Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: Kingdom Come naučí svět milovat českou historii

Nejočekávanější česká hra poslední dekády nezklamala. Je to sice o dost náročnější záležitost, než na jaké jsme si v posledních letech zvykli, ale za vynaloženou snahu vás dokáže pořádně odměnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R25a79d30e64k 67J60o98n55á57š 4317645133638

jak jsem v textu cetl o tom Gothicu, uplne jsem si na to vzpomnel taky kdyz jsem KCD zacal hrat...Gothic byla neskutecna hra, delal jsem ukoly ktery ne jen ze nebyly povinny ale ktery ve hre ani nebyly! :-D Doufam, ze tady to bude podobne...ale dle recenze to vxpada OK, ja to prave asi po 2 hodinach odlozil a pustil si fifu ptz mi to prislo zatim nudne..ale v clanku pise o tom ze to tak je, a ze se to pak rozjede, takze tomu dam sanci :-)

+1/0
3.3.2018 7:54

P96a21v93e77l 18Š29v80a24r48c70e42r 1590648652717

Autoři hry by mohli přidat možnost odstranění toho "zaměřovače", který ukazuje směr, kam se díváme při chůzi beze zbraně (víc to vtáhne do hry a není tam potřeba). Stejně tak bych se zbavil hudu se staminou a zdravím - ty bych tam chtěl jen na souboje.

Dá se to? Já jsem to nenašel.

0/0
26.2.2018 10:49

R46a79d92i56m 12V18e73n85g39l81a62ř 3622667561509

!SPOILER ALERT!

Mám jen drobný dotaz.

Dá se mise Hrátky s čertem dokončit tak, abych nikoho nezabil?

+1/0
22.2.2018 21:52

E53v17a 31S71t19o27č21e93s56o68v34á 1200435644803

No mě to připadá jako čekání na to, kdo první řekne "král je nahý"... nemusíme tu hru chválit jen proto, že je česká a z české historie. Teď jsem došla k hlavnímu questu, který se odehrává v monastery a něco tak nudného a otravného jsem dlouho neviděla - hra vás nutí absolvovat KAŽDÝ den všechny povinosti mnicha, včetně modlení 2x denně, které trvá asi 5 min reálného času (dělám si u toho kafe). A co se týká grafiky - příroda úžasná, o tom žádná. Ale animace postav a jejich pohyby při rozhovorech/předávání věcí - připadám si jak xx let zpět. Jízda na koni mimo cestu naprosto na nervy, protože se zasekne o každý keřík. Hraní KCD střídám s AC:Origins, tak jsem možná zhýčkaná..neříkám, že je to úplně zlé, ale pět na grafickou stránku a animace ódy, to nechápu..

+1/−2
22.2.2018 12:05

T92o35m11á44š 89V85e84s83e20l17ý 1942122293906

Víš, že ty questy dělat nemusíš a hra jede dál? To, že ti napíšou, ihned se odeber na náměstí a jeď tam a tam. Neudělej to, přijď a nikdo na náměstí tam nebude. Ale jakmile pak někam přijedeš, nediv se, že tě seřvou jak koňa, kde jsi byl. V tomto případě to samé. Nikdo a to ani hra Vás nenutí se modlit, jenom pak člověk musí počítat s následky.

+1/0
22.2.2018 12:09

E61v81a 24S91t16o56č43e10s37o62v81á 1620545484483

Vím, ale v tomhle případě to není pravda :-) buď tam vydržím to modlení, nebo mě pošlou na samotku na 18 hodin (cca 3 minuty reálného času?). Prostě skoro stejný..jinak jasně, párkát jsem se někde potulovala a až pozdě zjistila, že quest byl na čas. V tom ale problém nevidím.

0/0
22.2.2018 12:26

Z94u26z81a68n41a 55S16t63r31n46a86d98o19v25á 3907375770554

Můžete to modleční přeskočit stisknutím "T" a počkat dvě hodiny (asi 20 vteřin reálného času). Je to lepší než se upít kafem xmrti :-)

+3/0
22.2.2018 12:59

E72v26a 13S97t78o43č93e86s55o84v56á 1310375544503

Jee, dík, to zkusím. Já zkoušela číst knižky, ale to mě hned přišli zavřít :D

+1/0
22.2.2018 13:06

D63a79v25i82d 30M44i91k49u67l84á52š35e95k 4223376523651

Ten quest se hlavně dá splnit i jinými cestami takže to co píšete je naprostý blud.

