Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RETRO RECENZE: Half-Life 2 po deseti letech. Jak obstál v testu časem?

Pokud Half-Life 2 není hodnocený jako vůbec nejlepší hra všech dob, pak jistě patří alespoň mezi první tři. Tato výjimečná střílečka posbírala ohromující množství stoprocentních skóre a těch se novináři obvykle straní jako moru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P48e43t93r 23Z63á54l19e12s75n25ý 3704184310181

Nevíte o nějakém dobře fungujícím modu, který do hry doplní regeneraci zdraví a nábojů? Ideálně také spolubojovníka.

0/0
19.11.2014 18:54

R33o80m89a90n 18Š96i96m28ů71n35e83k 4239728511

Pecka hosi, doporucuji se zamerit na fail blizzardu ve vydani datadisku k world of warcraftu. Tisice lidi co koupilo datadisk nemuze hrat, lognou se do hry pak zamrz a disconect a objevi se : http://imgur.com/aS5BWDd

a dokola a dokola. Blizzard mlci.

Na us dokonce vytvorili petici na strankach Bileho domu proti blizzardu.

0/0
14.11.2014 23:53

P77e42t74r 52J39a70r89o93š 2134811705297

dostanou par dni hrani zdarma a zase budou vrnet jak stenatka v kosiku

+1/0
15.11.2014 8:43

M60i56c66h15a47l 26T38o88m97á29n82e26k 9147209866

tezky fail to je, zklamanejsi sem dlouho nebyl, hra je to paradni ale tohle je na pres drzku

0/0
15.11.2014 13:32

J24a61n 13H31l55a56v22i83č14k89a 5868932579668

Pravda - dnešní hry už nerhaji, možná bohužel, ale... Myslím si, že už nikdy nezažiju to co u HL2. Strider, gravity gun, Ravenholm, buggina.. Chápu, že v dnešní době je to asi normálka. Ale tenkrát? Kolik úsměvů to vyvolalo?

Asi nikdy jsem nezažil takový smutek z dohrání hry. Leč to bylo několikrát, Poprvé je prostě jen jednou. Relativnost prožitku v té době je dle mého těžko nahraditelná opakovatelná.

+13/0
14.11.2014 22:44

J55a47n 25H48l77a36v17i33č67k52a 5228922219948

Nebo pamatujete si na ten člun, jeřáb? To byla naprostá pecka.. Těch vzpomínek i po těch letech dokáže člověk vytáhnout mnoho.

+2/0
14.11.2014 22:45

T20o37n36í36k 11K80u91t73t30m65a65n19n 6723428142

Říkám už léta, že akční hry by se měly dělit na ty, co byly před sérií Half-Life, a ty, co bylo po Half-Life 2.

+2/0
15.11.2014 12:51

K11a25t70e80ř76i23n25a 91D39r19a61h30o68k24o87u82p76i30l14o59v45á 9466731112463

Nechci prudit, ale technická - kam pak budou patřit tituly co vydali po startu série HL a před vydáním HL2? ;-D

+1/0
15.11.2014 22:58

A70n44d20r87e21j 76B54r24a58b47e86c 4552831477614

Nekam mezi :}

+3/0
16.11.2014 0:43

T25o58n33í13k 98K71u10t74t89m10a96n59n 6273278972

Kam asi? Do kategorie her "po Half-Life (1)". V řadě her v rozmezí 1999-2004 vidíte stejné postupy, které použil první HL. ;-)

0/0
16.11.2014 0:48

J19a39k82u77b 55P55e50e46t 7113208592981

Super clanek. Jen vice takovýchto retro recenzi :) Nekteri mladi lide co znam ani nevedi,ze nejakej half-life vůbec existoval :( Nekteri si mysli, ze Deus Ex: HR je prvním dilem serie a o Falloutech 1 a 2 jen slyseli, protože hrali trojku :)

Ona grafika není vse, není to podle me ani 50% dobře hry, graficka část dela hru zabavnou z mého pohledu, tak z 20 - 25%, ale dnesni herni prumysl se ke hram stavi jakoby graficke zpracovani bylo 95% hry a zbytek uz je jaksi vedlejsi... Dnesni hry vas vodej za rucicku jak petiletyho (az na tech par vyjimek) a jedna se spise o interaktivni filmy nez o hry... Třeba takovy Uncharted :D:D:D se hrou to ma pramalo spolecneho, v podstate staci drzet sipku dopředu a cas od casu dojdete do bodu, kdy si trochu zastrilite a pak můžete kráčet v pohode dal...zadna odbočka,zadny hádanky (a když,tak staci otevřít notýsek a je po hadance- takze vlastne zadyn hádanky :)), stejnej pocit mam z assasins creed,last of us,CoD,Remember me....a pak jsou tu hry jako walking dead,kde se uz opravdu nejedna vůbec o hru,jen si volite moznosti,takze to je cistej interaktivni film...

