Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Super Mario Ball – úlet v kouli

  12:00
Za devatero kopci a sedmero řekami leží jedno videoherní království v němž nemají nic jiného na starost, než donekonečna povolávat svoje dvorní hrdiny. Hlavní slovo tak dostává opět Mario. Tentokrát však ve zcela netradiční podobě!

Super Mario Ball Tak už i Mario konečně dorazil do velmi populární oblasti veřejné zábavy, kteroužto jistě všichni dobře znáte z všelijakých automatových heren, restaurací a vůbec všech lokálů, kde se dveře netrhnou. Řeč je pochopitelně o stolních automatech na jejichž plochách se zpravidla prohání stříbrné koule, které musíte za účelem nejvyššího skóre udržet na hrací ploše co nejdéle to jen jde.

Nuže, a nebyl by Mario Mariem, kdyby sem autoři nefoukli nějaký ten příběh. Jako vždy musí náš milovaný instalatér zachraňovat princeznu (jak jinak, že?) ze spárů Bowsera a jeho kumpánů. Trochu zvláštní je, že na řadu přišla opět princezna Peach. Na takovou sedmikrásku Daisy v Nintendu už asi vůbec nemyslí! No nic, stejně princezna jako princezna, hlavně, že máme důvod k pořádné zábavě.

Všechno úmyslně vyzradit nemůžeme, ale připravte se na pyramidy, zasněžené kluziště, prozářené louky, podvodní prostory a spoustu dalších.

Super Mario Ball Naše něžná princeznička je pomocí jakéhosi čarovného zařízení připomínající lis na gumídky zformovaná do hopsací kuličky a následně vystřelena kanónem do tajného doupěte hrůzy a strachu, odkud vede cesta zpátky jen přes Bowserův skalp. Avšak celá událost má malý háček s velkým H. K tomu, abyste se „propinkali“ až k branám děsného vězení, musíte ze sebe (jakožto Maria pochopitelně:-) udělat rovněž gumo-kuličku a nechat se zaoblenýma nohama hodit rovnou do víru herních okolností a událostí. Lépe řečeno, čeká zde na vás několik rozmanitých světů nebo chcete-li herních ploch, jež se dynamicky člení do mnoha úrovní a podúrovní. V každém úseku sbíráte mince, hvězdičky, bonusy, spínáte přepínače, kosíte nepřátele a za pomocí klíčků otvíráte nové sekce. Vše se možná zdá až příliš rutinní a jednoduché. Skutečnost je ale taková, že hra nádherně simuluje fyziku pinballového míčku, tudíž dostat se z jedné části do druhé vyžaduje nějakou tu hodinku trpělivého cviku. Trpělivost je totiž jeden z hlavních faktorů, které pro úspěšné dokončení budete potřebovat. Ale zrovna tak při vás musí zůstat i kousek štěstí. Mnohdy je dosažení vytyčeného úkolu vyloženě o štěstí nebo správné náhodě. K popisovaní takové situace asi netřeba cokoliv dodávat, Super Mario Ball každý rozumný gambler čtoucí mezi těmito řádky jistě ví, jak to u pinballu chodí. Takže věřme na šťastné náhody, ať se směle můžeme posunout zase o kus dál!

Jak již jsme tedy předeslali, Super Mario Ball je naporcován do několika lokalit, mezi nimiž je Mario teleportován. Vlastně ani ne teleportován, nýbrž vystřelen již dobře známým kanónem - a kdo ho nezná asi nezná ani Nintendo, ale to je vedlejší :-). Navštívíte tak v podstatě několik království. Každé má svůj nezaměnitelný nádech a atmosféru. Všechno úmyslně vyzradit nemůžeme, ale připravte se na pyramidy, zasněžené kluziště, prozářené louky, podvodní prostory a spoustu dalších. Rovněž počítejte s tím, že fyzika „Máriokuličkoidu“ se bude měnit v závislosti na daném prostředí. K tomu si domyslete jeho legrační zvuky a je jasné, že nouze o zábavu na dlouhé cesty jistě nebude. Mimo příběhového módu, lze trénovat svůj skill na čas v timeattacku – to už je ale spíše záležitost pro fajnšmekry.

