Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Arcania: Gothic 4 zklame fandy série, ale jinak se hraje dobře

Je to slušná hra na hrdiny s poutavým příběhem a dobrou hratelností. Se starým Gothicem má ale společného jen pramálo. Spousta věcí šla udělat lépe, některé se povedly naopak na výbornou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Domius

G4 = Risen

Pro mě je "pokračováním" Gothic série rozhodně Risen. Uvozovky píšu protože je mi jasné, že to nemá nic společného s příběhem série, ale myslím tu pravou Gothic atmosféru. Je také vidět kdo tu hru dělal naopak od G4.

I tak se bohužel musíme smířit s tím, že stará dobrá Gothic série je mrtvá. Pokud se někomu podaří tento styl RPG napodobit, budu velice šťasten. A i když se snažím hry dost omezit, rád si zase sednu na dlouhé večery ke hraní. Naposled jsem hrál Divinity II, které mě docela nadchlo, ale dohráno za 4 dny (s povinnostmi jako je škola a brigáda)? To je podle mě špatně.

0/0
11.11.2010 21:43

ArtistCZ

Jestli budou neustále dělat lineární RPG hry

tak to je smutná zpráva pro nadšence svobody, asi jako v Gothicu 3/ falloutech,... grafika může bejt famfárová, ale jakmile je hra lineární a ani nemam možnost zabít hostinskou protože mě štve, tak je něco špatně.

0/0
4.11.2010 12:52

Rebelian

Vraťte mi GOTHIC!

Na hru Gothic 1 jsem narazil náhodou. V podstatě sem moc nečekal, ale vtáhla mě a od té doby jsem její fanda. Nejpovedenější byla podle mého G2, tu sem dohrál nejvícekrát a neustále se k ní vracím. G3 sice trpěla chybama, ale stále patřila svou otevřeností ke Gothicu. Mohl sem jít kamkoliv, plnit co sem chtěl. Bohatý strom zkušeností, specializací. A teď tohle co si chce říkat také Gothic? Na Arcanii sem se těšil a jsem hodně zklamanej. Jediný co jí snad spojuje se sérií Gothic je nekonečenej inventář. :-(  Jako fanda RPG a Gothicu bych jí dal max 45%. Ostatní co neznají o čem byly předchozí díly ji mohou považovat za super hru. Já ne.

0/0
2.11.2010 11:12

Danny_Kay

Tak jestli tohle uz neni Gothic...

...tak to ani nema cenu hrat, pac Gothic byla jedna z mala her, ktere za ten cas staly...Hry uz normalne nehraju,ale tahle serie mi prirostla k srdci.

0/0
1.11.2010 20:45

rubínově rudý banánovník

vedle těchto pseudáčů

bude diablo 3 hc rpg:-P;-D

0/0
1.11.2010 17:45

genchiskan

Re: vedle těchto pseudáčů

a co to ma jako spolecneho z F4?,chlapce.

0/0
1.11.2010 17:54

genchiskan

Re: Re: vedle těchto pseudáčů

oprava z Gothicem4

0/0
1.11.2010 17:54

rubínově rudý banánovník

Re: Re: Re: vedle těchto pseudáčů

maturitu na tebe, chlapče;-D

0/0
1.11.2010 18:00

genchiskan

Re: Re: Re: Re: vedle těchto pseudáčů

ses totalne mimo.Rv

0/0
1.11.2010 18:08

OrganicSnow

Re: Re: Re: Re: Re: vedle těchto pseudáčů

A ty zas dislektik;-D

0/0
1.11.2010 19:33

Slayerer

Re: Re: Re: Re: Re: Re: vedle těchto pseudáčů

Sice souhlas, ten klučina je mimoň, ale měl by si být taky ve střehu, sám sekáš hrubky, případné námitce "že to bylo schválně" neuvěřim : )

