těžké otrlé vývojáře zaujmout.

Phil Harrison, prezident Sony Computer Entertainment Worldwide Sudios o mizerné vývojářské podpoře na PS3 a PSP ve srovnání s Xboxem 360: "Nemá smysl, abych to popíral. Když to lidé říkají, tak na tom asi něco bude. Vždycky můžeme odvést lepší práci. Můžeme nabídnout lepší nástroje, podrobnější dokumentaci a lepší služby." Otázka je, proč to Sony doteď nedělalo a kdy se k tomu konečně dokope.

Chris Taylor, zakladatel Gas Powered Games o lásce k tvorbě her: "Vraťme zpátky lásku k hrám. Milujme své zákazníky, své rodiny, sami sebe." Hlavní je, aby se to s tou láskou mezi rodinnými příslušníky nepřehánělo. Jsou na to zákony.

Keiichi Yano, spoluzakladatel společnosti iNis (dělá hudební hry) o využití hudebního přístupu "napětí-uvolnění" do klasických her: "Vezměte si jakoukoliv hru, třeba střílečku. Když se nepřítel přibližuje, zažíváte stres, a chcete si od něj ulevit. Tak co uděláte? Zastřelíte ho… A napětí se uvolní." Tak tuhle radu by si neměli k srdci brát středoškoláci před maturitou.

Nakonec bez komentáře – oceněný Minoru Arakawa: "Nintendo je věčné a videoherní průmysl je věčný." A Lenin je v Ječný. Pardon.

A teď skutečně bez komentáře: Michael Capps, šéf Epicu, tvůrce GoW na téma grafického vzhledu nového projektu Unreal Tournament 3: "Tohle vám kurva stáhne fusekle."

Poslední Bond na Blu-Ray zdarma k PS3
Sony se rozhodla "zaplatit" si úspěch svého nexgen DVD formátu a prvním 500 000 uživatelů své online služby PlayStation network věnuje film Casino Royale na Blu-Ray disku. Viceprezident marketingu to označil za fenomenální pobídku k registraci (ta zdarma nabízí online hraní). Film podporuje rozlišení 1080p a je uložen na médiu s kapacitou 50 GB. Nabídka je podobná tomu, co Sony nabídlo v USA, akorát, že Evropané dostanou lepší film než americký Talladega Nights.

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Hry ze známých sérií najdete i v mobilech. Co si zahrát?

Zlatá éra mobilních her je sice dávno pryč, ale i tak se dá najít celá řada mobilních variant her...

Škoda představila závodní elektroauto, objeví se ve hře Gran Turismo

Poprvé ve víc než čtvrt století dlouhé historii závodní série Gran Turismo dostanou její hráči...

Autoři prvních The Elder Scrolls chystají novou hru. Má být zase obrovská

Dvojice herních vývojářů, která stála u zrodu dodnes oblíbené série The Elder Scrolls, představila...

85 %

RECENZE: Stellar Blade je poctivá řežba, která se nebojí násilí ani erotiky

Měla to být jen klasická výplňovka vydavatelského plánu ve slabším období roku, nakonec se však...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...