0/0
22.2.2018 14:30

E70v26a 69S92t12o78č23e82s88o97v60á 1280175454883

Ale neni, davno mam nactene vsechny moznosti splneni questu, takze jste mi nesdelil nic noveho. Cesta ukolem (pro me, nikomu nevnucuju) byla zapadnout a zjistit co a jak (at tu prilis nespoileruju). To bylo ale tak strasne umorny, ze jsem z otraveni zvolila rychle (a nasilne) reseni.

0/0
22.2.2018 20:14

D65a70l63i74b36o57r 61R72o51z80s20y58p20a57l 7510613586719

Tak tahle hra je takový simulátor života ve středověku. Předpokládám, že autoři chtěli, ať si život tam co nejnázorněji každý vyzkouší. Ještě měli přidat měsíční práci na poli pod dohledem drába, aby zážitek byl co nejvěrnější.:-)

+7/0
22.2.2018 12:56

T28o77m70á82š 33D92u86š23e14j17o60v13s51k17ý 3667443887160

Mám odehráno 61 hodin a kromě jednoho záseku si nemůžu stěžovat. Na PC je ovládání v pohodě. Ukládání kdykoliv je podle mě u této hry spíše kontraproduktivní. Je super když máte alespoň trochu strach jestli něco vyjde nebo ne. Zatím jsem uložil hru za pomoci Sejvovice jen jednou. ;-D

Když to při questu nedopadne dobře, dá vám hra možnost udělat to jinak a to je fajn.

Pokud ale ukládání prostě musíte mít, není nic těžkého si sejvovici udělat nebo koupit. Peněz i surovin je dostatek. ;-)

Čtu všechny knihy a to dodává hře další rozměr. Člověk pochopí mnohé souvislosti a důvod jednání některých postav. Je to prostě SUPER. [>-]R^

+5/0
22.2.2018 11:25

V56o65j87t90ě43c68h 18S29t59r96n13a34d 4784501182665

Těm co tak naříkají, že téhle české hře chybí český dabing, vám nestačí, že na tom dělali čeští vývojáři, celé se to odehrává v českých zemích, zasazené do české historie, hudba se k tomu nahrávala v Rudolfinu! Mně to tedy bohatě stačí a pokud by se Okamurovi nešťastnou náhodou povedlo prosadit ve školách hodiny vlastenectví, byl bych pro, aby tam ty děti prostě posadili k počítačům a nechali hrát Kingdom Come.

+4/−2
22.2.2018 9:31

J57i72ř69í 86J10u80ř51i43c69a 2488683441

V němčině.

+1/0
22.2.2018 19:47

R29a17d16i13m 89K16o71k52t25a 7622887799499

Nestačí. Stejně jako moskevské metro hraju v ruštine, chtěl bych hrát českou hru, z Čech v češtině.

+3/0
28.2.2018 13:56

D63a84v66i63d 16H14y36š33p11l97e10r 2863263457695

R^[>-]

+1/0
21.2.2018 18:30

K65a17r48e10l 97K68r59ů24p76a 7949280743

Hra super, grafika a prostředí excelentní. Ale boha jeho chybí český dabing !! V téhle hře jako sůl !!

Nicméně jsem rád, za názory které se ve hře opírají k aktuálním politickým tématům, jako postoj k imigrantům, apod.

I bych hrál častěji, ale všechen čas věnuji leteckému simulátoru IL2 BOS, který je pro mě, i díky virtuální realitě, jedničkou.

PS: V létě určitě zase na výlety po hradech....

+2/0
21.2.2018 15:53

P59a12v94e15l 57Š17ť96a30s41t86n58ý 8132844624

Po skoro týdnu hraní: Úžasná, neotřelá hra, která mi nedá nic zadarmo a těch pár chyb... no boooože....

+16/0
21.2.2018 12:16

Z40u92z82a15n15a 89S29t54r16n54a95d80o40v48á 3657255160484

!!Spoiler alert!!

