Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rogue Ops - brutální Nikkita

  12:00
Na našem trhu se v brzké době objeví zajímavá stealth akce nabitá podařenými nápady, v níž bude v hlavní roli touha po pomstě a speciální agentka Nikki, která disponuje mimořádným high-tech vybavením.

Rogue Ops

Poté, co její rodina zahynula při pumovém atentátu, vstupuje Nikki znovu do akce, tentokráte s jedinou touhou, pomstít smrt svých nejbližších. A v third person perspektivě posléze sledujeme, kterak se hlavní hrdince daří její poslání naplňovat, přičemž vítanou pomoc nabízí jednak bohatý zbrojní arzenál a high-tech propriety a také časté instrukce a rady poskytované skrze vysílačku.

Hra je rozčleněna do několika misí a tyto dále ještě na něco úseků, oddělených od sebe graficky připomenutým checkpointem, který je pak navzdory nabídce pro save v jakýkoli vámi vybraný moment prvním ze dvou míst pro skutečné využití této funkce. Manuální uložení rozhodně neopomeňte aplikovat ještě po skončení každé mise, protože tu není nic na způsob obvyklého autosave, takže na to pozor!

Příběh, v němž hlavní hrdinka bojuje v různých koutech světa proti teroristické organizaci Omega 19 a jejím přisluhovačům vás sice nevtáhne do děje tolik, co Metal Gear Solid, nicméně má vcelku příjemnou stavbu rámovanou FMV sekvencemi a během akce i solidním hudebním doprovodem. Potěší také namluvení dialogů, méně již skutečnost, že rady Rogue Ops a tipy, jež dostáváte od svých kolegů skrze vysílačku, se vám nikde v menu neukládají (vyjma splněných a nesplněných úkolů), což na jednu stranu není až tak fatální, jak to může zprvu vypadat, ale rozhodně by nikoho neubylo.

Nikki není stran pohybových dispozic žádné dřevo a všechny činnosti tu navíc bohatě využije. Problémů na cestě skrze herní dobrodružství je totiž docela dost, vedle neodbytných ozbrojených složek, smrtonosných pastí, v nichž hlavní roli mají všelijaká rafinovaně navržená laserová pole a paprsky, se dočkáte kupy obvyklých spínačů a v neposlední řadě i otázek, jak se hrome dostat dál. Rogue Ops není rozhodně jednoduchá hra. Ale o tom až později, vraťme se ke cause, cože to Nikki vlastně všechno umí. Zvládá běh a kradmý postup vpřed (pokud zrovna drží nějakou zbraň), kotoul s efektním přechodem do přikrčení (pokud zrovna nedrží nějakou zbraň), opatrný postup podél stěn s následným odstřelením nepřátelského elementu hlídajícího za rohem, automatické přichycení okrajů platforem a též musím zmínit časté využití rozličného vybavení. Takže se dočkáte například situací, kdy je potřeba zmíněným kotoulem překonat laserový Rogue Ops paprsek těsně nad zemí a to ještě v momentě, kdy je bezpečnostní kamera umístěná v chodbě obrácená na druhou stranu. Ručkování či opatrného přecházení po římsách těsně nad energetickým polem. Občasné podpory vystřelovacího háku (na určených místech) s následným slaněním či vyšplháním po zdi. Odnášení zlikvidovaných těl oponentů někam do stínů a jejich prohledávání, protože naleznuvší náboje a uzdravovačky sice nemusí být zcela klíčové pro úspěch v misi, ale přístupové karty již rozhodně ano!

Abyste byli neustále v obraze, máte v horním rohu obrazovky výsek mapy (který lze rámcově zvětšit) a na něm vidíte postavení vojáků a bezpečnostních kamer s momentálním úhlem jejich pohledu. K tomu si ještě připočítejte vděčnou alternativu vidět skrze pevné objekty a takovou perličkou na závěr jsou malé, vámi ovládané kamerky, jež lze poslat na průzkum a skrzevá toto šikovné zařízení sondujete ve first person pohledu terén před sebou! Na mapě nechybí ani zohlednění umístění mrtvých těl a současně tato slouží jako indikátor statusu pohotovosti, neboli pokud je vyhlášený poplach vidíte zde, jak dlouho asi bude trvat. AI nepřátel však Rogue Ops naprosto nehorázně osciluje. Vedle neskutečně dobře zvládnuté vzájemné spolupráce a součinnosti, jíž od půlky hry napomáhá skutečnost, že pravidelně dochází k přísunu nových tváří za předtím padlé, se dočkáte i řady podivností. Sem patří legračně naskriptované pohybové aktivity (vyklánění zpoza rohu jak podle metronomu či šablonovitá chůze po pravítkem narýsované lince na zemi) a zejména hrubice typu, že zastřelíte jednoho chlapíka a o pár metrů dál stojící kolega se v klidu dloube v nose.

Rogue Ops však není hra koncipovaná pro nějakou hektickou akci. Na to rozhodně nemáte potenciál nabídnutý kupř. v řadě Syphon Filter. Pohybové kreace jsou sice prima, ale jenom tehdy, když vás netlačí čas anebo velká přesila nepřátel (na obé párkrát dojde). Pak dochází k jisté deziluzi, neboť se Nikki začne tvářit značně neohrabaně! Zaměřování skrze téměř neviditelnou červenou tečku nepomůže moc ani šikovný zoom s možností ukončit střelnici přesnou trefou do hlavy, ani automatické využití uzdravovaček ve vašem inventáři. Jestliže se zkrátka dostanete do potíží, je nejlepším řešením vzít nohy na ramena a někam se rychle schovat (pakliže to je možné). Ať již to jsou rozličné šatní skříňky opět po Rogue Ops vzoru MGS či časté průchody skrze klimatizační potrubí. Interakce s okolním prostředím je sice zohledněna po přiblížení se k danému objektu speciální ikonou, ale pokud ikona stávkuje, dostavuje se někdy docela zásadní problém. Typickým příkladem budiž průlez ve stropě, přičemž za patami supí trojice naštvaných vojáků, který se najednou ne a ne zatvářit, jako že tudy vede cesta do bezpečí.

