Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: Warhammer 40 000: Dawn of War 3 je velkým šlápnutím vedle

Pokud se mohli vývojáři z Relic Entertainment něčím chlubit, tak tím, že jejich realtimové strategie patří k naprosté špičce žánru a při jejich koupi nešlápnete vedle. Je proto hodně smutné, že nový Dawn of War ze světa Warhammeru 40k, na který fandové čekali déle než pět let, tuto pověst dost kazí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M27i30r53o20s60l51a68v 19S24t87a56s60t46n80y 7284803646351

Starcraft kdysi solidně vykradl Warhammer 40k a v téhle recenzi je to Warhammeru 40k vlastně dáno k tíži ;-D

0/0
4.5.2017 8:27

D88a97v87i22d 25F69a98k12t32o93r 2591275886358

Pro mě jako fanouška a znalce warhammer 40 000 lore je tato hra naprostá urážka a kopanec do xichtu. Autor této recenze toho o světě w40k očividně moc neví, jinak by to fandům nikdy nedoporučil, prvně se sluší říct, že w40k je mnohem starší než nějaký starcraft (blizzard se těžce ehm inspiroval warhammerem) a je to skutečně jedna z nejpromakanějších scifi, které obsahuje tolik různých frakcí a jednotek, že autoři rozhodně nebyli vázáni ničím jiným než svou leností. Druhak musím říct, že tato hra bourá spoustu pravidel lore a to nemluvím jen o obludné grafické stylizaci, takže poslední komu bych doporučil nákup je právě někdo kdo o w40k něco ví. Lepší zůstat u předchozích dílů, kde existuje spousta fan modů atd.

+2/−1
30.4.2017 18:20

G42a55b12r84i42e40l 52H62o19r97t96e43n 9151789613514

Jen k té inspiraci - Blizzard i GW se těžce inspirovali u J.R.R.Tolkiena a kdo pak v detailech opisoval od koho je nepodstatné. S názorem na hru ale absolutně souhlasím.

0/−1
30.4.2017 18:23

D23a75v14i10d 43F46a11k15t14o82r 2201585286748

no on je rozdíl mezi inspirací a prostou zlodějnou... a já píšu o w40k, to je scifi a s Tolkienem to nemá nic společného. W40k se spíš inspiroval u duny a aliena a pak přidal milion vlastních nápadů. Blizzard na druhou stranu prostě GW pěkně vybrakoval... a to se původně snažili získat i licenci na warhammmer 40k což se jim naštěstí nepodařilo.

+1/0
30.4.2017 18:41

G58a95b97r30i27e89l 78H43o47r34t82e36n 9871899243814

W40k vzniklo na základě WFB, kdy jeho tvůrci naprosto jasně konstatovali, že byl Tolkien jejich hlavním zdrojem inspirace. Stejně jako se jím inspiroval ve své době Blizzard s Warcraftem. Starcraft pak nebyl Warcraft po mnoha letech, ale příběh lidí po mnoha letech - Protoss jako elfy bych ještě unesl, ale zergy jako orky? Ani omylem, zergové jsou jednoznačně duševní potomci vetřelců (a Ripleyové).:-)

+3/−2
30.4.2017 19:37

J64a29k49u80b 79H83á23j87e91k 8950547956799

Warhammer se inspiroval u Tolkiena především rasami a pár drobnostmi, ale jako první přišel s universem typu steampunk fantasy. Nemluvím tu o WH 40.000 ale o "klasickém" Warhammeru Games Workshop. Čtyřicítka pak vznikla jako sci-fi alternace. Osobně ji mám hrozně rád, je dost specifická, temná, fanatická, s krásnou stylizací. Blizzard hodně obšlahával u tvorby Warcraftu právě původní Warhammer. Starcraft už je spíše derivace Warcraftu a má dobrou příběhovou linii (ve hře, jinak je svět WH 40.000 milionkrát popsanější a rozsáhlejší).

Co se týká hry... Beru to jako PC hru, proto až tolik neřeším, jako moc se drží autoři universa. Chápu, že to musí prodat masám. Osobně jsem rád, že se od stylu dvojky tak napůl vrátili k jedničce. Ta byla skvělá. Nevím, jak moc autor recenze ty hry zná, nebo hrál. U jedničky i dvojky ale vždy postupně vyšla spousta datadisků. I v jedničce šlo na začátku hrát pouze za několik stran (4) a až datadisky se to dostalo na 9. U dvojky na začátku taky omezeně. Takže toho bych se nebál, určitě se něčeho dočkáme.

