Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: S Train Fever si s vláčky vyhrajete i se vyvztekáte

Na první kolej přijíždí opožděný osobní vlak. Existuje skupina hráčů, u nichž to vyvolává větší vzrušení než střelba do čehokoli. Příznivci dopravních strategií napjatě čekali, jestli se novinka Train Fever zařadí mezi legendy tohoto žánru. Nemá k tomu daleko. V lecčem nadchne, leccos je však nedotažené a překombinované.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V78á74c18l72a15v 71M28a26š66a19t 2421403769866

Hrál jsem 5 minut (po hodině zjišťování proč mi hra nejde. Proč ? Název účtu ve windows obsahoval diakritiku, takže založení nového windows účtu atd.) ...

První dojem ? Ušlo to, trochu připomínalo simutrans a Industry Giant 2.

Druhý dojem ? Po 5ti minutách mi hra spadla při budování mostu ... žádný autosave, takže smazáno ...

Začínam nenávidět tyhle hry na bázi komunitního financování ... podepisuje se to jak na UI (tady je jak 10 let zpět) tak na technické kvalitě ...

0/−1
19.9.2014 22:00

P72e68t67r 37Z64á40l63e91s57n25ý 3344324360431

Děkuji za objektivní a obsáhlou recenziR^.

0/0
19.9.2014 20:48

Z95b47y92n66ě39k 84P16r63o59c80h15á56z15k77a 8815153343976

Škoda, podle všech recenzí to vypadá tristně, ve zlepšení nevěřím, jedině nechat grafiku a přepracovat celou hru :( Těšil jsem se :(

+1/−3
19.9.2014 15:23

P54e82t39r 44N11e51c29h11a50n19i76c18k22ý 7233126918440

Dopadlo to podle očekávání. Ta hra už z videí dávala vědět, že to bude průšvih. Proti hře, která drsněji simuluje realitu nic nemám (drahý vlak, drahá trať, cestující se chtějí dopravit jen tam kam chtějí), ale musí to fungovat, nesmí to zabíjet chyby ve hře a v hratelnosti.

0/0
22.9.2014 14:10

J81a98n 44Š39m92í16d38a 1813313105791

Osobně bych uvítal pár věcí:

- možnost upgrade nádraží. Je přece nesmysl bourat celá nádraží, když chci přidat jen jednu kolej a nástupiště. Když mi ještě hra dost často napíše error s terrain allignementem

- tlačítko zpět alespoň o jeden krok. Nebo lépe aspoň o dva nebo tři kroky. Když totiž stavím trať, tak dost často dojdu k tomu, že ab mi další úsek pokračoval nějak rozumně, musím upravit i předchozí úsek.

- a taky nějakou automatickou obměnu vozového parku. Samozřejmě že to jde, ale je to opruz a při výměně vozidel si hru rozhodně neužívám. Otrocká práce navíc.

- a možná taky možnost stavět vícekolejné tratě

Prosím opravte mně pokud tam něc z toho jde a já si jen nevšiml jak!

Ale jinak je to pěkný a fajn. Věřím ve zlepšení.

+10/0
19.9.2014 14:14

F82i86l11i20p 56G49a31l18a97š 2827487824108

Ta vícekolejná trať jde postavit. Stačí mít trošičku trpělivosti, bohužel jde stavět jen tak že se staví každá samostatně.

Osobně bych ještě přidal jednodušší tvorbu výhybek. Ono udělat nějaké slušné kolejiště je prostě procházka peklem.

+1/0
20.9.2014 4:22

P50e14t22r 39K79o63v46á37ř 2689696919324

Mno, nic moc... Je to vlastne jen virtualni vlackoviste. Navíc s celkem odflaknutym UI (postavit smysluplnou trat stylem nejdriv koleje, pak nadrazi je problém, protože hra s klidnym srdcem nedovoli postavit nadrazi tam, kde by jste chteli k existujici rovne koleji. A zase nejdriv nadrazi a pak koleje vede ke krkolomnym vytvorum, jak se clovek snazi ohnout koleje podle pozadavku kopcu, budov, smeru nadrazi, atd.)

