Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

České Factorio ještě není hotové a už dobývá svět. První dojmy

Na české hře Factorio původně pracoval jediný člověk, po úspěšné kampani na portálu pro komunitní financování IndieGoGo se tým rozrostl až na patnáct lidí. Čím je tento titul, kterého se dodnes celosvětově prodalo už přes milion kopií, tak výjimečný?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R70u40d63a 54S19l13a30v34í74k 5853518256621

Jsou tam vlaky, takže to nemůže být špatná hra :-)

+1/0
4.5.2018 12:21

T46o86m81á90š 75C63h29r35á72p18e91k 4689717932880

Factorio je úžasná hra. Začal jsem hrát někdy na podzim 2016 verzi 0.14. Mám nahráno asi tak 900 hodin na Steamu a minimálně stejně tak ještě bokem (hru jsem kupoval přímo přes factorio.com a na Steamu jen aktivoval).

Hraji se spoustou modů a nemůžu si to dost vynachválit. Autoři přistupují k modderům velmi vstřícně, takže modů existuje opravdu spousta.

Kampaň jsem vlastně ani nikdy nehrál a není to ani potřeba.

Jen tak dál :)

0/0
3.5.2018 15:17
Foto

S35t34a65n39i41s23l56a83v 34D84o68n48á32t 6743733507700

Skvělá hra, už ji nějaký ten pátek hraji (aktuálně 183 hodin). Nechápu, jak se může někomu zdát nudná, já se v podstatě teprve teď rozkoukávám, jak stavět základnu efektivně, aby to nebyl totální chaos. Teď jsem našel i parťáka do hry, takže stavíme základnu ve dvou, je to podstatně lepší.

0/0
2.5.2018 16:06

D43r79a98h98o82m90í15r 36S69t54r97o32u71h84a46l 4195408982494

Rád bych doplnil pár postřehů a osobních názorů :-)

1) Dle jedné recenze na steamu začne být Factorio repetitivní již po osmi stech hodinách čistého herního času.

2) Mnozí tu hru srovnávají s Minecraftem. Mě spíš připomíná Cookie Clicker.

3) Vypuštěním satelitu hra teprve začíná.

4) Nejdříve se naučíte vyrábět BUS.

5) V pokročilé fázi hry zjistíte, že BUS je k ničemu.

6) V pokročilejší fázi hry začnete zase stavět BUS.

7) Vytváříte novou mapu s nepřáteli.

8) Po postavení prvního tanku sezvete kamarády z WoT, že dáte četu.

+8/0
2.5.2018 11:58

J29i21ř82í 49J89u12ř56i16c17a 2248963601

1) ;-D;-D

+2/0
2.5.2018 12:48

T97o66n30d35a 91H94e88j52l43í60k 1128713679577

Srovnatelné s MC je to z několika důvodů:

1) generovaný nekonečný svět

2) člověk musí postavit vše od základních prvků po komplikované

3) neexistuje jedno správné řešení, je to plně o kreativitě hráče, co jak a kam postaví

4) taky se hraje o přežití versus "domorodá havěť"

5) velmi dobrá podpora pro hru více hráčů, kde se dá docela obstojně hrát a stavět pospolu v obou případech

6) velmi dobrá podpora modů taktéž v obou případech (i když u MC je to spíš ofiko nepodpora a musí rozhraní na mody dělat fandové...)

+2/0
2.5.2018 13:00

T61o62n10d31a 39H90e74j33l31í58k 1608403189957

Možná stálo za to si přečíst pár blogů na jejich webu, tzv. FFF, tam by se autoři článku dozvěděli, že nové grafické rozhraní je již zpracováváno, ale nedostane se do hry nejspíš dříve, jak s 0.17 nebo 0.18 (což nejspíš bude přečíslováno, protože 1.00 chtějí myslím již z 0.17).

