Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RETRO RECENZE: Return to Castle Wolfenstein zestárl důstojně. Baví i dnes

Vytvářet pokračování jedné z nejvýznamnějších značek herního průmyslu je nelehký úkol. Očekávání jsou vysoká a zároveň je možné pozorovat citelný rozpor mezi tím, jak si jednotliví lidé nový díl představují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P53a86v12e47l 23R67u74l14e 4246132778925

Jedna z nejlepších (a prvních) her co jsem kdy hrál, obzvlášť na ten závěrečnej boss fight jen tak nezapomenu R^

+1/0
18.8.2015 13:05

K83a25r54e53l 81D58v12o40ř54á69k 7839374297958

Tuhle hru považuji za nejlepší, co jsem kdy hrál. Už třeba hned první mise, která se dá na začátku projít jako stealth akce až do okamžiku, kdy se dostanete do místnosti s důstojníkem a vojáci v přízemí začnou zezdola prostřelovat podlahu. Při stealth akcích v této a dalších misích si pak vyslechnete spoustu rozhovorů navíc. Nedávno jsem si sehnal verzi upravenou pro full HD a český dabing. Takže bomba.

+1/−1
16.8.2015 20:51

J30a61n 81P34a21v89e20l92k47a 9484767821288

Jedna z Nej her, které jsem kdysi hrál!

Odehráno několikrát na PC, taktéž na PS2 a dnes si občas z nostalgie pustím portable verzi, kterou mám na ploše i na flash disku, prostě na tu dobu - bombaR^

0/0
16.8.2015 11:54

P10a40v22e31l 48R42i93e36d44e73l 4120203277798

...líbí se mi, že redakce BW komunikuje s diskutéry. Klobouk dolů....

RtWC je ok. A má důstojné nástupce...

Toť vše, co jsem říci chtěl...

ostravak :)

+1/0
15.8.2015 20:50

P33a75v83e13l 74P28o26s47p22í32š89i91l 3861824893775

A tak to ma byť:-) Myslim ta komunikace

0/0
18.8.2015 14:05

I16v76a97n 40P12r10o42c47h44á93z34k68a 3841874795245

RTCW byla kvalitní a optimalizovaná hra, vešla se na jedno CD a běžela pod 32bit. OS s nízkými HW nároky. Oproti tomu je nový Wolf nenažraná bestie, kterou na pár let starém PC prostě nespustím.

0/0
14.8.2015 17:10

M92a19r86t27i62n 44C12u64m11p62e28l88i40k 7561540213462

bavi dodnes...a to je prave duvod, proc je grafika druhorada...

+5/0
14.8.2015 12:28

A66n67d34r21e86j 77B33r43a45b68e79c 4922571617344

V diskusi jsem psal, ze to neplati pro hry, ktere clovek hral v dobe jejich vydani. Tam funguje sila nostalgie. Kdyby ale hra vysla se stejnou grafikou dnes, byl by to problem.

0/0
14.8.2015 13:34

M52a74r97t77i95n 72C24u70m74p43e38l48i80k 7521160863482

ja tomu rozumim a nehadam se o tom, ze lide jsou lide, co uprednostnuji grafiku a ani se nehadam, ze hra s touto grafikou by mela dnes problem. Ale jsou hry, ktere jsou drive hral a bavili jako blazen a nostalgie nefunguje, resp. ani zdaleka v takove mire jako prave u RTCW.

0/0
14.8.2015 14:57

A22n32d28r29e54j 13B16r41a62b82e27c 4752311707524

No nostalgie pochopitelne funguje jen u kvalitnich her, ktere ustoji test casu. A prave o tom tyhle recenze jsou... ze zjistujeme, jak se klasiky hraji dnes.

0/0
14.8.2015 15:11

P10a93v46e65l 58P76o25s72p51í96š59i76l 3571384513895

tak to porovnani je trosku pritazeny za vlasy, je preci jasne, ze kdyz vydate hru s podprumernou (coz muze v lidech evokovovat "odflaknutou")grafikou, tak lidi budou prskat asi vzdycky. Myslim, ze to srovnani porad tlacite tak nejak na jednu stranu - co se dulezitosti a grafiky tyce. To je jako, kdybyste srovnaval napr, Superb III a VW Brouk Cabrio ze 60. let. Kdyz si do toho vleze clovek, ktery je zvykly na pohodli Superb III (skoda hejtri mlcte:-), aniz by vedel, co je VW Brouk zac, bude prskat, ze tam nema klimatizaci, radio, abs a ja nevim co jeste. Ale fajnsmekr si v  tom uzije. Ale to fakt porovnavame uz "ad absurdum". Jinymi slovy rikam, ze kvalitni hra, co do hratelnosti, si vystaci i s prumernou (na dnesni dobu) grafikou. Asi se shodneme, ze 14 let stara hra tohle uplne nesplnuje. Ale naopak splnuje to, ze kdyby RCTW byla blbost, tak se k ni nikdo nikdy nevrati, ani kdyby ta grafika byla pecka.

