Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: Pokažené výročí. Remake legendy Gabriel Knight se moc nepovedl

Ten trapný moment, kdy remake dvacet let staré hry přinesl akorát spoustu nových problémů, aniž by opravil jen jediný starý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M73i65l54o63š 28K23r79u20m58p 2174327104

Přehnaně přísná recenze, už jsem skoro na konci a moc se mi to líbí. Technické chyby nevidím, dabing je adekvátní a grafika je jen věc vkusu.

+1/0
27.10.2014 16:20

P68e15t73r 76S25o83k75o72l 8452811347841

Jeden patch, který opraví vadné dialogy a animace, a pak Honza Srp pukne regulérně vzteky. Prý retro pixelová grafika ... ;-D

0/0
24.10.2014 8:45
Foto

H33o90n87z97a 96S10r53p 9844343512428

Proč bych měl? Ani patch už nezmění minimálně diskutabilní technické zpracování a především mizivou přidanou hodnotu, která by obhájila přepálenou cenu. Retro pixelová grafika je v mém textu použita ve zcela jiném kontextu než zde předsouváte...

+1/0
24.10.2014 9:02

M17i40c70h66a73l 84V54e44r96n58e78r 8277236957904

Tak žádný patch určitě nezmění ty příšerné modely postav a nudné kulisy. Já nevím, bylo by o moc dražší kreslené pozadí a 2D postavy jako v originále? Určitě by nebylo špatné starého Gabriela trochu oprášit, protože v dnešních vyšších rozlišeních už to nevypadá tak dobře, ale je to pořád lepší než tenhle remake.

+1/0
24.10.2014 12:21

M85i43r81o17s55l49a79v 31S72t40a24s82t19n15y 7314963586351

Přemýšlím, který novodobý remake starší adventury byl opravdu, ale opravdu vydařený.

Remake s honosným názvem Broken Sword: Director's cut byla ve skutečnosti hra osekaná o původní dialogy, hádanky a dokonce i grafiku (!). Nově přidaná část do hry vůbec nepasovala. No, však hlavně, že to jelo na tabletech a telefonech. Fuj.

Broken Sword 2 byl fajn a ukázal, že méně je někdy více, ale mám za to, že takový rozdíl mezi původní hrou a remastered edition není.

Monkey Island 1 byl dobrý, ale v mnoha věcech nedotažený. Až Monkey Island 2 považuju za naprosto dokonalý remake se spoustou featur (pohodlné přepínání do staré grafiky, audikomentáře tvůrců přímo ve hře) a opravdu vylepšené ovládání.

+1/0
24.10.2014 8:08
Foto

H96o42n16z57a 20S89r28p 9114843752168

Přepínat šlo jednou klávesou i v MI1. Jinak nejambicioznější remake bude Grim Fandango, tak uvidíme...

0/0
24.10.2014 9:24

M16i76r91o17s20l66a70v 77S78t12a62s85t67n39y 7524893746491

Píšu pohodlné přepínání z toho důvodu, že u jedničky nešel z nějakého důvodu u staré grafiky dabing. Ve dvojce už to pořešili.

O GF jsem ani nevěděl, zajímavé, ale obávám se spousty kompromisů, nevím, jestli je tohle zrovna hra, která ten remake až tak potřebuje.

0/0
24.10.2014 13:14

M22i98c98h52a29l 79V88e42r75n52e63r 8167706727734

Na Broken Sword jsem se chtěl právě zeptat, jestli má cenu kupovat Director's Cut. Remasterovanou verzi dvojky jsem hrál a nezpozoroval jsem právě moc rozdílů oproti původní hře.

0/0
24.10.2014 12:23

K25a94r47e17l 71Z52i44c52h 8287566724216

v případě Broken Swordu jednozančně originál! director's cut originálu prasí naprosto dokonalej originál podobnejma věcma jako - jak se z recenze zdá - remake GK. navíc ubírá obsah, zjednodušuje to, novej obsah je slabší.. Charles Cecil u mě taky od legendárních dob BS 1+2 hoodně klesnul.

0/0
24.10.2014 12:40

M74i75r15o29s24l77a87v 84S76t62a85s96t12n74y 7444233166711

Akorát si po dohrání jedničky pak pusť na Youtube outro z Director's cut, to je imho jedna z mála přidaných věcí, které se povedly.

Jinak když si to koupíš na GOGu, tak u DC jedničky máš i původní jedničku (na přání fanoušků).

0/0
24.10.2014 13:18

K17a38r87e69l 71Z90i44c28h 8327156694796

to s tou Eiffelovkou? jo, tak dle mého názoru nic extra, ale neurazí.. ale tyjo zas teď vidim ty komiksový obličeje při rozhovorech, který ani nemaj lip synching, na pozadí bezchybný původní grafiky, nádhrenejch malovanejch pozadí..to je fakt otřes. novej dabing Nico je taky horší.

0/0
24.10.2014 16:25

M51i78r18o14s22l36a55v 37S84t27a84s95t20n39y 7974453426371

Tak myslím, že původní hra je na konci malinko useklá a to outro se tam poměrně hodí.