K přiblížení kvality grafického hávu si stačí vzpomenout na slavnou sérii Donkey Kong Country - a jste ihned doma.

Super Mario Ball Největší devizou Mario Ballu je rozhodně grafika, která dost možná převyšuje i samotnou hratelnost, i když to je velmi subjektivní a diskutabilní. A možná, že se s tímto tvrzením až moc opakujeme, jenomže zde se programátoři vskutku trefili rovnou do černého. K dobrému přiblížení kvality zde zkrátka několik přiložených screenshotů nestačí. Prostě vidět celou tuto spektakulární akci naživo je velmi osvěžující a oku lahodící zážitek. K přiblížení kvality grafického hávu si stačí vzpomenout na slavnou sérii Donkey Kong Country - a jste doma, jak v obyváku. Připočtěme velmi kvalitní ozvučení a není nad čím dumat. Jenomže na druhou stranu je to pořád jenom pinball a ke všemu bez multiplayeru. Šikovnému, ostřílenému „gameboyistovi“ zabere tato sranda nanejvýš (s rozcvičkou z předchozího dne) jednu cestu autobusem ze Zlína do Prahy. To znamená, že rozhodnutí nad investicí do nového Maria je nejvíce otázkou preferencí a vhodnosti her, která je odborně řečeno - determinována hráčskou pokročilostí a vlastní zkušeností.

Super Mario Ball Tak či onak, na adresu fandů pinballu dodejme asi toto: ne nadarmo se říká - kdo šetří má za tři a tak místo prohazování mincí automatem (třeba ve snaze předvést svojí dívce/klukovi svůj hráčský um) si raději pořiďte GameBoye a dnes popsanou gamesku a jste “bourákem“ do konce života!

P.S.: Kdybyste hru s názvem Super Mario Ball ve vašem oblíbeném obchodě nebo třeba v zahraničí hledali marně, zkuste se přeptat třeba na Mario Pinball Land nebo na Mario Pinball, což jsou další možné názvy tohoto titulu.

Podvádět se nemá

Tilt - zablokování. Dochází k němu, když do stolu příliš strkáte. Existují tři mechanismy, které sledují zneužívání stolu. Tím prvním je kónické kyvadlo spuštěné uvnitř kovového kruhu. Když se do stolu strčí, kyvadlo se rozhoupe, a jakmile se dotkne kruhu, dojde k zablokování. Všechny novější stoly mohou mít před samotným zablokováním nastaveno jedno nebo více varování. Tento druh zablokování způsobí okamžitou ztrátu míče a současně vynulování nashromážděného bonusu pro tento míč. Druhou metodou je tzv. "ball roll tilt", pinballový míček usazený v kovové dráze. Dráha má stejný sklon jako stůl, takže míček většinu času spočívá na spodním okraji, na horním okraji je senzor. Když dojde k přílišnému zvednutí přední strany stolu, míček se dotkne senzoru a dojde k automatickému zablokování, bez varování. Na většině automatů je to počítáno za slam tilt. A konečně bývá na stole rozmístěno několik senzorů citlivých na úder, obvykle na místech, do nichž hráči často tlučou, např. mincová skříňka a krycí sklo stolu. Dostatečně silný úder na těchto místech způsobí slam tilt.

Super Mario Ball
Výrobce/Distributor Fuse Games / Nintendo
Platforma GameBoy Advance
Ukládání pozic: ano, 1 pozice
Multiplayer: ne
Verdikt: Nejvykutálenější varianta pinballu, jaká se dosud na GameBoyi Advance objevila.
Hodnocení: 75% (info)

Autor:
Témata: Herny, princezna
  • Nejčtenější

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední, slíbil Netflix

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...