0/0
14.8.2015 16:54

K38a80r40e79l 35U43r14b96a71n 2904454421889

Nejlepší moment v téhle hře bylo, když se člověk proboural do té hrobky a sledoval, jak umírají náckové pod útokem nemrtváků.. hutná atmosféra.

0/0
14.8.2015 12:20

M96a94r52t72i85n 48C86u15m50p38e71l96i58k 7751320933352

jako malej jsem ty katakomby strasne prozival:-)

+5/0
14.8.2015 12:26

J58a13n 21P91a87v93e89l89k27a 9654887491928

mě se z těch zombíků trochu ježily chlupy na ruce;-D

0/0
16.8.2015 11:55

M66a41r82t83i54n 11K16o13b71y88l63k84a 8873528682821

Ty nejlepší hry s vysokou AI jste už vyjmenoval - HL a FEAR. Nevím, že by od té doby bylo něco tak výrazného, aby překonalo výše zmíněné. Bohužel.

0/0
14.8.2015 10:19

J76i67ř81í 12Ř45e42h42o31ř 9958188106628

no matně si vzpomínám, že někteří protivníci ve hře projevovali inteligenci slušnou. Řeklo by se: na tu dobu určitě. Ale popravdě ani dnes to ve hrách není žádná sláva. Myslím že tam to byli nějaké drobné malé esesačky. Už je to fakt dávno. Stejně vzpomínám na první setkání se speciální jednotkou v Halfovi. Než jsem je vůbec viděl, už jsem měl pod nohy granát. Později se mi líbilo chování vojáků ve Fearu, tak chodili do zad. A od té doby jsem se nějakou úžasnou inteligencí nesetkal. Ale v posledních letech jsem nehrál skoro střílečky. Kdyby někdo doporučil střílečku s vysokou inteligencí nepřátel, tak budu vděčný.

0/0
14.8.2015 10:10

P82e67t81r 97T65i57c71h39ý 4240741305304

V halfovi se mi jeste libily ty assassinky, ktere skakaly po kontejnerech a mely myslim pistole s tlumicem.

0/0
14.8.2015 14:56

M87i31r85o23s56l17a10v 51S30t16a50s97t17n46y 7564333986601

Retro recenze fajn, ale zeptám se takhle, je nějaká 3D hra z roku 2001, která nemá "nepřirozené pohyby"? Protože dávat tohle mezi mínusy mi přijde podobně absurdní jako kritizovat filmy ze 30. let, že jsou černobílé.

+9/0
14.8.2015 9:55

A86n45d11r53e30j 13B17r65a28b39e79c 4382681127474

Dobra otazka, ale tady je to vazne do oci bijici. Starsi hry typu Doom a Duke Nukem jsou od realismu jeste tak daleko, ze to cloveka nijak nerusi. V RTCW se to uz ale vzdalene blizi, a vysledek je v tomto ohledu usmevny.

0/0
14.8.2015 10:30

M60i24r23o56s28l74a88v 18S57t41a75s27t83n90y 7294103476401

Ok, já FPS moc nehraju tak nevím, ale přijde mi, že 97-01 je takový 3D pravěk a hry s 2D grafikou z tehdejší doby stárly mnohem pomaleji (např. grafika Falloutu nikdy nebyla top, ale s hi-res patchem se mi na ni dost dobře dívá i dneska).

+2/0
14.8.2015 11:04

A62n86d83r28e43j 11B81r15a90b87e69c 4702911477484

To je urcite pravda.

0/0
14.8.2015 15:12

V60a55š31e42k 76H79a85v97r37á53n22e53k 8859339736988

Jsem asi hráč ze staré školy, ale zmíněné mínusy jsou pro mě spíš plusy. Záchytné body a nemožnost ukládat hru kdy chci mě dokáže jen naštvat. Zvlášť je to blbost v případě, že neexistuje žádné doplňování zdraví. Není nic horšího, než když Vás autosave uloží s 5% zdravíčka.

