Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

The Sims 2 - zmenšená reality show

  12:00
Fenomén reality show se naplno rozběhl již i u nás, a tak je vydání The Sims 2 pro GameBoy pro našince načasováno velmi strategicky. Jednu takovou show teď můžete mít pořád u sebe v kapse.
70

The Sims 2

Platforma: PC
Výrobce: Maxis

  • Grafika
  • Minihry
  • Prostředí reality show
  • Takřka nic nového

Herní karta

The Sims 2 Až si někdo kolem vás vylije dušičku přáním, že by štěňátko bylo nejkrásnějším dárkem, jaký by mohl dostat, doporučte tomu snílkovi rozhodně Nintendogs a nebo některý z dílů The Sims. Až na to, že se staráte o lidskou bytost, jde v těchto hrách ve většině případů o péči skutečně intenzivní, ne nepodobnou té, jaká přichází se čtyřnohým miláčkem.

Simáci v kapesním balení byli vždy dost odlišní od svých „dospělých“ bratrů na PC a konzolích. Příklady The Sims: Bustin´ Out a The Urbz: Sims In The City ale ukázaly, že GBA si s tímhle žánrem dokáže poradit jinak a docela elegantně. Obvyklý vzorec byl takový, že se ořezalo obrovské množství variant a otevřených řešení všeho možného a zabudoval se příběh, který hráče držel tak trošku na uzdě. To vše ovšem probíhalo poměrně nenápadně, takže na hře samotné se to negativně nepodepsalo. Vyjde to i potřetí? Vydavatelé z Eletronic Arts již dlouho dopředu The Sims 2 slibovali, že tentokráte bude každá verze The Sims 2 jedinečná a že již nedojde k tomu, aby se snad majitelé GBA cítili ochuzeni o některé prvky, které budou ve verzích pro „velké“ konzole. Splnili svoje sliby nebo se po nich zaprášilo v první předvánoční sněhové vánici?

Minihry podléhají televiznímu podání celé hry a jsou mezi nimi i dvě tzv. „komerční přestávky“.

Sledovanost nade vše
V Bustin´ Out šlo o záchranu podniku před bankrotem, The Urbz zase vyprávěli o prázdninách kluka z venkova u příbuzného ve městě. The Sims 2 vsadili na šoubyznys, jmenovitě reality show. Jako nováček vstupujete do Strangetownu, města, které je jednou velkou reality show pod vedením producenta Daddyho Bigbuckse. V roli nového souseda vstupujete do hry, abyste zvedli The Sims 2 sledovanost na dostatečnou úroveň a udrželi ostatní, nevědomé účastníky, v dostatečném napětí, tempu a psychické nevyrovnanosti.

Některé klasické Sim prvky zůstaly zachovány – různými způsoby komunikujete s okolními NPC postavami, podle jejichž výrazů a odpovědí lze odhadovat nálady a následně volit nejvhodnější postup. Během takovéhoto klábosení si tak můžete udělat kamarády, milenky/milence ale také zapřísáhlé nepřátele. Dále nechybí tvorba „vlastní“ postavy, což znamená výběr pohlaví, barvy kůže, typu a barvy účesu, oblečení a takzvané „aspirace“. Tou se rozumí způsob chování – na výběr je přátelský, romantický a útočný. Vybrané chování se stane základem jakékoli komunikace, kterou v následné hře povedete, takže si rozmyslete, jestli si zvolíte úsměvy a lichotky nebo výhrůžky a cenění zubů.

Je ale nutné přiznat, že v rámci možností GBA se pro Sim hru asi nedá mnoho převratného vymyslet.

The Sims 2 Nezbytným prvkem každé Sim hry jsou minihry. Ty zde plně podléhají televiznímu podání celé hry a jsou mezi nimi i dvě tzv. „komerční přestávky“. Výsledkem splnění úkolu jsou jako obvykle peníze (nazývají se Simoleony) nebo nějaký vzácný předmět. Na vašeho Simáka tak čeká předváděcí jízda v italském sporťáku, úklid kraví pastviny, útěk před rozzuřeným maskotem s natlakovanou plechovkou koly v ruce nebo karty proti pirátům. Jakkoli může pobíhání po městě, komunikace s ostatními a péče o vlastní postavu někdy upadnout do stereotypu, minihry jsou tady právě od toho, aby kromě nějaké té zlatky přinesly i tolik potřebné vzrušení. Je-li totiž největší hrozbou hry to, že hrdina někde zkolabuje z hladu nebo nedostatku spánku, aby se vzápětí probudil ve svém bytě, obvykle se čas od času nelze udržet a jet s ním „nadoraz“, bez ohledu na jeho tělesné potřeby. Ačkoli se to vícekrát za sebou nevyplácí, někdy je jeho skučení a neustálé připomínání se opravdu otravné.