S tou hratelností je to asi takové dost o osobních preferencích. Jinak ani v jedničce se nekonalo klasické stavění základny ve stylu strategií z přelomu devadesátek, takže trojka je v tomhle opět spíš návrat k jedničce. Mě to třeba vyhovuje. Jsem taky rád, že jsou boje více masové. To je jedna z hlavních a klíčových deviz celého světa Warhammeru. Proto i když dvojka herně nebyla úplně zlá, moderní styl "vem pár panáků a projdi mapu" mi zde nevyhovuje. Nejradši bych byl, kdyby se to herně posunulo ještě víc k jedničce. Mikromanagement nevadí. Není podle mě nutné v bitvách použít vše od každé jednotky, stačí se soustředit na elitní. Ale kdo chce a zvládá to, má taktické možnosti i u standardních jednotek. proč ne?

Nejsem úplně fanda přeskakování hraní za rasy v kampani, ale beru kampaň spíše jako bonus a učení se hrát za ty strany. Stejně jde nakonec jen o multiplayer. Ani Starcraft nebyl hned perfektní a hodně tam patchovali.

+1/0
30.4.2017 22:53
Foto

J58i29r93i 43K44o49c11m44a83n 5609704729795

Ono to bylo ale přesně naopak. Blizzard měl v podstatě hotovou hru a GW se cuklo s právy, takže blizzard akorát změnil vizuál a jména. Principy zůstaly stejné.

0/0
3.5.2017 7:18

T37o78m27á17š 57D21u90š32e27j90o18v47s93k74ý 3827193387310

(šéf)

Hele chlapi, takhle teda ne...

1. Zjednodušte to, tohle vám milionová squadra jelit hrát nebude.

2. Na single player se vykašlete. Hlavní je mulťák. Tam se dá vyrazit i nějakej ten peníz z mikrotransakcí.

3. Na můj vkus, jste tam toho dali zbytečně moc. Co budeme prodávat za měsíc?

(vývojáři)

Ale my už to měli skoro hotový. Když to teď rozeberme, nebude to fungovat jak má!

(šéf)

Koho to zajímá. Je to značka, kterou si každý koupí. Navíc za reklamu a podmazání recenzí jsme už dali 100 mil dolarů. Tak nekecejte a makejte!

(vývojáři)

Chjo...

+6/0
30.4.2017 12:58

A45l81e62x88a15n88d91r 53V50e23j46v80a67r77a 9173101557437

Skvělá recenze! Nechápu jak tomu jiné herní weby mohou dát 90%.

+3/0
30.4.2017 11:53

M70a84r48t42i15n 57H41u37d84e94c49e73k 3273349549393

Jak to ctu, tak by mel nekdo dostat pekne pres pysk. Nemyslim tim pana redaktora, ale management Dawn of War. Ja si presne predstavuji co byla puvidni myskenka a nebylo by to spatne ba naopak by to bylo fajn, ale takovyto paskvil? To to meli radeji zrusit

+1/0
30.4.2017 11:52

G35a89b26r48i73e37l 24H13o70r76t84e46n 9321399393934

Čím dál víc je znát, že odchází generace herních vývojářů, kteří dokázali s málem fantastické věci - a do popředí se dostává generace, která bez ohledu na rozpočet a obrovské možnosti dokáže zprasit i skvělé nápady. Čest výjimkám...:-/

+3/0
30.4.2017 12:15

P28a48t47r52i81k 12S75p15i57t76z13b96a14r75t 1944216354375

Já jsem to tušil a bál jsem se toho že nový Warhammer bude napůl hotová hra která sice bude mít nějaký základ ale teprve DLCčka a datadisky z toho udělaj pořádnou hru

0/0
30.4.2017 0:57

Z52u27z82a17n69a 43S70t45r71n38a71d94o15v55á 3647545540774

Tak jako všechny hry v poslední době. Okleštěnou hru koupíte za cenu plné a za další DLC zaplatíte balík. Rv

+3/0
30.4.2017 9:28







Najdete na iDNES.cz