Jsou i jiné možnosti, kterak se vypořádat s problémem a neriskovat tak situaci, při níž si nějaký šmudla všimne zůstavší krvavé skvrny na zemi a spustí alarm. Jde o speciální stealth ataky, kdy se zkrátka připlížíte ke stojícímu nepříteli a podle doby čekání za jeho zády pak musíte zvládnout delší či kratší tlačítkové kombo, po kterém se vybraný oponent ochotně složí k zemi. Jste-li v opravdu nepříjemné tísni, lze využít v akci předmět na krátkou chvíli umožňující zpomalení běhu času. Dokonce tu jsou k vidění trhaviny, jež lze odhodit v dál a ihned aktivovat s velice příjemným akčním rádiem. Nicméně výše uvedené si nelze dopředu vybrat, pro každou misi dostanete balík daných propriet (plus co dům dá) a s tím se pak tady musíte nějak poprat!

Rogue Ops

Jedním z problematických aspektů Rogue Ops je obtížnost. Neznámé kódy, absence patřičné přístupové karty, neustále se valící vlny dalších nepřátel při někdy špatně čitelném modelu aktivace a trvání poplachu, tohle všechno přispívá k častému opakování dílčích herních úseků a hledání cesty vpřed poněkud neradostným systémem pokus omyl. Připravte se na to, že narazíte na spoustu míst, kde budete celé hodiny řešit, co se po vás vlastně chce. Připravte se na to, že to někdy bude učiněná hloupost, přehlédnutí (obvyklé jsou klimatizační otvory ve stropech), jindy tu máme docela zajímavá puzzle. Pakliže však víte jak na věc, půjde to zase hodně rychle od ruky a stojí opět za připomenutí, že již absolvované mise si můžete podle chuti zopakovat. Některé nabízejí dokonce několik alternativ svého řešení, či postupu vpřed, tady mám zejména na mysli v pokročilejších herních fázích docela dost hardcore plížení skrzevá úseky plné bdělých strážných, které asi řada z vás nakonec stejně vyřeší hrubou silou.

Ovládání je vyřešeno precizně a tudíž nebolí absence vlastní definice tlačítkových funkcí. Klíčovým je opět pravý analog, který určuje pohled na Rogue Ops dění a otáčení hlavní hrdinky okolo své osy, takže jste neustále k problému natočeni čelem. Grafické zpracování je slušné, má sice své stinné stránky, ale také lepší momenty, kam patří tematická rozmanitost misí a pár pozoruhodných efektů, jako jsou např. nepříjemně autentické cákance krve na zdi poté, co před ní sestřelíte nějakého nýmanda.
Ještě noticku k motion capture. Nikki totiž působí dojmem promenádující se modelky z mola, její vrtění zadečkem a překládání nohou je nepřehlédnutelné, nicméně chybí ladnost a lehkost Lary Croft. Naproti tomu vojáci jsou rozpohybováni o poznání adekvátněji zdejší situaci, dojem trochu kazí absence kolizního modelu (suverénně procházejí skrze sami sebe) a fakt, že občas vypadají, jakoby stáli na kolečkových bruslích a někdo je za sebou táhl na špagátu.

Rogue Ops má výjimečný potenciál a skvělé nápady, díky čemuž jsem byl na mnoha místech hrou zaujat daleko více, než tolik protěžovaným tahákem s názvem Splinter Cell. Nevadil mi ani tak kromobyčejně pomalý postup vpřed jako spíše skutečnost, že nejsou občas příliš zřejmá pravidla hry, co se po vás chce a že v akční části Nikki přese všechno dosti ztrácí body. A potěšilo by mne rychlejší načítání posledního checkpointu v rozehrané úrovni, neboť loadingová obrazovka bude častou součástí vašeho zdejšího snažení…

Rogue Ops
Výrobce/Vydavatel Bits Studios/Kemco
Platforma PlayStation 2, Xbox, GameCube
Multiplayer: ne
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: ano, 115kB
Verdikt: Rogue Ops je hodně slušná gamesa, která pro trpělivé příznivce stealth žánru může - přes nepřehlédnutelná negativa - znamenat jistou koupi!
Hodnocení: 65% (info)

Autor:
Témata: Xbox
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

BlizzCon 2024 nebude

Letošní ročník akce BlizzCon, na níž fanoušci oslavují hry studia Blizzard, tedy značky jako...

Jsou na vás hry moc těžké? V budoucnu vám možná pomůže umělá inteligence

Nový patent Sony věští budoucnost hraní, kdy může vzniknout nový nejnižší stupeň obtížnosti. Hru za...

Simulátor offroadového ježdění MudRunner vyjde i pro virtuální realitu

V MudRunnerovi se sice jezdí daleko pomaleji, než ve většině ostatních automobilových simulátorů,...

OBRAZEM: Paper Mario: The Thousand-Year Door je další příkladný remake

Paper Mario: The Thousand-Year Door je remake akčního RPG s tahovými souboji, které původně vyšlo v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...