0/0
1.11.2010 19:59

Chlcony

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vedle těchto pseudáčů

Tak dyslektik je škaredé nečeské slovo, kdo se diví. :-D

0/0
1.11.2010 20:11

Chlcony

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vedle těchto pseudáčů

Ale teda souvislost mezi ním a dyslektikem také nevidím, ale..who cares

0/0
1.11.2010 20:12

Slayerer

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vedle těchto pseudáčů

njn, jedná se o dysortografii, uživatel "iban králíček" či jak se jmenuje by o tom mohl vyprávět, smutný/legrační je když chce někdo někoho zesměšnit, ale sám se při té akci ztrapní jako se to stalo tady s chybným použitím odborného pojmu : )

0/0
1.11.2010 21:04

genchiskan

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vedle těchto pseudáčů

ja to vim ze obcas to tam laduju,hlava,nehlava,pro priste si dam vetsi pozor.;-D

0/0
1.11.2010 21:14

genchiskan

Re: Re: Re: Re: Re: Re: vedle těchto pseudáčů

ale bez,ty decko.

0/0
1.11.2010 20:37

prosím o BAN vy šašci

totální zklamání

Nevim jak vy ostatní ale já od každýho dalšího dílu očekávam zlepšení oproti předchozímu. Takže v první řadě grafika přišerná, slibnej potenciál zkaženej nepřítomností takový banality jako je mouse smoothing. Nedalo se na to koukat. Hra krátká a nudná (dohráno za 2 dny). RPG prvky úplně na tužku a největší průser je totální linearita, omezenej prostor a totální absence svobody pohybu. Opravdu si tahle sratchka nezaslouží ani 10%. Rv

0/0
1.11.2010 14:11

Mankind

Re: totální zklamání

Grafika priserna? Na max detaily vypada nadherne. Jinak ti samozrejme nazor neberu (i podle me je to spise acni klikacka s RPG prvky),ale v tom pripade musis asi nenavidet treba i Mass Effect 2,protoze ten je uplne stejny-""RPG prvky nanic,totalni linearita,omezeny prostor a totalni absence svobody pohybu." A neco podobneho nas brzy ceka i Dragon Age 2 (veris-li vyvojarum). Tezky zivot RPG fandy :-P

0/0
1.11.2010 16:08

Almy

Re: Re: totální zklamání

To mas pravdu, toho Dragon Age 2 se taky bojim, ale co porad tu mam jednicku ktera ma porad co nabidnout :-P

0/0
1.11.2010 22:46

Mankind

Fanda

Jsem fanda Serie Gothic (tedy hlavne 1. a 2. dilu),presto me tato hra nijak nezklamala. Dialogy stupidni(vetsinu jsem odklikaval),prilis lehke(na mensi obtiznost nez ''tezka'' to ani nema cenu hrat),ale neco to do sebe ma. Ano,hra je zjednodusena jak jen to jde,ale ja nic jineho v dnesni dobe ani necekal. Mozna proto nejsem zklamany.:-P

0/0
1.11.2010 13:21

genchiskan

celkem easy

Tak hru jsem dohral na tezkou obtiznost pribeh byl docela zajimavi i kdyz nic extra,povolani za ktere jsem hral byl Mage fire+frost+blesky,a musim rict ze za maga to je az neskutecne jednoduche a troufnul bych si i na obtiznost goticka,kdyz jsem se uz hodne nudil,daval jsem si moby jen lukem,nebo si je daval i nablizko kdyz mneli tak plovinu HP,verim ze za bojovnika by hra mohla byt i slozitejsi,ale nejak mne nebavi projizdet jednu hru vickrat nez jednou,takze jsem to po dohrani odinstaloval.jinak svet mohl byt jeste trosku vetsi,a misty jsem mnel pocit ze je hra trosku tuneloidni hlavne po ceste do Toshoo a pak tam ktomu chramu v horach mezi skalamy.

