Diskuse k článku

RECENZE: S Train Fever si s vláčky vyhrajete i se vyvztekáte

Na první kolej přijíždí opožděný osobní vlak. Existuje skupina hráčů, u nichž to vyvolává větší vzrušení než střelba do čehokoli. Příznivci dopravních strategií napjatě čekali, jestli se novinka Train Fever zařadí mezi legendy tohoto žánru. Nemá k tomu daleko. V lecčem nadchne, leccos je však nedotažené a překombinované.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V90á85c20l61a52v 12M47a98š42a96t 2641283399336

Hrál jsem 5 minut (po hodině zjišťování proč mi hra nejde. Proč ? Název účtu ve windows obsahoval diakritiku, takže založení nového windows účtu atd.) ...

První dojem ? Ušlo to, trochu připomínalo simutrans a Industry Giant 2.

Druhý dojem ? Po 5ti minutách mi hra spadla při budování mostu ... žádný autosave, takže smazáno ...

Začínam nenávidět tyhle hry na bázi komunitního financování ... podepisuje se to jak na UI (tady je jak 10 let zpět) tak na technické kvalitě ...

0/−1
19.9.2014 22:00

P79e77t97r 34Z60á46l62e34s61n19ý 3264744590281

Děkuji za objektivní a obsáhlou recenziR^.

0/0
19.9.2014 20:48

Z29b34y72n83ě54k 66P67r80o27c41h68á39z96k73a 8195503843886

Škoda, podle všech recenzí to vypadá tristně, ve zlepšení nevěřím, jedině nechat grafiku a přepracovat celou hru :( Těšil jsem se :(

+1/−3
19.9.2014 15:23

P94e66t64r 35N93e27c26h89a13n65i34c11k45ý 7763516288790

Dopadlo to podle očekávání. Ta hra už z videí dávala vědět, že to bude průšvih. Proti hře, která drsněji simuluje realitu nic nemám (drahý vlak, drahá trať, cestující se chtějí dopravit jen tam kam chtějí), ale musí to fungovat, nesmí to zabíjet chyby ve hře a v hratelnosti.

0/0
22.9.2014 14:10

J17a34n 79Š73m72í64d97a 1593653655311

Osobně bych uvítal pár věcí:

- možnost upgrade nádraží. Je přece nesmysl bourat celá nádraží, když chci přidat jen jednu kolej a nástupiště. Když mi ještě hra dost často napíše error s terrain allignementem

- tlačítko zpět alespoň o jeden krok. Nebo lépe aspoň o dva nebo tři kroky. Když totiž stavím trať, tak dost často dojdu k tomu, že ab mi další úsek pokračoval nějak rozumně, musím upravit i předchozí úsek.

- a taky nějakou automatickou obměnu vozového parku. Samozřejmě že to jde, ale je to opruz a při výměně vozidel si hru rozhodně neužívám. Otrocká práce navíc.

- a možná taky možnost stavět vícekolejné tratě

Prosím opravte mně pokud tam něc z toho jde a já si jen nevšiml jak!

Ale jinak je to pěkný a fajn. Věřím ve zlepšení.

+10/0
19.9.2014 14:14

F48i87l25i20p 34G36a79l92a62š 2937397544678

Ta vícekolejná trať jde postavit. Stačí mít trošičku trpělivosti, bohužel jde stavět jen tak že se staví každá samostatně.

Osobně bych ještě přidal jednodušší tvorbu výhybek. Ono udělat nějaké slušné kolejiště je prostě procházka peklem.

+1/0
20.9.2014 4:22

P63e62t12r 56K26o95v90á86ř 2789936119264

Mno, nic moc... Je to vlastne jen virtualni vlackoviste. Navíc s celkem odflaknutym UI (postavit smysluplnou trat stylem nejdriv koleje, pak nadrazi je problém, protože hra s klidnym srdcem nedovoli postavit nadrazi tam, kde by jste chteli k existujici rovne koleji. A zase nejdriv nadrazi a pak koleje vede ke krkolomnym vytvorum, jak se clovek snazi ohnout koleje podle pozadavku kopcu, budov, smeru nadrazi, atd.)

