Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Secret Weapons Over Normandy

  12:00
Druhá světová válka se nám na našich TV obrazovkách už několikrát připomenula. Nicméně bude to hodně dávno, co jsme se mohli uvedeného konfliktu spoluúčastnit jako pilot létajícího oře...

Secret Weapons Over Normandy

S vypuknutím druhé světové války spěchají do Anglie dobrovolníci z celého světa, aby společně bojovali proti Třetí říši. Jedním z nich je i americký pilot James Chase, který se ukáže býti skutečně výraznou posilou, přičemž později zasáhne i do dění na dalších důležitých místech výše zmíněného válečného konfliktu, na nichž pak oceníte jeho mimořádné schopnosti. James Chase zde totiž vystupuje jako takový brouk Pytlík, jemuž není žádný stroj cizí a skvěle se adaptuje na řízení Spitfiru stejně jako P-38 či Swordfishe. Výběr je skutečně úctyhodný, dostane se na řadu známých typů amerických, britských, ruských, ale i německých a japonských letadel, přičemž nebylo zapomenuto ani na některé zajímavé prototypy. Díry v historické akurátnosti některých souvislostí již byly zmíněny v PC recenzi, dále připomenu skutečnost, že se jedná ve všech možných ohledech o ryzí arkádu, proti níž je i série Ace Combat, potažmo zatím poslední díl vydaný na PS2, celkem propracovaným simulátorem. Ve vzduchu totiž dokážete s libovolným strojem dělat naprosto neuvěřitelné kousky, svižné otočky a piruety v nejvyšších rychlostech, nechybí však ani prolétávání skrze stromy, odrážení se od střech budov či při střetu s proti vám letícím letadlem a takovým bonbónkem nakonec je Secret Weapons Over Normandy skutečnost, že postupné poškozování vašeho letounu (vizuálně připomenuté třeba kouřem či přímo plameny) nijak neovlivňuje jeho letové vlastnosti. Podobně jako v Ace Combat 4 unese vybrané letadlo tunu přídavné munice, přičemž vedle primárního kulometu lze mít ještě sekundárního pomocníka, kde se nabídka postupně rozrůstá o bomby, rakety, torpéda či mnohamilimetrové kanóny, s nimiž dokážete potopit loď či ponorku a rozstřílet na cucky tank.

Budete bojovat proti velké spoustě nepřátelských sil, kam patří rozličná stacionární kulometná hnízda či mobilní bojové prostředky, kde vedle tanku lze spatřit i lodě různých velikostí (např. torpédoborec) a samozřejmě letadla všech možných typů a velikostí. Zářezů s koncem hry byste měli mít na triku tolik, že pokud by vás oceňovali medailemi jako v sérii MoH, neunesla by vás ani létající pevnost B-17. Nicméně navzdory uvedenému hra s oceněními docela škudlí a třeba po takovém nervy drásajícím maratónu, jakým je bezpochyby bitva o Midway, bych čekal mnohem větší ovace shora, než se mi nakonec dostalo. Na druhou stranu, o medailích to rozhodně není.

Secret Weapons Over Normandy

Secret Weapons Over Normandy (SWON) vás hned zkraje určitě osloví zajímavým námětem a určitou rozmanitostí "příběhových" misí, vedle nichž tu je ke hraní ještě něco nepovinných úseků a v neposlední řadě také multiplayer, který si můžete střihnout versus a taktéž v kooperaci. Tento sice nesleduje hlavní příběhový režim, ale to nevadí, protože spolupráce ve splitscreenu je rozhodně vždy navýsost přitažlivá záležitost. Životnost singleplayeru výrazně prodlužuje fakt, že se lze k již dokončeným misím vrátit a zkusit si v nich třeba poradit s nepřítelem a požadovanými úkoly lépe než napoprvé, za což budete pravidelně odměněni novými letadly pro využití, potažmo body pro možný několikastupňový upgrade vybraného stroje (lepší manévrovatelnost, rychlost, atp). Vizuální zpracování vás - vyjma celkem pěkně zvládnutého replaye posledních patnácti sekund vašeho života či momentálního úseku vašeho letu - nijak zvlášť nezaujme, to audio složka je na tom o poznání lépe. Vedle orchestrální hudební kompozice se o to postará i autentické ozvučení jednotlivých strojů, o čemž se tedy dle mého trochu zbytečně dozvídáme skrzevá bonusové filmečky, kde nás pro jistotu hned na několika přesvědčují, že ozvučení bylo svědomitě převzato z ještě Secret Weapons Over Normandy létajících veteránů. Atmosféru skvělým způsobem dokonává vaše rádio, v němž během dogfightů zazní také tvrdá němčina stejně jako řízná japonština. Pakliže máte dojem, že vám během střetu něco důležitého uniklo, vždy lze zapauzovat dění a v menu se podívat, co že v éteru zaznělo za hlášky.