Kdokoliv kdo dohraje misi v Sázavském klášteře má můj bezmezný obdiv. Já se tím včera prokousala, ale skoro mi u toho rupla cévka! Napoprvé se to totiž buglo na úplném konci a musela jsem to hrát skoro celé znova ;-D

+1/0
21.2.2018 11:25

A38d18a18m 58Š50p95i14l81l67a38r 8719457752616

Taky se mi to buglo na konci :D a taky mi malem trefilo. Nastesti sem si potajnu delal sejvovice v klastere. Takze sem musel odzit jen dva dny toho klasterniho pekla :D

+2/0
21.2.2018 15:51

E50v94a 83S96t83o83č22e22s69o69v82á 1490985124213

taky, dokonce dvojitě - nejdřív jsem nedostala tu kostku a pak stejně přišla o všechny věci v inventari, takze reload nekolika dni...silenost

+1/0
22.2.2018 12:07

Z26u88z91a31n43a 95S45t33r31n84a33d63o18v84á 3477855770824

No můj Svatej se na mě rozhodl nečekat a zdrhl někam do lesů, takže se mi neukončil quest a vypadalo to, že Jindřich dožije v klášteře ;-D

+3/0
22.2.2018 12:57

J60i15ř78í 97H69a40v18á63č54e94k 1943870803

Čím to je že z dálky mám ty lidi jakoby nahý a oblíkají se až když se k nim přibližuju? bug?;-D

0/0
21.2.2018 8:55

M23a64r81t65i26n 55B55e83r39a17n 6989485736621

Jen špatně zoptimalizované LOD :-)

+3/0
21.2.2018 9:01
Foto

M97a87r57t60i83n 44R62y30š29a59v20ý 1196935603122

Do toho teď postupně pronikám. Tutorialy na tvorbu materiálů, herních mechanismech atd. jsou od Warehorse studia perfektní. Pobíhám poslední dny po lese s foťákem a ColorCheckerem a fotim si textury na tvorbu materiálů ;-D

0/0
1.3.2018 11:15

J86a80n 78S35t89e45h82l94í30k 1649309606364

Asi PC nestíhá, pohraj si s nastavením.

+2/0
21.2.2018 10:12

D14r30a48h89o70m91í44r 11S55t17r46o36u95h77a11l 4605458662444

Snížit kvalitu textur. Dělá to delší doba kopírování textur z RAM do VRAM. Na vině je pravděpodobně nízká propustnost grafické paměti (je vytížená předáváním textur GPU a zároveň nahrává nová data). Snížením kvality textur se zvedne jejich komprese a velikost, tím pádem se uvolní paměťová sběrnice a mělo by to přestat dělat.

+3/0
21.2.2018 10:23

J45i89ř78í 15H21a66v94á36č18e52k 1743650633

Dik, zkusim,mam i7 a nvidii 970 ani ne dva roky a dal jsem optimalni nastaveni, ale asi to nestaci.

0/0
21.2.2018 11:14

D79r41a69h91o55m88í70r 13S88t19r51o78u33h28a52l 4185858272284

*Zvedne komprese a klesne velikost, samozřejmě :-)

0/0
21.2.2018 11:37

J13a84n 93M91a67c40e69k 9844595342498

vykreslování v dálce žere dost výkonu, tak si to nějak zoptimalizuj.

0/0
21.2.2018 13:43

M74a46r63t71i70n 42B96e69r90a53n 6209545746851

Udivuje mě, kolik se dokáže najít v diskuzi k počítačové hře frustrátů. Na internetu se objeví názory několika jednotlivců ohledně rasové jednotvárnosti KC:D a (nejen) český pseudovlastenecký omezenec vytasí svoje lingvistické a historické znalosti projevující se označováním lidí s tmavší pletí nebo šikmějšíma očima jako "čmoudů".

Anti-korektnost, která se dříve správně označovala jako hulvátsví, nevymáchanost nebo buranství, se v ČR stává mainstreamem. Vše proti médiím a elitám (vzdělaným lidem s rozhledem) je považováno za ten správný boj, nehledě na kontext.