Reality show ve hrách a skutečnosti

Zpracování The Sims 2 do podoby reality show není první podobný počin. Hra Devil Inside popisovala strašidelný dům, ze kterého se činy hlavního hrdiny přenáší do bizarní TV show. Klasikou je také Smash TV! – zuřivá 2D střílečka, v níž se probíjíte různorodými arénami opět pod dozorem televizních kamer. Nejzajímavější je ale sledovat, co jsou lidé ve skutečnosti schopni vymyslet, aby před kamerami dostali opravdové nefalšované emoce. A zapomeňte na Velkého bratra, ten je jen neškodným odvarem. Internetem kolují krátké klipy ze série Jackass. V ní si parta tvrďáků dobrovolně působí bolest nejrůznějšími způsoby a svoje dojmy z toho také dávají patřičně najevo. Představte si rybářský háček zabodlý v ušním lalůčku a těžký sud na druhém konci vlasce. A pak si představte, že ten sud někdo hodí ze stráně. Auuu! Ano správně. V Rusku se zase hitem stala show, ve které se vybraný jednotlivec snaží ukrást auto a vyhnout se po určitou dobu zatčení. Když se mu to podaří, vyhraje tentýž model auta. Vtip je v tom, že policisté to berou smrtelně vážně, takže když potom vidíte, jak nebožáka vytahují z auta s ostře nabitými Kalašnikovy, kterými mu hrozí, je vám všelijak. A to snad ani neuvádějme některé televizní show z Japonska. To je úplně jiný vesmír, z pohledu Evropana plný sadistů, perverzáků a podobných individuí. O těch někdy jindy :-).

The Sims 2 Scénáristou životů ostatních
Nebyla by to ale pořádně šťavnatá reality show, kdyby v ní nedocházelo ke zvratům a zinscenovaným dramatům. Bigbucks tak zanese do scénáře nějaký úkol, jehož vykonání bude nezbytné pro posun v celém příběhu. Za nějaký peníz ale můžete scénář ovlivňovat i vy sami. Kromě těchto zpestření je náplní standardního dne ve Strangetownu plnění povinných úkolů v rámci každé ze dvanácti epizod a potom klasická denní řehole – mytí, zahánění hladu, vylučování, spaní, nějaká ta zábava a klábosení. Když vás tahle náplň začne nudit, což není úplně těžké, možná to hře odpustíte pro její velmi povedenou vizuální stránku. Jemné animace, detailní prostředí a široké spektrum pohybů, úkroků a různých protahovaček, kterými postavy disponují, hodně pomáhá celkové atmosféře a činí z druhého dílu The Sims nejlépe vypadající Sim hru na GBA.

Je ale nutné přiznat, že v rámci možností GBA se pro Sim hru asi nedá mnoho převratného vymyslet. Tudíž se inovuje pouze v rámci příběhu a k tomu se přibalí nějaké drobnosti v herním systému. Nejde ovšem o nějakou tragédii. The Sims 2 dokázali udržet velmi dobrý nadstandard své značky a handicapy starého dobrého GameBoye se na nich nijak výrazně neprojevují; naopak – možnosti tohoto handheldovéh veterána využívají takřka na maximum.

Autor:

Hodnocení hry

Redakce

70 %

Čtenáři

74 %

Vaše hodnocení

Doposud hodnotilo 209 čtenářů

  • Nejčtenější

Je mi ho líto, říká „Ciri“ o novém představiteli seriálového Zaklínače

Herečka Freya Allen, která v netflixovském seriálu Zaklínač hraje postavu Ciri, se nechala slyšet,...

Nová sexy herní hrdinka prý není dostatečně odhalená. Vznikla i petice

Aktuální korejský herní hit Stellar Blade s hrdinkou ve velmi vyzývavých oblecích byl údajně krátce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svítící respirátory pro hráče byly průšvih, výrobce platí tučné odškodné

Společnost Razer dostala pokutu ve výši pětadvaceti milionů korun za to, že v době pandemie covidu...

Měl jim pomoci propagovat hru, místo toho ji v přímém přenosu zepsul

Měla to být historická událost v téměř dvacetileté historii online hry MapleStory, nakonec ostře...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sestrojila si vybavení za statisíce, aby během hraní cítila bolest

Streamerka vystupující na internetu pod přezdívkou Gingas si doma postavila zařízení, které...

Bojíte se hororů? Skutečnost je často ještě divnější a děsivější

Věta „inspirováno skutečností“ se za léta nadužívání stala jen prázdnou marketingovou frází. Ne,...

Vydání nového Prince of Persia se kvůli úspěchu konkurence posouvá

Na Steamu se měla 14. května objevit v předběžném přístupu rychlá 2D roguelite akce The Rogue...

Česká zombie akce DayZ vstoupí do své druhé dekády zimním přídavkem

Česká hra DayZ, ve které se skupiny hráčů snaží přežít v nehostinné a zombíky zabydlené krajině, se...

Nový handheld Asus ROG Ally X má dramaticky navýšit výdrž

Herní handheld ROG Ally s Windows 11 brzy oslaví rok od vydání. Asus podle očekávání chystá novou...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...