Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brave – první dojmy

  12:00
Některé hry se stávají hitem už v okamžiku, kdy se o nich objeví první zpráva, jiné překvapí bez varování a o některých se před vydáním jen tak lehce špitá. To je případ i hry Brave, která má tendence zaujmout co nejširší skupinu hráčů.

Brave: The Search for Spirit Dancer O chystané hře Brave se zatím mluvilo víceméně jen tak okrajově, ale přesto nebo typicky právě proto až dosud budila dojem černého koně letošní sezóny. Není proto divu, že když k nám do redakce dorazila preview verze tohoto titulu, okamžitě jsme ji cpali do naší PS2. Přeci jen, slušná akční adventura potěší vždy, i když je třeba jako v tomto případě v silně cartoonové grafice, která sice silně zavání klasickou plošinovkou, ale vzhledem k tomu, že hru vydává Sony, stejně jako Jaka s Daxterem či Ratcheta s Clankem, by to ani v tomto případě nemuselo být vůbec špatné.

Bohužel, hned od prvních okamžiků ve hře se ale ukazuje, že to asi ani nebude nijak extra dobré a zklamání se dostavilo víceméně okamžitě. Jsme si sice plně vědomi toho, že se ještě nemusí ani zdaleka jednat o finální podobu hry, ale i přesto se nedokážeme ubránit pocitu, že hra je šitá hodně rychlou jehlou, což se zatím projevuje bohužel prakticky ve všech ohledech. V prvé řadě se totiž jedná spíše než o akční adventuru o ryzí plošinovku, to ať se na nás vývojáři z VIS Entertainment nezlobí, ale s akční adventurou, jak ji známe například z Tomb Raidera nebo Indyho Jonese tato hra nemá společného Brave: The Search for Spirit Dancer téměř nic. V hlavní roli zde vystupuje mladý indián jménem Brave, který se po úvodní honičce s velkým a zlým medvědem vydává na dobrodružnou cestu bojovníka, na níž sice musí překonat množství překážek, ovšem otázkou zůstává, zdali jsou překážky pro něj jako mladého jinocha nebo spíše pro vás jako hráče. Úhlavním problémem je hned od počátku práce kamery, kterou je naštěstí možné manuálně nastavovat, což se projevuje jako nezbytná nutnost.

Hra je takovýmito momenty zbytečně zdržována a to ani nemluvíme, že tyto pasáže rozhodně nelze označit za intuitivní.

Velkou neznámou je cílová skupina, pro niž má být hra určena. Vzhledem k velmi jednoduchému audiovizuálnímu zpracování by člověka mohlo napadnout dětské publikum, s nímž ale příliš nekoresponduje relativně vyšší obtížnost. Hned v úvodu na hráče čeká kupříkladu souboj s hejnem velmi dotěrných havranů, který není vyloženě jednoduchý. S tím souvisí i další nepříjemnost, která dětské publikum spíše vyřazuje: hra je sice samozřejmě striktně lineární, ale jde v ní dělat poměrně dost věcí: zapalovat ohně, vytrhávat malé stromky a vyrobit si z nich zbraň (případně hořící), chytat ryby, napodobovat zvuky zvířat k Brave: The Search for Spirit Dancer odlákání jiných, díky čemuž se pak otevře možnost dalšího postupu za splněním úkolu nebo samozřejmě bojovat s nejrůznějšími potvorami, a tak místy člověk i přes možnost zapnout si nápovědu vlastně neví, co se po něm chce a hlavně jak to udělat. Jednotlivé úkoly totiž musíte plnit v pevně daném pořadí a dokud tedy nedostanete radu od indiánského šamana, budete se občas docela divit, proč se nemůžete dostat někam dále. V souvislosti s našimi končinami pak je zde samozřejmě navíc problém s tím, že mladší hráči ve většině případů asi nevládnou potřebnou znalostí angličtiny. Pokud by ale hra měla být cílená na publikum starší, patrně je příliš nezaujme zejména díky již avizovanému dětskému zpracování a ani design hry je určitě nijak zvlášť nezaujme.