0/0
1.11.2010 13:11

genchiskan

Re: celkem easy

jeste bych dodal ze nejucinejsi kouzlo ve hre je jednoznacne Inferno ztim jsem daval i 450-500dmg,to jsem pouzival snad z 95% pocas hry,Frost jsem pouzival spis jen na silnejsi jedince abych je zpomalil napriklad tam na toho obrovskeho Trolla ,je trosku skoda ze kdyz napriklad zmrazite nepritele,a pote do neho strelite fireball,tak se efekt zmrazeni zrusi:-/,jinak vsechny sfery kouzel jsem si spise daval jen kvuli bonusu k sile kouzel a mane ale spis jsem vyuzival jen ohnive,jinak ve hre se mne hodne libili roby magu,tam si autori zrejmne vyhrali.

0/0
1.11.2010 13:52

bobbyCZE

Arcania

Takhle to dopada kdyz chce nejaka firma vytriskat z dobreho jmena nejake znacky jeste nejaky prachy.

0/0
1.11.2010 12:44

Giga Pudding

esence

"Esencí každé správné hry na hrdiny jsou úkoly a souboje"

a všichni jinak čekají, kdy tenhle otravný přežitek z těch rpg konečně zmizí :)

0/0
1.11.2010 11:34

Blackened Halo

Re: esence

to si myslel dufam ironicky

0/0
1.11.2010 12:20

Giga Pudding

Re: Re: esence

Ne, to jsem dúfám myslela úplně vážně, protože když za každým stromem v lese čeká drak a na každý metr čtvereční mimo města v rpg hrách připadá tak deset různých potvor, tak to není správně a hloupost je myslet si, že progres v rpg je možný jen skrz co největší rubání

0/0
1.11.2010 13:50

mysh.82

Re: Re: Re: esence

No, proto tam asi bylo napsáno, že esencí RPG jsou souboje a ÚKOLY. Je samozřejmě na houby, když hra oceňuje zkušenostmi hráče pouze za zabití nějaké obludky, a nenabízí mu třeba alternativní řešení prostřednictvím "ukecávání", plížení atd. s příslušnou odměnou v podobě zkušeností.

0/0
1.11.2010 13:57

Giga Pudding

Re: Re: Re: Re: esence

a úkoly typu "všechno vyrubej" :)

0/0
1.11.2010 14:01

xxxGASxxx

Re: esence

Pčežitek sotva. Souboje jsou součástí RPG už od pen and paper... a to nemluvím o hack and slash RPG, které na soubojích staví.

0/0
1.11.2010 15:36

Mankind

Re: Re: esence

Opet budu zminovat treba legendarni Fallout . Vazne uz nevim ktery to byl dil,ci prvni nebo druhy,ale sel temer cely projit prokecanim se/vyspanim se(pokud jste hrali za zenskou) s hlavnimi postavami. Samozrejme bojim jste se nevyhnuli,ale slo to i jinak.

0/0
1.11.2010 16:10

Giga Pudding

Re: Re: esence

Tak teda superpřežitek :)

Když někdo vystaví celý systém postupu jen na tom, že hráč rube, tak to značí akorát, že autor nemá dostatek nápadů a hráč je ťululum :)

0/0
1.11.2010 16:56

genchiskan

Re: Re: Re: esence

hmm je videt, ze si ve svete RPG asi velky zacatecnik:-P

0/0
1.11.2010 17:10

Mankind

Re: Re: Re: Re: esence

To spise ty. Akcni rubacky s RPG prvky jsou hit poslednich let. Ale ne vzdy tomu tak bylo.

0/0
1.11.2010 18:01

Giga Pudding

Re: Re: Re: Re: esence

Takže říkáš, že jsi Fallout ani Planescape torment nehrál jo? :)

A o Princess Maker 2, který je víc rpg než kdy gothic byl, ani nemluvě :)

0/0
1.11.2010 21:44

zabanovany.power.plant

Jste rozmlsaní

podle vás teda měli jen poupravit gothic 3 a dát nálepku 4 a byli by jste spokojený 8-o

0/0
1.11.2010 11:23

Cubky

Re: Jste rozmlsaní

Ano, pokud by nebyl uspechany. :)

0/0
1.11.2010 11:27

h1brYd

Xardas

Je ve 4 Xardas?

