Diskuse k článku

RECENZE: Warhammer 40 000: Dawn of War 3 je velkým šlápnutím vedle

Pokud se mohli vývojáři z Relic Entertainment něčím chlubit, tak tím, že jejich realtimové strategie patří k naprosté špičce žánru a při jejich koupi nešlápnete vedle. Je proto hodně smutné, že nový Dawn of War ze světa Warhammeru 40k, na který fandové čekali déle než pět let, tuto pověst dost kazí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M64i89r96o94s29l16a79v 82S95t66a58s98t14n91y 7254263206971

Starcraft kdysi solidně vykradl Warhammer 40k a v téhle recenzi je to Warhammeru 40k vlastně dáno k tíži ;-D

0/0
4.5.2017 8:27

D40a77v98i80d 98F89a95k75t12o19r 2751955896408

Pro mě jako fanouška a znalce warhammer 40 000 lore je tato hra naprostá urážka a kopanec do xichtu. Autor této recenze toho o světě w40k očividně moc neví, jinak by to fandům nikdy nedoporučil, prvně se sluší říct, že w40k je mnohem starší než nějaký starcraft (blizzard se těžce ehm inspiroval warhammerem) a je to skutečně jedna z nejpromakanějších scifi, které obsahuje tolik různých frakcí a jednotek, že autoři rozhodně nebyli vázáni ničím jiným než svou leností. Druhak musím říct, že tato hra bourá spoustu pravidel lore a to nemluvím jen o obludné grafické stylizaci, takže poslední komu bych doporučil nákup je právě někdo kdo o w40k něco ví. Lepší zůstat u předchozích dílů, kde existuje spousta fan modů atd.

+2/−1
30.4.2017 18:20

G68a37b85r28i45e49l 96H61o47r40t83e62n 9301389783704

Jen k té inspiraci - Blizzard i GW se těžce inspirovali u J.R.R.Tolkiena a kdo pak v detailech opisoval od koho je nepodstatné. S názorem na hru ale absolutně souhlasím.

0/−1
30.4.2017 18:23

D89a86v16i36d 46F91a41k62t80o31r 2971395746208

no on je rozdíl mezi inspirací a prostou zlodějnou... a já píšu o w40k, to je scifi a s Tolkienem to nemá nic společného. W40k se spíš inspiroval u duny a aliena a pak přidal milion vlastních nápadů. Blizzard na druhou stranu prostě GW pěkně vybrakoval... a to se původně snažili získat i licenci na warhammmer 40k což se jim naštěstí nepodařilo.

+1/0
30.4.2017 18:41

G55a20b48r22i58e17l 39H77o84r36t44e20n 9481299203184

W40k vzniklo na základě WFB, kdy jeho tvůrci naprosto jasně konstatovali, že byl Tolkien jejich hlavním zdrojem inspirace. Stejně jako se jím inspiroval ve své době Blizzard s Warcraftem. Starcraft pak nebyl Warcraft po mnoha letech, ale příběh lidí po mnoha letech - Protoss jako elfy bych ještě unesl, ale zergy jako orky? Ani omylem, zergové jsou jednoznačně duševní potomci vetřelců (a Ripleyové).:-)

+3/−2
30.4.2017 19:37

J12a89k48u65b 27H43á43j18e19k 8700977206179

Warhammer se inspiroval u Tolkiena především rasami a pár drobnostmi, ale jako první přišel s universem typu steampunk fantasy. Nemluvím tu o WH 40.000 ale o "klasickém" Warhammeru Games Workshop. Čtyřicítka pak vznikla jako sci-fi alternace. Osobně ji mám hrozně rád, je dost specifická, temná, fanatická, s krásnou stylizací. Blizzard hodně obšlahával u tvorby Warcraftu právě původní Warhammer. Starcraft už je spíše derivace Warcraftu a má dobrou příběhovou linii (ve hře, jinak je svět WH 40.000 milionkrát popsanější a rozsáhlejší).

Co se týká hry... Beru to jako PC hru, proto až tolik neřeším, jako moc se drží autoři universa. Chápu, že to musí prodat masám. Osobně jsem rád, že se od stylu dvojky tak napůl vrátili k jedničce. Ta byla skvělá. Nevím, jak moc autor recenze ty hry zná, nebo hrál. U jedničky i dvojky ale vždy postupně vyšla spousta datadisků. I v jedničce šlo na začátku hrát pouze za několik stran (4) a až datadisky se to dostalo na 9. U dvojky na začátku taky omezeně. Takže toho bych se nebál, určitě se něčeho dočkáme.