Jen vice RETRO RECENZI :)!R^!

+3/0
14.11.2014 20:34

M36i95l87o25š 22F77i71a69l41a 2240771817702

Pro mě je hra všech dob Half-life 1. Podle mě absolutní bomba jak nápadem, tak zpracováním i příběhem. Dvojka určitě dobrá ale jednička je "jednička".

+10/0
14.11.2014 19:41

J47a41k91u50b 85P23e69e92t 7833818622821

jo jo, dvojka se mi taky nelíbila tolik jako jednicka...ta se mi libila o hoooodne vic, jedna z veci,ktery se mi libili asi nejvic byla skvela práce s hudbou :)

+1/0
14.11.2014 20:54

J94i47ř90í 27K49o92d29ý31d25e53k 7330520986863

Spousta vzpomínek. Instalace z pěti CD, pak snad poprvé použitá aktivace přes internet - tenkrát jsem měl krabičku od Eurotelu s mobilním internetem CDMA (za dvanáct kil za měsíc), trvalo to nehorázně dlouho, ale čekání stálo za to. Navíc to byla jedna z prvních áčkových her, která už nestála patnáct stovek, ale "baťovskej" litřík. Ten potrhlej kněz s brokovnicí patří k mým nezapomenutelným herním zážitkům.

+5/0
14.11.2014 19:06

J27a89n 12Z30a24j69i98c 5835857197319

Jo skoda, ze epizoda 4 nikdy nevysla. Zahral bych si ji klidne i dnes...

+2/0
14.11.2014 14:45
Foto

M86i40c35h65a62l 61M48e18r54d59a 2260471899232

To by nejdřív musela taky vyjít episode 3:)

+9/0
14.11.2014 16:15

M49i52c67h43a48l 21W90e86i40d78i50n94g14e59r 2528705813344

Nezapomenutelná Alyx :-)

0/0
14.11.2014 14:07

A68d64a41m 89B13r93á29t 5718294745721

No... po přečtení článku vím že až sr najde chvilka musím si dát zase jednou kolečko HL2... a asi na steamu rovnou mrknu po HL1 to se přiznám jsem měl tenkráte jen pirátskou kopii :3 musím to napravit :))

0/0
14.11.2014 12:50

P22a90v46e40l 27D44r81o53t18á42r 7573154939124

Rozhodně si dej raději Black Mesa - je to předělávka HL1 do Source 2 enginu, takže to vypadá stejně (nebo dokonce někde i líp) než Half-Life 2.

Akorát teda ještě to není úplně dokončené, chybí celá pasáž "v jiné dimenzi" (původně asi 90 minut, v BM to bude kolem 4 hodin). Ale Black Mesa je fakt super předělávka.

+2/0
14.11.2014 19:31

M47i16c39h59a66l 72Ž51e54l34i83n31s56k95ý 9800848181790

HL2 je legenda ... mise v Ravenholmu nebo uvnitř citadely jsou dokonaly ... a pokud nekomu vadi zastarala grafika hry, tak pak doporucuju Cinematic mod od fakefactory ... posouvá to HL2 na grafickou uroven soucasnych her a je to dokonalost, obsahuje nové modely, efekty, zvuky, soundtrack atd ... mod ale vyzaduje 64-bit system (to ma dneska uz snad kazdy) a epizodu 1 i 2 :)

+9/0
14.11.2014 10:58

M56i58r95e37k 83K30o32v83a83c79i58k 5901871371467

Je jen málo her, ke kterým se pravidelně vracím - HL (celá série), Gothic 1 a 2 a Clive Barker's Undying. Všechno starý, ale dobrý ;-D

Mimochodem - máte někdo tip na nějakou dobrou zombie střílečku? Jsem ortodoxní singleplayer, takže prosím něco, co se jako singleplayer dá hrát... :-)

+1/0
14.11.2014 9:21

H96o18n59z85a 86F24o24r80m69a73n 3840169792609

Operace Flashpoint. Pořád má v sobě něco, co následující Army nepřekonaly.

