GameBoy Micro v naší redakci

  12:02
Již zhruba za měsíc dorazí k evropským břehům nová podoba populárního GameBoye, a tak jsme využili první příležitosti k seznámení s ním. Dnešní článek je pak výsledkem našeho zkoumání a souhrnem našich dojmů.

GameBoy Micro Hned v úvodu si pro jistotu ujasněme jednu skutečnost. Pro ty z vás, kteří o tom čistě náhodně ještě neslyšeli: GameBoy Micro není žádný fungl nový kus hardwaru, ale jedná se „pouze“ o starý dobrý GameBoy Advance, který byl ovšem nyní zabalen do ještě líbivějšího pouzdra než je to v případě GBA SP. Nová konzolka tak vlastně neumí nic, co by neuměly již předchozí inkarnace GBA, akorát že to vše balí do novějšího a mnohem menšího balení. A ne, speciální hry pro GB Micro se vyrábět nebudou. Budete si muset vystačit s těmi pro GBA.

Nějaká vylepšení oproti starším verzím GBA tu ale nakonec stejně najdeme. Kde začít? Třeba u celkové velikosti. Te je skutečně minimalistická a s rozměry 10x5x2 a hmotností 80 gramů může tento kousek směle konkurovat leckterému mobilnímu telefonu. GameBoy se tak stává doslova a do písmene kapesní konzolí, jelikož v nošení této věcičky v kapse u kalhot vám může zabránit pouze skutečnost, že nosíte dámské modely bez kapes. Jak vidno z jedné z našich fotografií, velkou většinu nejdelšího rozměru a tím pádem i značnou část celkového objemu zabírá slot pro catridge, takže se člověk neubrání otázce, kam že se GameBoy Micro vměstnala všechna ta elektronika, která vlastně celý GameBoy tvoří. Jisté ovšem je, že někde tam uvnitř skutečně bude, jelikož námi testovaný přístroj byl skutečně plně funkční a dokonce na něm šly hrát i GBA hry :-).

Když jsme dostali Micro poprvé do ruky, překvapil nás i hmotností.

Daní za zmenšené rozměry celého stroje je i menší displej. Vlastně by se ale spíše mělo říci, že je to „přidruženou výhodou“. Na menším displeji zobrazená GBA grafika totiž vypadá o poznání lépe, což je dáno v podstatě již jen tím, že byly zmenšeny rozměry displeje při zachovaném rozlišení, ovšem jedním dechem je potřeba dodat, že i displej jako takový je znatelně kvalitnější než cokoli, co jsme zatím u GameBoye mohli vidět. Jeho hlavní výhodou je lepší podsvícení, které je navíc regulovatelné, takže si můžete jas nastavit přesně podle svých potřeb, případně podle aktuálních světelných podmínek. Hrát se tak dá velmi slušně i na poměrně ostrém slunci, přičemž regulace jasu je vyřešena poměrně chytře prostřednictvím kolébkového tlačítka, GameBoy Micro kterým se zároveň ovládá i hlasitost, v případě jasu je ale potřeba mít zároveň stlačeno levé postranní tlačítko.

Tím se dostáváme k otázce ergonomie, jelikož po zkušenostech s GBA SP by se mohlo zdát, že při tak malých rozměrech GB Micro budou postranní tlačítka již naprosto nedosažitelná v případech, že chcete palcem zároveň ovládat i směrový kříž nebo tlačítka základní. S trochou shovívavosti by se ale dalo říci, že přesný opak je pravdou. Samozřejmě, je zde potřeba udělat jistý kompromis, kdy Micro nebudete držet jako klasický gamepad, ale lehce vytočíte dovnitř proti sobě, ale není to nic, co by bylo jakkoli překážkou. Navíc pokud chcete i přesto zůstat u držení „klasického“, stále není nic ztraceno, protože postranní tlačítka jsou příjemně dlouhá, takže nemusíte prsty nepřirozeně kroutit. V tomto ohledu nás GB Micro velice příjemně překvapil.

Pokud chcete mít novou velmi slušně vypadající věcičku a kvalitní hry neustále po kapsách, asi dlouho váhat nebudete.