Osobně mi ale nepřišlo, že bych mačkal nějaké klávesové zkratky....mám taky dost nahráno, a člověk používá jednu klávesu na otevření inventáře, R na rotaci věcí, shift a alt, klávesy na pohyb a to je prakticky všechno...zbytek je myš. Sice bych ještě mohl používat čísla na prohazování věcí na opasku, ale k tomu jsem si nikdy nenavykl (nejspíš protože tam většinou mám bordel :D ). Jediné, co opravdu člověk potřebuje skoro furt, je ten inventář, a ten je na E (stejně jako v tom Minecraftu!) a tak ho má člověk hned pod prstem....:-P

+2/0
2.5.2018 11:55

M35i84l96o22š 72K92r98u65m50p 2594547234

Mne to prestalo bavit po 2 hodinach a smazal jsem to. Hra pro autisty.

+1/−15
2.5.2018 10:27

M51i56l16o68š 19M21i80l41o50š 2929169857845

Nejsem autista a hra se mi líbí. ;-) Co vy na to?

+1/0
2.5.2018 13:16

M15a85r74i44a71n 74K60r86a91l 6264572624897

Proc se hned navazet do lidi, ktere na rozdil od vas ta hra bavi?

+2/0
2.5.2018 14:27
Foto

S97t73a58n94i22s49l76a25v 49D28o27n62á49t 6483583757550

Někdo to tak má. Když se to nelíbí mně, je to špatná hra. Nejlépe takové jedince ignorovat.

+1/0
2.5.2018 15:58

J41i78ř21í 37J67u17ř33i30c78a 2848923361

Jenomže bohužel, někteří takoví sedí ve sněmovně či Bruselu. To už se ignoruje hůř.

0/0
2.5.2018 16:32
Foto

S58t39a57n15i28s22l17a82v 54D80o65n19á68t 6653663577810

To máte pravdu, ale politiku bych sem fakt netahal...

0/0
2.5.2018 16:35

O31n35d12r20e46j 84F78l50i62d40r 3655340738427

Dalsi recenze typu "zahral jsem si 4 hodiny a pisu". Po nahranejch cca 850 hodinach bych factorio hodnotil takhle:

- kampane jsou fajn, ale hlavne na seznameni s ovladanim a moznostma. Zatim (aktualne je na steamu dostupna v beta access v0.16.39) nepokryva ani 30% moznosti factoria. Prava zabava je ve volny hre.

- Vlaky. Na zacatku hry suroviny tahate rucne, po chvili pasem. Ale to funguje jenom nakratky vzdalenosti a maly tovarny. Na velky vzdalenosti jsou super vlaky, kdy proste obsadite velke lozisko spoustou tezaru a rudu vozite k dalsimu zpracovani. Samozrejme se da takhle vozit cokoli.

- Roboti. Roboti a zase roboti. Factorio je o automatizaci a automatizaci automatizace. Nabizi dva druhy robotu - prepravni (vozi cokoliv netekuteho ze skladu na misto poptavky) a stavebni. A ti jsou prave uzitecni. Spolu s plany si postupem casu vybudujete knihovnu konstrukci a pakjednim klikem postavite treba tovarnu na plasty z ropy. Jenom reknete kde bude a roboti ji postavi.

- Interface je slozitejsi, ale zcela zamerne a velmi dobre zpracovany. Clovek potrebuje videt detailne jak je na tom, jak ma u jednotlivejch veci pomer vyroba/spotreba, jak si vede s elektrinou. A potrebuje to vedet i historicky, ne pouze aktualni hodnotu.

- Steam ukoly. Ve factoriu je cca 40 steam ukolu, ktere muzete zkusit vyresit. Ne vsechny jdou delat paralelne v jedne hre (nektere se proste vzajdmne vylucuji) a zajisti vam zabavu a snazeni na stovky, mozna tisice hodin. Ono vyhrat hru do 8 hodin herniho casu nebo vyhrat hru a rucne udelat max 111 predmetu fakt neni snadny.

Celkove je factorio hra, na kterou jsem osobne cekal dobre 15 let. Hra, co ma dobrou hratelnosti, neni linearni a da se k ni vracet znovu a znovu. Mozna, az to kluci dodelaj (v1.0 by mela vyjit kazdym tydnem), sesadi z trunu dokonalosti i openttd. Mozna.

