Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GameEkonom: Manželství uzavřené v nebi

  12:03
EA si padlo do noty s Jablečným králem *** Wii zpřístupní hry, které v Evropě nikdy nevyšly *** Xbox 360 premium za cenu levnější verze *** Take 2 podvádělo s akciemi *** Google vystrčil herní rohy

Electronic Arts dělá vše proto, aby si i pro budoucí věky udrželo pozici největšího herního vydavatele. Na sklonku loňského roku firma ohlásila posílení vývoje her pro Nintendo Wii – původní sázka na Xbox 360 a PlayStation 3 se ukázala jako nedostatečná. Před pár týdny EA souhlasilo s podporou inovované mobilní platformy Nokia N-Gage. EA do toho navíc prásklo s největším výrobcem hudebních přehrávačů na světě. Po úspěchu Tetrisu a Mini Golfu pro iPod bude EA oficiálně vyvíjet hry pro chystaný iPhone. Viceprezident Electronic Arts spolupráci EA a Apple označil dokonce za manželství uzavřené v nebi.

Novinky a náznaky budoucí spolupráce představil Javier Ferreira z EA v Barceloně na kongresu 3GSM, největší akci, která se věnuje problematice mobilních telefonů. Podle Ferreiry představuje iPhone pro EA vzrušující příležitost. To je zřejmé, peníze vzrušují spoustu lidí. Bohužel, celé oznámení spolupráce se neslo v duchu velkých bezobsažných slov. Ferreira nesdělil ani to, kolik her již přes iTunes prodali, zmínil pouze, že šlo o "úspěch" a že obě společnosti pracují na nových projektech.

Vývoj her pro iPod je zcela jistě zajímavý. Firma, která dokáže uzavřít výhodnou, ideálně exkluzivní smlouvu, získá monopolní postavení – Apple totiž svůj bájemi a emocemi opředený telefon uzamkne před nezávislými programátory – nainstalovat a spustit půjdou pouze certifikované aplikace. iPod by navíc díky lepším možnostem ovládání mohl nabídnout i více než jen jednoduché hříčky. Ferreira přímo ve vztahu k iPhone zmínil The Sims. Nutno připomenout, že EA je už nyní silným hráčem na poli mobilních her – do čela pelotonu se herní obr vyšvihl zejména akvizicí společnosti JamDat. Znáte to, když je nemůžete porazit, kupte je…

Wii zpřístupní hry, které v Evropě nikdy nevyšly
Kolega a ex-herní guru Ondřej Malý a s ním stovky stoupenců dětinské zábavy na herních i stolních strojích Nintenda jásá nad zprávou, kterou přinesl mluvčí britského Nintenda: Virtual Console Nintenda Wii bude moci spustit hry původně vydané původně pouze v USA. "Stále můžeme využít potenciál her, které se do Evropy nikdy nedostaly, prostřednictvím Virtual Console. Virtual Console je pro ně dokonalou platformou. Každá dosud nevydaná hra by samozřejmě musela nejprve projít certifikačním procesem, který jí přidělí hodnocení podle vhodnosti obsahu." Možnost zpřístupnit na Wii dosud nedostupné hry se možná rozšíří i o tituly jiných vývojářů, než je samo Nintendo.

Oficiální vyjádření přišlo jako rozšíření komentářů viceprezidenta amerického Nintenda George Harrisona, který uvedl, že Nintendo je otevřeno vydání dříve nedostupných japonských titulů v USA, pokud je bude možné rozumně přeložit. Bylo by zajímavé zjistit, co se v Nintendu vlastně stalo, protože doposud byla strategie Nintenda jasná – zpřístupnit vždy pouze hry, které v daném teritoriu již vyšly. Jedno vysvětlení se nabízí – počet prodaných konzol a zájem hráčů je tak velký, že se uvedení i dříve nedostupných her prostě vyplatí.