+6/0
14.11.2014 9:48

M70i40c97h83a58l 35Ž58e96l31i62n96s59k13ý 9170758231700

Napada mě Dead Island, nebo starsi Land of the Dead: Road to Fiddlers Green

+2/0
14.11.2014 10:52
Foto

E14v60a 46V71i26n31k92l30e51r19o61v87á 8776975432183

Left 4 Dead 2 obsahuje singl mise, i když hráče doprovází tři boti. I když nejlepší je to hrát v co-opu s kamarádama, ale nebudu Vám to cpát :)

0/0
14.11.2014 11:22

M69i13r19e84k 15K81o57v85a35c77i60k 5111371871647

Nemám moc dobrou zkušenost v singlu s hrama, co jsou primárně pro co-op...

0/0
14.11.2014 12:29

P83e48t20e86r 56B76i53e94l26y 6375791966

Vsetky Dead Islandy :)  (mna to ale moc nevzalo)

0/0
14.11.2014 11:24

B87a85r79t98o68l76o17m92ě55j 86K45u72s 2705526761683

Koukněte na State of Decay.

0/0
14.11.2014 12:23

M16i46r87e48k 93K33o35v20a26c95i15k 5291141281707

Díky všem za tipy :-)

0/0
14.11.2014 12:27
Foto

H73o27n34z79a 42S39r61p 9324313392988

Stubbs: The zombie!

+3/0
14.11.2014 12:32

L78a13d49i50s20l48a82v 96V17o79n64d18r54á21č26e72k 5616809378222

Doporučuji tématicky HL2 mod Nightmare House 2 (je ovšem mít i EP1 a EP2). :-)

0/0
14.11.2014 15:38

M69i29c76h28a75l 64K32r71e49j45č72í 1696230241893

Undying je geniální. Jako podobný horor doporučuju Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth.

0/0
14.11.2014 23:22

M94i57r93e73k 75K30o35v25a31c32i16k 5841951441327

Call of Cthulhu samozřejmě mám, neb Lovecraftovo povídky mám hrozně rád... Ale bavilo mě to jen ze začátku, útěk z hotelu a plížení v Insmouthu bylo super, jak ale přišly zbraně, tak mě to už nějak nebavilo... Ale to i ten Undying trochu ke konci ztrácí dech :-)

0/0
15.11.2014 0:22

M81i67l22a83n 86T61r39i86b69u82č35e22k 5774407604870

Nezasadnejsi z cele recenze je posledni odstavec. Drivejsi hry nemely takovou grafiku, umelou inteligenci, tak muselyzaujmout jinak. A to dejem. Pokud porovnám HL s CoD, vyhraje ten HL. I kdyz graficky se nemuze rovnat CoD, tak ma proste neco nqvic.

+6/0
14.11.2014 8:41

M53i31l49a76n 37T88r21i24b97u79č34e28k 5344127884120

Nezasadnejsi z cele recenze je posledni odstavec. Drivejsi hry nemely takovou grafiku, umelou inteligenci, tak muselyzaujmout jinak. A to dejem. Pokud porovnám HL s CoD, vyhraje ten HL. I kdyz graficky se nemuze rovnat CoD, tak ma proste neco nqvic.

0/0
14.11.2014 8:41

H46o34n24z49a 62F37o27r55m72a75n 3350609902429

To není tak úplně pravda. Vycházelo a vychází velké množství her. A těch nejlepších je prostě jen pár. Kvalita se dá najít i dnes.

+5/0
14.11.2014 9:51

P72a84v43e62l 33D58r82o66t91á30r 7783684629474

Deus Ex 3 (Human Revolution) je rok 2009, děj má skvělej a hraje se o chlup líp než Half-Life 2 (i když samozřejmě je to lehce jiný styl hry - stealth FPS)

0/0
14.11.2014 19:33

J84a12k97u57b 67P37e42e52t 7213358852641

Deus Ex: HR je oproti prvnímu dilu zklamani. Sice ne takovy jako Deus Ex 2 invisible war, ale stejne. Uz to pochytalo neduhy dnesnich her,jako je automaticky uzdravovani (to by se dalo pochopit vzhledem k tomu ze je to v podstate kyborg),ale hlavne všechny vlepseni uz mate předem ukazane a jen si je odemykate praxisem... Obtiznost hry taky poklesla a systém kryti z toho dela celkem pohodovou prochazku... Navíc vylepseni,který vam da moznost prorazit zed se da pouzit jen velmi velmi omezene... a uplne vymizel systém skillu, zustaly jen augmentace...

Takze po zklamani z dvojky to bylo prijemny, ale v porovnani s prvním dilem je to nic moc...

S HL 1 nebo 2 se to srovnávat snad ani neda jelikož je to uplne jinej typ hry, spolecny maj snad jen to, ze je to z pohledu první osoby...

moznost resit situace vice zpusoby obe hry uchopily jinak - v HL 2 je to hlavne fyzika a v Deus Ex jsou to hlavne plizeni/akce nebo dialogy.