Ekonomika je odflaknuta (4 suroviny a 1 produkt???), stejne tak management dopravy - odkdy není mozne dovezt jeden naklad do tovarny a TOU SAMOU LOKOMOTIVOU s jinými vagony odvezt produkci tovarny? O absenci smysluplného tutorialu (například otáčet budovy během stavby vam hra ani nerekne, ze je mozne, natoz aby ukazala jak...) Tesil jsem se na kombinaci Railroad Tycoona a Transport Gianta a výsledek je v podstate casual hricka...

0/0
19.9.2014 13:30
Foto

T14o25m32á11š 66W74e37i61g94n50e24r 2501248751189

Např. u depotu při najetí myši "Mouse over" hláška, že se budova otáčí tlačítky <n> <m> ;-)

0/0
19.9.2014 13:43

P96e58t65r 85K77o79v22á19ř 2199626519434

a to ostatní? Jako třeba proc mi hra neda ani náznakem vedet, proc uhelny dul a továrna na uhli poctive spojene silnicni dopravou jednoduse nejezdi? A az googlenim jsem se dozvedel o nejakem casovem limitu? Nebo proc nemam s kym souperit? Nebo proc na volnem poli kus za mestem není mozne postavit kolejove "tecko" (křižovatku)? A tak bych mohl pokracovat. Proste train fever je u mne jednoznacne propadak...

0/−1
19.9.2014 23:45

V69l74a43d69i93m23í93r 29T21e57n90k95r28á12t 6928713235485

Petře ty jsi u toho strávil tak 5 minut a prskáš;-O

1) pokud z oné továrny nevozíš zboží nikam, tak prostě neprodukuje, protože ty produkty nikdo neodebírá, logika....stejně tak jako pokud tam vozíš ze 3 dolů, ale zboží jde jen do jednoho města tak všechno z dolů jede poloprázndé protože přebytek polotovaru, časový limit je pro AI dopravu zboží, ani to jsi evidentně nepřečetl nějak důkladně

2) to téčko můžeš postavit úplně v klidu...jen tě nikdo nevede za ručičku a musíš si ho vyprojektovat hezky sám, včetně výhybek a semaforů

doporučuji vrátit se k CoD a Battlefieldu, jak vidno nemáš nervy si věci hledat a TF je na tebe dost složitá

+1/0
20.9.2014 10:42

P61e42t49r 87K92o38v22á17ř 2339466909164

ja se radsi vratim ke Space empires, Fallen enchantress, nebo Crusader kings II, ano?

A u TF jsem stravil cca 4 hodiny, "tecko" mi neslo postavit, protože nedokazal nejkratsi segment zaroven ohýbat a zarezavat do krajiny a na most, který mi na dlouhem segmentu "vnucovala" hra jsem nemel ani prostředky, ani pripravenou trat. Vůbec nemluvim o tom, ze není schopna automaticky vyresit mimourovnove krizeni trati a "nekolmy" prejezd (mysleno krizeni silnice a koleji). A jak pisu, tesil jsem se na smes Railroad Tycoona a Industry Gianta (doporučuju vygooglit, jsou to vyborne hry, které uz před deseti lety umely rozsirovat nadrazi, AI soupere, kupovani tovaren, dlouhe produkcni retezce, automaticke zmeny vagonu v nádražích, dynamicke zmeny cen surovin/produktu a spoustu dalších drobnosti, o kterých si TF muze nechat jenom zdat) a dostal jsem virtualni vlackoviste s chabym (resp. az na kost zjednodusenym) ekonomickym modelem. Verim, ze nekoho to muze bavit, ja si dam radsi vyse zminene tahovky (CK II jsou oficialne realtimovi, ale diky neomezene pauze a sirokemu nastaveni rychlosti casu mají gameplay spis jako tahovky, aby nekdo neslovíčkařil...)