Ekonomika je odflaknuta (4 suroviny a 1 produkt???), stejne tak management dopravy - odkdy není mozne dovezt jeden naklad do tovarny a TOU SAMOU LOKOMOTIVOU s jinými vagony odvezt produkci tovarny? O absenci smysluplného tutorialu (například otáčet budovy během stavby vam hra ani nerekne, ze je mozne, natoz aby ukazala jak...) Tesil jsem se na kombinaci Railroad Tycoona a Transport Gianta a výsledek je v podstate casual hricka...

0/0
19.9.2014 13:30
Foto

T16o29m71á83š 93W15e18i44g90n28e29r 2181958351359

Např. u depotu při najetí myši "Mouse over" hláška, že se budova otáčí tlačítky <n> <m> ;-)

0/0
19.9.2014 13:43

P21e90t44r 93K60o89v46á55ř 2539336389414

a to ostatní? Jako třeba proc mi hra neda ani náznakem vedet, proc uhelny dul a továrna na uhli poctive spojene silnicni dopravou jednoduse nejezdi? A az googlenim jsem se dozvedel o nejakem casovem limitu? Nebo proc nemam s kym souperit? Nebo proc na volnem poli kus za mestem není mozne postavit kolejove "tecko" (křižovatku)? A tak bych mohl pokracovat. Proste train fever je u mne jednoznacne propadak...

0/−1
19.9.2014 23:45

V27l87a50d13i32m64í82r 86T79e39n85k90r63á76t 6978153455945

Petře ty jsi u toho strávil tak 5 minut a prskáš;-O

1) pokud z oné továrny nevozíš zboží nikam, tak prostě neprodukuje, protože ty produkty nikdo neodebírá, logika....stejně tak jako pokud tam vozíš ze 3 dolů, ale zboží jde jen do jednoho města tak všechno z dolů jede poloprázndé protože přebytek polotovaru, časový limit je pro AI dopravu zboží, ani to jsi evidentně nepřečetl nějak důkladně

2) to téčko můžeš postavit úplně v klidu...jen tě nikdo nevede za ručičku a musíš si ho vyprojektovat hezky sám, včetně výhybek a semaforů

doporučuji vrátit se k CoD a Battlefieldu, jak vidno nemáš nervy si věci hledat a TF je na tebe dost složitá

+1/0
20.9.2014 10:42

P76e48t60r 44K37o40v43á43ř 2799406709354

ja se radsi vratim ke Space empires, Fallen enchantress, nebo Crusader kings II, ano?

A u TF jsem stravil cca 4 hodiny, "tecko" mi neslo postavit, protože nedokazal nejkratsi segment zaroven ohýbat a zarezavat do krajiny a na most, který mi na dlouhem segmentu "vnucovala" hra jsem nemel ani prostředky, ani pripravenou trat. Vůbec nemluvim o tom, ze není schopna automaticky vyresit mimourovnove krizeni trati a "nekolmy" prejezd (mysleno krizeni silnice a koleji). A jak pisu, tesil jsem se na smes Railroad Tycoona a Industry Gianta (doporučuju vygooglit, jsou to vyborne hry, které uz před deseti lety umely rozsirovat nadrazi, AI soupere, kupovani tovaren, dlouhe produkcni retezce, automaticke zmeny vagonu v nádražích, dynamicke zmeny cen surovin/produktu a spoustu dalších drobnosti, o kterých si TF muze nechat jenom zdat) a dostal jsem virtualni vlackoviste s chabym (resp. az na kost zjednodusenym) ekonomickym modelem. Verim, ze nekoho to muze bavit, ja si dam radsi vyse zminene tahovky (CK II jsou oficialne realtimovi, ale diky neomezene pauze a sirokemu nastaveni rychlosti casu mají gameplay spis jako tahovky, aby nekdo neslovíčkařil...)