+18/−1
2.5.2018 10:16

T64o82m88á90š 87G68ü56r30t36l51e91r 3117595228128

No podle mě je to dost odlišné od ottd. Tam očekávám nového krále Mashinky, pokud autor pořádně pohne s vývojem (na discordu tvrdil, že v brzké době přijde s nějakým oznámením, co by mělo vývoj podstatně zrychlit)

+2/0
2.5.2018 11:06

J67i12ř50í 75J48a56h59o90d25a 9226548776632

To není recenze, ale preview.

+1/0
2.5.2018 11:21

M65i81l50o57š 79M47i10l35o78š 2749779877345

To ano, ale Factorio hrajeme už dva roky.

0/0
2.5.2018 13:18

J10i98ř59í 27J45a34h65o48d93a 9386258586352

Docela dobrá, originální hra, ale rychle se mi omrzela.

0/0
2.5.2018 10:14

T85o15n90d73a 77H43e89j91l64í53k 1118443309227

Zkuste mody, nebo multiplayer. Hned to je o něčem jiném :)

+2/0
2.5.2018 11:46

K22a75m88i36l 71S86e24d55l60á40č96e76k 1296219256711

"...a tak je často tou nejlepší strategií ničit líhně hmyzáků"

Autor toho ve Factoriu moc nenahrál. Jinak by věděl, že hmyzáci se vyvíjejí do vyšších a "chlapáčtějších" variant, a že tento vývoj je urychlován jednak produkovaným znečištěním, ale hlavně ničením hnízd.

Samozřejmě když chce hráč stavět v nějakém prostoru, tak ho holt musí vyčistit (ideální je na to tank), ale preventivní vyhlazování je nesmysl. Oni si ta hnízda stejně zakládají znovu a znovu, jenom budou silnější.

Co se týče ovládání, tak je to asi věc názoru. Jde asi taky o to, že ta hra není určena zrovna pro casual hráče. Na ovládání si ale člověk zvykne rychle a nikdy jsem neměl problém, že bych se nedozvěděl, co je potřeba na nějakou výrobu nebo stavbu nebo podobně.

Já za 400 hodin na žádný bug nikdy nenarazil a optimalizace je výborná. Fungující továrna představuje doslova stovky různých staveb, hýbajících se překladačů, tisíce dílků jezdících pásů a skutečně desetitisíce předmětů (podle velikosti továrny jich vyrobíte i půl milionu, milion i víc kusů za hodinu), které továrnou neustále v reálném čase proudí a zpracovávají se.

Jinak hra je extrémně návyková a možností k vyblbnutí je tam opravdu požehnaně (autor se vůbec nezmínil: stavební drony, logistické sítě a drony, logické sítě a kombinátory, železniční sítě, atd.). Jedna z nejlepších her, jaké jsem kdy hrál.

+15/−2
2.5.2018 9:23

M53i34l98a54n 61B93r43z15e95k 4434974416450

to jsme nedávno řešili, že ta hra je strašně dobře zoptimalizovaná. Protože těch produktů co jezdí po pásech, těch tisíce dronů co létá nad hlavou, to chce umění :)

já na bug nenarazil taky, myslím si že s potrubím je problém pouze pokud je vedené dlouhou vzdálensotí a potřebuje tam popohnat (pumpou tuším? Dlouho jsem teď nehrál) a nebo pokud si u rafinérie člověk blbě propojí trubky a přelije se mu všechno.

Jen co bych bral jako vylepšení je chování vlaků. Nikdy se mi nepodařilo udělat dobře fungující vlakový systém, který by plně využíval potenciál. Například mám dvě koleje, všdchyn vlaky vjedou na jednu a pak se zaseknou na ,,křižovatce ́ ́ přitom by mohli jet na koleji vedle...

+1/0
2.5.2018 9:43

K54a58m82i24l 22S53e71d15l11á53č70e21k 1396549606751

Ano, na určitou vzdálenost je potřeba mezi potrubí instalovat pumpu. Jelikož autor problém vyřešil zbouráním a znovu postavením trubky, tak se mu asi opravu přelily kapaliny a pak mu tam neproudilo to, co chtěl.