0/−2
20.9.2014 21:25

M22a48r24e41k 66Š85e61b79e30s36t29a 2563951493667

sry ale za čtyři hodiny ste se nemohl dostat nikam.....to ste se zasekl někde v 19. století herní doby! Fallen Enchantress je skvělá hra a teď si představte že byste jí dal jen 4 hodiny, byla by stejně tak dobrá? protože mě FE začal bavit až terpve sem všemu přišel na kloub...tak cirka 10 hodin!

Téčko jde postavit zcela normálně ale prostě tahle hra pracuje s terénem a proto člověk nemůže pokládat tratě kde se mu zamane tak jako v jiných hrách. Tady prostě musí přemýšlet kudy povede koridor, a zda se mu vůbec vyplatí šplhat se po vrstevnicích do tamtoho města....

To co Train Fever ztrácí v mechanismech, které se časem určitě dopilují o to nemám strach, tak získává na tom stavění, které je neskutečně podrobné a dost lidí se na tom zasekne....ale zase, tohle není problém hry ale člověka co ji hraje, prostě ne každej dokáže stavět tratě v terénu, někomu stačí čtverečeky a 90° zatáčka na patě.....

+3/0
21.9.2014 19:55

J66i74ř85í 50Ř94e70h11o18ř 9928818816148

"nejvyšší formou života je člověk a nejnižší formou života je člověk, který si hraje s vláčky" - Holly ;-D

+8/0
19.9.2014 11:14

M56a85r89t56i37n 15S44e51d80l86á44č16e19k 9429278341222

S nadšením jsem si tuto hru koupil ještě v předprodeji, ale vystřízlivění přišlo docela rychle. Ne, že by se mi hra nelíbila. Právě naopak, graficky je zpracovaná moc hezky. Ale trpí spoustou dětských nemocí. Když pominu mizerný výkon i na relativně silném počítači (načítání uložené mapy z rychlého 7200rpm HDD trvá klidně i přes minutu, po přesunu hry na SSD se čas zkrátil na cca 15 - 20 sekund), je zde spousta věcí, co při hraní dokážou pěkně otrávit. Je téměř nemožné vyhloubit díry kolem kolejí a postavit pod nima tunel pro auta (přejezd přes koleje je téměř nemožný a most už nemyslitelný). Stavba tunelu si s úpravou terénu neporadí a terén je potřeba skoro až do posledního detailu doladit ručně. Když na jedné trati jezdí víc vlaků, nebude každý jezdit na jiné nástupiště, pokud je to před ním již obsazené, ale bude čekat, až se to jedno uvolní. Všechny vlaky na stejné lince jezdí na jedno nástupiště. Nakoupit do města třeba 8 tramvají a za pár let je zastaralé vyzměnit je taky bolest. Nedá se to nijak automatizovat, všechny musí do depa a tam je ručně prodat, ručně koupit nové a nastavit linku. Nehledě na nutnost nového načasování odjezdů z depa, aby jezdily mezi zastávkama relativně rovnoměrně. Postavit velkou nákladní zastávku je skoro k ničemu. V momentě, kdy na první nákladní ploše stojí 2 nebo víc aut ve frontě, neprojede kolem nich žádné další auto, které se chce dostat na jinou nakládací plochu. Prostě musí počkat, až ty před ním uvolní cestu. Místo na projetí má, ale bude prostě čekat. A takových drobností je tam celá řada. Takže nezbývá než doufat, že to vývojáři časem snad nějak vylepší.

+5/−1
19.9.2014 6:57
Foto

T92o90m52á70š 52W49e57i59g50n20e51r 2471158471849

Dojezdy na nástupiště se řeší semafory. Funguje nemám s tím nejmenší problém. Pokud chceš vyměnit třeba 8 tramvají, ve správě cest je tlačítko na poslání všech do depa, nebo poslání všech do depa a následné automatické prodání. Když pak koupíš nové, rozestupy získají automaticky po vypuštění na trať, když tramvaj čeká v zastávce. Včera byl patch kde opravovali stabilitu hry  a např. přidali tlačítko na mazání starých save.