0/−2
20.9.2014 21:25

M21a92r57e58k 63Š21e61b86e11s29t55a 2323121563187

sry ale za čtyři hodiny ste se nemohl dostat nikam.....to ste se zasekl někde v 19. století herní doby! Fallen Enchantress je skvělá hra a teď si představte že byste jí dal jen 4 hodiny, byla by stejně tak dobrá? protože mě FE začal bavit až terpve sem všemu přišel na kloub...tak cirka 10 hodin!

Téčko jde postavit zcela normálně ale prostě tahle hra pracuje s terénem a proto člověk nemůže pokládat tratě kde se mu zamane tak jako v jiných hrách. Tady prostě musí přemýšlet kudy povede koridor, a zda se mu vůbec vyplatí šplhat se po vrstevnicích do tamtoho města....

To co Train Fever ztrácí v mechanismech, které se časem určitě dopilují o to nemám strach, tak získává na tom stavění, které je neskutečně podrobné a dost lidí se na tom zasekne....ale zase, tohle není problém hry ale člověka co ji hraje, prostě ne každej dokáže stavět tratě v terénu, někomu stačí čtverečeky a 90° zatáčka na patě.....

+3/0
21.9.2014 19:55

J56i24ř31í 14Ř54e91h76o34ř 9328948316218

"nejvyšší formou života je člověk a nejnižší formou života je člověk, který si hraje s vláčky" - Holly ;-D

+8/0
19.9.2014 11:14

M11a51r87t36i51n 53S45e58d55l29á37č65e15k 9569858411642

S nadšením jsem si tuto hru koupil ještě v předprodeji, ale vystřízlivění přišlo docela rychle. Ne, že by se mi hra nelíbila. Právě naopak, graficky je zpracovaná moc hezky. Ale trpí spoustou dětských nemocí. Když pominu mizerný výkon i na relativně silném počítači (načítání uložené mapy z rychlého 7200rpm HDD trvá klidně i přes minutu, po přesunu hry na SSD se čas zkrátil na cca 15 - 20 sekund), je zde spousta věcí, co při hraní dokážou pěkně otrávit. Je téměř nemožné vyhloubit díry kolem kolejí a postavit pod nima tunel pro auta (přejezd přes koleje je téměř nemožný a most už nemyslitelný). Stavba tunelu si s úpravou terénu neporadí a terén je potřeba skoro až do posledního detailu doladit ručně. Když na jedné trati jezdí víc vlaků, nebude každý jezdit na jiné nástupiště, pokud je to před ním již obsazené, ale bude čekat, až se to jedno uvolní. Všechny vlaky na stejné lince jezdí na jedno nástupiště. Nakoupit do města třeba 8 tramvají a za pár let je zastaralé vyzměnit je taky bolest. Nedá se to nijak automatizovat, všechny musí do depa a tam je ručně prodat, ručně koupit nové a nastavit linku. Nehledě na nutnost nového načasování odjezdů z depa, aby jezdily mezi zastávkama relativně rovnoměrně. Postavit velkou nákladní zastávku je skoro k ničemu. V momentě, kdy na první nákladní ploše stojí 2 nebo víc aut ve frontě, neprojede kolem nich žádné další auto, které se chce dostat na jinou nakládací plochu. Prostě musí počkat, až ty před ním uvolní cestu. Místo na projetí má, ale bude prostě čekat. A takových drobností je tam celá řada. Takže nezbývá než doufat, že to vývojáři časem snad nějak vylepší.

+5/−1
19.9.2014 6:57
Foto

T85o72m42á17š 83W21e41i33g31n24e20r 2881888131669

Dojezdy na nástupiště se řeší semafory. Funguje nemám s tím nejmenší problém. Pokud chceš vyměnit třeba 8 tramvají, ve správě cest je tlačítko na poslání všech do depa, nebo poslání všech do depa a následné automatické prodání. Když pak koupíš nové, rozestupy získají automaticky po vypuštění na trať, když tramvaj čeká v zastávce. Včera byl patch kde opravovali stabilitu hry  a např. přidali tlačítko na mazání starých save.

