Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Big Brain Academy

  12:00
Možná, že jednoho dne vstanete od televize, podíváte se do zrcadla a zjistíte, že ten chlapík, co na vás zírá, má daleko k atletické postavě antických hrdinů. Pokud ale funguje mozek, je to pořád v klidu.

Big Brain Academy Možná, že jednoho dne vstanete od počítače / televize, podíváte se do zrcadla a zjistíte, že ten chlapík, co na vás zírá, má daleko k atletické postavě antických, herních či dalších hrdinů. Možná, že se hryznete do spodního rtu a řeknete si, že s tím musíte něco udělat. Pravděpodobně upravíte svůj jídelníček, začnete sportovat a během pár týdnů se dostaví první výsledky. Procvičování čehokoli udržuje setrvalý, pozvolna slábnoucí stav, který naopak bez procvičování s ubíhajícím časem tíhne k zakrnění. Člověk pouhým pohledem pozná, že je na tom špatně po tělesné stránce, nicméně západní kultura zapomíná na to, že stejnou péči je třeba věnovat i vlastnímu mozku, aby nezakrněl. Proto asi nikoho nepřekvapuje, že v Japonsku vznikají hry, které se tváří, že jsou něco víc než jen hříčky, že pomáhají udržet váš mozek bystrý a mladý. První hru na toto téma jsme recenzovali poměrně nedávno, jmenovala se Brain Training a zjišťovala stáří vašeho mozku.

Big Brain Academy

Úkolem hráče je co nejrychleji (ale správně) vybrat ten nejtěžší předmět.

Big Brain Academy na toto téma navazuje, ale v zásadě tu jeden rozdíl je. Zatímco Brain Training obsahoval úkoly jako rychlé čtení textu, Big Brain Academy se tváří více jako hra. Zkoumá váš mozek v pěti oblastech, konkrétně rozpoznávání, počítání, uvažování, analyzování a pamatování. Na každou oblast připadá jedna ze tří hříček, po jejichž dokončení vám profesor oznámí hmotnost vašeho mozku (nezapomene dodat, že on je na tom o mnoho lépe), oznámkuje vás, přiřadí váš mozek k určité profesi a nakonec vykreslí pavouka mezi jednotlivé kategorie. Podle ní si snadno můžete udělat obrázek, kde by to chtělo v trénování pokračovat a naopak, kde si vedete dobře. Na druhou stranu musíme dodat, že pořád jde pouze o hru a výsledky je nutné brát s rezervou. Absolvoval jsem mnoho testů a po jejich zprůměrování mohu říci, že jednou se zadaří v téhle kategorii, jindy v jiné. Big Brain Academy Záleží i na tom, kterou z hříček vám hra náhodně pro danou oblast vybere. Je totiž pravděpodobné, že i v rámci jedné kategorie vám jedna hříčka půjde lépe než ta druhá nebo třetí.

V kategorii počítaní hra otestuje, jak rychle a dobře dovedeme počítat s malými čísly.

V kategorii uvažování například máme několik vah na nichž jsou různé předměty, zvěř či postavičky. Úkolem hráče je co nejrychleji (ale správně) vybrat ten nejtěžší předmět. Pokud je hráč úspěšný, přibývají jak závaží, tak váhy. Ve druhé z hříček padají po linkách zvířata dolů, fígl je ovšem v tom, že na křižovatce vždycky zatočí. Hráč musí správným dokreslením křižovatky navést horní zvíře ke spodnímu zvířeti. V poslední hře navádíme psa ke kosti a to pomocí několika směrových karet. Pamatování žádná velká překvapení nepřináší. Na displeji se nám zobrazí několik objektů, posléze hra některé ukryje a cílem je právě ty označit. Druhý typ je podobný, akorát nám ukazuje čísla, a teprve třetí lze označit za zajímavější. Objekty na displeji vydávají Big Brain Academy různé zvuky a teď je na hráči, aby melodii dokázal zopakovat. V kategorii analyzování počítáme například, z kolika kostek je složen obrazec, propojujeme vybrané obrázky, ale nejzábavnější je asi hříčka nazvaná chybějící čára. Pomocí bodů a čar hra ukáže obrazec. Na spodní části je obrazec neúplný a hráč má hrou vybranou čáru doplnit. Zpočátku na tom nic není, ale čar postupně ubývá, což v kombinaci s natočením třeba o 90° zvyšuje obtížnost.

V kategorii počítaní hra otestuje, jak rychle a dobře dovedeme počítat s malými čísly. Další zase zobrazí na horním displeji několik předmětů, zatímco hráč má na spodním displeji vybrat dva panely s objekty tak, aby jejich součet odpovídal. Poslední hříčkou je porovnávání hodnot mincí. Hra zobrazí mince na dvou stranách a hráč rychle počítá, na které je více. Pouze dodáme, že se jedná o americké dolary, kde neplatí, že čím menší mince, tím menší hodnota. Američané jsou na to určitě zvyklí a mají výhodu - pokud

Klady a zápory

Plus Nenáročné
Plus Zábavné

Mínus Jen 15 hříček

jste někdy navštívili USA a platili drobnými, pravděpodobně jste v prvních okamžicích byly zaskočeni, že v průměru menší mince má větší hodnotu. Poslední kategorie prověří vaši schopnost identifikovat. Hráč určuje objekt podle obrysu, skládá z jednotlivých částí větší objekt či hledá dvojice v mnoha symbolech.

Hříčky jsou v podstatě velmi primitivní, ostatně stejně jako provedení hry, nicméně zde platí přísloví, že v jednoduchosti je síla. Doplňme pouze, že hra komunikuje v anglickém jazyce, čili pokud vám hra píše "ten plus eighteen" a vy přemýšlíte na tím, kolik těch "eighteen" vlastně je, ztrácíte body. Pokud Big Brain Academy porovnáme s nedávno recenzovaným Brain Trainingem, tváří se právě recenzovaný titul méně vědecky, ale ve výsledku baví víc.

Big Brain Academy
Výrobce/Distributor Nintendo / Nintendo
Platforma Nintendo DS
Ukládání pozic: ano
Multiplayer: ano
Verdikt: 15 jednoduchých hříček, které udrží váš mozek v kondici. Mohlo jich být sice více, ale i tak se jedná a zábavnou kolekci.
Hodnocení: 80% (info)

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední, slíbil Netflix

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...