Vlaky snad ještě vylepší. Ne jenom pathfinding, ale i tutoriál. Ten jsem si ve hře pustil a vypadalo to jasně...než jsem pak pustil na koleje víc vlaků. :-)

+1/0
2.5.2018 10:03

M11i23l78a76n 92B98r75z44e75k 4594274426820

tak jsem rád, že to má většina hráčů s vlaky stejné jako já :)

ale chtěl bych podotknout, že i přes tuto věc je ta hra strašně zábavná a nelituji ani jednoho centu co jsem vývojářům zaplatil. Naopak.

P.S. pro lidi, kteří váhají s koupí, udělejte to rychle, až hra opustí předběžný přístup tak zdraží.

0/0
2.5.2018 10:10

K40a37m88i81l 20S15e81d23l61á17č67e53k 1656529806381

Jo, nejlepší koupě za několik let. Lituju jenom toho, že jsem jí nekoupil dřív.

Hra už zdražila na 25 Euro a možná ještě zdraží.

0/0
2.5.2018 10:12

T42o32m49á82š 39C93h30r29á64p52e54k 4829477482610

Na to je velmi jednoduchá odpověď. LTN - Logistic Train Network. Bez toho už bych vlaky ani nestavěl.

0/0
3.5.2018 15:19

D36r38a31h69o25m80í38r 29S49t78r61o49u16h20a32l 4365568932164

Musím vás upozornit, že nepřátelé jsou sice tužší a tužší, ale vyhlazovat hnízda jim prostě musíte, jinak jsou zbytečné časové náklady navíc. Nepřátelský útok inicializuje především znečištění, takže je důležité vybít vše mimo zónu znečištění a tu zónu oplotit, aby tam nezakládali nová hnízda. Optimální na čistění je samozřejmě tank, ale pokud tank ještě není vyzkoumaný, dají se použít efektivně kulometné/laserové věže.

Cluster šesti věží, který postupně posunuji do nepřátelské základy, zatímco opravuji ty poškozené, doplňuji jim munici... připomenulo mi to právě ten Starcraft, kde se takhle ničily základny pomocí siege tanků (ale nebyl to tak zběsilý mikromanagement jako ve factoriu). Akorát nefunguje GOD MODE, takže při tom micromanagementu můžete klidně umřít.

0/0
2.5.2018 11:47

K42a37m76i58l 53S46e17d69l27á66č59e97k 1756239546401

Čistit samozřejmě musíte kvůli vlastní expanzi. Nedává ale imo smysl čistit rozsáhlé prostory, do kterých neplánuji v příštích deseti hodinách expandovat. Ničení hnízd urychluje evoluci rychleji, než globální znečištění.

0/0
2.5.2018 12:29

K24a44m82i64l 56S14e12d10l14á76č54e23k 1186419266971

"urychluje...rychleji" zní trochu blbě. Spíše "urychluje více".

0/0
2.5.2018 12:31

D87r41a15h34o58m79í76r 32S18t20r21o61u88h79a85l 4355608792174

Nehrál jsem nejtěžší obtížnost, ale přišlo mi, že po určité době se evoluce zastavila. Ale jak říkám, šest věžiček s upgradovanou municí a pár opravovacích dronů v kapse udělá dost práce.

0/0
2.5.2018 15:13

K90a73m39i58l 38S34e76d54l76á91č92e61k 1846509616201

Tak ve chvíli, kdy jsou hnízda tvořena kompletně těmi zelenými, tak je evoluce asi u konce, to je fakt.

https://wiki.factorio.com/Enemies

0/0
2.5.2018 22:23
Foto

N43o17l30e 81F44r66a59n56k 6453912493

Ja si myslel jestli tenhle clanek neni vtip, nebo se nejak dostal roky starej clanek do dnesni nabidky. Vzdyt mam factorio na steam uctu uz dva roky. No na to ze je to ceska hra. Tak jste se na ni dost vydlabli

+7/−1
2.5.2018 9:17
Foto

H21o34n90z28a 61S37r33p 9344333582818

Ano, hrám v předběžném přístupu jsme se dosud příliš nevěnovali a alespoň u těch nejdůležitějších případech to hodláme změnit. Factorio nedávno dostalo výrazný obsahový update a změnila se jeho cena, proto nám to přišlo jako vhodná příležitost se na hru podívat blíže.