+1/0
15.11.2014 17:43

M29a13r51e23k 48Z57a85h80r33a60d52i98l 6504979695721

Rozhodně se taky přimlouvám za další Retro recenze. Je dobré osvětlit, co je (bylo) na herních klasikách tak přelomového a návykového...

+2/0
14.11.2014 8:35

M49i80r86o38s78l43a88v 80K54r55a91h38u93l87í82k 6447144644

HL2 jsem minul. Neměl jsem na to při vydání kompa a hrát to v nějakých mizerných detailech se mi nechtělo. Pak jsem na to nějak zapomněl. Když jsem kupoval CS: Source tak u toho byl jen DOD a HL2DM. No asi si to někde koupím a zahraju:)

HL1 byla asi nejlepší střílečka co jsem kdy hrál. To nepřeberné množství modifikací pro tu hru... to byla asi nejlepší herní doba.

+2/0
14.11.2014 8:26

M31a49r23e79k 94Š92e14b43e44s42t88a 2593981813557

Hrál sem ho už nesčetněkrát... naposledy někdy na jaře......a jako vždy to byla parádní jízda!!!

+14/0
14.11.2014 8:06

M19a90r67t36i44n 66P58o39c12h41m61a29n 6178469442

HL2 mne taky trosku minul, protoze me potkal v dobe kdy jsem se venoval spis zapoleni po LAN. Ale kdyby udelali novy HL3, tak by byl asi hrich ho nevyzkouset.

0/0
14.11.2014 7:56

T79o96n52í58k 68K75u83t66t45m81a72n56n 6933748102

Hřích by byl ho vyzkoušet, protože byste nevěděl příběhový pozadí. A série Half-Life byla vždycky příběhovou sérií.

0/0
14.11.2014 19:42

P59e62t86r 94S58v54o92b84o14d82a 7743405319217

Pamatuju jak jsem tehdy mel koupenou nejakou ati grafiku (tehdy asi nejakou x800) a u toho byl kupon na HL2 na steam (tehdy jsem ani poradne netusil co to je). Hru jsem mel stazenou dlouho dopredu pred vydanim a cekal na ten den, kdy se aktivuje. Tehdy jsem jeste nemel internet doma (stejne jako spousta lidi), takze jsem sedel ten vecer sam v praci a dal si do nej svoji ATI grafiku, bez ni by to samozrejme nejelo. Probehla aktivace a ja zacal hrat. Hral jsem celou noc a HL2 dohral asi pul hodiny pred prichodem kolegu. Moc krasna vzpominka na tuhle dobu. R^

+6/−1
14.11.2014 7:52

L68a58d47i83s14l40a56v 96V79o74n19d73r21á70č83e84k 5966829548452

Taky jsem ji dostal k Radeonu 9600XT, v okamžiku vydání jsme se prakticky odtrhnul od reálného světa. První průchod mi trval přes dvacet hodiny, protože jsem si pořád hrál s nějakými detaily. :-)

+1/0
14.11.2014 15:42
Foto

R95a79d55e59k 51H68a78n47k89a 8716737269393

Pro HL mam proste slabost. 1ku i 2ku povazuji za nejlepsi strilecky, co kdy vysly. Black Mesa (predelavka HL1) je taky vyborna.

+9/0
14.11.2014 6:23

B72a60r76t89o80l62o53m87ě89j 13K49u20s 2535246461873

Je Black Mesa už hotová, nebo pořád končí v Lambda Core?

0/0
14.11.2014 7:47

M34i17r64e65k 19K50o84v73a50c10i59k 5931601271337

Není ;-(

0/0
14.11.2014 9:22

P24a66v15e41l 32D93r23o32t65á25r 7723444129654

Pořád na tom dělají. Ale očividně mají v plánu výrazně upravit i už existující mapy, vyřešit problémy (mimo jiné nabídnout lepší jump mechanismus, aby nebyl nutný crouch-jump). Jistý grafik prochází všechny assety a vylepšuje úroveň detailů, předělává objekty tak, aby dávaly větší smysl apod.

viz blackmesasource.com

0/0
14.11.2014 19:35

M77a88r25e90k 56Š85e31b63e71s24t35a 2723521813257

Jo, Black Mesa je luxusní předělávka! Cit pro detail a skvělá hratelnost díky skvělému základu! Doporučuju těm kdo neznají!

+7/0
14.11.2014 8:42







Najdete na iDNES.cz