+1/0
19.9.2014 7:33

O14n56d33r43a 45Z72d28r90a15h24a87l 4795400795401

To tlačítko na prodej všech aut v lince je fajn, ale stalo se mi, halvně u uhelných dolů, že se tim výrazně snížila produkce toho dolu z 85 asi na 7, takž linka byla z roku na rok prodělečná. Ale možná to byla shoda náhod.

0/0
19.9.2014 10:37
Foto

T62o52m75á95š 10W89e38i42g13n46e42r 2961868941919

To není náhoda. Stačí kliknout na ten důl. Jakmile tam není žádná dostupná doprava "Linked" se změní na "No" a klesá produkce. Stačí dát pauzu, kliknout na poslat vše do depa a prodat a nakoupit několik vozů a rovnou je vypustit a hru odpauzovat. Pokud mají "Load (Any)" udělají se nakonec pěkné rozestupy a mezitím staré dorazí do depa a prodají se.

+1/0
19.9.2014 10:55

M14a74r48t58i12n 61S19e83d88l49á73č10e46k 9569648681272

Semafory na trati samozřejmě fungují normálně. Před nádražím ale ne, tam se vlaky štosujou v řadě za sebou a všechny vlaky z dané linky čekají na jedno stejné nástupiště. Poslat všechny tramvaje do depa a prodat je všechny najednou je sice fajn, ale pokud pošlu současně do depa tramvaje z víc linek a nechám je prodat, jak poznám, kolik jich jezdilo po které lince? Při větším množství měst a linek v nich se to nedá pamatovat, zvlášť když mám na každé lince jiný počet tramvají. V OpenTTD je volba na automatickou výměnu vozů při vjetí do depa. Taková volba by tady byla ideální. Ten patch, jestli je jen na stabilitu hry (s kterou teda nemám nejmenší problém), mi ale s výše popsanými způsoby jaksi nepomůže.

0/0
19.9.2014 11:56
Foto

T78o20m56á98š 70W19e47i93g74n24e29r 2961138741419

Na volbě tras jsou tramvaje na linkách vidět (pokud jich tam není 20, to by se hůře počítalo) a toto mi nechybí, protože každý nový typ tramvaje jezdí rychleji a pobere více lidí, takže málokdy jich dávám stejný počet.

Jak řešit nádraží jsem psal někde v příspěvku níže.

0/0
19.9.2014 11:59

M94a23r20e22k 41Š80e76b77e52s67t86a 2553351893907

Vaše neznalost hry ale NENÍ problém té hry...stěžujete si na něco co tam zcela normálně funguje :D napřed by to chtělo více hrát a zkoušet různá tlačítka co dělají když nerozumíte anglickému textu....

+3/−3
19.9.2014 8:21

M85a48r76t24i27n 75S47e91d42l65á10č63e37k 9479898861852

Chlapečku, až si utřeš mlíčko z brady, možná bys mohl začít tím, že se naučíš porozumnět především textu českému. Protože s tím máš ale evidentně problém, tak ti zopakuju jednu větu: "...jsem si tuto hru koupil ještě v předprodeji..." z čehož vyplývá, že hru hraju od jejího vydání.

Jestli ale umíš anglicky líp než česky, zkus si přečíst toho hodnocení hry od jiného hráče http://steamcommunity.com/profiles/76561197981579708/recommended/304730/ - jsou tam popsané přesně tytéž problémy, co popisuju já. A spousta dalších navíc. Např. mizení zboží z vlaku v depu. Takže máš naložený vlak, chceš mu dokoupit pár vagónů navíc, ale všechno zboží z těch naložených ti zmizí. To ti přijde normální?