+3/0
2.5.2018 10:20

D76r98a81h34o10m40í24r 58S36t21r36o69u52h27a40l 4965728342244

Takže by měli teď konečně vydal článek na WoT, když už to není beta :D

0/0
2.5.2018 12:05

J81a23k45u83b 65B30o85h72o41n33ě60k 8255376609607

Factorio je velmi zajímavá hra, ale po asi tak 5+ levelech už je na mě trochu moc těžká. Respektive ta neustálá nutnost přeplánovávat a přestavovat linky mě časem začne trochu štvát.

Nicméně, vzhledem k tomu, že tady se takové článku asi nedočkáme a protože hned v úvodu se zmiňuje úspěch KC:D, tak zdá se, že všechno není tak růžové. Zdá se, že už poměrně krátce po vydání nedokáže udržet hráče a to ani ve srovnání s jinými čistě SP a mnohem staršími hrami jako Witcher nebo Skyrim

https://www.resetera.com/threads/kingdom-come-deliverance-lost-95-of-its-playerbase-since-launch-on-steam.39678/

Těžko spekulovat na příčinou, ale obávám se, že další hra od Warhorse by mohla mít docela problém...

+1/0
2.5.2018 9:11

J40a31n 10F19r66i28d42r86i65c37h 6835648489113

Factorio jsem objevil už před léty. Tehdy mne zarazilo, jaký problém autoři měli dostat Steam greenlight, přitom se na steam už v té době dostala kdejaká pitomost.

+5/0
2.5.2018 8:24

M31i40l60a10n 19B75r68z41e24k 4254144246670

ono obecně vývojáři měli spousty problémů, hlavně finančních :-)

+1/0
2.5.2018 8:31

M82i34l75a95n 98B18r90z86e18k 4964624666940

Mne přijde škoda, že Bonusweb odhalil Factorio po tak dlouhé době.

Za mne super hra, ve které mám cca 400 hodin, paradoxně ve zmiňované kampani asi jen dvě hodiny :)

+18/0
2.5.2018 6:48

K49a35m78i56l 80S64e47d71l19á92č98e25k 1286849906971

Přesně tak. Kampaň je jenom takový tutoriál, jinak je to o volné hře. Taky mám přes 400 hodin, což je ve Factoriu tak středně pokročilý. :-)

0/0
2.5.2018 8:57

M16i83l14a51n 60B59r61z89e41k 4844564566230

Čím dýl hraju, tím víc si jako začátečník připadám. Upřímně mi je skoro líto, že to nehraju jako poprvé když jsem tu hru pustil a radoval se z toho, že jsem dokázal zmautomatizovat asi za 4 hodiny hraní zelené lahvičky :D

0/0
2.5.2018 9:01

K22a42m96i42l 23S35e43d61l67á44č48e76k 1956729416751

Jo, jo. Hlavně na začátku to bylo ad hoc objevování, čímž vznikal z továrny totální chaos ("Tak co na to potřebuju? Aha, tohle a tohle. Sakra, to vyrábím ale na opačných stranách továrny!"). :-)

Je ale fascinující i to, jak se vyvíjí samotné hraní. Nakoukal jsem i dost videí apod. Třeba když jsem viděl poprvé main bus systém, tak jsem si hned vynadal, proč mě to nenapadlo hned samotného. Teď už jsou moje továrny celkem organizované. :-)

Co dokáží ale někteří lidé vybudovat, nad tím stejně pořád kroutím hlavou.

https://www.youtube.com/watch?v=mgfwwqwxdxY

https://www.youtube.com/watch?v=_VR_b9YwqH8

https://www.youtube.com/watch?v=Kry8lbrHjeY

https://www.youtube.com/watch?v=xF--1XdcOeM

+1/0
2.5.2018 9:32

M79i79l32a98n 87B11r23z57e25k 4444894736880

tak ty videa jsou úplně někde mimo.

já osobně se snažím nějak zoptimalizovat vlaky. Main bus mam samozrejme v klidu, ale vlaky se porad nekde zasekavaji apod. ono, obecne se mi zda, ze logika vlaku by trosk uchtela predelat, protoze, napr maji na vyber ze 2 koleji, ale oni vjedou tam kde je plno...