Tato doba je dobou debilizace, plytkosti, zjednodušování a demagogií, říkám tomu kvazi-faktická vlna lidového smýšlení, pak se netřeba divit popularitě extrémních subjektů v politickém a veřejném světě, hrajících na emoční a apokalyptické noty.

+7/−18
21.2.2018 7:46

T88o94m68á87š 70V17e64s44e87l47ý 1452762563756

Pošli číslo na svého dealera....

+11/−1
21.2.2018 8:14

M10a86r58t10i28n 39B84e12r14a85n 6649805466531

Auto nemám, sorry...

0/−2
21.2.2018 8:34

T29o57m21á40š 82V46e92s53e79l88ý 1892462773666

Zase vedle. Ale u Tebe nic překvapivého. Mimochodem ty "elity" ukázaly svůj rozhled právě při prezidentské volbě. Buranství, hulvátství, všichni, kdo nevolí s námi, jsou idioti. Mimochodem, doporučuji si zajít na Eurogamer a podívat se, jak podobně smýšlejícímu "človíčkovi" to tam dalo 90% komentářů sežrat za jeho hloupou pseudorecenzi. I cenzor, co tam je, tak ho vesele poslal do míst, kde slunce nesvítí.

+8/−4
21.2.2018 8:56

M80a29r82t32i96n 30B22e25r53a33n 6959745676591

Zvláštní, z prezidentské volby mám úplně jiné dojmy, než Ty.

Jinak situace z Eurogameru jen koresponduje s tím, co jsem napsal výše o mainstreamu.

+2/−5
21.2.2018 9:01

T20o66m83á84š 52V83e96s43e28l86ý 1642252913626

Ne, menšina jako ty si hraje na něco, co není a je pak za pitomce.

+3/−4
21.2.2018 9:42

M93a14r30t39i49n 47B33e46r15a44n 6979235566981

Není nad hlubokou analýzu osobnosti vycházející z internetové diskuze...

+2/0
21.2.2018 11:35

T45o95m86á58š 50V28e85s30e78l32ý 1622922233966

Vy jste s tím začal.

+2/0
21.2.2018 12:12

M31a48r14t19i64n 95P32o89d39h90o53r38s19k72ý 4435461789183

Ti, co předhazují KC:D rasismus a ti, co předhazují jakýmsi elitám nějaké vlastnosti, nálepkují sluníčkářema, kavárnou apod. a nebo byli dokonce během prezidentské volby překvapeni, že někdo hnojometnou palbu opětoval, si nemají co vyčítat.

+4/0
22.2.2018 18:11

J85i82ř86í 28J51u67ř38i42c21a 2758273981

Fajn napsáno. Škoda, že od někoho pro kterého je každý člověk vlastnící iPhone ovcí. Takové pokrytecké. :-/

0/0
21.2.2018 8:16

M59a27r83t40i32n 17B23e58r19a46n 6449485736951

Takto jsem to určitě nikde nenapsal.

0/0
21.2.2018 8:35

J29i59ř73í 57J20u15ř88i26c23a 2158213481

Takto ne. Ale psát pod jakýkoli koment majitele iPhonu Bééééé také není zrovna korektní, že? Byť s vaším jménem na to máte jisté právo. Pak se to ovšem týká vámi již zmiňované debilizace.

+1/−1
21.2.2018 9:14

M61a85r67t95i67n 88B77e62r72a54n 6779915876131

Nic takového jsem nikde nenapsal. Předpokládám, že jste si mě spletl.

0/0
21.2.2018 11:31

J24i71ř94í 36J73u49ř83i12c93a 2418233611

Je li zde víc Martinů Beranů je to možné. Čísla jsem nekontroloval. Je li to tak, omlouvám se.

