Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Divinity Original Sin 2 je kandidát na RPG roku. Sežere ovšem moře času

Hry na hrdiny jsou si často podobné jako vejce vejci, zvlášť ty z ranku fantasy. Vznešení elfové, věčně nabručení trpaslíci a k tomu hromada kostlivců, draků a zlých černokněžníků. Proto je velmi osvěžující dostat do ruky hru, která se vůbec nebojí jít proti žánrovým pravidlům a zaběhlým stereotypům. A navrch nabízí mamutí porci obsahu a strhující soubojový systém.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M63i13c10h24a10l 40T24o79m87á66n12e43k 9467509806

rpg mam rad , ale ne party rpg, jedno ok a to uz sem vyplytval na dragon age, vic mne nebavi, chci hrat jednu postavu a poradne a ne porad skladat apartu vicemene stejne a je jedno co si clovek zvoli jako main, stejne tam musi mit urcite typy postav jinak ma pak casto ve vetsine boju problem

0/−1
19.10.2017 3:06

A42l32e40š 44A25d50a45m 7790830668979

Path of exile?

Sice free to play ale fantastická

0/0
19.10.2017 10:17

G19a44b69r51i17e52l 14H27o62r93t16e13n 9341609953384

Zatím mám plno práce, takže si asi počkám až na překlad, kvalitní RPG si užiju víc v rodném jazyce. Ale vypadá to velmi dobře.

0/0
18.10.2017 19:21

A37l32e67š 71A22d25a72m 7840630548429

Jedničku někdo přeložil?

0/0
19.10.2017 10:17

J18o69s95e14f 89A78u40g88u16s37t82a 8494488480392

ano (stejný lidi)

0/0
19.10.2017 12:21

M47a56r81t36i12n 16B91e81r73a67n 6689925236551

Hodně by mě to lákalo, ale ten vizuál mi prostě nesedí. Podobný jsem ještě snesl u arkádových RPG (Titan Quest,...), ale u "Baldurovek" bych se na to asi nevydržel dívat desítky hodin, je to takové odtažité, nepohlcující... :-/

+1/0
18.10.2017 16:54

K88a36r42e46l 55C10h36a82r63v27á95t 3956777550

Dvojku jsem zatim nehrál, ale u jedničky mi ta grafika na tento žánr taky úplně nesedla. Neni vyloženě ošklivá, spíš taková komixová. A design některejch nepřátel jako ten robot v jeskyni nebo mechanická zviřátka mi připadal jako dost velkej úlet na tento druh RPG.

+2/−1
18.10.2017 18:23

M88i88r92o30s24l39a87v 70S77t71a72s67t50n11y 7124893446891

Hlavně to neustále svítí a bliká, jak vánoční stromeček a přesně jak říkáte, to se hodí maximálně k diablovkám,

+1/0
19.10.2017 15:53

J13a56k68u80b 81B23o65h83o21n50ě59k 8145806239277

Má smysl tuhle hru pořizovat, když tuhle sérii neznám?

Respektive jak moc hluboko by se měl člověk vrátit, aby se chytnul a nemusel se trápit s příliš zastaralými nebo nepovedenými díly?

0/0
18.10.2017 13:32

Z98b61y59n37ě80k 32P45r82o26c67h90á45z52k19a 8905923603706

Určitě zkus i předchozí díl, je tam také velký obsah, mám už nahráno cca 50 hodin a stále není konec a objevují se další zápletky.

+1/0
18.10.2017 14:11

M36i24r94o42s32l14a80v 79S64t35a16s57t59n72y 7204183226301

Taky nad tím váhám. Osobně mě jednička z recenzí a gameplay videí moc nenachdla. Hodně lidí třeba vychvalovalo grafiku, jejíž styl mě osobně přijde odpuzující a to si na tyhle věci příliš nepotrpím. Stejně tak systém dvou postav mi přišel mírně prapodivný (zajímá mě jen single player).

+1/−1
18.10.2017 15:04

T79o54m60á72š 44P64o33k38o71r31n72ý 9338507235449

Na pochopení příběhu není potřeba hrát ani jeden z předchozích dílů, každopádně original sin jednička enhanced edition je parádní rpg, co rozhodně stojí za zahrání.

0/0
18.10.2017 20:18

T18o48m89á22š 27J81a94r12e73š 4732844200

Stojí hra za koupi pokud to chci dohrát jen s jednou postavou ? IWD2 jsem taky hrál na nejtězší obtížnost (více xp) a s jednou postavou. (dostává sólo hero více XP než kdyby se musel dělit třeba s dalšíma 2 chary ?)