Jinak souhlas, jediný co hra potřebovala byl drobný remaster v podobě vyhlazení původní grafiky. Žádný nový obsah hra prostě nepotřebovala. To u dvojky bych si dovedl představit i nějaký nově přidaný cold opening, ve kterém Nico získá jeden z mayských kamenů a až potom by naskočilo klasické intro s Georgovým vyprávěním.

+1/0
27.10.2014 11:52

B38a37r80t21o28l84o50m13ě83j 70K11u91s 2725286141343

Podle videí mi nejhorší připadá to, že se noví herci snaží znít jako původní dabing a někdy to zní, jako by původní verzi parodovali. Druhý problém mám s hlavním hrdinou, jehož model mi v nové verzi připadá vysloveně ošklivý, obzvlášť v detailu při rozhovorech.

Stejně ale hře asi šanci dám. Reakce na Steamu a Metacriticu jsou vesměs pozitivní a Gabriela Knighta uvádím všude jako svoji nejoblíbenější hru už neuvěřitelných 17 let, takže oslavit výročí je pro mě skoro povinnost. 

Třeba vznikne nějaká fanouškovská modifikace, která vylepší modely a vrátí původní dabing.

+3/0
24.10.2014 3:54

B83a76r92t89o47l87o85m30ě53j 32K41u76s 2395736551113

Tak jsem stáhnul a vyzkoušel demo a musím říct, že to předabování zas tak hrozný problém není. Možná to bylo tím, že dialogy úvodní scény znám nazpaměť, tak jsem v každém slově slyšel ten rozdíl, ale po několika větách prohozených s Grace už mi to hrozné nepřišlo.

Na druhou stranu model hrdiny při konverzacích je ještě horší, než jsem myslel :-)

+1/0
24.10.2014 8:30

M89i92r76o87s68l33a92v 66S10t37a64s54t45n22y 7974793706361

Ty reakce na dabing se dramaticky liší. Někomu to přijde neposlouchatelné, jinému to přijde tak nastejno, někdo považuje některé nově nadabované postavy za lepší, než originál.

Jako Tim Curry je sice všeobecně glorifikován, ale upřímně, část dialogů byla od něj taky dost mimózně nadabovaná, chvílemi jsem měl pocit, že vůbec neví co dabuje. A v třetím dílu už jeho výkon považuju celkově za špatný.

+2/0
24.10.2014 9:10

K62a15r55e93l 49Z52i16c36h 8877856174206

já Curryho dabing žral v jedničce i trojce, narozdíl od 95% jinejch dabérů má opravdu silnej charakter; nicméně ve trojce se ty názory lišej hodně, obzvlášť rodilejm Amíkům ten jeho akcent připadá často fakt špatnej. ale pro mě je trojka beztak klenot:)

0/0
24.10.2014 16:27

M39i38r68o20s97l94a40v 45S11t89a19s91t61n82y 7424493186551

Tak kdyby šlo jen o akcent, ale on tak neskutečně přehrává :)

0/0
24.10.2014 18:12

V51l70a50d76i67m10í17r 50K49r70i60s79t46e85n 7556702985958

přiznám se já neznaboh hrál a dohrál kdysi jen 3jku. Ale byl to krásný zážitek. A přiznejme si to, ve které jiné adventuře můžete čichat ke spodnímu  prádlu (aspoň myslím, že si to pamatuji dobře) vaší kolegyně. ;-)

+1/0
25.10.2014 8:54

M44i46r26o67s44l69a45v 52S23t93a21s16t12n97y 7804463256661

Doporučuju to dohnat, považuju jedničku i dvojku za lepší, než byla trojka (ale názory se v tomhle všeobecně rozcházejí).

0/0
27.10.2014 11:54

H43e70r37b61e69r58t 34V78á64c64l14a62v30s61k85ý 4979135911872

Podobné znechucení jsem nedávno zažil s Wastelandem 2. Skoro to vypadá, že tvůrčí velikáni minulé éry tak dlouho neměli možnost dělat hry, až to prostě zapomněli.

+1/−3
24.10.2014 1:44

M17i11c14h34a54l 16V94e43r46n71e79r 8437316287224

To ten Wasteland musíš cpát do každé diskuze? Jasně, všichni pochopili, že se ti nelíbí už z těch desítek komentářů v článcích přímo k Wastelandu, tak už si dej pohov;-)

+1/−1
24.10.2014 12:17

K98a70r44e74l 87Z90i87c78h 8157416884916

ale poznámka o tvůrčích velikánech minulé éry mi připadá poměrně trefná..

0/0
24.10.2014 12:42

M41i35c18h98a16l 92V38e24r61n18e25r 8317656357214

To jo. Kdeže jsou doby slávy třeba Romera nebo, co se týče adventur, třeba Roberty Williams.

+1/0
24.10.2014 13:38

H61e97r30b42e84r49t 30V89á51c33l25a10v98s37k95ý 4729445621742

Zas nebuď drama queen, napsal jsem k tomu všeho všudy tři komenty. A kde to bude sedět, klidně přidám další.

+1/0
29.10.2014 0:52







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.