Lady Sia – další neohrožená bojovnice

  12:00
Máte rádi hrdinné ženy a klasické arkády? Fajn, právě jedna taková gameska, která splňuje obě podmínky, se nám dostala do rukou. Ona ženština se jmenuje Lady Sia, vládne magií stejně dobře jako mečem a právě vyráží porazit zlého kouzelníka a jeho přisluhovače. S vaší pomocí by se jí to snad mohlo podařit.

Lady Sia

Tento prastarý příběh se odehrává v době, kdy magie nesvázána pouty nevěřících provázela životy obyvatel po celém světě. Království Athorre úspěšně prosperovalo, avšak strašlivá hrozba došla svého naplnění. Krvežíznivá rasa zvířecích mužů, kteří neznají ani strach ani soucit pustoší rozkvétající krajinu. Vedeni krutým kouzelníkem Onimenem plení v těchto dnech království, zotročují lidské pokolení a stále postupují na další území. Vládci tonou v zoufalství a netuší, jak na danou situaci zareagovat. Spojenectví? Odplata? Obrana? Kdo ví, jak by to všechno dopadlo, kdyby se na scéně neobjevila hrdinná Lady Sia. Tato nebojácná žena vládne mečem i magií a společně s posledními svobodnými se pokusí potlačit zlo v jeho samotném zárodku. Cesta přes několik desítek úrovní plných nebezpečí, nepřátel a logických problémů nebude vůbec jednoduchá, ale to by si nikdo z hráčů platformy GBA – na níž se uvedená hra objevuje - snad ani nepřál.
Schopnosti hlavní postavy vám skoro vyrazí dech; po stránce akrobatické o mnoho převyšuje svoje soky, dokonce ani v zápase s mečem nemá soupeřů. Ba co víc, ani transformace a let na opeřenci jí nečinní žádné potíže...

Lady Sia

Stačí se podívat na obrázky kolem a myslím, že každého drobet zkušenějšího hráče napadne, kolik uhodilo. Hrdinný příběh zručné slečny nás zdánlivě zve zhruba tak do středověku, leč několik levelů vás brzy vyvede z omylu. Nebe mimo okřídlených, agresivních opeřenců křižují i stejně tak "přátelské" vzducholodě, jež na své nepřátele (jejich jediným nepřítelem zde je samozřejmě Lady Sia) shazují výbušné bomby. Ze zdánlivě neškodně vypadající lampy – tak z počátku devatenáctého století - se nečekaně vyklube docela ošidný plamenomet a i samotná magie nakonec nabývá mnoha podob. Možná mě trošičku zklamalo, že prostředí nezůstalo věrné dejme tomu středověku obohaceného o magii, ale tvůrcům by to patrně svazovalo ruce. Takhle mohli popustit uzdu své fantazii a také tak učinili. Lady Sia představuje klasickou arkádu, v níž jdete obvykle zleva doprava, cestou vás otravuje spousta nepřátel a logické problémy se vesměs omezují na několik pák, „zbouratelných“ plošinek a samozřejmě někdy docela obtížné souboje se strážcem dané úrovně.

Lady Sia

Lady Sia vládne – jak již bylo řečeno - mečem, skrze něhož dále využívá své magické síly. To znamená, že na jeho špičce vyroste shluk magické energie, jenž se rovnoměrně (se stisknutým tlačítkem) zvětšuje. Od toho se samozřejmě odvíjí i následná síla úderu kouzla a spotřeba many. Tu reprezentuje magický prsten, kterému se energie doplňuje sbíráním příslušných magických bonusů. Co dále? Kromě skoků a plížení se dokáže naše hlavní hrdinka zachytit mečem o vysokou plošinku, aby se na ní posléze vyškrábala. Kořením života je změna – tohoto hesla se snažili držet i tvůrci, proto hru obohatili o různé provazy, háky a zajímavé situace. Například běžím vesnicí, až narazím na vysoký barák, ze kterého na mě nějaký potrhlý ještěr hází sudy. Správná cesta vede jinudy - vrátíte se o obrazovku zpět (vzato relativně, obrazovky plynule scrolují), kde se nachází studna. Ale ne ledajaká studna – v téhle se ukrývá hnedle celý labyrint.

Co se týče nepřátel, tak tady autoři též nešetřili nápady, protože co úroveň, to jiné grafické zpracování a samozřejmě i nepřátelské postavy. Ale i tak je lze rozdělit na několik skupin. Tu Lady Sia první tvoří neškodné "socky", které stráží své místo jenom proto, aby je (většinou naprosto bez reakce) pokořil meč naší Lady. Druhou kastu představují už silnější oponenti, jimž bývá docela těžké dostat se na kobylku, protože drží delší zbraň a reagují okamžitě. Střelecké jednotky počítám za klasiku žánru, ale nově mě docela štvali kouzelníci, atypičtí nepřátelé a strážci úrovně. Kouzelníci si obvykle stojí pěkně v pozadí a sesílají svá otravná kouzla. Pro představu, nad hlavou se vám zčistajasna zjeví dýně, která otevře pusu a vyzvrací na vás svůj obsah. Pokud se zavčas neuhnete, srdíčko životů začne bušit o poznání pomaleji. To ani nemluvím o poletujících mráčcích co šlehají blesky, vzducholodě jsem zmínil dříve... úžasné. Poslední vychytralí jedinci jsou strážci úrovně, na něž platí vesměs nějaká zvláštní finta. Třeba souboj s titány; obřího delfína lze zranit pouze v jediné situaci a to když zvedá svůj mocný trojzubec k úderu. Naopak strážce ve znamení ohně stojí pod kamenným krápníkem, který je možné mečem uvolnit - čili nikdy dopředu nevíte, kudy vede cesta k vítězství. Jako zpestřující okamžiky tady můžete očekávat např. level s jízdou ve vozíku, leteckou úroveň - zkrátka nudit se nebudete.

Lady Sia

Velice sympatický dojem ve mě zanechala grafika – stále si ještě nemohu zvyknout, že GBA dovolí tvůrcům opravdu moc. Třeba šlehající plameny v hořící budově vypadají naprosto přesvědčivě; kdo zažil PC éru v plenkách, určitě uroní nostalgickou slzičku nad slávou zašlými skvosty. Graficky je na tom Lady Sia velmi podobně, principem konečně také, dokonce ani vztekání se u obtížných míst docela nevymizelo :-). Úrovně se po stránce grafického zpracování neustále mění, obtížnost graduje spolu s nápady, zkrátka kdo tomuhle žánru věnoval svoje srdce, zklamán nebude. Nabízí se srovnání s dalšími tituly – Klonoa a Rayman, avšak tenhle zápas zůstává bez vítězů i poražených. Každému sedne trochu něco jiného, záleží výhradně na každém z vás.

Lady Sia Lady Sia

Lady Sia Lady Sia

Lady Sia
Výrobce/Distributor RFX Interactive / TDK Mediactive
Platforma GameBoy Advance
Vibrace: ne
Ukládání pozic: ano
Multiplayer: ne
Verdikt: Další fajnová arkáda se zvlášť pestrou grafikou.
Hodnocení: 85%

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...