0/0
2.5.2018 9:37

K24a95m18i89l 57S95e59d12l82á14č58e57k 1466489496641

Je fakt, že s železnicí taky většinou bojuju. Obvykle je postavím železniční síť a když se mi rozjede víc vlaků, tak to někde zaskřípe a musím to upravovat. Nebo hláška: "žádná cesta" nebo jak se to tam píše, to je taky příběh. Pak nastává detektivní práce s hledáním příčiny.

+1/0
2.5.2018 9:58
Foto

S74t64a85n29i24s60l14a33v 56D35o20n29á48t 6273783457680

Ta videa jsou neuvěřitelná. Koukám, že jsem ve Factoriu naprostej zelenáč. Ale jsem jen rád, pořád mám co objevovat :)

0/0
2.5.2018 16:23

K71a52m47i40l 85S47e75d80l73á96č74e72k 1516509626721

Tam je hodně dlouho co objevovat. A když už není co objevovat, tak se dá vylepšovat/hledat nová řešení. No a pak jsou módy a může to jet skoro nanovo.

0/0
2.5.2018 22:25
Foto

D91a49v78i14d 53V74o62b91e84c42k31ý 7856396623647

Doporučil bych autorům hry, ať využijí služeb nějakého UXáka, respektive ať si to zkusí řádně otestovat s hráči.

+1/−1
2.5.2018 6:34

J35i23ř88í 73N94o11v34o88t26n20ý 5470498637384

Hlavně doufám, že factorio uživatelsky nezjednodušší. Ať si prostodušší hrají třeba pexeso a tahle hra zůstane svá.

+12/−5
2.5.2018 1:11

M59i15l83a57n 55B56r76z98e40k 4254964896550

musím souhlasit. Na druhou stranu ta hra jednoduchá je, teda, po koupi hry jsem přišel na to, že musím udělat výzkum, na to jsou potřeba červené lahvičky, člověk je nějak zautomatizuje, po xx hodinách potřebuje modré a přiel na to, že to má postavené úplně na palici a jeho base nemá žádnou šanci dohrát hru. Tak buď nová hra a nebo base zničit a postavit novou...

Každopádně to je moje jediná hra kde mám 100% achivementů, takže to zas tak těžké nebude...

0/0
2.5.2018 6:52

F54e53r25d89i50n21a41n49d 59S61l76a66v71í66k 1605622922159

Ono nejde o obtížnost hry ale o privetivost ovládání.

Když vám v autě zprehazim ovládací prvky tak, že packy na blinkry budou na středové konzoli, starter pod sedačkou a ovládání hlasitosti rádia schovam nekam do 5. Submenu nastavení. Tak se vam to taky nebude dobře ovládat, nejspíš vas to bude štvát a takové auto si znova nekoupíte. Ale rozhodně to nebude znamenat, že neumíte řídit.

+14/0
2.5.2018 7:23

J34a98r62o34m36í47r 37M83a16y86e36r 1811722769158

Kdo chce hodně složité Factorio nainstaluje si mody, které zvyšují komplexitu receptur, třeba Bob's Electronics, Petrochem, atd které Factorio přibližují realitě více než mě je milé.

0/0
2.5.2018 7:29

T55o79m45á10š 29G96ü38r31t88l10e52r 3177905838888

Jo, jednou jsem rozehrál nějak tenhle šílený mod přidávající milion věcí... po pár hodinách jsem s křikem utekl a už se nevrátil :D. Počkám si na hotovou hru, ta toho bude obsahovat tak akorát hádám.

Jinak mi docela vadí zákl. myšlenka hry... ztroskotal jste na planetě, tak ji pořádně zplundrujete a musíte vyvraždit místní domorodce (hmyzáky), kteří brání jen svou planetu. Doufám, že v hotový hře půjde akční stránka hry vypnout.

+2/0
2.5.2018 8:36







Najdete na iDNES.cz