S tou hratelností je to asi takové dost o osobních preferencích. Jinak ani v jedničce se nekonalo klasické stavění základny ve stylu strategií z přelomu devadesátek, takže trojka je v tomhle opět spíš návrat k jedničce. Mě to třeba vyhovuje. Jsem taky rád, že jsou boje více masové. To je jedna z hlavních a klíčových deviz celého světa Warhammeru. Proto i když dvojka herně nebyla úplně zlá, moderní styl "vem pár panáků a projdi mapu" mi zde nevyhovuje. Nejradši bych byl, kdyby se to herně posunulo ještě víc k jedničce. Mikromanagement nevadí. Není podle mě nutné v bitvách použít vše od každé jednotky, stačí se soustředit na elitní. Ale kdo chce a zvládá to, má taktické možnosti i u standardních jednotek. proč ne?

Nejsem úplně fanda přeskakování hraní za rasy v kampani, ale beru kampaň spíše jako bonus a učení se hrát za ty strany. Stejně jde nakonec jen o multiplayer. Ani Starcraft nebyl hned perfektní a hodně tam patchovali.

+1/0
30.4.2017 22:53
Foto

J39i58r49i 87K33o54c84m44a12n 5439604509675

Ono to bylo ale přesně naopak. Blizzard měl v podstatě hotovou hru a GW se cuklo s právy, takže blizzard akorát změnil vizuál a jména. Principy zůstaly stejné.

0/0
3.5.2017 7:18

T95o28m43á11š 92D95u63š86e64j30o65v48s57k98ý 3407323287570

(šéf)

Hele chlapi, takhle teda ne...

1. Zjednodušte to, tohle vám milionová squadra jelit hrát nebude.

2. Na single player se vykašlete. Hlavní je mulťák. Tam se dá vyrazit i nějakej ten peníz z mikrotransakcí.

3. Na můj vkus, jste tam toho dali zbytečně moc. Co budeme prodávat za měsíc?

(vývojáři)

Ale my už to měli skoro hotový. Když to teď rozeberme, nebude to fungovat jak má!

(šéf)

Koho to zajímá. Je to značka, kterou si každý koupí. Navíc za reklamu a podmazání recenzí jsme už dali 100 mil dolarů. Tak nekecejte a makejte!

(vývojáři)

Chjo...

+6/0
30.4.2017 12:58

A89l88e61x81a59n74d46r 84V59e67j44v93a30r32a 9253501467547

Skvělá recenze! Nechápu jak tomu jiné herní weby mohou dát 90%.

+3/0
30.4.2017 11:53

M31a16r77t53i68n 42H40u28d26e68c75e63k 3943829309833

Jak to ctu, tak by mel nekdo dostat pekne pres pysk. Nemyslim tim pana redaktora, ale management Dawn of War. Ja si presne predstavuji co byla puvidni myskenka a nebylo by to spatne ba naopak by to bylo fajn, ale takovyto paskvil? To to meli radeji zrusit

+1/0
30.4.2017 11:52

G84a13b81r46i59e98l 17H72o73r48t45e27n 9741439423784

Čím dál víc je znát, že odchází generace herních vývojářů, kteří dokázali s málem fantastické věci - a do popředí se dostává generace, která bez ohledu na rozpočet a obrovské možnosti dokáže zprasit i skvělé nápady. Čest výjimkám...:-/

+3/0
30.4.2017 12:15

P54a71t89r87i39k 72S29p84i27t64z90b26a11r73t 1634616574695

Já jsem to tušil a bál jsem se toho že nový Warhammer bude napůl hotová hra která sice bude mít nějaký základ ale teprve DLCčka a datadisky z toho udělaj pořádnou hru

0/0
30.4.2017 0:57

Z32u17z77a72n15a 84S88t12r19n35a62d84o56v36á 3797455900744

Tak jako všechny hry v poslední době. Okleštěnou hru koupíte za cenu plné a za další DLC zaplatíte balík. Rv

+3/0
30.4.2017 9:28

Najdete na iDNES.cz