+1/−1
19.9.2014 12:04

M73a42r14e33k 45Š52e36b46e12s41t14a 2403831623227

jistě že mě to příjde normální vzhledem k tomu jaké sou mechanismy té hry . tzn. co možná nejrealističtější a vzhledem k tomu jak se chová zboží a lidé.....nebo ty normálně jezdíš osobákem do depa aby ti přidali pár vagonů? mlíčko z brady si už přes 30 let neutírám ty joudo tak sklidni svoje hormony :D

a k tvému problému s depem....žádný problém není, na jedné plošině se zboží nakládá a na druhé vykládá...a ten co chce zboží naložit předjede ty co chtějí zboží vyložit a obráceně....možná by to chtělo opravdu více hrát tu hru než sledovat recenze lidí co píší že jim něco nefunguje ale ono to ve skutečnosti funguje....třeba ten člověk v recenzi píše že nejdou dva vlaky ze stejné linky dostat na jedno nádraží a uvádí to do mínusů...Ale ono to jde :D takže jakej má pak smysl tahle recenze? :D

Nebo tobě příjde normální nadávat na něco co funguje jen tys nepřišel na to JAK?

Ta hra není dokonalá tak jako OTTD na kterém pracovalo už hromadu lidí a je na světě už tolik let...na této hře pracovalo pár lidí a vyšla nedávno zbytek tak jako v OTTD dodělá komunita a že na tom už pěkně pracuje je vidět na stránkách s modama----mě vytáčí když někdo hře nerozumí a nechápe mechanismy a svádí tuhle neznalost na hru.... .)

0/0
19.9.2014 12:37

D14a82v37i80d 29K87r56u64p57i30č76k56a 2411267490406

To je jako si lidi stěžují na krátký zúročila. Stačilo se podívat na některá videa na youtube,kde jsou stovky hodin záběrů ze hry a nestěžoval si hned vývojářům. Hra je na svém začátku od skupiny 7lidí a za 620kč. Na stránkách fanoušků už jsou k dispozici modds,kde si přidáte desítky nových vagónů,souprav atd. A to je teprve 14dní od vydání. Já dávám hře 8/10 bodů

+3/0
19.9.2014 8:35

D62a80v11i81d 92K85r67u49p94i49č77k25a 2441437610586

Krátký tutorial(v první větě)

0/0
19.9.2014 8:40
Foto

T12o87m59á53š 19W18e66i96g26n76e55r 2131688941949

To teda. Jen než jsem přišel na to, jak rozestavět semafory, aby fungovaly jak potřebuju.

0/0
19.9.2014 10:57

R30u61d11a 50S59l82a80v29í27k 5253878846791

Na to jsem ještě pořádně nepřišel. Naučné rozestavení z OTTD moc nefunguje :-)

0/0
19.9.2014 11:18
Foto

T20o41m30á24š 68W28e54i53g65n94e30r 2541238131649

Zatím se mi osvědčilo toto :

Když dělám na jednokolejce prostor pro více vlaků, udělám krátkou souběžnou trať a semafor dávám vždy vpravo ve směru jízdy od kolejí. Tím se stanou koleje jednosměrné a funguje to dobře. U vícekolejných nádraží, kde se mi traťě sbíhají do jednokolejky, dávám jeden semafor na výjezdu z nádraží (zase v pravo) pro obě strany. to funguje :)

0/0
19.9.2014 11:52

R25u39d63a 80S10l53a57v63í42k 5913118746301

A nastavujete jim jednosměrnost, nebo je necháváte obousměrné.

0/0
19.9.2014 11:59
Foto

T68o42m38á31š 33W86e85i84g55n41e43r 2491508511639

Nádraží funguje i když jsou semafory jen na jedné straně (vždy vpravo na výjezdu) pro oba směry. Pokud je vlak ve stanici a další čeká, vybere volnou kolej a dorazí na jiné nástupiště a mezitím ten druhý odjede a neblokují se. Mám teď 2 kolejné nádraží, na kterém staví 4 vlaky a neměl jsem problém.

+1/0
19.9.2014 12:02

R65u79d95a 45S78l25a13v86í60k 5163838356621

Vyzkouším, děkuju.

0/0
19.9.2014 12:04

Najdete na iDNES.cz