0/0
21.2.2018 16:08

A12l69o87i54s 38J67i26n26d95r74a 9950324777475

Vazeny p. Berane. Zacali si to ti, kteri maji zasadni problem s tim, ze hra z Cech ze stredoveku neobsahuje jine barvy pleti nez bilou. Mimochodem, tady na Morave jsem za sve mladi do roku 1989 v podstate zadneho barevneho nepotkal, krome nasich Cikanskych spoluobcanu, pokud jim teda korektne mohu vubec rikat, ze jsou "barevni". Akce vyvolava reakci. Ja vubec nechapu, proc by jakakoliv hra i treba z dnesniho prostredi mela nebo dokonce musela byt genderove nebo rasove "vyvazena" a uprimne ani nechapu co by to jako melo znamenat. Totez napr. u filmu. Myslim, ze vetsi flustrat je ten co napsal tu recenzi a pravdepodobne si za svym nazorem stoji, nez ten kdo tu mluvi o "cmoudech", protoze to uz byla jenom reakce na multikulti agresi, kterou tady vytvari tito novodobi hlasatele multikulturni "pravdy".

+7/−1
21.2.2018 23:54

P79e84t28r 66K85ř28í79ž 2283274841111

"názory několika jednotlivců" a to je jeden z problemu. Par blbecku si naveze do hry, toho se chyti nekolik aktivistu a pozeru a samozrejme media. Nasledne se tyto "nazory" zacnou prezentovat jako hlas lidu, jako ten jediny spravny nazor a kdo se opovazi byt proti tak je ihned onalepkovan minimalne jako nacista/rasista. Pote uz nic nebrani verejnemu lyncovani skrz vsechny mozne prostredky za velkeho prispeni medii s cilem dotycnou osobu pospinit a znicit. Zlikvidovat jak osobu tak jeji podnikani ci zamestnani. Proste elita.

+2/0
22.2.2018 0:21

J51a20k83u73b 21B12o64h12o36n75ě26k 8605136659337

Až na to, že kromě těch několika stejných aktivistů nikdo nikoho nelynčuje, takže realita končí druhou větou. Zbytek se nestal a jenom zase přispíváte jenom k tomu zbytečnému roztáčení kolotoče poloinformací a vzájemné nenávisti.

0/−3
22.2.2018 9:22

P63e29t85r 96K74ř30í40ž 2503704451311

Snahu pospinit KCD jsem zas tolik nesledoval, ale zminovat takovy hyperkorektni (cti dementni) nazory o absenci POC v recenzi eurogameru je rekl bych znatelna snaha a s sirsim dopadem nemyslis? Krome toho todle je univerzalni pattern u kauz gamergate (tam byla snaha nekolik lidi vyhodit za nazory), metoo (spousta hercu pospinena a prisla o nabidky) ten vyvojar z googlu (vyhozen)... proste tadle "elita" se nesnazi vyhrat argumenty ale tim ze osobu zdiskredituje a znici!

+1/0
22.2.2018 17:22

J18a23k55u75b 82B88o69h36o52n65ě73k 8155226109847

Ta recenze výslovně říká, že hledat v tom rasismus nejde. Jenom prezentuje pohled historika, který je diametrálně jiný, než autorů. Takže s tou elitou běžte někam. Vytvořil jste si z pár idiotů obřího draka a odmítáte v něm vidět ten ubohý větrný mlýn.

O tohle si Vávra říká sám. Nejdřív se prsí, jak je hra realistická a pak reaguje jako malý harant, když mu historik řekne, že jeho argument prostě nesedí. Kdyby k tomu přistoupil nějak normálně, tak to celé mohlo vyšumět. Ovšem to nesměl být tak skvělý marketing.

0/−2
23.2.2018 9:18

P30e22t45r 53K19ř12í15ž 2823614561631

"But there's also a big problem." "Then again, I'm white, so maybe I've missed things. And racism can take many forms, one of them being exclusion."

Tak urcite, cela hra je jak to vidi Vavra, kdo si dovolil neco zmenit tak uz tam nepracuje a diskuze s kymkoliv byla po celou dobu vyvoje zapovezena, natoz s historikem.

Ano, hra je realisticka. Najdi jinou hru podobneho typu, ktera je zpracovana lepe. Jestli si nekdo mysli ze kvuli male moznosti POC v oblasti tam proste musi byt tak je ***. "kdyby k tomu pristoupil normalne" bezvadny, takze Vavra je ten spatny. Nebudou to spis ty *** plus media co to siri dal a delaji z toho prave tu kauzu?

+2/0
23.2.2018 10:15







Najdete na iDNES.cz