Crash Nitro Kart

  12:00
Neočekávaně a přesto vyhlížen, tak by se mohlo charakterizovat nové dobrodružství Crashe Bandicoota, který se po delší odmlce oddal silným motorům a zákeřným power-upům. Vítejte a připravte se. 3, 2, 1, start.

Crash Nitro Kart Jak to tak vypadá, tak se nám Crash na GBA zabydlel více než dobře. I když je zde konkurence silná, dokázal si zajistit oblibu u dostatečně velkého publika, aby se mohl představit v dalších dobrodružstvích. Tentokrát se nám představí v závodním žánru, který jistě potěší mnohé příznivce rychlých kol a zákeřných vylepšení. A nebo taky ne.

Pravda je, že toto není první pokus Crashe prorazit na závodní dráze v podobě zábavných závodů. První pokus se konal na slavné konzoli PS1 ještě v podání géniů od Naughty Dog a jelikož to byla jejich poslední hra určená pro tuto platformu, jednalo se o velice hratelnou a zábavnou věc, i když ne zcela bez chyb. Teď pod taktovkou jiné firmy chce dokázat, že mu závodní hry sedí stejně dobře jako ty skákací.

Hra je klasicky rozdělena na několik režimů, které v dnešní době již nikoho nepřekvapí. Pokud pomineme klasické závody o nejlepší čas nebo nejlepší umístění, může někoho překvapit hra o získání největšího skóre nebo za účelem zneškodňování nepřátel v podobě Deathmatche. Toto jsou Crash Nitro Kart jednoznačně největší klady pro hru více hráčů a na tom je také hra postavena, ale plno z nás jistě zajímá hra pro hráče jednoho, její přednosti a převážně délka a variabilita.

Na závodní hru se snaží zaujmout zajímavým příběhem a dostatečně velkou pestrostí v získávání všech trofejí. Již výběr ze dvou týmů, kde jeden je až moc kladný a proti němu stojí družstvo těch nejhorších záporáků, zajišťuje dokonalý výběr. Jenže i když se to zdá být zpočátku atraktivní, pro hráče, kteří nemají moc velkou trpělivost, zde nastane velký problém. Ať již jedete jakýkoli závod, vždy musíte být první. Hodnocení a především postup do dalšího kola se počítá pouze z první pozice. Takže si zajisté dokážete představit, když v poslední zatáčce před cílovou páskou minete zrychlovací zónu a pár trotlů vás předjede. Ono pokud by se počítaly body a umístění celého týmu, za který jedete ( druhé a třetí místo ) tak by hra měla i jistý spád a hráči i jistou motivaci. Takhle ty nejslabší nátury pro samé opakování jediného závodu mohou hledat svého Gameboye někde na ulici. Ne, až tak zlé to ale nakonec není. Pár opakování vás sice určitě čeká, ale dobré seznámení s tratí z vás učiní jasného favorita. Naučení rychlého startu, používání turbo-zón anebo správné načasování power-upu vám zajistí dostatečný náskok a možná i vítězství. Ale pravda je taková, že cokoli, co chcete vyhrát, tak Crash Nitro Kart skutečně musíte být první. Třešničkou na dortu jsou pak souboje s bossy daného světa. Nejenom, že jsou rychlejší, ale ještě k tomu používají neskutečně velké množství krabic TNT, případně jiných nepříjemných věcí, které na vás v jednou kuse vrhají, takže máte co dělat, abyste se nejen vyhýbali, ale i vyhráli.

Závody jako takové jsou dostatečně rychlé a i díky slušné AI protivníků se málokdy stane, že byste polevili ze své dravosti a opatrnosti. Vždy se najde někdo, kdo vás dožene, předežene a nebo něčím zasáhne. Tím se dostáváme k hlavnímu lákadlu těchto her – power-upům. Jenže tyto pomůcky vás zde již tak nepřekvapí. Klasické řízené střely, crashovské TNT bedny a AKU AKU masky, zmrazení protivníka a nebo zastavení času: toť asi to nejzajímavější, co tato hra nabízí. Délka singleplayeru je pak uměle natahována právě z důvodu nutnosti umisťování na nejvyšším stupni, ale zase v tomto režimu získáváte spoustu nových věcí do multiplayeru, díky čemuž hra vybočuje z řady a má možnost zaujmout spousty soutěživých hráčů.

Crash Nitro Kart Po technické stránce se na jednu stranu jedná o velice pěkné dílko, kdy obdivujete nápaditost tratí, jejich design, variabilitu prostředí a využití povrchu, ale na straně druhé zamrzí nepochopitelné zpomalení hry při kumulaci většího počtu závodníků. Ať tak či onak, ostudu svému skákacímu protějšku tento titul rozhodně neudělá. Možná se ze samotného textu může zdát, že hru odsuzuji, to rozhodně ne, jde jen o to, že tento žánr nemůže nabídnout již nic co by hráče ohromilo, ale pokud se na ni budeme dívat jako na hru, která má za úkol pobavit, tak v tom případě obstála.

P.S. Občas nějaká hra potěší zajímavým bonusem v podobě minihry. CNK na tom není jinak. Nežli zapnete svůj GameBoy, podržte jakékoli boční tlačítko a zobrazí se vám nová minihra. Ale bude po vás chtít nervy jako špagáty, takže přeji dobrou zábavu.

Crash Nitro Kart
Výrobce/Distributor Vicarious Visions / Vivendi
Platforma GameBoy Advance
Ukládání pozic: ano
Multiplayer: ano, pouze přes kabel
Verdikt: Rozhodně to není hra, která vám vyrazí dech, ale díky hře více hráčů a známým postavičkám se jedná o dobrou zábavu.
Hodnocení: 70% (info)

Autor:
Témata: seznámení
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...