Zapadlí vlastenci

Mezi plošinovkami je na PS2 skutečně obrovská konkurence, takže vlastně ani není divu, že některé vcelku i kvalitní kousky zapadnou a hráči o ně nejeví žádný větší zájem. Možná je to ale i proto, že si tyto hry ve srovnání se špičkami žánru u recenzentů málokdy vyslouží nějaké vyšší hodnocení. Typickým příkladem budiž třeba poslední inkarnace Pitfallu nebo plošinovka Pac-Man World od Namca, v níž v hlavní roli vystupuje známý kulatý žluťásek. Jako třetího do party jmenujme již skutečně docela solidní záležitost jménem Dr Muto, v níž v roli roztržitého vědátora zachraňujete svět před šmejdem z vesmíru mimo jiné i prostřednictvím možností mutace v různé kreatury, jejichž vlastnosti vám pomohou postupovat dále.

Brave: The Search for Spirit Dancer Ten je totiž opravdu dosti jednoduchý a sestává prakticky pouze z toho, že se snažíte dostat k dalšímu modrému puntíku na mapce, který označuje umístění dalšího dílčího úkolu. Cestou sekáte do okolních keřů či stromků, z nichž vypadávají různé power-upy či klíčové předměty, díky nimž získáváte nové schopnosti a dovednosti. Ty jsou sice fajn, ale jejich použití je opět vymezeno v drtivé většině pouze na místa k tomu určená, přičemž jejich provedení není otázkou stisknutí jednoho akčního tlačítka, ale různí se, což opět přináší do hry trochu toho zmatku. Typicky nešťastným místem je úkol hned na začátku hry, kdy přijdete k jakési zástěně z kůží, přes níž nelze projít, nelze ji přeskočit a ani se přes ni probourat klacíkem, který zrovna třímáte v ruce. Musíte tedy nejprve najít ohniště, tam pomocí černého kamene, který byste měli najít už dříve rozdělat oheň a klacík tam zapálit a jeho prostřednictvím pak zapálit onu zástěnu. Navíc ale při zapalování ohně (stejně jako třeba při skoku do vody) o svoji zbraň přijdete, takže si po zapálení ohně musíte najít a vyrobit novou a vrátit se ještě mezitím tím pádem k ohništi. Hra je takovýmito momenty zbytečně zdržována a to ani nemluvíme, že tyto pasáže rozhodně nelze označit za intuitivní.

Brave: The Search for Spirit Dancer

Bohužel, hned od prvních okamžiků ve hře se ale ukazuje, že to asi ani nebude nijak extra dobré a zklamání se dostavilo víceméně okamžitě.

Neříkáme to nijak rádi a rozhodně nechceme vynášet předčasné soudy, ale celkově jsme zatím touto hrou skutečně dost zklamáni. Zatímco se o ní dosud spíše jen tak šuškalo v kuloárech jako o potenciálně velmi slušné hře, vypadá to z prvního hraní zatím na vyloženě tuctovou záležitost, což je rozhodně škoda. Na druhou stranu nás ale mohlo předem varovat již jméno samotného výrobce, který v poslední době vytvořil snad jen jediný slušnější titul – State of Emergency. Nechceme házet flintu do žita, ale jímá nás zatím silné podezření, že Brave tak úspěšný rozhodně nebude. Vyčkejme ale vydání finálního kódu, hra v Evropě vychází až v červu, takže by s tím autoři mohli stihnout ještě něco udělat.

Index očekávání: 65%

Témata: Havrani, Medvědi
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

novinky 14. 4. 2024 16

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

magazín 12. 4. 2024 94

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024 78

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 7

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

novinky 11. 4. 2024 29

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024 78

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 7

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

magazín 18. 4. 2024 0

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

novinky 17. 4. 2024 1

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...