Potěší rozličné náhledy na akci, mezi nimiž nechybí ani first person a pak zajímavý pohled seshora určený pro bombardování pozemních cílů. Bohužel chybí oblíbený a stylový výhled z kokpitu ověnčený budíky, který by místy opravdu výtečnou atmosféru ještě více podtrhl. Na herní obrazovce je spousta důležitých údajů o rychlosti, výšce, stupni poškození vašeho stroje a také radar, zohledňující okolo vás kroužící hrozby, které si můžete připomenout pohledem dozadu, jakož i skrze speciální ikony informující o postavení a vzdálenosti nejbližších protivníků. Navrch tu je velice vstřícná indikace při zaměřování a dále jedinečný prvek zpomalení akce (takže máte šanci to přesně nasypat do zacíleného soupeře) či naopak jejího zrychlení (pokud přelétáváte nějaký mrtvý úsek), což je rozhodně prima nápad. Svým způsobem nejsou špatné ani pravidelné Secret Weapons Over Normandy checkpointy, ale pak bych uvítal možnost vlastního výběru mezi jednotlivými checkpointy v dané misi, ten poslední totiž už nemusí nabízet váš stroj ve zrovna optimální formě a opakovat kvůli tomu celou misi je někdy docela frustrující tím spíše, že je tady pár úseků, které jsou vysloveně na dlouho. Svým způsobem mi to připomnělo vrtulníkový Soviet Strike z PSX (série EA, započavši svou existenci na 16-ti bitech), kde jste také byli na všechno víceméně sami a museli jste chvílemi sakra dobře naplánovat, kterým směrem povedete první atak, na koho zaútočíte posléze, atd. Ve SWONu tomu je totiž zrovna tak. Občas nekončící příliv nepřátelských sil, občas jejich masivní rozložení na vodu, souš i vzduch ve vás vzbuzují doslova fantas, neboť nejednou nevíte, kam se vrtnout dříve, a třebaže si lze rámcově pomoci skrze tři jednoduché příkazy pro zbytek vaší letky (pokud tam z nich někdo je) - Defend Me, Attack my Target, Target at Will - znovu platí, že povětšinou tu největší práci musí odvést právě vaše maličkost.

SWON má pohříchu přes všechna možná nastavení zbytečně zjednodušený arkádový projev, na druhou stranu disponuje nezanedbatelnou životností Secret Weapons Over Normandy vyživovanou hrátkami pro dva hráče a třebaže grafická stránka rozhodně není z nezapomenutelných, budete se u toho poměrně dlouho a poměrně dobře bavit. Pravda, chvílemi snad trochu stereotypní a zbytečně účelové, ale najdete tu spoustu prima momentů (obtížnost je do jisté míry snížena občasnou možností návštěvy letiště, kde vás v cuku letu spraví a doplní munici), kam může patřit i poměrně pohodové sestřelování nepřátelských stíhaček či bombardérů na postu střelce u protiletadlového kanónu.

Takže abych to konečně uzavřel. Ani SWON sice nepřekoná mnou tolik oblíbený Eagle One: Harrier Attack z 32 bitů, ale nabízí skutečně víc než jen slušnou porci zábavy, dlouhou životnost a naposledy něco málo zajímavých bonusů - ovšem nabídka rozličných letadel není až takovou výhrou, jak se zprvu může zdát, neboť se ovládají prakticky identicky...

Secret Weapons Over Normandy
Výrobce/Vydavatel Totally Games/Lucas Arts
Platforma PlayStation 2, Xbox
Multiplayer: ano, 2 hráči
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: ano, 200kB
Verdikt: Spousta zábavy na známých bojištích druhé světové dává zapomenout na odbyté fyzikální zpracování letu, průměrnou grafiku a celkově hodně arkádové pojetí. Má to příjemný multiplayer, řadu misí s rozličnou náplní a skvělou atmosférou, takže všem fanouškům létání na konzolích mohu doporučit!
Hodnocení: 70% (info)

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...