Nazvat to, co je běžné v RtCW, jako bludiště, je trochu nadsazené. Pokud hráči mají potíže se orientovat v čemkoli jiném než CoD, tak by měli vyhledat odbornou pomoc nebo aspoň se svým orientačním smyslem nikdy nesednout za volant.

+11/0
14.8.2015 9:39

A39n41d97r15e24j 62B41r79a22b73e23c 4832101487854

Hrad je trochu bludiste. Souhlasim ale, ze ty ostatni levely jsou dost primocare.

0/0
14.8.2015 10:29

J49a38k78u33b 45P96e66e70t 7603768872561

Tak třeba AvP ten patch (co umoznil ukladani kdekoliv) uplne zabil... ale zas na druhou stranu tam nebyli ani checkpointy, proste se to ukládalo po misich. A ani ty se nadali naucit uplne naspamet, protoze alieni se pohybovali pokazde jinak\jinudy.Autohealing je totalni lamarna a kdyy vas autosave ulozi s 5% zdravi, tak jste to nehral moc dobře a nic jiného se na to rict neda... a když uz jsem to hral tak spatne, ze mam autosave s 5% života, tak se pak budu muset o to vic snazit... v tom nic spatneho nevidim. Naopak nechapu lidi co hrajou stylem - zabiju nepritele, save. Projdu chodbou, save. Zabiju dalšího nepritele, save. Další nepritel me zabije, load. Zabiju nepritele, protože uz vim kde je\odkud prijde, save. atd atd. fakt zabava :D

A když se kouknete na dnesni hry, tak se ani není cem,u divit, ze lidi zabloudej po odboceni za druhej roh, vzdyt dneska je to samej tunel, a když ne tunel, tak se všude objevuje spousta a spousta sipek,dolesku a tak podobne, který vam hned reknou kudy jit i co zmacknout :)

0/0
15.8.2015 6:38

H74y31n56e95k 81Š26l88a40h38ů92n41e33k 4969233506299

Bude recenze na System Shock 2?

+2/0
14.8.2015 9:24

A12n66d12r97e88j 66B72r25a16b98e38c 4122711707464

To neni spatny napad. Uvidime. :)

0/0
14.8.2015 15:12
Foto

J38a35k16u65b 58R65a76i40d66a 5218176569554

Poslední Wolfensteiny (New Order, Old Blood) jsem si velmi užil (hlavně příběh a frenetickou akci), starého Wolfa 3D jsem taky hrával (ačkoliv už jsem spíš generace Dooma, takže ne moc), ale Return to Castle Wolfenstein mě bavil snad nejvíc a od prvního dohrání jsem jej hrál v průběhu let ještě mnohokrát. Řízná akce, skvělá atmosféra, podpořená celým tím nazi-diesel-punkem, skvělá hudba a navíc člověk mohl nakonec nakopat opancéřované pozadí králi, který šikanoval v 10. století svatého Václava.

0/0
14.8.2015 9:09

O95n55d35ř31e55j 47K68o93p73e89c67k18ý 6580405887818

Tahle recenze se mi strefila do nálady, v posledních dvou týdnech hraji Baldur's Gate 1&2, IWD a NHL99. Return to Castle Wolfenstein jsem si nesmírně užil a je načase projít ho znovu. Díky za tip!;-)

0/0
14.8.2015 8:14

P86e85t68r 67P56r13u96s 7907575919632

Je k tomu potreba pricist i Enemy Territory. Jeste stale se hraje, ikdyz hracu kvapem ubyva. :-(

+2/0
14.8.2015 7:57

A35n35d44r85e80j 19B26r29a60b73e17c 4552341117514

Jo jo, Enemy Territory bylo genialni.

0/0
14.8.2015 9:15

J63a44n 48S57z10o34t86k57o79w34s48k87i 3977924575441

Můžu doporučit free2play hru Dirty Bomb :)

Je to od stejných vývojářů jako Enemy Territory a myslím si, že se povedla :)

Jediný aktuální problém je anticheat, kterým je nefungující xigncode, jenže na tom se pracuje a patch by měl vyjít brzy. Na EU serverech prozatím moc hackerů není :)

Kdo by chtěl, je na steamu zdarma :)

http://store.steampowered.com/app/333930

0/0
14.8.2015 13:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.