0/0
18.10.2017 9:58

J15a58k78u25b 72M64i39c29h25á16l13e85k 3337203597803

Jde to (pochybuji, že na poslední dvě obtížnosti), ale zapotíte se jak blázen. Ve hře je perk, který funguje pouze pokud ve skupině máte max. dvě postavy (aby se mohlo hrát případně s jedním kamarádem přes mp) a tenhle perk prakticky boostne vaši postavu ve všech oblastech hry.

Nicméně i tak to bude pěkně těžký. Jednak budete muset multiclassovat a to dost, abyste zastoupil nějaké základní role (samozřejmě je na vás, jak pro vás bude užitečné třeba craftění, přesvědčování lidí, odemykání zámků, identifikace předmětů...) a pokryl aspoň nějaké oblasti boje - AI vám totiž nedá nic zadarmo a rozhodně budete vynechávat kola v boji, protože počítač umí dobře používat soft i hard control schopnosti.

Navíc je v téhle hře specifický systém obrany. Zbroj a magická ochrana jsou tady reprezentovány, stejně jako HP, vlastními bary, kdy aspoň jeden z nich musíte dostat na nulu, abyste teprve mohl ubírat zdraví. Takže vaše solo postava by měla mít jak schopnosti pro fyzické i magické zranění. v neposlední řadě pak zařídit, aby vaše postava měla přístup aspoň ke každému elementu ve hře (buď skrze magii či vyrobenou munici), protože můžete potkat nepřátelé s resistenci na specifický druh zranění.

Takže ano, je to možné. I jsem četl články od lidí co to hráli sólo, jen je to víc pro masochisty ;-);-)

+3/0
18.10.2017 10:35

L39u65k29á26š 67N66o46v54á38k 1230205560155

No hrál jsem Alpha verzi a tuším, že parta je potřeba, navíc XP byli stejné i když jsem byl sám. Nevím jak to ovšem bude v dokončené verzi. Ve hře jsou i určité místa, kam by jsi se sám nemohl dostat bez parťáka co má teleport. Jelikož teleportem nemůžeš sám sebe zacílit. Ještě bych dodal, že občas je hra velmi obtížná s počty nepřátel a pochybuji, že by to člověk mohl dát sám. Každopádně první ostrov v dostupné Alpha verzi byl velice hezky udělaný, jen člověk měl jen pár kouzel a schopností ke každé classe.

Vyzkoušel jsem většinu povolání a největší masakr byl rogue. S damage co dělal byl schopná zabít až 2 nepřátele během jednoho kola. Vše ostatní byl jen slabý odvar. Dobré je, že v druhém dílu Divinity original sin je více povolání, tudíž i více možných skillů a hráč si může zvolit ze čtyř ras. Elf, trpaslík, ještěr a člověk. Někde jsem i četl, že by hráč měl mít možnost hrát i za nemrtvé "undead" ale otázka jestli to tak opravdu bude.

Hra mě trochu nudila jelikož nebyl v té verzi dabing a hráč musel číst jak otrok. Každopádně chystají dabing do dokončené hry.

0/0
18.10.2017 10:50

M68i50r66o84s84l18a64v 17S90t52a17s44t20n58y 7844373406411

Tak aspirant na RPG roku by snad měl sežrat hodně času ne :)

+7/0
18.10.2017 9:17

T86o25m74á84š 15D17u48š65e76j45o67v68s66k94ý 3887613397300

Je to fantastická hra. Vydané peníze nelituji! Je to takový Baldurs gate, Neverwinter Nights, Fallout 1-2 a podobně.

Postup v úkolech není přímočarý a tady opravdu funguje několik možností řešení úkolů. Dialogy se mění třeba i podle rasy postavy (trpaslík řekne trpaslíkovi víc, elf rozumí starým jazykům atd..)

Od dob prvních Falloutů jsem se snad takhle nepobavil (kdyby takhle vypadal Fallout 4, vůbec bych se nezlobil).