0/0
1.11.2010 10:57

bwkaras

Re: Xardas

Ano ;-)

0/0
1.11.2010 11:29

Mršina

zvlastni procenta

Me se nelibi ty procenta. FNV ma 85%, puzzle quest 2 ma 80 % a arcania ma 70%. Arcanii jsem nehral, ale hraji FNV a libilo se mi hodnoceni na bonuswebu hry puzzle quest 2. Ale ta hra ma jen jednu vec, kolem ktere se to toci. A to ma 80%? To je jak kdyby FNV dostal 80% za hrani blackjacku a zbylych 5% za vsechno ostatni.

0/0
1.11.2010 10:18

junior1099

Re: zvlastni procenta

Srovnáváš nesrovnatelné... Puzzle Quest 2 je indie scéna.

0/0
1.11.2010 10:23

Odulin

dalsi dojmy

Moje dojmy po dohrání-->

http://odulin.blog.cz/1010/gothic-4-arcania-dohrano

0/0
1.11.2010 9:58

Blackened Halo

Re: dalsi dojmy

Dokončení hry mi trvalo téměř rovných 18 hodin na obtížnost HARD (3/4) a dostal jsem se na 28. level. :OOO ...?? ja prave recenzujem Final Fantasy 12 a tá mi zabrala rovných 120 hodin :OO

0/0
1.11.2010 12:17

Cubky

Re: Re: dalsi dojmy

Tak u FF je celkem znama vec, ze se hraje 100+ hodin. :)

0/0
1.11.2010 12:20

tazmanskycert

Plácám autora po rameni :)

Oproti Sillmenově recenzi FNV (kde plácal slámou do větru), zde autor vystihl podstatu předchozích dílů a ducha série a správně pojmenoval neduhy, jimiž Arcania trpí, po vyzkoušení dema nemohu než jen s recenzí souhlasit.

0/0
1.11.2010 6:34

Blackened Halo

Re: Plácám autora po rameni :)

súhlasim, recenziu písal fakt niekto čo sa svetu Gothic rozumie,,,,vyborne konecne ;)

0/0
1.11.2010 8:25

Radowan

Re: Plácám autora po rameni :)

Přesně tak, recenze je bohužel víc než trefná a vůbec se autor nemusel bát jít s hodnocením níže, protože 70 ještě považuju za dobré hodnocení, což si tato hra nezaslouží ani náhodou, zvlášť když tu je ještě srovnání s jejími předchůdci (hlavně teda 1 a 2).

0/0
1.11.2010 9:03

Frater Omega

Re: Re: Plácám autora po rameni :)

Prave, o to vice nechapu ono vysledne hodnoceni 7/10 jakozto solidniho nadprumeru, v cem je tedy ta hra nadprumerna, krom zmineneho kladu audiovizualniho zpracovani? Po precteni recenze a vyctu autorovych kladu a zaporu (nebo spise zaporu) bych cekal vysledne hodnoceni tak 5-6/10, rozhodne vsak ne vice. Osobne jsem si sice zahral jen demo, ale docela mi to stacilo o vytvoreni si obrazku o hre.

0/0
1.11.2010 11:51

Blackened Halo

Re: Re: Re: Plácám autora po rameni :)

tak si zahraj celú a možno sa ti zapaci az na tych 7/10 :);-O

0/0
1.11.2010 12:15

Frater Omega

Re: Re: Re: Re: Plácám autora po rameni :)

Jakozto dlouholety fanousek cele Gothic serie si to nemyslim. Nicmene kazdemu co jemu jest. Libi-li se ti , ja ti to neberu;-)

0/0
1.11.2010 12:31

Tomi2k9

Mínusy

Ty mínusy pod nadpisem - to mělo být jako vtipný, nebo se autorovi článku zaseklo ctrl+V ? Rv

0/0
1.11.2010 0:21







Najdete na iDNES.cz