CT Special Forces 3: Bioterror

  12:00
Již potřetí se můžete vtělit do role člena speciální protiteroristické jednotky a opět v kapesní podobě. Budou změny dostatečné a stojí hra za úvahu nebo se jedná jen o ždímání hráčských peněz? Čtěte v naší recenzi.

CT Special Forces 3: Bioterror První díl se zjevil znenadání a hnedle si vydobyl privilegium srovnávání s legendárním Metal Slugem. I když se jednalo o stejně ztvárněnou akční záležitost, nepřekypovala tato hra z prostředí speciálních jednotek odlehčujícím humorem. Ale i tak se hráč, především u druhého dílu, velmi dobře bavil. Délka, variabilita misí, používání dopravních prostředků a kooperativní hra dvou hráčů dokázala zaujmout dostatečné množství hráčů, aby za krátkou dobu vzniklo další pokračování. Potřetí se tak můžeme pustit do boje proti terorismu v klasické 2D arkádě, které vévodily nejen videohernám v devadesátých letech minulého století. Tentokráte v kapesní verzi pro GameBoy Advance.

Co si ovšem budeme nalhávat, hry tohoto typu ať jsou sebevíce zábavné, nic nového již, zejména pak v dnešní době, rozhodně přinést nemohou. A zejména pokud se ke všemu ještě jedná o již třetí pokračování. Ale rozhodně nechci hnedle ze začátku pomlouvat. Hra je to rozhodně zábavná, ovšem pokud jste hráli předchozí díly, tak zde nic nového nenaleznete. CT Special Forces 3: Bioterror Základní styl zůstal stejný a jak to u většiny nějakých těch vyšších pokračování bývá, přibylo jen pár víceméně kosmetických prvků navíc.

Navíc zde přibyla možnost plavání, čímž si tvůrci vytvořili nový prostor pro lehčí experimenty s designem jednotlivých levelů.

Seskok padákem na nepřátelské území, likvidace desítek nepřátel, bohatý zbrojní arsenál a drsní bossové. Toť v kostce základní idea hry, která tak zůstává stejná jako v předchozích dílech jen s tím rozdílem, že tentokráte čelíme trochu větší obtížnosti. Opět vás čeká pro tento herní žánr tak typické klasické učení pozic nepřátel nepřátel, jejich zbraní a zapamatování si místního terénu. Přibylo několik nových druhů nepřátel, kteří se na vás dle všech žánrových pouček vrhnou ve většině případů systémem kamikadze, nicméně občas zůstávají někteří na místě a čekají, až se k nim přiblížíte na vhodnou vzdálenost tak, aby mohli zaútočit, a další jsou na tradiční pochůzce, takže hlídkují na periodicky se opakující trase, dokud je nevyrušíte.

CT Special Forces 3: Bioterror Nepřátel na danou jednotlivou lokaci výrazně přibylo a pokud nechcete přijít o drahocenné životy, je na vás dobře se naučit každý pohyb každého nepřátelského vojáčka, jelikož vzhledem k vysoké akčnosti daného titulu budete zejména v pozdějších fázích improvizovat úhybnými manévry jen skutečně velmi těžko. Prostředí je sice nápadité a plné detailů, ovšem rozhodně nepůsobí až takovým variabilním dojmem jako tomu bylo u předchůdce této hry. Ale zase na druhou stranu je znatelně bohatší nežli v případě prvního dílu. Ostatně, vůbec spousta nápadů je v této hře převzata právě z druhého dílu. Takže vás očekávají mise na vlaku, uvnitř budov, na lodi a třeba i vzdušné souboje. Navíc zde přibyla možnost plavání, čímž si tvůrci vytvořili nový prostor pro lehčí experimenty s designem jednotlivých levelů. Plavání rozhodně působí svěžím dojmem a i hratelnost těchto herních úseků je vyvážená přesně tak, aby zapadly mezi ostatní levely. Plavací lokace jsou rozvrženy přesně akorát tak, aby vás nezačaly nudit a jsou i dostatečně zaplněné nepřáteli, čímž pádem nejsou nikterak ochuzeny na akčnosti.

CT se vrátí ve velkém

Sice je zde dnes řeč toliko o kapesním zpracování této úspěšné série, ale výhledově se nové hry ze série CT dočkají se i majitelé velkých konzolí. První díl si odbyl vlažnou premiéru ještě na PS1 ve stejné 2D stylizaci, nicméně teď již očekává tyto virtuální speciální jednotky přechod na hardware současné generace, kde se všechno dění přesune ze světa 2D do polygonové 3D perspektivy. Jestli to této sérii prospěje se za nějaký čas dozvíme, ale již teď, respektive zatím to vypadá velmi nadějně.

CT Special Forces 3: Bioterror Létací mise zůstaly prakticky stejné jen s tím rozdílem, že tentokráte létající nepřátelé disponují větší palebnou silou. Vzhledem k tomu, že se jedná již o třetí díl opírající se stále o jeden a týž koncept, lze s uspokojením konstatovat, že tvůrci již vymýtili všechny možné drobné chybky a soustředili se v prvé řadě na samotnou hratelnost, která je ve srovnání s předchozími díly opět o poznání kvalitnější i přes již avizovanou vyšší obtížnost. Ta může někoho frustrovat, nicméně pro ty ostatní harcovníky (kterým je ostatně tato hra určena v prvé řadě) bude znamenat tu správnou výzvu. Vždyť již jen dokončit některý z levelů tak říkajíc "bez ztráty kytičky" není zase až tak ukrutná sranda, jak by se mohlo zdát.

Obtížnost může někoho frustrovat, nicméně pro ty ostatní harcovníky (kterým je ostatně tato hra určena v prvé řadě) bude znamenat tu správnou výzvu.

CT Special Forces 3: Bioterror Aby vás takováto hra dokázala přitáhnout, měla by disponovat slušným grafickým zpracováním. Zde nutno podotknout, že je skutečně na co se dívat. Rozlehlé pestrobarevné úrovně, které hýří spoustou drobných detailů lahodících oku, vás rozhodně od hraní neodradí a díky tomu hra vypadá opravdu dobře. Respektive přesně tak, jak se na takovouto arkádu sluší a patří. Vše je podpořeno ráznou hudbou, která vždy přesně vystihuje danou misi a rozhodně neruší. Ovládání je stejné jako v předchozích dílech, takže bez připomínek.

Jedná se sice již o třetí pokračování, ale zdá se, že nejvíce nápadů bylo vyplácáno v tom druhém, které bylo ve své době skutečně důstojným a plnohodnotným nástupcem původní hry. Tento třetí díl se sice stále dobře hraje, ale již nepředstavuje takový skok co se týče nových nápadů a variability. Přesto je to stále nadprůměrná a zábavná záležitost s trochou vyšší obtížností.

CT Special Forces 3: Bioterror
Výrobce/Distributor LSP / LSP
Platforma GameBoy Advance
Ukládání pozic: systém hesel
Multiplayer: ano, 2 hráči
Verdikt: Sice zde od minula objevíme změny víceméně pouze kosmetické, ale i tak patří tato hra v daném žánru k tomu nejlepšímu pro váš GameBoy.
Hodnocení: 70% (info)

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...