+1/0
19.9.2014 7:33

O86n86d39r90a 79Z18d54r79a24h29a65l 4135780725571

To tlačítko na prodej všech aut v lince je fajn, ale stalo se mi, halvně u uhelných dolů, že se tim výrazně snížila produkce toho dolu z 85 asi na 7, takž linka byla z roku na rok prodělečná. Ale možná to byla shoda náhod.

0/0
19.9.2014 10:37
Foto

T34o63m21á28š 74W19e88i56g24n78e54r 2281678411149

To není náhoda. Stačí kliknout na ten důl. Jakmile tam není žádná dostupná doprava "Linked" se změní na "No" a klesá produkce. Stačí dát pauzu, kliknout na poslat vše do depa a prodat a nakoupit několik vozů a rovnou je vypustit a hru odpauzovat. Pokud mají "Load (Any)" udělají se nakonec pěkné rozestupy a mezitím staré dorazí do depa a prodají se.

+1/0
19.9.2014 10:55

M35a33r15t27i75n 25S52e29d54l76á56č80e62k 9989398411262

Semafory na trati samozřejmě fungují normálně. Před nádražím ale ne, tam se vlaky štosujou v řadě za sebou a všechny vlaky z dané linky čekají na jedno stejné nástupiště. Poslat všechny tramvaje do depa a prodat je všechny najednou je sice fajn, ale pokud pošlu současně do depa tramvaje z víc linek a nechám je prodat, jak poznám, kolik jich jezdilo po které lince? Při větším množství měst a linek v nich se to nedá pamatovat, zvlášť když mám na každé lince jiný počet tramvají. V OpenTTD je volba na automatickou výměnu vozů při vjetí do depa. Taková volba by tady byla ideální. Ten patch, jestli je jen na stabilitu hry (s kterou teda nemám nejmenší problém), mi ale s výše popsanými způsoby jaksi nepomůže.

0/0
19.9.2014 11:56
Foto

T13o64m21á41š 26W41e78i12g74n67e63r 2811898601399

Na volbě tras jsou tramvaje na linkách vidět (pokud jich tam není 20, to by se hůře počítalo) a toto mi nechybí, protože každý nový typ tramvaje jezdí rychleji a pobere více lidí, takže málokdy jich dávám stejný počet.

Jak řešit nádraží jsem psal někde v příspěvku níže.

0/0
19.9.2014 11:59

M10a69r10e97k 70Š74e46b33e28s45t44a 2133311883447

Vaše neznalost hry ale NENÍ problém té hry...stěžujete si na něco co tam zcela normálně funguje :D napřed by to chtělo více hrát a zkoušet různá tlačítka co dělají když nerozumíte anglickému textu....

+3/−3
19.9.2014 8:21

M78a67r96t91i28n 38S10e86d31l68á93č85e59k 9829738261782

Chlapečku, až si utřeš mlíčko z brady, možná bys mohl začít tím, že se naučíš porozumnět především textu českému. Protože s tím máš ale evidentně problém, tak ti zopakuju jednu větu: "...jsem si tuto hru koupil ještě v předprodeji..." z čehož vyplývá, že hru hraju od jejího vydání.

Jestli ale umíš anglicky líp než česky, zkus si přečíst toho hodnocení hry od jiného hráče http://steamcommunity.com/profiles/76561197981579708/recommended/304730/ - jsou tam popsané přesně tytéž problémy, co popisuju já. A spousta dalších navíc. Např. mizení zboží z vlaku v depu. Takže máš naložený vlak, chceš mu dokoupit pár vagónů navíc, ale všechno zboží z těch naložených ti zmizí. To ti přijde normální?