Xbox 360 Premium za cenu levnější verze
Odmítané snižování ceny Xboxu 360 se podle všeho blíží. Ve Velké Británii se již stalo skutečností, pokud lze za směrodatné brát ceny v britském Makru, které nabízí Xbox 360 Premium za 199 liber. To byla doposud cenovka náležící k ořezanému Xboxu. S touto cenou zatím v Británii nikdo nesoupeří, přesto je možné, že se Makro jako první dostalo k dodávce Xboxů se sníženými cenami od Microsoftu. Na potvrzení této hypotézy si budeme muset počkat, nejspíše celý měsíc do zahájení prodeje PlayStation 3 v Evropě.

Změně cen nicméně odpovídá i rozhovor The Seattle Times se Stevem Ballmerem. Opět si dovolíme přímo citovat: "Myslím, že každá konzola na světě zaznamenala během prvních let na trhu snížení ceny. Nevím, jestli i my snížíme cenu během prvních let a nechci to komentovat. Zdůrazním vám jen, že každá konzola zaznamenala během prvních let na trhu snížení ceny." Steve, vy jste tak neodolatelný žertéř!

Take 2 podvádělo s akciemi
Bývalý předseda představenstva a výkonný ředitel Take Two Ryan Brant se přiznal k falšování informací v rámci programu odměňování formou akcií. Brant po svém přiznání musí zaplatit pokutu ve výši 7,3 milionu dolarů, další část trestu udělí soud při líčení naplánovaném na 1. srpna. I samotná pokuta se zdá jako slušný trest vzhledem k tomu, že si Brant podvodem pomohl k přibližně 2,1 milionu. Stíhání bývalého ředitele Take two je jen jednou z kauz, které hýbou finančním světem a herním průmyslem. Obdobnému obvinění čelí mimochodem i šéf Apple Steve Jobs.

Google vystrčil herní rohy
Stalo se tak, jak moudré hlavy předpokládaly. Google se podle serveru Red Herring skutečně dohodl na koupi společnost Adscape Media za 23 milionů dolarů, o které jsme v GameEkonomu psali na konci ledna. Google tuto informaci zatím oficiálně nepotvrdil, ale podle autorů původní zprávy jde o ověřený fakt. Analytici se na rozdíl od mluvčích Google nezdráhají předpokládanou akvizici komentovat. Víme proto, že tento krok bude vnímám zejména jako posílení celé herní reklamy, ve které se zatím pere Microsoft s několika menšími specializovanými společnostmi.

AdScape je pro Google svým způsobem dobrodružství. Google je sice zavedená firma v oblasti online a dnes už i tištěné reklamy, ale ve hrách zatím zkušenosti nemá. A Adscape (a tomu odpovídá i relativně nízká cena, rozhodně není žádná reklamní hvězda – společnost zatím neoznámila žádný kontrakt s významným herním vydavatelem. Je pravděpodobné, že Google použije páky, které má, aby zkusil nabízet reklamu ve hrách Pro Wii a PS3 popřípadě v jejich online službách, mohl by tak alespoň nepřímo konkurovat Microsoftu a jeho reklamám na Xboxu.

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Simulátor offroadového ježdění MudRunner vyjde i pro virtuální realitu

V MudRunnerovi se sice jezdí daleko pomaleji, než ve většině ostatních automobilových simulátorů,...

OBRAZEM: Paper Mario: The Thousand-Year Door je další příkladný remake

Paper Mario: The Thousand-Year Door je remake akčního RPG s tahovými souboji, které původně vyšlo v...

Hry ze známých sérií najdete i v mobilech. Co si zahrát?

Zlatá éra mobilních her je sice dávno pryč, ale i tak se dá najít celá řada mobilních variant her...

Škoda představila závodní elektroauto, objeví se ve hře Gran Turismo

Poprvé ve víc než čtvrt století dlouhé historii závodní série Gran Turismo dostanou její hráči...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...