GameBoy Micro Překvapil nás ale i designem. Jistě, již jsme ho viděli na různých výstavách několikrát, ale co si budeme povídat, ve vitríně pod palbou světel se může leccos zdát poněkud jinak, než tomu je ve chvíli, kdy danou věc dostanete přímo do ruky. A nutno říci, že černá varianta, kterou máme k dispozici vypadá opravdu skvěle. Díky tmavé barvě se jeví opticky ještě menší a jasný displej vynikne o to lépe. Společným rysem všech variant jsou pak prohnuté linie na čelní straně přístroje, které jej opticky dělají opět o něco užším a kompaktnějším. Příjemné modré podsvícení stříbrných tlačítek Start a Select výsledný dobrý vizuální dojem již jen podtrhují.

Když jsme dostali Micro poprvé do ruky, překvapil nás i hmotností. Čekali jsme totiž, že bude o něco těžší. O to více potěší, že si přístroj jako celek uchoval poměrně bytelné zpracování, které je pro značku GameBoy dnes již docela typické. Ostatně ne nadarmo se v hádkách hráčů o tom, která platforma je v čem lepší, tak často objevuje argument, že GBA SP snese snad úplně všechno. Ne úplně ideální je směrový kříž, jenž je na náš vkus již o něco menší než by se nám líbilo, protože díky jeho GameBoy Micro malým rozměrům není zase tak obtížné stisknout s požadovaným směrem i některý jiný, ale hrát se na něm dá stále dost v klidu. Naproti tomu bez námitek hodnotíme standardní tlačítka A a B (respektive nyní značená malými písmeny), která jsou v dostatečné vzdálenosti na to, aby nedocházelo k nahodilým umáčknutím, ale zároveň i dost blízko na to, aby v případě potřeby bylo možné z jednoho na druhé přejít jen prostým převalením palce, případně jeho lehčím posunutím. Zároveň se zdají být opět dost odolná, aby snesla i nějaké to případné nervóznější bušení.

Jediným ovládacím prvkem, o němž jsme se ještě nezmínili je posuvný spínač, jímž se celá konzolka uvádí do chodu a s nímž jsme naopak hrubě nespokojeni. Přepínač je velice malý, což se sice u GB Micro dá předpokládat, nicméně nic by nebránilo tomu, aby byl o něco větší. Musí se tak posouvat vyloženě nehtem, přičemž klade poměrně vysoký odpor, čímž se tato procedura stává poněkud nepříjemnou. Dá se zde vystopovat snaha tvůrců, aby se vám konzole nezapínala nahodile v kapse, ovšem nelze popřít, že by to šlo udělat elegantněji. Když v Nintendu zvládli vymyslet nový ovladač k Revolutionu, zvládli by určitě i lepší spínač. GameBoy Micro Jako kompenzaci můžeme ovšem brát skutečnost, že nový GameBoy konečně po dlouhých letech bude umět pracovat se standardními sluchátky, která se dají sehnat málem již i v trafice a vyrábí je každý druhý Vietnamec, ovšem na druhou stranu si budete muset k novému Micru přikoupit fungl novou kabeláž či bezdrátový adaptér, pokud se budete chtít účastnit multiplayerových dýchánků, jelikož vybavení, které jste si za tímto účelem pořídili s některou dřívější verzí GBA nebude možné použít. Takže tak jako tak, bodík dolů.

Celkově jsme tedy s GameBoyem Micro spokojeni víc, než jsme původně čekali a to paradoxně i přesto, že v podstatě není důvodem pro to, abyste zahodili GBA SP a bez prodlení si běželi pro Micro. Je to ale velmi stylová věcička, která se vám naprosto v pohodě vejde do kapsy, s níž se až překvapivě pohodlně operuje a na níž si můžete zahrát všechny hry, které byly stvořeny pro GBA. A že se mezi nimi najdou skvělé kousky. S GameBoyem Micro si sice nezavoláte a ani se s ním nepřipojíte přes

Klady a zápory

Plus Vejde se do kapsy
Plus Skvělý displej
Plus Konzervativní, ale promyšlená design

Mínus možná až příliš malý zaměřovací kříž
Mínus Spouštěcí spínač

Wi-Fi k internetu a nestáhnete si nejnovější demoverze, ale díky malým rozměrům a hmotnosti a kvalitnímu zpracování včetně vynikajícího displeje si jistě najde dost příznivců opravdové mobility. Jistě, je to stále prakticky identický hardware v novém balení, který je navíc dražší než v balení „původním“, ale berte na vědomí, že vás nikdo do koupě GB Micro nenutí. Pokud ale chcete mít novou velmi slušně vypadající věcičku, díky níž můžete mít kvalitní hry neustále doslova po kapsách, asi moc dlouho váhat nebudete.
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...