+1/−1
19.9.2014 12:04

M18a91r98e71k 47Š98e40b56e12s66t49a 2663781173597

jistě že mě to příjde normální vzhledem k tomu jaké sou mechanismy té hry . tzn. co možná nejrealističtější a vzhledem k tomu jak se chová zboží a lidé.....nebo ty normálně jezdíš osobákem do depa aby ti přidali pár vagonů? mlíčko z brady si už přes 30 let neutírám ty joudo tak sklidni svoje hormony :D

a k tvému problému s depem....žádný problém není, na jedné plošině se zboží nakládá a na druhé vykládá...a ten co chce zboží naložit předjede ty co chtějí zboží vyložit a obráceně....možná by to chtělo opravdu více hrát tu hru než sledovat recenze lidí co píší že jim něco nefunguje ale ono to ve skutečnosti funguje....třeba ten člověk v recenzi píše že nejdou dva vlaky ze stejné linky dostat na jedno nádraží a uvádí to do mínusů...Ale ono to jde :D takže jakej má pak smysl tahle recenze? :D

Nebo tobě příjde normální nadávat na něco co funguje jen tys nepřišel na to JAK?

Ta hra není dokonalá tak jako OTTD na kterém pracovalo už hromadu lidí a je na světě už tolik let...na této hře pracovalo pár lidí a vyšla nedávno zbytek tak jako v OTTD dodělá komunita a že na tom už pěkně pracuje je vidět na stránkách s modama----mě vytáčí když někdo hře nerozumí a nechápe mechanismy a svádí tuhle neznalost na hru.... .)

0/0
19.9.2014 12:37

D65a40v64i41d 91K55r81u71p12i77č81k69a 2701867250646

To je jako si lidi stěžují na krátký zúročila. Stačilo se podívat na některá videa na youtube,kde jsou stovky hodin záběrů ze hry a nestěžoval si hned vývojářům. Hra je na svém začátku od skupiny 7lidí a za 620kč. Na stránkách fanoušků už jsou k dispozici modds,kde si přidáte desítky nových vagónů,souprav atd. A to je teprve 14dní od vydání. Já dávám hře 8/10 bodů

+3/0
19.9.2014 8:35

D34a59v84i29d 57K72r64u70p74i97č29k79a 2381687400286

Krátký tutorial(v první větě)

0/0
19.9.2014 8:40
Foto

T11o53m29á79š 75W23e59i48g53n60e16r 2251658371379

To teda. Jen než jsem přišel na to, jak rozestavět semafory, aby fungovaly jak potřebuju.

0/0
19.9.2014 10:57

R44u83d29a 89S20l95a14v57í11k 5413118566961

Na to jsem ještě pořádně nepřišel. Naučné rozestavení z OTTD moc nefunguje :-)

0/0
19.9.2014 11:18
Foto

T62o79m40á15š 53W43e22i26g26n24e91r 2131238101409

Zatím se mi osvědčilo toto :

Když dělám na jednokolejce prostor pro více vlaků, udělám krátkou souběžnou trať a semafor dávám vždy vpravo ve směru jízdy od kolejí. Tím se stanou koleje jednosměrné a funguje to dobře. U vícekolejných nádraží, kde se mi traťě sbíhají do jednokolejky, dávám jeden semafor na výjezdu z nádraží (zase v pravo) pro obě strany. to funguje :)

0/0
19.9.2014 11:52

R61u96d14a 74S49l26a32v87í53k 5923198766861

A nastavujete jim jednosměrnost, nebo je necháváte obousměrné.

0/0
19.9.2014 11:59
Foto

T35o55m40á33š 30W29e65i76g31n65e88r 2551748491899

Nádraží funguje i když jsou semafory jen na jedné straně (vždy vpravo na výjezdu) pro oba směry. Pokud je vlak ve stanici a další čeká, vybere volnou kolej a dorazí na jiné nástupiště a mezitím ten druhý odjede a neblokují se. Mám teď 2 kolejné nádraží, na kterém staví 4 vlaky a neměl jsem problém.

+1/0
19.9.2014 12:02

R49u16d72a 93S81l21a53v86í40k 5703948986581

Vyzkouším, děkuju.

0/0
19.9.2014 12:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.