Nepřátelé jsou inteligentní a na vyšší úrovni obtížnosti spolu skvěle spolupracují a využívají okolní prostředí a pořádně vám zatopí. Není problém třeba s velkým trolem na vyšší obtížnost strávit bojem i půl hodiny. :-P;-);-D Naštěstí se dá ukládat postup kdykoliv a to i během boje a rozhovoru a pokud se dialog nepovedl, můžete se vrátit zpět. (Je skvělé, že si můžete nastavit, množství různých Quick Savů se pomocí klávesy F5 uloží.) Dialogy nejsou zbytečně dlouhé, jsou vtipné, někdy drsné a ne vždy se vyplatí být za klaďase. Ochraňovat všechny vždy za každou cenu se může i hezky nevyplatit. ;-)

Úkolovníček je spíše podobný Baldurs Gate, nikdo Vás nevede za ručičku z bodu A do bodu B. Já to vidím spíš jako přínos. Nestaví Vás to do role poslíčků s Pizzou a nechává prostor na objevení některých úkolů i při příštím hraní. Jinak jsem zatím nikdy neměl pocit že tápu a příběh se odvíjí bez zadrhnutí. A pokud nemáte splněny některé Side-Questy tak nezoufejte. Vyřešíte je příště. ;-) Za mě by hra mohla mít i hodnocení 96 bodů.

+5/0
18.10.2017 7:55

J93o31s26e29f 16J72u94h55á70s41z 1399362158

Dotaz na znalce - doporucili by jste nejdrive si zahrat prvni dil nebo neni potreba? A k jake hre by jste hru jinak prirovnali? Nekteremu z Dragon Age nebo necemu starsimu ala Baldur's Gate, Neverwinter Nights nebo soubojovym systemem treba prvni Fallout?

0/0
18.10.2017 7:29

J66a22k47u35b 50M97i30c83h89á49l27e49k 3977213117903

První díl hrát není třeba (ale je to také dobrá hra). Nejpodobnější je to z výběru Baldurům, u více moderních kusů tohoto žánru pak beru Pillars of Eternity a Tyranny. - Tedy až na pár rozdílů, kde souboje zde jsou mnohem kreativnější a zábavnější a hra mi přijde velmi uživatelsky přívětivá - hraje se pohodlně, v ovládání a ve skillech se člověk neztratí a u příběhu víte o co jde :-)

A dále jsou tady takové libůstky jako multiplayer až ve čtyřech lidech, tvoření vlastního dobrodružství v "GM módu", PVP arena. Jinak samotná hra mě osobně (veterán žánru) trvala cca 60 hodin a to jsem neprošel všechny vedlejší questy. Navíc znovuhratelnost je zde dost vysoká (hra se dá s klidem dohrát, že zabijete všechno na potkání) ;-D

Je ještě jedna věc, kterou bych rád zmínil a které mě naprosto očarovala. A tou je dynamická změna hudby. U každé postavy si můžete vybrat nástroj (ze čtyř), který bude doprovázet hlavní hudbu. Když nějaká vaše postava něco zabije, tak se v hudbě plynule změní hudební nástroj, která má dotyčná postava nastavený. Blbůstka, ale naprosto geniální R^R^

+2/0
18.10.2017 8:06

M76a24r25t36i68n 18N34á67p91r69a14v52n74í79k 1432984635961

První díl je vynikající a určitě ho doporučuji, navíc získáte zkušenosti s herním systémem a dvojka už vás v tomto ohledu tolik nepřekvapí. Hra se podobá Baldurs gate, ale s výrazně lepší grafikou a systém soubojů je podobný spíš Falloutu, takže dokonalá kombinace.

0/0
18.10.2017 9:45

Z42b27y67n74ě15k 71P89r13o54c32h14á27z25k95a 8805393433726

Protože na noťasu bych dvojku nerozjel tak hraji jedničku Enhanced edition, je to už pěkná grafika, mraky obsahu, určitě doporučuji nevynechat.

0/0
18.10.2017 11:40

O31n12d46ř73e52j 43M81a74c27h 1862847350529

Já bych doporučil jedničku zahrát. Nebo třeba Divinity Dragon Commander. Hry od Larian mají takový zvláštní (ale moc dobrý) styl v postavách a vyprávění, a ono vás to může snadno chytit a už nepustit.

Kdybych to popsal na pár příkladech - V Dragon Commander jsem řešil, jak zajistit, aby má veganská elfí manželka nemusela na trpasličí hostinu, protože podávají jen maso. V první D:OS má člověk na začátku dilema, jestli hodit mluvící škebli zpátky do moře.

Ono to takhle mimo kontext zní všelijak, ale v celku to funguje moc dobře a skvěle to baví.

0/0
18.10.2017 12:07



Najdete na iDNES.cz